Diabelski boczek autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak zapiekany w cieście (2) autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak w ziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Zapiekanka ryżowa z warzywami autorka: La Gusteau - Luna | blog: RATATOUILLE Szaszłyki z kurczakiem, arbuzem(...)sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak z ziemniakami, cukinią, papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe grillowanie autorka: leonard300 | blog: Pychotka blog kulinarny Pieczona
Kuchenna Kontrrewolucyaczęsto był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego sera typu mozarella łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego pęczek bazylii Ziemniaki, marchew
greenscarfTopinambur to jadalna bulwa, która rośnie pod ziemią podobnie jak ziemniaki. Wyglądem przypomina nam trochę duży pokręcony Imbir. Ma lekko orzechowy i pikantny smak. W smaku przypomina nam trochę serca karczochów i najlepsze odmiany ziemniaków. Grillowany topinambur jest absolutnie pyszny. I niezależnie od tego dla kogo go grillujemy, wegetarian, wegan czy też nie, topinambur będzie miłym dodatkiem do grillowego menu
naRuszciezimową, pożywną i sycącą, warto skorzystać z tej propozycji! Składniki: 0,5 kg żebra wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera 1 por mała główka włoskiej kapusty 4 ziemniaki pół łyżeczki pieprzu ziołowego parę ziarnek kminku liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżka octu jabłkowego Wykonanie: Żebro myjemy, wkładamy do garnka zalewamy(...)laurowy, ziarenka ziela i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy kroimy w kosteczkę dokładamy do garnka. Gotujemy z żeberkiem około 40 min. Pod koniec gotowania dokładamy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki przyprawiamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu doprawiamy do smaku octem jabłkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pododajemy z dowolnie z wybranym pieczywem. Smacznego
kgwjanczewoJuż piątek? Albo raczej - nareszcie:P Czekam już z niecierpliwością na rozpoczęcie weekendu wieczorem:P Idąc po ziemniaki do sklepu dotarło także do mnie, że dzisiaj początek wakacji... Ach, kiedy to było... kiedy czekało się z utęsknieniem na ten ostatni dzwonek ogłaszający wolność i labę na 2 miesiące...;) Oj, daaaaawnoooo..... Dawno temu i nieprawda ;) Za to prawda zawsze była taka(...)umyć i wydrylować. Przełożyć do garnka i dolać około 50 ml wody. Owoce gotować aż częściowo się rozpadną a następnie rozdrobnić je na małe kawałki za pomocą tłuczka do ziemniaków. Wsypać cukier oraz cukry waniliowe. Gotować przez kilka minut aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wsypać konfiturex i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu przez 5-6 minut (na opakowaniu
My simple kitchenLubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami. Składniki: 4 plastry schabu 450 g marchewki 1 puszka groszku 1,5 szklanki wody 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięs(...)wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować aż potrawa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprze. Ponownie włożyć mięso i trzymać jeszcze na małym ogniu przez około 3 minuty. Podawać z ziemniakami lub z ryżem
My simple kitchengłodować od rana! Najadaj się, kiedy nadarzy się ku temu okazja Kiedy będziesz w miejscu, gdzie jednak trafi się coś więcej niż sałatka np. takie zwykłe gotowane ziemniaki (tak, tak - ziemniaki, niby nic takiego, a będąc na jednym z wyjazdów nigdzie żadna knajpa nie serwowała ich osobno - były zazwyczaj w zestawie obiadowy z kotletem itp.)- najedz się porządnie! Oczywiście
Bananowe Polezupy u Rodziny, bardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku soli) 2 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 2 czubate łyżki gęstej części mleka kokosowego sól(...)pieprz do smaku świeży koperek do podania Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ziemniaki i marchew oskrob ze skórki i pokrój w 1 cm kostkę. Warzywa przełóż do dużego garnka , dodaj groszek oraz przyprawy: suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko wodą do wysokości 5 cm nad warzywami. Przykryj i wstaw na ogień. Kiedy zupa się zagotuje zmniejsz
Roślinna - blog wegańskiZapraszam na pyszną i lekką, późnowiosenną przystawkę lub obiad (jeśli dodamy, np. ziemniaki z koperkiem), 100% wegańskie. Składniki na surówkę: ok. 30 rzodkiewek oliwa sok z cytryny sól, pieprz Zetrzyj rzodkiewki na tarce. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej przygotuj surówkę na kilka godzin przed podaniem i przechowuj ją w lodówce do tego(...)momentu. Składniki na szaszłyki: kilkanaście pieczarek 1 mała cukinia olej lub oliwa przyprawa do ziemniaków (lub dań z grilla) świeży lubczyk Pokrój cukinię w cienkie plastry. Wymieszaj je w dużej misce z pieczarkami, olejem, lubczykiem i przyprawą. Niech się marynują przez kilka godzin w lodówce. Następnie na patyczki nałóż naprzemiennie plastry cukinii i całe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym
Qlinarnie i QlinarnieKolejna propozycja placków ziemniaczanych. Składniki: 25 dag ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 2 marchewki, 1 cebula dymka, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i dokładnie utłuc. Dodać żółtko jajka, mąkę i przyprawy do smaku. Marchewkę obrać, drobno zetrzeć i poddusić na maśle razem
Tradycyjna KuchniaCZTERECH GŁODNYCH OSÓB: - 3 pęczki botwinki - 1 litr bulionu warzywnego - 2 łyżki masła - 2 puszki mleczka kokosowego - sok z połowy limonki - kilka gałązek kwiatowych szczypiorku - jako dodatek młode ziemniaki BOTWINKĘ OCZYŚĆ z uszkodzonych liści, oskrob skórkę z miniaturowych buraczków, umyj i otrząśnij z wody. W garnku roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, łodyżki i liście. DUŚ OKOŁO 10 MINUT(...)następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Zupa powinna już mieć fantastyczny kolor. W MIĘDZYCZASIE OSKROB ZIEMNIAKI , postaw na ogień, nie zapomnij posolić, co mi się często zdarza :) ZUPĘ DOPRAW SOLĄ I SOKIEM Z LIMONKI. Powoli wlewaj mleczko kokosowe, pamiętaj aby dobrze je wymieszać, przeważ nie jest mocno rozwarstwione. SMACZNEGO
Kuchnia bezglutenowa Lolimogłam ugotować tą zupkę! Składniki: listki pokrzywy ( ciężko powiedzieć wagowo, ile jej potrzeba, ja zużyłam około 3/4 koszyka widocznego na zdjęciu poniżej) 1 marchewka 1 pietruszka 6 młodych ziemniaków pęczek zielonych pędów cebulki pęczek natki pietruszki ziele angielskie iść laurowy pieprz ziarnisty sól vegeta sok z limonki mielony imbir czosnek kolorowy jajka śmietana 18 % Przygotowanie: Listki pokrzywy wrzucamy(...)wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy. Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków, 2 liści laurowych, paru ziaren ziela angielskiego. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Następnie dodajemy posiekane pędy cebulki oraz natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy. Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy blenderem
Taste Therapyświąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę
My Chcemy Jeśćbiały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony pieprz 1 jajko Jajko gotujemy na pół twardo(...)Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula zmięknie. Zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy jogurt naturalny, chrzan i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy w głębokich
My Chcemy Jeść