paprykowej ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków malutkich garść żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w krążki. Przełożyć do miski i przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać(...)garnka wsypać szczyptę kminku i liście laurowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie ok 30 - 40 min. Jeśli zupa zrobi się za gęsta dolać wody i znów przyprawić do smaku. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do zupy za 10 - 15 min będą gotowe, wtedy dodać paprykę, ugotowaną fasolkę i wsypać drugą połowę opakowania " pomysłu na zupę gulaszową - Winiary
Gaździnka warzySkładniki: 400 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka mleczka kokosowego 350 g pieczarek sól, pieprz, curry ziemniaki Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przyprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i curry. Wymieszać i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Pieczarki obrać, pokroić i dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać, smażyć(...)pieczarki będą miękkie. Wlać puszkę mleczka kokosowego w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Ziemniaki ugotować jak zawsze + ząbek czosnku. Miękkie rozgnieść z 2 łyżkami masł a i niewielką ilości ą mleka. Mięso t rzymać na lekkim ogniu, aż mleczko zgęstnieje. Posypać szczypiorkiem, pietruszką lub udekorować czerwoną papryką...... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 300 g marchewki 400 g ziemniaków 2 jajka mąka 2 cebule 400 g białej kapusty szklanka bulionu pęczek szczypiorku sól, pieprz, majeranek ząbek czosnku 4 łyżki śmietany łyżeczka cukru kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Jedną marchewkę z ziemniakami i cebulą zetrzeć na tarce. Wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek i wymieszać. Kapustę poszatkować ( grubość
Gaździnka warzySkładniki: kilka ziemniaków 4 marchewki 2 pietruszki 1 cebula mały seler 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy myśliwskiej skórka z wędzonego boczku 4 łyżeczki chrzanu majeranek, sól, pieprz, 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2,5 l wody zakwas z mąki żytniej ( ja kupiłam z P.P.H. Bies z Pisarzowic ) 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Do wody dodać skórkę(...)boczku, włączyć ogień. Cebulę opiec na ogniu, dodać do wody. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera obrać , umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu . Gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas i gotować jeszcze
Gaździnka warzySkładniki: 750g pora 400g ziemniaków 2 łyżki masła 3 mniejsze ząbki czosnku bulion warzywny natka pietruszki opakowanie łososia wędzonego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na roz topionym maśle razem z czosnkiem na małym ogniu ok 2 - 3 min. Dodać umytego i osuszonego , pokrojonego w krążki pora. Kiedy por się lekko zeszkli, zalać bulionem
Gaździnka warzySkładniki: większa cukinia 100g pora 2 jajka pęczek natki pietruszki średni ziemniak 250g sera Ricotta 5 - 6 łyżek mąki sól, pieprz, tymianek, rozmaryn kiełki brokuła Przygotowanie: Cukini ę umyć osu szyć i zetrzeć na większych oczkach razem z obranym ziemniakiem. Odcedzić nadmiar wody. Dodać jajka, ser Ricotta, posiekaną natkę, pokrojony drobno por i przyprawy ( do smaku), mąkę. Wszystko wymieszać
Gaździnka warzySkładniki: 4 ziemniaki średnia marchewka mała pietruszka maślanka pęczek koperku Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone i ostudzone warzywa zalać maślanką, posypać posiekanym koperkiem. Lekko podgrzać i....................... Smacznego Tą pyszną zupkę pierwszy raz zobaczyłam tutaj: http://balkonowegotowanie.pl
Gaździnka warzySkładniki: 130 g pora 1 cebula 16 ząbków czosnku (2 główki) 60 g masła 3 średnie ziemniaki bulion warzywny ok pół szklanki mleka kilka kropel soku z cytryny serek topiony Przygotowanie: W garnku roztopić masło, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie umytego i pokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem
Gaździnka warzyotwartego w starym dworze okna… składniki: 1 pierś z kaczki 1/2 główki kapusty modrej 2-3 marchewki 2-3 pietruszki 2 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 5-6 ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek 1 butelka wody 1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina 1 łyżeczka ostrej papryki, cynamonu, tymianku kilka ziaren jałowca, ziela angielskiego kilka liści laurowych sól, pieprz(...)metodą i dorzucić do garnka. Dodać przyprawy i wymieszać. Dusić kilka minut. Poszatkować w powietrzu kapustę i dodać do garnka. Wymieszać, podlać winem i dusić 10-15 minut. Obrać ziemniaki „w powietrzu”, umyć, pokroić na połówki i dodać do garnka. Na wierzchu ułożyć mięso. Dusić około 30 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając wodą lub winem
GRUBY WAŁEKSkładniki: 1 cebula 2 duże ziemniaki 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 40 g boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek czerstwe pieczywo na grzanki oliwa z oliwek tarty parmezan 40 g boczku wędzonego 8 -10 ząbków czosnku(...)paseczki i wytopiony na patelni. Gotujemy około pół godziny. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ,pamiętając ,że parmezan też doda soli do zupki.Gotujemy do momentu ,aż ziemniaki będą miękkie . Wówczas zupę czosnkową miksujemy. Zupa czosnkowa z grzankami to świetny pomysł na zimę. Grzanki-pieczywo kroimy w kostkę i zrumieniamy na oliwie. Do miseczek wkładamy porcję grzanek
w mojej kuchnijeden przytulaniec, póki mąż nie widzi:D Najpiękniejszy fartuch kuchenny ever - ręczna robota :D Selfie musi być:D I gotowe dzieła: Polędwiczka wieprzowa z masłem, rukolą i ziemniakami truflowymi Schab sou vide na puree z zielonego groszku, z pieczonymi batatami i kruszonką z selera i ziemniaków (absolutny hit!) Karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i pomarańczy
Słodko-Słony Świat Ilonycebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1 gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany 12% + 2 łyżki mąki pszennej+ 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników ugotować rosół ( Należy(...)gotować na jak najmniejszym ogniu !!!) 2. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. 3. Pieczarki pokroić na mniejsze części i dodać do cebuli. Szybko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do pieczarek. Całość zalać rosołem. 5. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę
A Ty Smakuj Mniekopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smaku DODATKOWO Kilka ugotowanych i zgniecionych ziemniaków pęk kiełków kilka listków botwinki oliwa do smażenia botwiny pół łyżeczki białego pieprzu Buraki obrać , umyć i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz(...)miękkie . Doprawić do smaku oraz dodać wyciśnięty czosnek. Odstawić na kilka godzin by smaki się przegryzły . Przed podaniem odcedzić i zagrzać. Na talerz układamy górkę ciepłych i zgniecionych ziemniaków na to wbijamy kiełki , zalewamy barszczem i posypujemy białym pieprzem by zrobić efekt bagienny . Dekorujemy chipsami botwiny usmażonymi w oliwie . * gdy smażymy liście botwiny należy zachować ostrożność ponieważ będą przez
na gaziepodawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku. Składniki: ok. 500 g selera korzeniowego 2 ziemniaki /średniej wielkości/ kawałek pora /biała część/ 1 winne jabłko ok. 4 szklanki(...)świeże listki majeranku lub tymianku 2-3 łyżki startego sera parmezan/ lub cheddar, gruyere/ Wykonanie: -Umyte , ob rane ziemniaki , seler i jabłko pokroić w kostkę, por w krążki. -W dużym garnku na średnim ogniu podgrzać oliwę, dodać warzywa. -Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut
Zakamarki mojej kuchni