Gnocchi z dynią i szałwią 183choć wymaga trochę zachodu. Gnocchi, czyli w zasadzie kopytka. W moim przypadku ich przygotowanie zawsze kończy się niemałym bałaganem w kuchni. Składniki: gnocchi 200g puree z dyni 600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę do ziemniaków 200g mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz do smaku sos: oliwa z oliwek świeże listki szałwii parmezan sól i pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki
W kuchni wieczorem
Kopytka z gulaszem wieprzowym 217Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczne. Kopytka z gulaszem wieprzowym ziemniaki ugotowane - 60 dag mąka - 1 szkl jajko - 1 szt sól - 1 szczypta GULASZ WIEPRZOWY łopatka - 60 dag cebula - 1 szt liść laurowy tłuszcz do smażenia mąka - 2 dag sól i pieprz ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Gulasz Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, osuszyć(...)przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować. KOPYTKA Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut
Kuchnia Danusi
Placki ziemniaczane z gruszką z piekarnika 158dodanie do nich słodyczy, podanie ze śmietaną, sprawia, że Placuszki ziemniaczane z gruszką stają się całkiem dobrym pomysłem na pochmurne dni. Do tego nie zawierają tłuszczu! Wypróbujecie? " Składniki: 10 ziemniaków 6 gruszek 2 jajka 2 łyżki cukry waniliowego 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia śmietana 12% Sposób przygotowania: Ziemniaki i gruszki ścieramy w robocie kuchennym albo tarce (małe
Słodkie Przyjemności
Fish and Chips 230łyżeczka proszku do pieczenia sól i pieprz 400 g świeżego dorsza olej rzepakowy do smażenia frytki proste - karbowane są fajne, ale proste zdrowsze z wiadomych przyczyn - można zastąpić świeżymi ziemniakami Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, następnie nalewamy piwo i miód i całość mieszamy. Piekarnik nagrzewamy, wrzucamy pokrojone w paski ziemniaki, albo wcześniej przygotowane
Słodkie Przyjemności
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 237kojarzy się z typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić. SKŁADNIKI: - buraki, 5-6 - ziemniaki 2 - marchewka 2-3 - pietruszka 1 - seler 1 mały - cebula 3-4 - por 1/2 -1 - jabłko np reneta 1-2 - wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków - kwaśna śmietana 1 kubek
Wypisz Wymaluj
Łosoś w porowych papilotach z puree limonkowym z miętą. 233kolacji zawdzięczam żonie, zresztą to jej danie. Ja tylko podałem i wykończyłem. Co potrzebujemy: -filet łososia bez skóry -por, część zielona -pietruszka, natka -sól, pieprz -skórka limonki, świeża mięta -ziemniaki -mix sałat -oliwa -sok z limonki -śmietana 12% lub jogurt grecki Łososia przygotowujemy w foli, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Na górze układamy wiórki pora oraz(...)natkę pietruszki. Pieczemy w folii w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżeczkę masła, łyżkę śmietany, kapkę mleka, skórkę limonki i drobno posiekane listki mięty. Wszytko ugniatamy na puree. Mix sałat skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, do smaku sól i pieprz. Prosto, szybko i smacznie
BaRepas
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 225końca jak to się zachowa. Dlatego na łatwiznę idę dziś i po prostu zrobię zapiekankę. Czego użyję: -pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny -ok 400 g wołowiny -ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia) -starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi -dwa ząbki czosnku -papryka czerwona mielona -sól, pieprz -Edam w kostce -por część biała(...)Solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Jak wino się zredukuje wrzucamy mieloną wołowinę, solimy, pieprzymy; dodajemy ziół i paprykę. Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy. Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy peere, na które kładziemy starty Edam. Pieczemy
BaRepas
Pierogi ruskie 219Pierogi ruskie :) Potrzebujemy - ciasto: 450g mąki wrocławskiej 350ml gorącej wody 50g masła Farsz: 0,5kg ziemniaków 0,5kg sera białego półtłustego 1 cebula Sól i pieprz Wykonanie: (Farsz) Obierz i ugotuj ziemniaki, potem zrób puree Rozbełtaj ser widelcem Pokrój drobno cebule i zeszklij na patelni Wszystko wymieszaj, posól i popieprz (Ciasto): Ugotuj wodę Zmieszaj mąkę
Bonapetit2xM
kotlety marchewkowo-ziemniaczane z serem... 230Składniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, marchew 4 średnie, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, ser żółty 15 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki, marchew pokroić na mniejsze kawałki i gotować, wylać ugotowane na sito - ugotować najlepiej wieczorem na nastepny dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają byc małe grudki, wymieszać z jajkiem
W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w oleju. 256Układamy je ciasno warstwami z pokrojoną w piórka/plasterki cebulą. Na koniec zalewamy olejem i odstawiamy na przynajmniej dobę w chłodne miejsce. U mnie w domu podawane zazwyczaj z ziemniakami, których nie tłukę tylko przed samym osuszeniem dodaję posiekaną drobniutko cebulkę i wsypuję czarny pieprz. Podrzucając, je dodatki pięknie łączą się z ziemniakami. Mi już ślinka cieknie ;). Nic nie jestem
Malinowe Pocałunki
Fitka po mojemu 226składniki * korpus z kurczaka lub skrzydełka * 2 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku * 10-15 dag grzybów kurek * 3 ziemniaki * 1 jajko * 3 czubate łyżki mąki pszennej * natka pietruszki * kostka bulionowa drobiowa * sól, pieprz Sposób wykonania Umyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki(...)kostkę bulionową, nieco soli i pieprzu i niech się delikatnie gotuje ok.20 min. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić na ćwierć plasterki, obrane ziemniaki pokroić w kostkę, a fasolkę w ok. 3 cm. kawałki, a następnie dodać wszystko do garnka, zagotować i niech się dalej gotuje na delikatnym ogniu do miękkości warzyw. W tym czasie umyć
Mix smaku
Gulasz po węgiersku 240składniki * 50 dag łopatki wieprzowej * 2 nieduże marchewki * 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe) * 3-4 średnie ziemniaki * 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie) * 2- 3 średnie cebule * 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * papryka słodka i ostra mielona * sól, pieprz * 2 kostki bulionowe * olej do smażenia na kluseczki * 1 jajko * ok. 10 dag mąki pszennej Sposób wykonania Pokroić mięso, cebulę(...)kostki bulionowe, nieco soli, pieprzu i papryki mielonej i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać obrane, umyte i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i resztę papryki i dusić na delikatnym ogniu 10 min. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę podusić, a w tym czasie z jajka, mąki, wody i odrobiny soli przygotować
Mix smaku
Gnocchi 159składniki * ok. 60 dag ziemniaków * ok. 10 dag mąki * 7 dag żółtego sera * szczypta gałki muszkatołowej * masło Sposób wykonania Ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać żółtko, starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser, gałkę muszkatołową oraz mąkę i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie zbyt klejące dodać jeszcze nieco mąki, jednak ciasto ma być dosyć luźne. Następnie odrywać po kawałku
Mix smaku
Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 180miałam steki z baleronu) Garść suszonych borowików Łyżka masła 2 łyżki śmietany 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Tymianek, sól I pieprz Rzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie. Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut. Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem(...)grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło. Rzepę tłuczemy jak ziemniaki I dodajemy śmietanę. Na koniec talerz pokropiłam oliwą z pestek dyni. Ma przecudny kolor! Smacznego
Kulinarna rozmowa
Przedstawiam królika 200przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę(...)dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą
Kulinarna rozmowa