Pyszny dodatek do obiadów. Ja miałam sałatę ze śmietaną do łososia na parze i ziemniaków, ale równie smacznie skomponuje się z innymi zestawami. W szczególności polecam do schabowego z ziemniakami. SKŁADNIKI 1 główka sałaty masłowej 1 śmietana 12% (330 g) 1 łyżka przegotowanej, zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego sól do smaku WYKONANIE Sałatę umyć i porwać
Passions hobbies lifekurczaka, pozbawione nadmiaru skóry i tłuszczu -5 nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej rzepakowy -mleko -skórka z cytryny Udka nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię z możliwością wstawienia do piekarnika rozgrzewamy, dodajemy masło i olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i cebulę(...)góra - dół. Po tym czasie wyciągamy udka i dajemy im odpocząć; przygotowujemy sos. Do bazy z pieczonego mięsa dodajemy śmietankę i kilka kleksów gorgonzoli. Łączymy mieszając na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy na puree z łyżką masła, trzema łyżkami mleka oraz łyżeczką startej skórki z cytryny
BaRepasSkładniki : kurczak około 1,5 kg przyprawy do kurczaka; u mnie papryka, sól, pieprz, szałwia, papryka, czubryca butelka jasnego piwa 3-4 ząbki czosnku ewentualnie warzywa; u mnie cebula, ziemniaki, kapusta włoska, marchew Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą po wierzchu i w środku, czosnek i suche zioła zmieszać z olejem- wysmarować mięso podobnie jak solą 2 ząbki pokrojonego(...)trakcie pieczenia polewamy ostrożnie mięsko z wierzchu pozostawionym piwem Ja do naczynia dodałam również cienko pokrojoną marchew, a w trakcie gdy polewałam mięso piwem dodałam również ziemniaki, cebulę i kapustę włoską w plastrach (w trakcie pieczenia można je przemieszać kilka razy, ostrożnie, bo kurczak gorący ). Moje uwagi : Kurczak nie powinien być większy niż 1,5 kg, inaczej jest problem
Proste Potrawypszennej pełnoziarnistej + do podsypania 3/4 szklanki wody (wrzątek) duża szczypta soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 jajko Na farsz: 250 g białego sera (najlepiej półtłustego) 250 g ugotowanych ziemniaków (dość twardych) 1 1/2 dużej cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia + cebulka do podania, kawałek masła (lub margaryny) Przygotowanie: Na stolnicy usypać "kopiec" z mąki, wbić jajko(...)konieczności podsypywania mąką. Jest bardziej zwarte od tradycyjnego, ale dzięki temu nie rozrywa się, nie lepi i lepiej gotuje. Farsz: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto. Ugotowane ziemniaki i biały ser przecisnąć przez praskę (lub ugnieść ugnieść). Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą i pieprzem (farsz powinien być dobrze doprawiony). Wymieszać. Farsz nakładać na wycięte kółka i zlepiać
Słodkie okruszkirozdrobnionego mrożonego szpinaku 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Nadzienie: 75 dag gotowanych, zmielonych ziemniaków 20-25 dag bryndzy lub białego sera pieprz sól 1. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do mąki razem z wodą, która się pojawi po roztopieniu, szpinak z wodą mocno podgrzewamy przed dodaniem(...)Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, gorący szpinak, jajka, olej i tyle gorącej wody ile zabierze mąka. Wyrabiamy gładkie elastyczne zielone ciasto, cienko wałkujemy, wykrawamy koła i nadziewamy ziemniakami z bryndzą. 3. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju.W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi Shreka smakują doskonale z masłem lub klasyczne
Apetyczna babeczkaniecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka świeżych liści bazylii 1 łyżka świeżych liści kolendry(...)pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy i kroimy w cienkie plastry Seler i pietruszkę myjemy, obieramy i ja wrzucam je w całości - potem wyjmuję. Brokuł myjemy, oddzielamy różyczki i dodajemy do garnka Bazylię i kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw Warzywa zalewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZapraszam :) Składniki : 1,5 szklanki mąki 200 g ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę 2,5 dag masła 1 jajko kminek (około 1/2 szklanki ) 1 jajko Wykonanie : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i przepuścić przez praskę. Dodać jajko około 1 łyżki kminku ,masło mąkę i sól do smaku . Wszystko zagnieść. Z ciasta formować cienkie wałeczki
Sama słodycz i szczypta chilidyni pokrojonej w kostkę 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 cebula 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru (mniej więcej 2 na 1 cm) 2 papryczki ostre (czuszka) niewielką ilość anyżu gwiazdkowego (ok. 1/5 owocu) łyżeczka ziarnistego pieprzu sól do smaku Na oliwie z oliwek i maśle podsmażyć cebulkę, dodać ząbki czosnku(...)całości oraz wszystkie przyprawy. Podsmażyć, po czym dodać obraną i pokrojoną w dużą kostkę dynię, ziemniaki. Delikatnie podsmażyć i zalać wodą tak by przykryć warzywa. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego ! ;) Kategoria: Dania wegetariańskie , Zupy
kuchcikowniamigdałów (nie polecam masła z orzechów arachidowych - działa pleśniotwórczo) 2 garście rodzynek · Rozgrzej piekarnik do 200 °C, blachę do pieczenia wyłóż papierem. · Ziemniaki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój wzdłuż na równe połówki. Ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 min. lub 1 godz. , w zależności od wielkości batatów(...)każdą połówkę nakładamy po łyżce kremowego masła, które delikatnie rozsmarowujemy. Posypujemy rodzynkami. · Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 170 °C, wkładamy ziemniaki ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 5-7 min. · Gorące łódki przekładamy ostrożnie na talerzyki i, czekając aż lekko przestygną, przygotowujemy się na istne szaleństwo! Zagłębiamy
Roślinna - blog wegańskiDanie, które wygląda, jakby kosztowało mnóstwo pracy, a w rzeczywistości jest niezwykle proste w wykonaniu, to satysfakcjonująca sprawa. Purée ze słodkich ziemniaków warto przygotować sobie zawczasu, a i ono nie wymaga większego zachodu. Myślę, że ze zrobieniem tych klusek poradzi sobie nawet początkujący kucharz, do tego wystarczy tylko pokroić warzywa, poddusić z dodatkiem aromatycznych przypraw i już! Pyszne i sycące(...)pieprz do smaku Przygotuj purée: Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty umyj, obierz, pokrój w kostkę. Piecz ok. 30-40 min, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Po upieczeniu przełóż do kielicha blendera, dodaj mleko i zmiksuj na gładką masę. Z podanej ilości powinno się uzyskać ok. 2 szklanek purée. W dużym garnku zagotuj wodę
Roślinna - blog wegańskiPolecam! Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym (4 porcje) Składniki: 1 cebula, obrana i pokrojona w ósemki 3 średnie słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce 4 ząbki czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy oliwa do pieczenia 200 g fasolki szparagowej(...)miodu 1 łyżeczka cynamonu 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C W odpowiedniej wielkości naczyniu żaroodpornym umieść cebulę, czosnek i słodkie ziemniaki. Ułóż na nich kiełbasę i skrop od serca oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut, aż kiełbas się ładnie zarumieni. W międzyczasie w miseczce wymieszaj
karmelowySkładniki : 1 kg ziemniaków sól 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru Przygotowanie : Obrane ziemniaki umyj i pokrój na frytki, grubość frytek dowolna, ale należy zachować jedną grubość Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na 20 min. Po tym czasie wylej wodę, przepłucz frytki pod bieżącą wodą i odsącz je na sitku, a następnie dokładnie osusz
Proste PotrawyProdukty: 500 g kurek 1 litr bulionu (poświęćcie parę godzin na zrobienie bulionu! zróbcie gar i zamroźcie - absolutnie nie używajcie kostek!) 1 duża cebula 2 marchewki pietruszka 2 większe ziemniaki 2 łyżki masła śmietana sól, pieprz Marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do lekko gotującego się bulionu dodać podsmażoną marchew i pokrojoną w kostkę pietruszkę. W tym samym czasie(...)podsmażyć na maśle cebulę i kurki. Dodać do bulionu cebulę z kurkami oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i podgotować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić doprawiając pieprzem i solą wedle uznania, a po przestudzeniu całość zmiksować blenderem. Podawać samą lub z grzankami i z kleksem śmietany. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew 5 łyżek masła 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy w garnku z oliwą. W tym czasie cebulę kroimy na drobne pióra. Gdy oliwa nabierze odpowiedniej temperatury, do garnka wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją brązowym(...)grubych oczkach i zalewamy całość wywarem wołowym. Jeśli ktoś woli, żeby zupa była pożywniejsza, to na tym etapie powinien do niej dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Zupę można posypać z wierzchu serem żółtym i podawać z grzankami. Smacznego :) Zapraszam po więcej na profil
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!