żelujący 2:1 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj Przygotowanie: Truskawki umyć, odsączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać pokrojony w cienkie plasterki rabarbar, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia
Ala piecze i gotujeogniu do miękkości. 3. Musztardę mieszam ze śmietaną. Dodaję do mięsa. Duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy W SP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla
Tradycyjna kuchnia Kasiswoje ręce i sama tego kurczaka zrobiła. A do tego jeszcze pyszne warzywa, pieczone razem z kurczakiem. Rewelacja! Potrzebujemy: 1 kurczak (1-1,5 kg) 1 piwo 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie Marynata do kurczaka: 7 łyżek oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli
Marder&Marder ManufactureDawno już nie robiłam takiego obiadu. Pyszna pierś kurczaka w szynce parmeńskiej, faszerowana suszonymi pomidorami i serem camembert z pieprzem oraz zieloną papryczką pepperoni. Do tego młode ziemniaki i sałatka z pomidorkami cherry, rzodkiewką i czarnymi oliwkami. W sam raz na letni obiad Do przygotowania tego dania użyłam filetów z piersi kurczaków Zagrodowych – więcej o marce Kurczak Zagrodowy
Pasja SmakuRybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy Pijemyfrytki też mi smakują. Oczywiście zrobiłam zdrowszą wersję i upiekłam je w piekarniku. Takie frytki to świetna przekąska, alternatywa dla chipsów, solonych orzeszków czy popcornu. Można je podać zamiast ziemniaków, do tego pieczone mięso, surówka i sos pomidorowy, po prostu pycha. Mam nadzieję, że taka inna wersja frytek przypadnie Wam do gustu. Polecam! PIECZONE FRYTKI Z KALAREPKI Z SOSEM POMIDOROWYM
Zakątek rozkoszy kulinarnychsięgnąć po grzyby suszone i świeże, ale sklepowe. Kilka dni temu na obiad były znowu klopsiki w sosie grzybowym a dzisiaj proszę - pieczona ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami poleca się serdecznie. I ten zapach tymianku! Niedużo wysiłku przy przygotowaniu takiego obiadu i mało garów do mycia bo upiekłam wszystko na jednej blasze. Zestaw uzupełniła sałatka z młodych liści
Smaczna Pyzaakcentami kardamonu i gałki muszkatołowej oraz aromatem liści limonki kaffir. Całość dopełnia nietuzinkowy smak oliwy truflowej. Po prostu eksplozja smaków! SKŁADNIKI (3-4 porcje) 10 białych szparagów 2 nieduże ziemniaki 1 pietruszka 5 cm kawałek korzenia selera 150 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka + do spienienia 4 liście limonki kaffir 4 ziarna zielonego kardamonu 1 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru
DefinicjaSmakukonieczne). Na głęboki talerz nałożyć paprykowy krem, na nim ułożyć kawałki ryby, pomidorową kostkę oraz świeży tymianek. Danie jest świetne jako przystawka, a z dodatkiem pieczonych w całości ziemniaków z odrobiną masła paprykowo- tymiankowego z powodzeniem może stanowić danie główne. Smacznego
DefinicjaSmakuObłedny! Delikatny, a zarazem rozgrzewający, z nutką pikanterii. Ten krem z batatów jest po prostu doskonały. Słodkie ziemniaki w połączeniu z pikantnym chilli, kremowym masłem migdałowym, rozgrzewającym imbirem oraz świeżą, rześką kolendrą stanowią coś niesamowicie pysznego! Absolutnie nie rezygnujcie z masła migdałowego (ewentualnie można zastąpić masłem orzechowym) i kolendry, to te dwa składniki budują fantastyczny smak zupy. Dziękuję Pożeraczce
DefinicjaSmakuduszone w cydrze, z dużą ilością cebuli i rodzynkami oraz nutą rozmarynu. Na pewno świetnie sprawdzą się jako danie główne na świątecznym obiedzie. Wystarczy podać do nich kaszę lub ziemniaki i ulubioną surówkę. SKŁADNIKI (4 porcje) 500g polędwiczek wieprzowych 2 duże cebule 1/2 szklanki rodzynek 2 gałązki rozmarynu 150ml cydru 1 łyżka masła świeżozmielony pieprz sól morska oliwa
DefinicjaSmakuSkładniki: buraki czerwone 1 kg, pałki z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 10 sztuk, groszek mrożony 300 gram, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, majeranek 2 łyżki, woda 3,5 litra włoszczyznę, nieduże buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka lub zetrzeć w robocie na tarczy
W Mojej Kuchni LubięBardzo lekkie, łagodne, kolorowe danie. Idealne jako przekąska, ale też danie główne, jeśli ktoś uważa na kalorie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż w daniu obiadowym lub na grillu. W tym warzywnym "spaghetti" zwykła marchewka i pozbawiona wyrazistego smaku cukinia objawiają swoją łagodność i lekkość, a jednocześnie mogą stanowić pełnowartościowy
Kuchnia PrezydentowejGulasz czyli sosik z mięska wieprzowego tym razem w sosie cebulowym. Sosik można podać z kaszą lub ziemniakami. U mnie tym razem ziemniaczki i domowe ogóreczki z czosnkiem ze słoiczka. składniki: 700 g mięsa wieprzowego u mnie łopatka 3-4 średnie cebule sól,pieprz olej do smażenia woda lub bulion 1 łyżeczka mąki ryżowej Mięso pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć
Monia miesza i gotujeopakowania żelfixu z pektyną Kiwi obieram i kroję w drobną kosteczkę. Truskawki myję i odcinam szypułki, przekładam do rondla i rozdrabniam, u mnie sprawdza się tłuczek do ziemniaków, można zmiksować, jak kto woli. Do „zmiętych” tryskawek dodaję pokrojone kiwi, mieszam, chwilę gotuję ( około 2-3 minutki) i wsypuję żelfixy, mieszam dokładnie, gotuję kolejne 2-3 minutki
Takie tam pichcenie