ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1254/2562)

Placki ziemniaczane po chłopsku 138

robiliśmy placków ziemniaczanych ,więc naszła nas ogromna chęć by zjeść je właśnie dzisiaj. Przepyszna mieszanka z pieczarkami ,serem żółtym i boczkiem okraszone sosem pomidorowo koperkowym. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 3 jajka 150 g pieczarek 150 g wędzonego boczku duża cebula 150 g żółtego sera (ulubionego) 1/2 szkl mąki 2 ząbki czosnku łyżka mielonej kozieradki sól ,pieprz olej do smażenia(...)pomidory krojone z puszki pęczek koperku mała papryczka chilli cukier sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ,cebulę ,pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z mąką ,jajkami ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną kozieradką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Sałatka żmudzka chlebowo-mięsna 211

Składniki 200 g ugotowanej karkówki 400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego ) 3 kiszone ogórki 200 g kiszonej kapusty 1 por 3 ząbki czosnku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 szklanki gotowanej fasoli 3/4 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie Chleb i mięso pokroiłem w kostkę. Drobniutko posiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki także pokroiłem w kostkę. Kapustę kiszoną

R'n'G Kitchen
Roladki drobiowe z wędzonym kurczakiem 154

Kurczak nadziewany kurczakiem? Dlaczego nie. Dwa różne smaki wspaniale uzupełniają się ,natomiast papryka konserwowa dodaje im pikantności. Podane z sosem grzybowym ,ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie ,tworzą danie idealne. Składniki 2 filety z kurczaka (pojedyncze) 2 wędzone pałki kurczaka  papryka konserwowa sól ,pieprz Sos: 250 g pieczarek 250 g boczniaków królewskich (mogą być zwykłe) cebula 1 łyżka(...)bulionem (cały czas mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć ,wkładamy roladki i dusimy na małym ogniu 30 min. Przed podaniem z roladek zdejmujemy nić kuchenną. Podajemy polane z sosem i ziemniakami z wody. U nas w wersji z sałatą w śmietanie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zupa Kwaśny kurczak 174

lekko ostra. Dla lubiących łagodniejsze smaki proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze. Składniki 2 filety z kurczaka (ok 500 g) 1 duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej 1 l bulionu drobiowego łyżka masła łyżeczka pasty curry (zielonej) łyżka sosu chili  liść laurowy sól(...)pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy na plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy

R'n'G Kitchen
Zupa katalońska 121

Nasze małe wspomnienia z wakacji. Zupa pełna smaku ,pożywna i szybka w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu ,kto lubi zdecydowane smaki. Składniki 500 g polędwicy wieprzowej puszka krojonych pomidorów 500 g ziemniaków 400 g marchewki 150 g kiełbasy czosnkowej 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 liście laurowe natka pietruszki biały pieprz sól Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę ,marchew w talarki. Cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy mięso ,smażymy na złoto. Następnie mięso przekładamy do miski ,oprószamy solą oraz pieprzem ,zakrywamy. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy warzywa ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory wraz z zalewą. Chwilę

R'n'G Kitchen
Zupa dziadowska 152

ochota na góralską zupę. Wyszła smaczna i delikatna. Składniki 1,5 l bulionu warzywnego 300 g bryndzy (u nas flisacka) 1 ząbek czosnku szczypta mielonego kminku 1 kg ziemniaków sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bryndzę rozrabiamy w ostudzonym bulionie (1/2 l) ,resztę bulionu zagotowujemy. Rozrobiony wywar powoli wlewamy do gorącego bulionu ,cały czas mieszając(...)smaku doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,kminkiem ,solą i pieprzem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan

R'n'G Kitchen
Zupa "pachlopka" 124

względu na dużą dostępność młodych warzyw. Składniki 1/2 główki kapusty średniej wielkości kilka młodych marchewek 2 pietruszki mały seler 2 cebule 30 g masła 2 duże pomidory 4 ziemniaki 200 g śmietany 18% 20 g mąki natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę szklimy na maśle w garnku ,dodajemy drobno pokrojoną kapustę(...)podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Oddzielnie gotujemy jarzyny i ziemniaki pokrojone w kostkę ,pokrojone pomidory i gotujemy do miękkości warzyw ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wkładamy kapustę ,zaprawiamy śmietaną rozrobioną z mąką ,zagotowujemy. Na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Racuszki ziemniaczane 159

przepis z kuchni norweskiej, w którym korzysta się z sera Jarslberg, o smaku orzechowym, (w Polsce trudno dostać). Ale można zastąpić serami : gouda, ementaler, parmezan. Składniki 400 g ziemniaków 120 g szynki gotowanej 120 g tartej bułki 130 ml śmietany 1 jajko 1 łyżka startego żółtego sera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa olej Przygotowanie Ziemniaki obrałem, umyłem

R'n'G Kitchen
Kluski śląskie 122

Idealne z każdym sosem...prosto i smacznie ,tym charakteryzuje się kuchnia śląska. Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy ,robimy z nich puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy i studzimy. Następnie wbijamy jajko ,łączymy z masą ziemniaczaną

R'n'G Kitchen
Zupa z nowalijek 128

nich to nasze danie ulubione o tej porze roku. Składniki wędzona kość schabowa 4 marchewki 2 pietruszki mały seler 2 pomidory malinowe mała główka kapusty włoskiej kilka młodych ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy koperek sól pieprz śmietana do zup 8 szt buraczków z botwinki 150 g żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie   Do garnka włożyłem wędzoną kość, zalałem zimną(...)zagotowałem. Buraczki po odcięciu obrałem i pokroiłem w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroiłem. Dodałem najpierw buraczki, potem pozostałe warzywa do wywaru razem z pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami, sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) zielem angielskim i listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę

R'n'G Kitchen
Pstrąg na szpinaku z ziemniakami 143

Polecamy pysznego zapiekanego pstrąga na świeżych liściach szpinaku. Składniki 2 pstrągi 400 g świeżego szpinaku 300 g ziemniaków 2 pomidory pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki pół pęczka natki pół pęczka koperku kilka listków świeżej bazylii sól pieprz suszone oregano oliwa z oliwek Przygotowanie   Formę żaroodporną wysmarowałem oliwą. Na dnie ułożyłem liście szpinaku, potem ziemniaki pokrojone

R'n'G Kitchen
Zupa szczawiowa z kaszą manną 128

zrobić uwielbianą przez nas szczawiówkę. Mega pyszna, dokładnie taka jak za dawnych, dziecięcych lat. Składniki włoszczyzna 200 g szczawiu 40 g masła 1 cebula łyżka śmietany 18% 5 ziemniaków 3 łyżki kaszy manny 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Włoszczyznę gotujemy w osolonej wodzie (1,2 l). Szczaw płuczemy, siekamy(...)razem z pokrojoną w kostkę cebulą dusimy na maśle. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Do zupy wkładamy pokrojoną na plasterki marchewkę (z ugotowanej włoszczyzny). Następnie dodajemy duszony szczaw, kaszkę i gotujemy kilka minut. Całość zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami

R'n'G Kitchen
Alu Kofta 147

Kofta to wegetariańskie danie ze środkowych Indii. Składniki 5 ziemniaków mały kalafior 100 g mąki z ciecierzycy (może być pszenna) 3 łyżki posiekanej kolendry sól pieprz garam masala olej do smażenia Sos : 500 g pomidorów posiekanych ( mogą być z puszki) 1 łyżka ghee ( można zastąpić masłem ) 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz chili(...)mały jogurt 150 g Przygotowanie   Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju. Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu

R'n'G Kitchen
Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu. 181

każdy kawałek jarmuży był doprawiony oliwa i przyprawami. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem.Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 minut (góra i dół z termoobiegiem). FRYTKI SKŁADNIKI: 6 ziemniaków szczypta soli świeżo mielony pieprz szczypta nasion chilli PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyć, nie obierać. Pokroić na kawałki (paski) takie o grubości 1 cm. Wyłożyć na blaszce, na tej samej co do chipsów

ClauditteMissCooking
Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 176

Dzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania