niektórych zapewne będzie to podróż do czasów dzieciństwa, więc nie będę już się rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania. Składniki : 1,5 kg surowych ziemniaków sól 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania 330 ml śmietanki kremówki 30% Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej(...)było twarde, bo wtedy kopytka też będą twarde. Ciasto musi być trochę kleiste - dzięki temu kopytka będą puszyste. Pamiętajmt żę to, jak kleiste będzie ciasto zależy od użytych ziemniaków! Ziemniaki bardziej mączne są oczywiście mniej kleiste. Podzielić ciasto na kawałki i na posypanej mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe
vaniliowoczekoladowapikantne i rozgrzewające danie, z serii szybkich i tanich dań SKŁADNIKI 5 ziemniaków, 4 kawałki kiełbasy, 1 cebula, 2 marchewki, 8 pieczarek, 1 czerwona i zielona papryka, 1 l bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, majeranek 1 łyżka mąki pszennej WYKONANIE Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)Marchewki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka. Cebulę podsmażamy z kiełbasą, następnie podsmażamy paprykę i pieczarki. Ziemniaki zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy paprykę, pieczarki i kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec dodajemy koncentrat
słodki bratekkoncert DM. To mnie kosztowało parę tygodni życia. Chyba. Kilkanaście emocjonujących minut i właściwie wszystkie dobre miejsca na kilkudziesięciotysięcznym stadionie wyprzedane! Ale jakoś się udało :) Po takich przeżyciach tarcie ziemniaków i cebuli miało wartość terapeutyczną. I wszystko wyszło idealnie - tak jak sobie wyobraziłem. Ubicie białek na pianę dało babce lekkości. Nie wiem czy słowo "puszystość" nie jest tu przesadą(...)Ostatnio jedliśmy ją we wdzydzkim skansenie w formie odsmażanej na patelni i taki sposób podania dodaje jej jeszcze smakowitości! Polecam :) PS Reach out and touch faith! ;) Składniki: 1 kg ziemniaków 4 cebule 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oliwy 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól i pieprz olej do smażenia cebuli
zadanie-gotowaniesmaczne i chrupiące. Oliwa z z chili i czosnkiem nadaje im pikantnego smaku, natomiast papryka z kurkumą wspaniałego koloru. Jak przygotować fit frytki z piekarnika? Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 łyżka pikantnej oliwy z chili i czosnkiem odrobina ostrej papryki w proszku i kurkumy 1 łyżka cukru sól do smaku Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki kroimy na frytki takiej wielkości(...)lubimy, ja pokroiłam ziemniaki klasycznie w słupki. Przekładamy frytki do miski, zalewamy bardzo zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut, aby odrobinę wciągnęły cukier, dzięki temu będą bardziej chrupiące po upieczeniu. Wylewamy wodę i płuczemy frytki pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Ponownie przekładamy frytki do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKopytka przygotowuje zazwyczaj gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego :) Nic się w ten sposób nie zmarnuje :) Wersja zielona, zrolowana przemawia do mnie jeszcze bardziej. Składniki: 1 kg ziemniaków 10 dag mąki pszennej 5 dag maki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 1 pęczek natki pietruszki masło klarowane do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać(...)ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie utłuc. Następnie ostudzone ziemniaki połączyć z mąkami, doprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką, pokroić na kawałki i zrolować (końcówki bardziej). Ugotować w osolonej wodzie na małym ogniu. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię wyjąć łyżka cedzakową, przelać zimną wodą i osuszyć. Przed podaniem obsmażyć na maśle, posypać obficie
Tradycyjna KuchniaSałatka gyros, jarzynowa, ewentualnie z tuńczykiem... Macie dość monotonii? Na ratunek przychodzi wiejska sałatka z boczkiem i ziemniakami:). Nowość, którą warto wprowadzić na imprezowy stół. 4 spore ziemniaki 250g boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. 2. Boczek kroimy(...)małe kawałki i podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia. 3. Ziemniaki, ogórki i jajka kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy do dokładnego połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniZiemniaki, ciecierzyca, pieczarki oraz lubczyk ogrodowy do ukoronowania całości. Lubicie lubczyk? Ja uwielbiam to zioło za cudowny smak i aromat. Zioło, które przemienia prostą potrawę w niezwykłą. Ta pełna lubczykowego aromatu zupa świetnie nadaje się na jesienne lub zimowe dni. Jeśli dodasz mniej wywaru, możesz przekształcić ją we wspaniały, treściwy gulasz warzywny. W wersji wegetariańskiej wystarczy(...)warzywnym. Zupa ziemniaczana z ciecierzycą i lubczykiem ogrodowym. Składniki 1 l 500 ml wywaru wołowego (przygotowałam go na dużych kostkach ogonowych) lub Twojego ulubionego (patrz Wywary ) 8 średniej wielkości ziemniaków, obierz, każdy przekrój wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki o grubości 0,5 cm 150 g suchych nasion ciecierzycy 3 średniej wielkości pieczarki, obierz, każdą przekrój wzdłuż
Szybko SzybkowarBardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200 g łagodnego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia cebuli i kiełbasy Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym(...)oleju. Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku). W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, cebulę i kiełbasę. Ułożyć tak 3 warstwy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w grube plastry ser. Piec w temperaturze 180°C około 25 minut
BullioBardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę można odsmażać na patelni, ale najlepiej smakuje kilka minut po wyjęciu z piekarnika. 1,5 kg ziemniaków 2 małe cebule 1 kiełbasa np. śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka(...)soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do ziemniaków dodać mąkę, jaja i przesmażoną cebulę z kiełbasą. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Podłużną
Bulliosię! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika: 5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz ser sirene (lub inny solankowy(...)posypania Ziemniaki obieramy i kroimy w jednakowej grubości talarki, następnie talarki kroimy w słupki. Tak przygotowane frytki zalewamy zimną wodą i płuczemy mieszając dłonią, by pozbyć się nadmiaru skrobii. Odlewamy wodę i ponownie zalewamy frytki zimną wodą, można dodać także kilka kostek lodu. Frytki zostawiamy na 1-2 h w wodzie. Po tym czasie frytki odsączamy i wstawiamy garnek
Cooking Monsterprzygotowania użyłam wędlin które należało już wykorzystać więc śmiało można powiedzieć że należy ją przygotowywać przy lodówkowych porządkach ;) Zapiekanka ziemniaczana z szynką Składniki : 1 kg ziemniaków średniej wielkości około 300-400 g szynki (wędliny, u mnie różne kiełbasy i szyneczki) 1 duża cebula 200 ml śmietany 30% 100 ml mleka 2% 1 duze jajko 300 g żółtego(...)sera olej łyżka masła sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie : Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy obieramy z łupin i kroimy w plastry. Wędlinę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni skrapiając olejem. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, wędlin i ponownie ziemniaków. W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę można odsmażać na patelni, ale najlepiej smakuje kilka minut po wyjęciu z piekarnika. 1,5 kg ziemniaków 2 małe cebule 1 kiełbasa np. śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka(...)soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do ziemniaków dodać mąkę, jaja i przesmażoną cebulę z kiełbasą. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Podłużną
Bullioduża cebula 3 łyżki śmietany do gotowania 1 torebka barszczu białego 3 łyżki majeranku sól pieprz 2 kostki rosołowe 10 średnich ziemniaków Wykonanie Do dużego garnka wlewamy wodę do połowy , następnie wkładamy białą kiełbasę , obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę , gotujemy to na małym ogniu . Jak nasza zupka się gotuje , obieramy cebulkę(...)minut od czasu do czasu mieszając , jak już mamy przesmażoną cebulkę z kiełbaską i pieczarkami , to całość dodaję do naszej gotującej się zupy i wszystko gotuję do miękkości naszych ziemniaków . Jak nasze ziemniaki są już miękkie , to do miski wsypuję torebkę białego barszczu , dodaję śmietanę , odrobiny wody i wszystko razem mieszam , następnie odrobinę wody z gorącej zupy wlewam
Mój Smakjakby nie patrzeć. Dauphine oprócz ziemniaczanej potrawy kojarzy mi się bardzo z kolarstwem (nie, nie chciałem napisać narciarstwem), ale to inna opowieść. Sekretem udanego dania jest pocięcie ziemniaków na naprawdę możliwie najcieńsze plasterki i długie pieczenie w stosunkowo niewielkiej temperaturze. Prosta rzecz, kilka składników, a efekt zaskakująco smaczny. Chociaż właściwie dlaczego zaskakująco? Takie rzeczy przeważnie są bardzo dobre! Naprawdę zaskoczony(...)kalendarzu i kończę pisanie, bo trzeba zebrać siły na kolejny dzień pełen kulinarnych (i nie tylko) wyzwań i atrakcji, a i tak zostanę posądzony o bezsenność ;) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 ząbek czosnku 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30 % 2 łyżki masła 150 g startego żółtego sera 2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól i pieprz
zadanie-gotowanie