ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1947/2562)

Wątróbka z cydrem jabłkowym 142

samo mięso) serwuję rzadko :( Jest to moja ulubiona wersja, z ogromną ilością cebuli duszonej w cydrze jabłkowym, który nadaje lekko słodkawego smaku i aromatu jabłka, podana z ziemniakami posypanymi koperkiem i- obowiązkowo- z ogórkiem kiszonym, mniam! :) A sama wątróbka jest delikatnie pikantna w smaku, krucha i miękka, jednakże należy pamiętać, ażeby jej nie solić przed smażeniem, gdyż będzie gumowata! Polecam

Kraina Miodem Płynąca
Sos koperkowy + film 326

Banalnie prosty, aromatyczny i bardzo smaczny sos koperkowy na ciepło bez śmietany to świetny dodatek do różnego rodzaju potraw klopsików lub sztuki mięsa, bardzo często podaje go z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. składniki na 3 porcje 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 szklanka bulionu pęczek koperku szczypta soli przepis W garnku na małym

Smakowite Dania
Szybkie kotlety z białej fasoli z rukolą 185

drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie, aż się zarumienią. 2. Fasolę wrzucamy na sitko i płuczemy pod wodą. Przekładamy ją do sporej miski i ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. 3. Rukolę kroimy w drobniejsze kawałki. 4. Do miski wrzucamy resztę składników - cebulę i czosnek z patelni, przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto będzie za suche dolewamy odrobinę wody

Bananowe Pole
Rolada schabowa z cukinią 191

sznureczkiem. Smażymy z obu stron na oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach. Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Tofutwinka, Kino letnie w Zorzy 184

Moja wariacja nt. botwinki. Inną jej wersję znajdziecie tutaj . Podajcie zupę z młodymi ziemniakami (skropionymi olejem lnianym), jajkiem i mnóstwem świeżej, posiekanej zieleniny (nie bójcie się dodać mięty ani bazylii ;). Pyyyszne! Składniki: 3 łyżki masła lub oliwy 1 duży pęczek botwinki + 2-3 buraki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe

Qlinarnie i Qlinarnie
41. Kisiel truskawkowy z ksylitolem 121

gotujemy na małym ogniu. Do ciepłej już wody z truskawkami wsypujemy ksylitol. W ciągu gotowania, jeżeli chcemy wspomóc truskawkom puścić sok i trochę je zmiażdżyć posługujemy się ubijakiem do ziemniaków. Gdy barwa wody będzie już mocno czerwona przygotowujemy mieszankę 100ml wody z mąką/skrobią, porządnie rozrabiamy, by nie było grudek i wlewamy do truskawek ciągle mieszając (np. trzepaczką

Be Fit Be Strong
50. Dżem truskawkowy z nasionami chia 138

połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do garnuszka wraz z łyżką ksylitolu i gotujemy 5 minut. W między czasie, jeżeli zauważymy, że truskawki puszczają sok, możemy posłużyć się ugniataczem do ziemniaków i miażdżyć owoce. Po tym czasie wsypujemy nasiona Chia i mieszamy do równomiernego ich rozłożenia. Zdejmujemy z ognia i odkładamy na 30min. Dżemik gotowy! Możemy postąpić podobnie z innymi owocami. Świetnie

Be Fit Be Strong
Selerowe fytki z piekarnika 250

każda miała wystarczająco dużo miejsca aby się upiec. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200˚C około 25-30 minut. Uwagi Bardzo dobry rezultat uzyskać można stosując „przyprawę do ziemniaków” jeżeli ktoś nie obawia się soli, która się w niej znajduje

Mr. Taste
Dorsz z fasolką szparagową i szpinakiem 177

Dorsz smażony na patelni podany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia

Bullio
Botwinka 153

doprawiamy do smaku cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozmieszaną ze śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy. Botwinkę najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami. Smacznego

paapilotkaa
Akcja "Danie pachnące ziołami - lato 2015" - zaproszenie 147

Durszlaku lub Mikserze Kulinarnym. Zgłaszajcie przepisy na dania, w których wykorzystujecie świeże zioła wieloletnie i jednoroczne . Ślijcie przepisy na chłodniki z majerankiem i miętą, fasole z cząbrem i kolendrą, ziemniaki z koperkiem i szczypiorkiem, sałatki z oregano i rukwią, surówki z rukolą i jadalnymi kwiatami, zupy z natką pietruszki i lubczykiem, kotlety z tymiankiem i bazylią. Oczywiście to tylko propozycje

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki z farszem z bobu 238

Cebule i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Bób włożyć do miski, ugnieść niezbyt dokładnie przy pomocy praski do ziemniaków lub widelca. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż lekko zmięknie na średnim ogniu. Dodać czosnek, smażyć jeszcze 3 - 4 min a następnie dodać pomidory Doprawić solą i pieprzem

Stare Gary
Pierś z kurczaka w delikatnym sosie 181

Delikatne mięsko w sosie śmietanowym z dodatkiem miodu. Pyszne, łatwe i mało pracochłonne danie, w sam raz do ziemniaków, ryżu lub pieczywa. 1 podwójna pierś z kurczaka 400 g gęstej śmietany 18% (używam z Piątnicy) kilka łyżek oleju 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki miodu naturalnego wegeta, pieprz czarny mielony Umyte mięso pociąć na paski, chwilę podsmażyć na rozgrzanym oleju

Praktyczna pl
Kapustka z wędzoną szynką oraz żurawiną 143

kapusty, dodajemy opłukaną żurawinę,  sos paprykowo-pomodorowy  oraz  pieprz ziołowy. Pod koniec gotowania doprawiamy octem winnym solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco z dowolnym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania