niewielu, którego nie przecieram przez sito - po ugotowaniu warzywo to jest na tyle gładkie, że nie ma takiej potrzeby. Składniki (dla 4-5 osób): 2 duże pory 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Pora umyć i pokroić w talarki. Swój krem robię także z zielonych części liści(...)jeśli wolicie, by był on biały, użyjcie tylko dolnej części pora. Wówczas lepiej też będzie użyć białego, a nie czarnego pieprzu. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Po ok. 10 minutach dodać pokrojonego pora i posiekany czosnek. Zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować do miękkości kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia
W SMAKwiększość z Was nie wyobraża sobie Świąt bez tej zupy. Zapraszam do wypróbowania mojej metody na tą tradycyjną zupę:) Składniki: - 10 dag wędzonego boczku; - 40 dag białej kiełbasy; - 4 ziemniaki; - 1 pietruszka; - ćwierć selera; - 1 cebula; - zakwas na żurek ; - pół szklanki śmietany 30%; - chrzan, rzeżucha, majeranek, sól, pieprz; - 3 jaja na twardo; - olej, woda Wykonanie: Do garnka włożyć boczek oraz(...)kiełbasę, zalać 1,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić w ćwiartki lub kostkę, dodać do wywaru. Oczyścić i opłukać pietruszkę i seler. Warzywa wrzucić do wywaru. Dodać obraną i poszatkowaną cebulę. Gotować 20 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy boczek oraz kiełbasę. Usunąć pietruszkę i seler. Do wywaru przecedzić przez sito zakwas. Gotować 15 minut
dom-agi.pltego jest idealny na takie chłodne dni, gdyż idealnie rozgrzewa Składniki: - 1/2 kalafiora – 1/2 brokuła - 3 marchewki - 2 cebule – 1/2 szklanki mrożonego groszku; – 1 kg ziemniaków - pierś z kurczaka – 1,5-2 l wody – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1,5 litra wody – curry, sól, pół szklanki śmietany 30% – mąka – 3 łyżki(...)posolić. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, podsmażyć z cebulą. Kurczaka pokroić w kawałki, dorzucić do warzyw. Marchew obrać, umyć, pokroić w plastry, dorzucić do warzyw, podsmażyć 3 minuty. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dorzucić do warzyw, zalać wodą, dodać curry, koncentrat pomidorowy, wymieszać, przykryć i gotować 15 minut. Dodać groszek i gotować do miękkości. Wymieszać wodę z mąką
dom-agi.plmożna pokroić w dowolnej wielkości kawałki, używając specjalnej maty z podziałką..Kopytkomania służyć może nie tylko do kopytek..posiada ona trzy rodzaje wymiennych końcówek. • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • około 3 szkl. mąki pszennej • 1 jajko • sól Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Umieścić ciasto w pojemniku [ kopytkomanii
Moje domowe kucharzenieCiasto: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Woda (tyle, ile wchłonie mąka, ok. 1,5 szklanki) Łyżka oliwy z oliwek sól Farsz 1 kostka tofu naturalnego (180g) 4 ugotowane, obrane ziemniaki 1 cebula Sól, pieprz Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, solimy. Ugniatamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od naczynia. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy do ziemniaków i tofu, rozgniatamy widelcem. Doprawiamy
Powiedz dietom nieDzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna Pasjiciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą masę serow ą , do ich przełożenia. 3. Ser biały dokładnie rozdrabniamy (widelcem, przepuszczając przez praskę do ziemniaków lub mieląc na maszynce do mielenia). Ja przeważnie przepuszczam przez praskę do ziemniaków. 4. Do sera dodajemy żółtko (wcześniej należy wyparzyć jajko
Kulinarnie z Polką na KresachCebulę i czosnek drobno posiekać i w garnku zeszklić na oliwie. Chorizo pokroić w cienkie plastry dodać do czosnku i cebuli, podsmażyć. Ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę i umyć. Dodać je razem z pomidorami do kiełbasy. Zalać wodą, dodać liść laurowy i wędzoną paprykę. Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut). Na koniec posolić
Kredowe MenuProsta i szybka zapiekanka z batatami, czyli słodkimi ziemniakami. Pierwszy raz przyrządzałam bataty i są nawet smaczne, lecz jednak wolę nasze polskie ziemniaki. Niemniej jednak było to ciekawe urozmaicenie Składniki: 2 duże bataty 200 g surowego boczku oliwa papryka słodka, sól morska, pieprz, rozmaryn Przygotowanie Bataty obieramy i kroimy w sporą kostkę, boczek również. Składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy
e-PrzepisyKulinarneKAPUŚNIAK . Dobra zupa to kwestia przypraw, ponieważ lubię eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili... KAPUŚNIAK SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek 2 łyżki sosu pieczeniowego kilka suszonych grzybów WYKONANIE: Zaczynamy(...)wodzie. Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru. W płynie ląduje również pokrojona w krótsze wstęgi kapusta (jeśli jest intensywna w smaku, można ją przepłukać pod zimną wodą). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę , sos i majeranek.Całość powinna się gotować ok. 45 minut. Smacznego Pamiętajcie kapuśniak najlepszy jest na następny dzień, gdy wszystkie smaki przegryzą się
Kuchnia BeatyŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ" lub jak kto woli ŚLEDZIOWA SAŁATKA WARSTWOWA. SKŁADNIKI: 4 matiasy 4 średnie ziemniaki 4 marchewki + 2 pietruszki 4 jajka 2 cebule czerwone 15 dag. sera żółtego vegeta, majonez, ketchup WYKONANIE: Warzywa i jajka gotujemy, kroimy w drobną kostkę, bądź jeśli ktoś woli trzemy na grubych oczkach tarki, matiasy i cebulę kroimy w drobną kostkę(...)żółty trzemy na drobnych oczkach tarki, układamy warstwami w misce: matiasy wymieszane z cebulą, kropię tą warstwę oliwą z oliwek, ziemniaki, smarujemy warstwą majonezu, marchewka z pietruszką, warstwa majonezu, jajka, warstwa majonezu, starty ser, można :popisać ketchupem SMACZNEGO! Proszę dzielcie się ze mną swoimi wrażeniami
Kuchnia Beatyzabraknąć ŻURKU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. Ja podaje go drugiego dnia na świąteczny obiad. SKŁADNIKI: 50-60 dag. białej kiełbasy około 2 szkl. zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka(...)doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy kiełbasę i boczek wcześniej podsmażone na maśle klarowanym z odrobiną drobno posiekanej cebulki, żurek podgrzewamy ale nie doprowadzamy już do wrzenia, w międzyczasie gotujemy ziemniaki z liściem laurowym, kroimy i dodajemy do żurku, podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo np. w chlebku
Kuchnia Beatywypróbowania mojej SAŁATKI WIOSENNEJ (w kolejnym poście inna sałatka do grilla) jest lekka i świetnie komponuje się z grillowanym mięsem. SKŁADNIKI: 4-5 szt. średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo cebulka dymka+szczypiorek, trochę koperku 3-4 łyżki majonezu sól, grubo zmielony pieprz(można przygotować go w moździerzu) WYKONANIE: Ziemniaki gotujemy, obieramy, kroimy w plastry
Kuchnia Beatygrilla zrobiła niezłą furorę. Dziś przygotowałam ją zamiast z majonezem to z sosem czosnkowym i przyprawami. Będzie lżejsza, ale na pewno równie smaczna. SKŁADNIKI: 5-6 szt. średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo cebulka dymka+szczypiorek, sporo koperku 3 łyżki majonezu 1-2 łyżek jogurtu naturalnego gęstego 2-3 ząbki czosnku sól, grubo zmielony pieprz(można przygotować(...)moździerzu), trochę vegety WYKONANIE: SOS CZOSNKOWY: w miseczce mieszamy majonez i jogurt, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, vegetę wszystko dokładnie ucieramy SAŁATKA: Ziemniaki gotujemy, obieramy, kroimy w plastry, ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę, dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek, mieszamy ze sosem gotowe. Jeśli majonez zastąpicie jogurtem naturalnym, danie będzie
Kuchnia Beatypierwszego posiłku są różne. Z synkiem postępuję tak samo jak z moją starszą córką - startujemy właśnie od zupki. Oczywiście zaczynamy od tych produktów, które są potencjalnie najbezpieczniejsze, czyli marchewka, ziemniak i potem jabłko. Na początek maluch zjadł tylko kilka łyżeczek, ale, że mu dobrze idzie, to za każdym razem zjada odrobinę więcej. Tak czy owak, co dzień gotuję bardzo małą(...)porcję tej zupki tak aby synek zawsze jadł świeżo ugotowany posiłek. Składniki: 1/3 - 1/2 marchewki 1 średni ziemniak odrobina oleju rzepakowego / oliwy / prawdziwego masła woda Sposób wykonania: 1. Warzywa starannie obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą na równo z warzywami i gotujemy do miękkości. 2. Kiedy warzywa będą miękkie, zupkę starannie miksujemy, dodajemy łyżeczkę
Kuchnia domowa Ani