słoiczkach. Tak przygotowaną sałatkę łatwo się przechowuje, do lodówki wystarczy zamknąć słoiczek a otwarty postawić na stół. Przepis na 5 słoiczków 400g filetów śledziowych 2 buraki 3 średniej wielkości ziemniaki 4 ogórki konserwowe 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 150ml śmietany 18% 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Buraki i ziemniaki gotujemy, obieramy. Buraki, ziemniaki, ogórki kroimy w kostkę, białka oddzielamy(...)żółtek, również kroimy. Szczypior siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. 2. W każdym ze słoiczków układamy warstwy: buraki, ziemniaki, łyżkę sosu, śledzie, ogórki, białka, łyżkę sosu, żółtka, szczypiorek
Szefowa kuchnizapach kiedy jest za długo gotowana. Ja użyłam brukselki mrożonej. Nie gotowałam jej wcale i w potrawie wyszła al dente, czyli tak jak lubię. Do tego sos beszamelowy, pieczone ziemniaki na wierzchu oraz ciągnący się ser w środku Składniki: 1kg brukselki (ja użyłam mrożonej) 500g ziemniaków 50g masła 2 łyżki mąki 200ml mleka cebula 4 ząbki czosnku imbir, gałka muszkatołowa(...)kminek mielony, kurkuma, sól, pieprz 100g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i pokrój w grube plasterki. Gotuj przez 20 minut tak by jeszcze były lekko twardawe. Odcedź i odstaw na chwilę. Na maśle podsmaż lekko drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Dodaj mąkę i lekko podsmaż. Zalej mlekiem i mieszaj rózgą
wysmienityciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli na farsz 250 g twarogu 300-400 g ziemniaków, 4 cebule 5 łyżek masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dwie cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle, na złoty kolor. Połowę porcji cebuli przekładamy do dużej miski(...)Ziemniaki obieramy. Dzielimy na ćwiartki. Zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy. Przekładamy do miski z cebulą. Ser dodajemy do cebuli i ziemniaków. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy składniki bardzo starannie, aby nie było grudek. Doprawiamy do smaku. Odkładamy na bok. Ze składników podanych powyżej przygotowujemy ciasto. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek.. Wykrawamy okręgi. Z farszu formujemy
Moja smaczna kuchniaNauczyłam się je robić niedawno i pokochałam je miłością bezwarunkową. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajo mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: ziemniaki obierz i wstaw do ugotowania, ugotowane przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz przełóż je do miski u uciśnij, 1/4 ziemniaków wyjmij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dokładam wyjętą uprzednio część ziemniak wbijam jajko, posól do smaku
Oka w rosole czyli KaFka gotujeŁatwy w przygotowaniu i zdrowy obiad ... czyli diety ciąg dalszy. Ziemniaki z przesmażoną brukselką i jajkiem sadzonym, niby nic ale będąc na diecie to jest coś ;) Mało tłuszczu, ale dużo smaku! Składniki na 1 porcję: kilka brukselek 2 jajka 2 średnie ziemniaki łyżeczka masła łyżeczka szczypiorku sól, pieprz szczypta ostrej papryki 1 ząbek czosnku Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę. Brukselkę(...)obierz z wierzchnich listków, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Kapustki wrzuć na wrzątek i gotuj 8-9 min. - odcedź na sitku (powinna być al dente). Ziemniaki opłucz, obierz i przekrój na połówki, wrzuć do garnka z zimną wodą i ugotuj. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, wrzuć brukselkę i przesmaż. Gdy brukselka zacznie się rumienić wbij jajka i smaż całość
Alutka-GotujeSól, pieprz Sok z cytryny Olej rzepakowy do smażenia Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Składniki – kluseczki: Ziemniaki – 6 sztuk Mąka ziemniaczana – zgodnie z proporcjami Masło – 1 łyżeczka Wykonanie – sos grzybowy: Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną(...)łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku. Wykonanie – kluseczki: Ziemniaki gotujemy do miękkości a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków (2-3 razy). Ziemniaki mieszamy z masłem, układamy w miseczce (równo) i dzielimy na 4 części. W miejsce jednej części dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy. Z ciasta formujemy małe kluseczki i gotujemy w osolonej wodzie
Kuchnia Bon AppetitSKŁADNIKI na 4 Osoby: 2.5 l zimnej wody 500 g kiszonych ogórków z wodą 4 ziemniaki 2 marchewki Sól i pieprz do smaku 1 łyżka wegety 1 kostka rosołowa 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki natki pietruszki Jogurt naturalny ok 150 ml PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewam ok 2.5 l wody. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kostkę(...)łyżeczki pieprzu. Wlewam do wody również wodę z ogórków kiszonych. Zagotowuję. Ogórki trę na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieram i również trę na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Do zupy dodaję ziemniaki oraz marchewkę. Zmniejszam ogień, gotuję ok 20 min az ziemniaki będą lekko miękkie. Dodaję startą marchewkę. Natkę myję i drobno siekam. Gotuję
Gotowanie Patkismaczną i tanią zupę. Kartoflankę robiłam już na kilka sposobów, ale jakoś nigdy nie zdążyłam podzielić się przepisem na jej przygotowania. Tym razem się udało. Zupa wyszła przepyszna. Połączenie ziemniaków i pysznej wędzonej kiełbasy jest rewelacyjne. Mąż prosił o dokładkę, więc to znak że naprawdę mu smakowała a przecież za zupami to on nie przepada. Składniki: wędzone żeberka na wywar(...)mięso z kością) na wywar 30 dag dobrej jakości kiełbasy- użyłam kiełbasy myśliwskiej "DUDA" pęczek włoszczyzny 4-5 dużych ziemniaków 2 cebule 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego łyżka masła sól pieprz cukier ocet majeranek śmietana do zabielenia Sposób przygotowania: Żeberka zalewamy wodą (2,5 litra). Dodajemy liście i ziele angielskie. Zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Pobite gary Barbaryzdrowe. A próbowaliście może zrobić je samemu? Ja tak. I powiem wam, że wyszły przepyszne, chrupiące, i dużo lepsze niż te gotowe! Spróbujcie koniecznie! Składniki: 6-7 większych ziemniaków olej do smażenia do obsypania chipsów użyłam: sól oraz zmieszana papryka słodka z odrobiną pikantnej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Ja do tego użyłam obieraczki do warzyw(...)Dzięki temu wyszły naprawdę cienkie! Pokrojone ziemniaki umieszczamy na 5 minut w zimnej wodzie. W międzyczasie w garnuszku rozgrzewamy olej. Smażymy ziemniaki na rozgrzanym oleju aż będą złociste. Odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą lub papryką i gotowe! Są chrupiące i smaczne ! Mniam
Gotuj z MąkąPyszna zupka z dodatkiem ryby, do zupy pod koniec gotowania można dodać także śmietanę. 300 g filetu np. z morszczuka 1-2 marchewki kilka grzybków mun 1/2 pietruszki kilka ziemniaków sól, pieprz listek , ziele domowa vegeta Pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać pokrojone grzyby ,przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Rybę pokroić(...)mniejsze kawałki i dodać do gotującej się zupy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie
Moje domowe kucharzenieziele angielskie mięso (wędzone żeberka) 1 kg kapusty kiszonej zasmażka z boczku (podsmażamy boczek z cebulką i wrzucamy do kapuśniaku) majeranek (łyżeczkę) zioła prowansalskie (pół łyżeczki) pieprz Prażoki - składniki Ziemniaki gotujemy, jak już są miękkie, na wierzch wsypujemy mąkę pszenną. Czekamy 5 minut, aby się zaparowała, odcedzamy odlewamy szklankę wywaru z ziemniaków i ucieramy ziemniaki z mąką przy pomocy tłuczka(...)ziemniaków. Jak są zbyt suche, to dolewamy wody. Później ucieramy wszystko przy pomocy pałki na jednolitą masę. Prażoki możemy okrosić boczkiem wędzonym pokrojonym w kostce, przesmażyć, dodać trochę cebulki i gotowe. Przygotowanie kapuśniaku: Gotujemy mięso z wywarem warzywnym przez 40 minut. Dopiero po tym czasie wrzucamy kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze przez godzinę, w międzyczasie dodajemy zioła, przyprawiamy. Na koniec
Jak u mamykluski śląskie. Kluski mogą być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi. Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być to drożdżowe czy francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej(...)pyzy(z surowych kartofli): Składniki: 1 kg kartofli 150 g mąki 2 jajka Połowę kartofli ugotować i zmielić. Drugą połowę zetrzeć na tarce. Wycisność sok. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, jajkami i mąką. Zagnieść gładkie ciasto, formować kule wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie przez 12 minut. Podstawowe ciasto na kopytka: Składniki: 1 kg kartofli 300 g mąki 2 jajka
Ciasta z tradycjamiszklanki mąki, 1 jajko, około 1 szklanki letniej wody, szczypta soli. Farsz: 600 g ugotowanych ziemniaków, 600 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki miękkiego masła, 4 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku. Kiedy zobaczyłam te pierożki po raz pierwszy od razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Urzekły mnie zarówno formą, jak i pomysłem na farsz, o którym(...)się po raz pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć na głęboką patelnię
Świat Domowej Kuchnipietruszki. Weekendowa, świąteczna, na wyjątkowe okazje. Prosta, ale smaczna! Taka jest moja sałatka, która idealnie smakuje w zimowe poranki! Właśnie o tej porze roku mam ochotę na takie sałatki! Ziemniaki, jajka na twardo, cebula, dobrej jakości majonez i koniecznie posiekana natka z pietruszki, dużo, dużo natki, bo jest zdrowa. Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem / 4 porcje Składniki(...)ziemniaków, podobnej wielkości 3 jajka 1 cebula 4 łyżeczki majonezu lub więcej sól, pieprz do smaku 1/3 natki z pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę obieramy i siekamy. Przekładamy do miski. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do cebuli. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do cebuli
Moja smaczna kuchniapierniczki mojej Mamy , ale w tym roku postanowiłam skorzystać z przepisu Danusi z niezawodnego bloga Co mi w duszu gra . Zaciekawiły mnie bardzo Jej pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Pierniczki są bardzo miękkie, wprost "puszyste", lekko rosną podczas pieczenia, i tak jak zapewnia Danusi mięciutkie zarówno zaraz po upieczeniu, jak i po dłuższym leżakowaniu. Takie pierniczki spokojnie możemy piec(...)mnie - miłośnika wszystkiego co bez polewy i bez lukru - te pierniczki to strzał w dziesiątkę! Przepis cytuję za autorką. Składniki: (na ok.120 małych pierniczków) 25 dkg ugotowanych ziemniaków (surowych - obranych ok. 30 dkg) 25 dkg miodu 15 dkg cukru 12,5 dkg masła 45 dkg mąki tortowej i trochę do podsypania 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 płaskiej
Walijskie Pichcenie