Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 216pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 5-6 ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, majeranek 2 łyżki czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela(...)pomidory z puszki. Zawartość patelni w całości razem z tłuszczem przekładamy do naszego wywaru z pomidorami Gotujemy tak aby mięso nam dobrze zmiękło. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do zupy Pieczarki dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy w plasterki lub kostkę i dodajemy do zupy. Odwijamy wcześniej odłożone papryki i obieramy
ClauditteMissCooking
Deluxe - Gnocchi z nadzieniem pesto 215zasadzie koloru zielonego, delikatny w smaku. Jeżeli komuś nie chce się nic gotować na obiad, to polecam to gotowe danie. Gnocchi z nadzieniem pesto - Deluxe - Potrawy z mąki, kaszy, ziemniaków Kategoria: Gotowe produkty, zupy, desery Podkategoria: Potrawy z mąki, kaszy, ziemniaków Nazwa: Gnocchi z nadzieniem pesto Marka produktu: Deluxe Masa netto: 500 g Producent
ClauditteMissCooking
Placki Ziemniaczane INACZEJ 270Składniki: 1/2 kg ziemniaków 100 g maki pszennej lub ziemniaczanej 2 jajka bułka tarta ( do obtaczania ) przyprawy do doprawienia: czosnek, pieprz, oregano, papryka Oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w pełni ugotowane ugniatamy na puree, dodajemy 2 jajka i mąkę. Dalej ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowa
ClauditteMissCooking
Maślane ziemniaczki z kwaśnym mlekiem 160Danie idealne w takie dni jakie mamy teraz, czyli pogromca upałów :) Można również bez problemu podawać je dzieciom powyżej roczku :) Składniki: 4 ziemniaki młode - duże 1/2 kostki masła - osełka szczypta soli 1/2 natki koperku 1 łyżka młodego szczypiorku Zsiadłe mleko- 400 ml - może też być kefir lub maślanka 1/2 ogórka zielonego Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie
ClauditteMissCooking
Bazyliowe naleśniki z ciekawym farszem 197pełna szklanka mąki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Składniki na farsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula 1/2 łyżki masła 300-400 g fasolki szparagowej 5 ziemniaków 1 pęczek młodego szczypiorku 3 różyczki brokuła 1 jajko 2 łyżka masła Składniki na sos: 250 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku 10 plasterków sera gouda Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki mieszamy(...)sitka by pozbyć się zbędnej wody z tłuszczem. Delikatnie solimy i pieprzymy. Fasolkę myjemy i odcinamy niepotrzebne ogonki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu ostygnięcia i odcedzamy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe przekładamy je po odcedzeniu do miksera wraz z brokułami, szczypiorkiem, masłem i jajkiem, delikatnie pieprzymy. Całość miksujemy i przekładamy
ClauditteMissCooking
Ośmiorniczki, Mini kalmary, Krewetki królewskie, Ziemniaczki - Niebo w gębie 166Składniki: 10 mini świeżych kalmarów 500 g krewetek królewskich w pancerzach 6 dużych ziemniaków 1/2 szklanki oliwy z oliwek 200 g sera feta 250 g oliwek zielonych bez pestek 250 g oliwek czarnych bez pestek 2 pęczki natki pietruszki 6 ząbków młodego polskiego czosnku sok z jednej dużej cytryny 1 łyżka przyprawy do ziemniaczków sól czosnkowa 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej(...)minut. Wyjmujemy i kładziemy na papierowy ręcznik. Blaszkę lub brytfankę (te specjalne do grillowania) lekko smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na niej umyte i pokrojone w talarki ziemniaki ze skórką i posypujemy przyprawą do ziemniaczków. Później nakładamy nasze owoce morza i zasypujemy oliwkami. Solimy delikatnie i pieprzymy. Następnie zalewamy zalewą z oliwy, czosnku, pietruszki, cebuli. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową
ClauditteMissCooking
Kapuśniak na żeberkach 158SKŁADNIKI 1/2 kg żeberek wieprzowych 700 g kapusty kiszonej +sok 2 marchewki por 2 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego 3 ziemniaki 1 łyżka suszonej papryki jalapenos cebula 200 g boczku surowego wędzonego łyżka mąki sól ,pieprz Żeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną(...)kapustę wraz z sokiem, por pokroić w piórka, startą na dużych oczkach marchew, liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz i ostra papryke. Gotować do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyć na boczku, oprószyć mąką, dodać trochę wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając
ClauditteMissCooking
Rosołek dla choróbka. 136litr wody 1 mała porcja rosołowa 3 marchewki kawałek pora około 5 cm mała pietruszka (korzeń) kawałek selera (1 garść pokrojonego w kostkę) 3 listki kapusty włoskiej 1 ziemniak 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego do smaku świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Do małego garnka należy włożyć na początek mięso(...)zimnej wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę, by mięso wolno się gotowało. Łyżką systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Marchewkę (w plasterki pokroić), ziemniak (w kosteczkę), seler (pokroić w drobną kosteczkę) i pietruszkę obrać. Kapustę i por dokładnie opłukać i pokroić w paseczki. Gdy wywar mięsny stanie się już klarowny, wrzucić liść laurowy, ziarnka ziela oraz
ClauditteMissCooking
Schabowe i smażone ziemniaczki 174SKŁADNIKI NA ZAPIEKANE ZIEMNIACZKI: 5 ziemniaków RED LADY 1 łyżka oliwy mielone chilli świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie lubczyk suszony Umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki wymieszać z oliwa i przyprawami. Przełożyć do misy multicookera i ustawić opcję FRY i czas 15 minut. Zamknąć pokrywę po 5 minutach przemieszać i ponownie zamknąć. czynność powtórzyć po kolejnych 5 minutach. Gotowe :) SKŁADNIKI
ClauditteMissCooking
Turecka zupa z czerwonej soczewicy 269oryginale zwana mercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 duży ziemniak 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz ostra papryka 4-5 listków świeżej mięty suszony tymianek kumin PRZYGOTOWANIE Soczewicę płuczemy i moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę(...)czosnek siekamy i podsmażamy do miękkości w garnku na rozgrzanym oleju z masłem. Dodajemy pokrojone w kostkę marchew i ziemniaka. Zalewamy bulionem i dodajemy odsączoną soczewicę. Gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, miętę, około pół łyżeczki kuminu i tymianku, szczyptę papryki oraz sól i pieprz - do smaku. Miksujemy na gładko. Podajemy z pieczywem
Moje Kuchenne Rewelacje
Tuńczykowe placuszki 198Składniki: 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula ( opcjonalnie 2 dymki ) puszka tuńczyka w sosie własnym ząbek czosnku sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano ) 1 jajko sok z połowy cytryny G dy kotleciki nie będą si ę chciały skleić dodać troszkę bułki tartej. Sos szklanka jogurtu 1 mała łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1 mała ły żeczka cukru(...)sól, pieprz do smaku opcjonalnie: koperek , drobno posiekany ogórek.. Przygotowanie: Tuńczyka odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki : jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawy , czosnek. Formować kotleciki lub jak kto woli małe, duże kuleczki, obtoczyć w mąc e ( ja nie obtoczyłam ) i smażyć na śliczny brązowy kolor ...... Smacznego
Gaździnka warzy
Cebulowy naan i wołowe kofty 193Składniki: 400g mielonego mięsa 2 cebule ząbek czosnku jajko sól, pieprz papryka, imbir natka pietruszki 2 starte ziemniaki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 4 kubki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki so li 1 saszetka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 4 ły żeczki cebuli granulowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminku 2/3 kubka ciepłego mleka(...)łyżki oleju 2/3 kubka jogurtu naturalnego 1 rozbełtane jajko Przygotowanie: Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, przyprawy , posiekaną natkę pietruszki , starte ziemniaki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wy rabiamy masę ( jak nie będzie si ę chc iało zawiązać to dodać troszkę bułki tartej ) . Dzielimy na porcj e wielkości piłki golfowej . Kładziemy na półmisku i zostawiamy pod ściereczką
Gaździnka warzy
Pierożki 171Składniki: 600g mąki gorąca woda sól, pieprz 4 cebule kawałek wędzonego boczku 4 ziemniaki 30g białego sera Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wlewać po troszku gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ) Ziemniaki ugotować
Gaździnka warzy
Krem dyniowy z sokiem jabłkowym i Mascarpone 178Składniki: 400 g dyni 100 g ziemniaków 2 cebule ząbek czosnku 50 ml soku jabłkowego 100 g masła szczypta gałki muszkatołowej 1 l bulionu warzywnego brokuł 50 g mascarpone sól, pieprz Przygotowanie: Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na maśle ( nie przypalić cebuli ) . Zalać bulionem ( nie całkiem przykrywając warzywa ) gotować do miękkości
Gaździnka warzy
Walentynkowa zupa gulaszowa 175paprykowej ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków malutkich garść żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w krążki. Przełożyć do miski i przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać(...)garnka wsypać szczyptę kminku i liście laurowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie ok 30 - 40 min. Jeśli zupa zrobi się za gęsta dolać wody i znów przyprawić do smaku. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do zupy za 10 - 15 min będą gotowe, wtedy dodać paprykę, ugotowaną fasolkę i wsypać drugą połowę opakowania " pomysłu na zupę gulaszową - Winiary
Gaździnka warzy