Filet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku sól
Bulliomało, dolewamy świeżego. Gotowe! Jak widzicie, z takimi schabowymi jest o wiele mniej roboty niż z klasyczną panierką, wyglądają one wspaniale i jeszcze lepiej smakują :) Podawać możemy je z ziemniakami, warzywami , frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosarozpuszczenia. Studzimy, dodajemy do ubitej kremówki, miksujemy.Gotową masę wykładamy na upieczony, wystudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa truskawkowa: Da garnka wrzucamy odszypułkowane truskawki. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy galaretki, chwilkę podgotowujemy. Studzimy. Zimną masę wykładamy na masę śmietanową. Odstawiamy do lodówki do dalszego tężenia
Z Majeczką w kuchniwyrośnie? ;) Jabłuszka... Maliny... A od babci wracam tak! :) Tyle truskawek nazbieraliśmy ♥ A zostało jeszcze kilka krzaczków. Większość zamroziłam na zimę :) Nieproszeni goście - stonki na ziemniakach ;D Jeden z kotów babci - Nikon (tak, imię to mój pomysł :D) niestety nieco dziki i ucieka gdy się do niego bliżej podejdzie :( Przez przypadek zauważyłam, że babcia
breakfast of dreamslimonki żelfix z pektyną 3 : 1 ( 2 opakowania) Truskawki myję i wycinam szypułki, zostawiam na durszlaku. Jak odcieknie woda, przekładam do szerokiego garnka, rozdrabniam ( używam tłuczka do ziemniaków, można zmiksować) Rabarbar obieram i kroję w plasterki, dodaję do truskawek. Podgrzewam całość, gotuję powoli, często mieszając około 7-10 minut. Po tym czasie wsypuję żelfix i dokładnie mieszam
Takie tam pichcenieBiszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa. Przygotowujemy masę. Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok. Kisiele rozprowadzamy w szklance wody. Wlewamy do truskawek , mieszamy aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy
W kuchennym oknie Ewyczas pieczenia zależy od wielkości kalarepy) Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia posypać nim wierzch kalarepy. Piec do rozpuszczenia się sera. Podawać z młodymi ziemniakami. zapiekana kalarepa
O kuchni z uczuciemgraavilõhe, isl. graflax) – tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska, krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie. Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie
Jemy Pijemyprzygotowane zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam na 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam masełkiem z czosnkiem i cebulką. Jak ktoś lubi bardziej chrupiące pstrągi musi je po prostu dłużej piec. Bardzo lekkie danie a stopień trudności
Jemy Pijemyprzyprawami, które akurat mam w kuchni. Całość powstała w ciągu nie całej godziny. Do marchewki a'la creme potrzebne są następujące składniki: 1 kg marchewek 2 małe cebule 2 ziemniaki ok 7 plasterków imbiru 2 łyżki masła 2 łyzki jogurtu greckiego sól pieprz 1 mała łyżeczka kurkumy w proszku szczypta szafranu ćwierć świeżo startej gałki muszkatołowej
Jemy Pijemydużego garnka zupy użyłam: 2 podudzia z kurczaka ( lub porcje rosołowe) 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwiny z buraczkami 4-5 młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku sól pieprz sos sojowy ( zamiast magi) woda oczywiście :) łyżeczka brązowego cukru, ale może też być biały śmietana do zupy
Jemy Pijemywierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem. Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach) Smacznego
Jemy Pijemyobranej i oczyszczonej z pestek ) 1 litr bulionu ( może być z kurczaka a może być vege) kilka łyżek masła jogurt naturalny 3-4 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta kurkumy 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka startego korzenia imbiru sól pieprz Dynię, marchew i pietruszkę pokroić
Jemy Pijemypieprzem i papryką. Kostkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i podlewać nią cynaderki. Wszystko dusić ok pół godziny. Warto było poświęcić trochę czasu na cynaderki :) Cynaderki podałam z ziemniakami tłuczonymi ze śmietaną i kiszonym ogórkiem
Jemy Pijemypół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Powstanie bardzo aromatyczny sos. Nie zabielałam śmietaną gdyż nie lubię :) Podawać z ulubioną kaszą lub ziemniakami
Jemy Pijemy