ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1289/2562)

Bliny ziemniaczane z mięsem 289

Potato pancakes with meat Składniki: Placuszki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków 2 jajka 5 łyżek mąki 1 cebula sól pieprz olej do smażenia Mięso mielone: 30 dag mięso wieprzowe 1 jajko 1 bułka 1 łyżeczka śmietany 1 cebula sól pieprz majeranek mleko Dodatkowo: śmietana 18% szczypior Wykonanie: Mięso mielone Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie(...)wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą.  Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć  do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest  za rzadkie dodać mąkę. Z  przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona dorada w pomarańczach 226

masłem koperkowym, puree marchewkowym i sałatką z kapusty a'la colesław.  Do przygotowania dania użyłem: dwóch świeżych dorad w całości, 1 pomarańczy, 1/4 główki kapusty, 2 średnich ziemniaków, 2 średnich marchewek, 1 pęczka koperku, 2 ząbków czosnku, 100 gram masła, 2 łyżek octu jabłkowego, 1 łyżki majonezu, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie(...)kapusty i marchewki czubatą łyżkę majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość bardzo dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Ziemniaki i drugą marchewkę ugotowałem w osolonej wodzie, aby zrobiły się całkowicie miękkie. Dodałem do nich 40 gram masła i łyżeczkę suszonego rozmarynu, a następnie całość za pomocą blendera zmiksowałem

Wyprawy kulinarne
Sos bekonowo-pieczarkowy z dorszem 280

całkowitego połaczenia i by nie było grudek. Dodajemy pieczarki i gotujemy około 5-7 min, mieszając od czasu do czasu. Gotowe :) Sos podałam ze smażonym dorszem i duszonymi ziemniakami. Obiad był pycha, a sos wzbogacił smak ryby i ziemniaków. Smacznego

Smaki Edyty
ZAPIEKANKA SEROWO - POROWO - ZIEMNIACZANA "Poproszę o dokładkę" ;-) 422

zapiekankę, która będzie smakować nawet mięsożercom, i która jak wszystkie dania na tym blogu, będzie banalnie prosta!   Składniki na średniej wielkości naczynie żaroodporne: ok 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 por (jasno zielona i biała część) 2 ząbki czosnku ok 20 dkg sera (startego na tarce o grubych oczkach) o wyrazistym smaku (u mnie jak zwykle Królewski) jedno opakowanie(...)pieprz,  szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju rzepakowego/oliwy  1. Por pokroić na talarki i zrumienić na maśle klarowanym wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 2. Ziemniaki pokroić na centymetrowe plasterki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć warstwą porów z czosnkiem, startych serów, odrobiny pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.  3. Warstwy powtarzać

Restauracyjka Literacka
Prezenty od Christophera - kto chce OBA MA 225

prezent -- opakowanie "Dla Niej" i "Dla Niego" .Wnętrze do wypełnienia wg upodobań. . Dla Wszystkich którzy zapomnieli przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 duży ziemniak 1 mały seler 4 kiszone ogórki 1 jabłko 1 cebula 5 jajek ugotowanych na twardo 0,25 dkg  blanszowanego  groszku zielonego ( groszek mrożony) sól pieprz 1 łyżka musztardy(...)łyżek majonezu (według smaku)  Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać blanszowany zielony groszek, jabłko – (zetrzeć na tarce ),  sól i pieprz do smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej po 2 - 3 godzinach

Kulinarny karnet Christophera
Przepis na kapuśniak Christophera. 188

paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i  gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać(...)Wywar przecedzić i zalać nim kapustę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać boczek wędzony i na koniec pomidor. Chwilę poddusić i dodać do gotującej się kapusty. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki i ugotowane połączyć z kapustą. Całość gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku -  pieprz świeżo zmielony i jak kto lubi odrobinę maggi. PS. Najsmaczniejszy jest następnego dnia

Kulinarny karnet Christophera
Chowder w stylu "Manhattan". 203

kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła 3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki otartej skórki(...)natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się. Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy i natki pietruszki do posypania przed podaniem. Gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. W trakcie gotowania obrać

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z zielonego groszku z zajączkiem. 220

Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci. 4 ziemniaki 1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża 1 puszka zielonego groszku 20 dag mięsa z indyka sól, pieprz  2 kawałki chleba tostowego Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania

Kulinarny karnet Christophera
Polska na chipsach z winogronami. 193

Składniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina

Kulinarny karnet Christophera
Bogracz węgierski. 249

kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ) 3 cebule 6 papryk różnokolorowych 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy olej do smażenia Kluski do bogracza: 2 jajka mąka woda sól Wykonanie(...)kostkach. Na pewno lepszy będzie ugotowany na wołowinie, ale to zależy wyłącznie od nas. Gotować  około godziny i jeżeli wołowina jest już prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli bogracz  jest za gęsty, należy dolać trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut. W międzyczasie robimy kluseczki. Z jajek ,mąki  i niewielkiej ilości wody przygotować w miseczce

Kulinarny karnet Christophera
Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym. 168

wytrawnego 10 nitek szafranu Wykonanie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wlać wino i chwilę podgrzewać. Przecedzić, wymieszać ze śmietaną i szafranem . Mus selerowy. Składniki. 1 seler mały 2 ziemniaki 1 łyżka masła 3 łyżki sera żółtego, ostrego 1 marchewka ugotowana Wykonanie. Seler i ziemniaki obrać ,pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać masło i starty ser. Wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z zajączkiem. 229

Soup with bunny. Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci. 4 ziemniaki 1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża 1 puszka zielonego groszku 20 dag mięsa z indyka sól, pieprz  2 kawałki chleba tostowego Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości

Kulinarny karnet Christophera
Boxty pancakes - irlandzkie placki ziemniaczane. 259

Boxty pancakes.   Składniki. 500g ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150ml mleka 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia 100g boczku 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka szczypiorku pokrojonego Wykonanie. Obrane ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok. Miąższ ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania