ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1267/2562)

Żurek noworoczny 174

liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju śmietana do zup żurek (tym razem gotowy) Opcjonalnie: 3-4 jajka 1 kilogram ziemniaków Wykonanie: W podanej ilości wody należy umieścić białą kiełbasę. Całość zagotować, zebrać powstałe szumy i gotować na małym ogniu około 20-30 minut. Następnie wyjąć kiełbasę, wywar zostawić.  Do wywaru(...)śmietanę.  Ponownie dodać odrobinę majeranku i soli oraz pieprzu, jeśli brakuje (należy wysmakować według Waszego gustu).  Na końcu dodać podsmażoną kiełbasę z cebulką.  Obrać i ugotować ziemniaki. Dodać koperek, łyżkę masła i zrobić puree. Ugotować na twardo jajka.  Podawać z jajkiem przekrojonym na pół oraz puree ziemniaczanym.  Jeśli nie lubicie puree, można ziemniaczki usmażyć

Garniec Magalie
Ogórkowo - maślankowy chłodnik 136

Składniki: 1 l maślanki kilkanaście małych młodych ziemniaków 1 marchewka pęczek koperku 2 zielone ogórki ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem.  Jeden zielony ogórek zmiksować z maślanką, a drugi pokroić na mniejsze kawałki. Ostudzone warzywa zalać ogórkową maślanką, wmieszać posiekany koperek i drugi ogórek, doprawić szczyptą pieprzu. Podawać schłodzone

Gaździnka warzy
Duszone udka kurczaka 247

który mi został po zredukowaniu okazał się rewelacyjnie pasować do kaszy. Do zrobienia czegoś takiego można wykorzystać w zasadzie wszystkie dostępne warzywa. Składniki: udka kurczaka cebula marchew pietruszka ziemniaki brokuły fasolka szparagowa papryka słodka papryka ostra tymianek sól pieprz olej Wykonanie: Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na co najmniej godzinę. Cebulę pokroić w pióra,marchew i pietruszkę obrać(...)pokroić w słupki, ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Resztę warzyw podzielić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać w naczyniu w którym będziemy gotować i obsmażyć kurczaka z każdej strony aż kurczak się zarumieni. Do kurczaka dodać cebulę,chwilę podsmażyć a następnie dodać resztę warzyw, doprawić solą i pieprzem, dolać wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić aż mięso

Mama Gotuje
Pomarańcze z żaru 221

Kiedyś zagrzebywaliśmy ziemniaki w gorącym popiele i na wpół zjarane wcinało się je uwalonymi na czarno ustami byliśmy szczęsliwi,że tak naprawdę liczy się dobra zabawa w grupie.Były też jabłka lub jakiekoliek inne psiary na patykach.Teraz można zamiast ziemniaków lub razem z nimi wrzucić pomarańcze a dokładniej...pomarańcze-babeczki. Do takich babeczek w pustych łupinach pomarańczy nadaje się najzwyklejsze

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chłodnik wiosenny 170

robić, a jeszcze bardziej gotować. Jednak rodzinka głodna i trzeba nakarmić. Zrobiłam chłodnik wiosenny, szybko i smacznie. Podczas gorących dni idealny na obiad. Bardzo dobrze smakuje podany z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami z boczku. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 400 ml  kefiru 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 ząbek czosnku sól biały(...)rzodkiewkę,koperek , szczypiorek , przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i schłodzić w lodówce. Wlać na talerze i dodać ugotowane pokrojone na części jajko. Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami. chłodnik wiosenny

O kuchni z uczuciem
PIECZONY KURCZAK NA BUTELCE PIWA   427

podaje przepis ! Składniki: 1 średni kurczak Tymianek świeży ( może być suszony, ale świeży jest lepszy) 1 butelka piwa 0,5l Marchew ( użyte były male, ale mogą być tez normalne) Ziemniaki Cebula Masło Marynata: Oliwa z oliwek Papryka słodka w proszku Papryka chili w proszku Przyprawa do kurczaka Sol i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka opalamy (jeżeli ma pozostałości z piór(...)skore na piersi wkładamy tymianek i kawałki masła. Z butelki z piwem ściągamy etykietę i nadziewamy na nią kurczaka, ustawiamy na blasz. Na około kurczaka układamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki , cebule i połówki marchwi, posypujemy warzywa sola, pieprzem i polewamy je delikatnie oliwa. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika na około 1-1,5 godz. ,nagrzanego do 180 stopni

PychaDania
Knedle z truskawkami 136

knedli i koktajli. Knedle z truskawkami Składniki: Nadzienie: truskawki - 750 g cukier - 1 łyżka Sos : śmietana 24 %- 150 ml ser biały - 2 łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie:  Truskawki obrać z szypułek, umyć, osączyć.  Wymieszać truskawki z cukrem(...)Śmietanę przelać do miski, dodać cukier i ser, zmiksować.  Ciasto ziemniaczane:  Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto.  Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę.  Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu

Kuchnia Danusi
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziemniakami 166

muszę o młody organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy, których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ . W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej(...)użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych) 1 jajko 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki pestek słonecznika 2 łyżeczki czarnego sezamu 2 łyżeczki płatków owsianych 1 łyżeczka dowolnych ziół, np. zioła prowansalskie 1 łyżka oleju opcjonalnie 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy

MamaOskarka
Grochowa w kolejnej odslonie czyli Zupowy Wtorek odc.65 159

GROCHOWĄ, taką jak u mamy :) Grochowa  250 g łuskanego grochu 150 g wędzonego boczku 2 litry wody 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora łyżeczka oleju 3 duże ziemniaki majeranek, sól i pieprz do smaku Groch płuczemy na sicie, wkładamy do garnka razem z boczkiem, zalewamy woda i gotujemy ok 45 minut. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy(...)kroimy w ćwierć plasterki, wszystkie warzywa podsmażamy na oleju ok 5 minut. Po 45 minutach boczek wyjmujemy z wywaru i kroimy. Do garnka wkładamy kawałki mięsa, podsmażone warzywa oraz ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Całość lekko solimy i gotujemy ok 35 minut by wszystko było mięciutkie. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, ew. dosalamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z cykorii i porów 130

względu na jej pyszny smak, wiele wartości odżywczych i niską cenę. Przedstawiam zatem ekspresową, smaczną i bardzo zdrową zupkę. Składniki: ½ kg cyrkonii 2 pory 2 łyżki masła 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego (bez glutenu) Sól Pieprz Wykonanie: Cykorię i pory kroimy i obsmażamy na maśle przez 10 minut na wolnym ogniu. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Roladki puree w andrucie 106

Pyszny andrut z ziemniaczanym nadzieniem. Składniki: 1 kg ziemniaków 4 dag masła ½ szklanki mleka Sól do smaku 2 pętka dobrej wiejskiej kiełbasy 2 andruty 2 jaja Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować i przetrzeć przez praskę. Wlać wrzące mleko, dodać masło i utrzeć na pulchną masę, następnie przyprawić do smaku według upodobania. Dobrze ciepłe puree nakładać

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z karotek 104

Zdrowa i smaczna zupa marchewkowa. Składniki: 5 marchewek karotek 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 4 szklanki wywaru warzywnego Sól, pieprz Gałka muszkatołowa 5 dag sera żółtego 5 dag płatków migdałowych Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Cebulę pokroić, zeszklić i udusić na maśle. Następnie wymieszać z ugotowanymi warzywami, wystudzić

Tradycyjna Kuchnia
Klasztorna zupa – krem 93

starej książki... Czemu został nazwany zupą klasztorną? :) nie wiem. Ale smakuje wybornie Składniki: 2 świeże ogórki 1 główka sałaty 1 cebula 1 łyżka masła 2 litry bulionu 2 ziemniaki 2 żółtka ½ szklanki śmietany Sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i ogórki obrać i posiekać razem z sałatą. W garnku rozgrzać masło poddusić cebulę, ogórki, sałatę i drobno pokrojone ziemniaki. Zalać

Tradycyjna Kuchnia
Pączuchy ziemniaczane 88

może przybliżę nieco tę regionalną potrawę. Od zawsze to danie funkcjonowało pod nazwą "pączuchy", zapewne ze względu na sposób przyrządzania- na głębokim tłuszczu (podobnie jak pączki). Składniki: 1 kg ziemniaków 8 dag masła 4 jaja 16 dag śmietany 1 cebula 9 dag mąki Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować, zmielić, wymieszać z żółtkami, startą cebulą, śmietaną i mąką

Tradycyjna Kuchnia
Groch z kapustą- czyli wigilijna potrawa na zasmażce 131

potrawy wigilijnej. Kapusta kojarzyła się z dostatkiem i trwałością sił życiowych, a w połączeniu z grochem miała chronić przed chorobami. Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 15 dag łuskanego grochu 5 ziemniaków 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Groch namoczyć, następnie posolić i ugotować. Kapustę opłukać, drobno pokroić i również obgotować(...)liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotować też ziemniaki, odcedzić, utłuc i połączyć z grochem i kapustą. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać mąkę i wodę- sporządzić zasmażkę. Połączyć wszystkie składniki wraz z zasmażką i doprawić do smaku z solą, cukrem i pieprzem. Podawać na wigilię a w dzień powszedni okrasić smażonym boczkiem

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania