Placki ziemniaczane z żółtym serem 1801Placki ziemniaczane lubimy od zawsze, obecnie też jest jednym z naszych ulubionych dań na szybko. W naszym domu przygotowaniem placków zajmuje się zawsze Piotrek. Kiedyś ścierał ziemniaki ręcznie, obecnie ułatwiając sobie pracę ściera placki mechanicznie. . Aby placki się szybciej rumieniły dodaje 1 łyżeczkę cukru.Przeważnie placki ziemniaczane jemy z kwaśną śmietaną, posypane solą i pieprzem, oraz niekiedy szczypiorkiem. Są amatorzy(...)jakie były pyszne! A Wy z czym podajecie placki ziemniaczane ? Bo my z różnymi dodatkami:z kwaśną śmietaną , z imbirem i chili , z pieczarkami , po węgiersku, SKŁADNIKI: 10 szt ziemniaków 1 szt cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch 2 szt jajka, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz czarny do smaku olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 239witaminy. Też lubicie? Jeśli tak to spróbujcie koniecznie! Składniki: 1,5l bulionu warzywnego 7 sporych marchewek 1 średnia czerwona cebula (może być zwykła) 6 średniej wielkości ziemniaków 10-15 ząbków czosnku (w zależności od Waszych upodobań) 3 łyżeczki rozdrobnionego koperku 1/4 szklanki śmietanki 36% 2-3 łyżki masła do smażenia przyprawy: 1łyżeczka kolendry rozdrobnionej w moździerzu, curry, imbir(...)migdały do posypania Przygotowanie : Wywar warzywny rozdzielamy mniej więcej po równo do dwóch oddzielnych garnków z grubym dnem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy - marchew i ziemniaki w średnią, dość regularną kostkę, cebulę i czosnek siekamy na jak najdrobniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wykładamy na nią kostkę cebuli i szklimy. Odstawiamy na bok. Na drugiej
Symfonia Smaków
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą 474Jesienią staram się przygotowywać sycące i rozgrzewające dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:) Składniki: 400g mielonej wołowiny, 750g ziemniaków, 3 cebule, 400g kiszonej kapusty, 200 żółtego sera, 100ml śmietanki 30%, 100ml śmietany(...)ostrą papryką. Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry i gotować we wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebula, kapustę
Z miłości do słodkości
Krokiety ziemniaczane z jajkiem 301Czasem zostaje mi od obiadu trochę ugotowanych ziemniaków. Najczęściej robię z nich Pierogi ruskie albo Podlaskie pierożki idealne na Walentynki:) czy po prostu kopytka. Tym razem jednak zrobiłam z nich krokiety z farszem jajecznym. Danie ma mnóstwo zalet: jest tanie, łatwe w przygotowaniu i sycące. Świetnie sprawdzi się jako danie główne a także jako przystawka. Ciasto(...)ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Przestudzić i zmielić. Mąkę przesiać, dodać zmielone ziemniaki, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Zrobić dołek, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować placek o gr. ok. 1cm, wycinać niewielkie kwadraty. Farsz: 4 jajka ugotowane na twardo
Z miłości do słodkości
Zatrzec zle wspomnienia 193dodatkiem do nej, to taka kropka nad i. Jarzynowa z ryba skladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz 2 filety z dorsza lub mintaja tymianek oliwa z oliwek wykonanie: Na 2 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Po okolo(...)minutach dodajemy pokrojona w paseczki papryke i ziemniaki pokrojone w kostke. Smazymy dluzsza chwile. Wlewamy bulion do warzyw, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy wszystko okolo 10 minut albo do chwili gdy ziemniaki zaczna sie robic miekkie. Dosypujemy do zupy mrozony groszek i kukurydze oraz odrobine tymianku. Mieszamy. Na wierzchu ukladamy rybe pokrojona w kawalki i doprawiamy ja sola
Przysmaki Karolki
Schab pieczony w cydrze 262robi się samo. Po kulinarnych zawirowaniach z końca roku warto na chwilę odpocząć, bo obiad zrobi się sam. Schab pieczony w cydrze. składniki 1,2 kg schabu 1 kg ziemniaków 3 cebule 1 łyżeczka tymianku 250 ml cydru 30 g masła 2 łyżki oleju do smażenia 1/2 łyżeczki kolendry sol, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy(...)oraz ziołami. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i okładamy kawałkami masła. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie do mięsa dodajemy cebulę i ziemniaki, które lekko solimy. Pieczemy całość kolejne 15 minut i wlewamy cydr. Od tego czasu mięso z ziemniakami pieczemy około 1 godzinę często podlewając sosem z pieczenia. Podajemy gorące. Smacznego
Przysmaki Karolki
Pulpety z pieczonymi ziemniakami 229Zapraszam na pulpety z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki Pulpety w sosie pieczarkowym Pulpety: 600 gr mielonej wolowiny 1 cebula bulka tarta ok pol szkl zalana mlekiem (na ok 10-min) pieprz sol jajko Do miski - mieso mielone, pokrojona drobno cebulka, jajko, pieprz , sol I bulka tarta. Mieszamy wszystko razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce tartej. W garnku
Smaki Edyty
Biała kiełbasa w sosie z białego barszczu 281łyżki barszczu białego w proszku ( najlepiej zwykły bez dodatków typu czosnek , wędzonka czy grzyby) 4 łyżki szczypiorku ( krojone od białych części) szczypta brązowego cukru nie rafinowanego ( 1/2 płaskiej łyżeczki) ziemniaki ( ja obieram 2 średnie na 2 osoby ale ilość zależy od potrzeby osób dla których gotujemy) sól Obrać marchew. Umyć i pokroić w cienkie długie słupki. Zalać w garnku(...)woda i gotować 15-20 minut aż będzie miękka ale nie rozpadająca. Ugotowaną delikatnie wyjąć łyżka cedzakową i odłożyć. Nastawić w osolonej wodzie obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Kiełbaski związać nicią do mięs formując z nich 4 malutkie sztuki. Do wody po gotowaniu marchewki włożyć kiełbaski i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć na małym 10 minut. Wyjąć
Buniabaje w kuchni
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 233skórą 3 świeże gałązki rozmarynu 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła mąka do oprószenia 3 duże cebule 4 ziemniaki Pstrąga lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na połowie pokrojonej w piórka cebuli. Na wierzch wysypać resztę cebuli i pokrojoną na kawałki wyciśniętą cytrynę. Zostawić na noc w zamkniętym(...)pojemniku w lodówce. Ugotować ziemniaki w ,,mundurkach". Odcedzić i ostudzić. Obrać i pokroić . Wyjąć pstrąga z cebuli. Osuszyć . Posypać mielonym pieprzem ( sporo). Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić połowę rozmarynu. Niech się lekko podpiecze. Ułożyć ziemniaki, posolić i usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni. Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju
Buniabaje w kuchni
Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem 253Delikatne puree .Może być doskonałym dodatkiem do dań o intensywniejszych smakach. Nie ukrywam , że robię z reguły gdy zostaną mi z poprzedniego dnia kawałki ugotowanego kalafiora i ziemniaki z poprzedniego obiadu. Za mało tego do następnego II Dania . Ale po połączeniu już starcza. Gorąco polecam. Czas: 30 minut Składniki: 3 ziemniaki 3 różyczki z kalafiora o objętości takiej jak ziemniaki(...)sól 4 łyżki pokrojonego kopru 1 łyżka masła szczypta utartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czarnego sezamu Obrać ziemniaki. Oczyścić kalafiora. Umyć oba. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzić. Utłuc razem na puree dodając masło. Dosypać koperek. Doprawić gałką muszkatołową. Posypać dekoracyjnie sezamem. Podałam formując z nich kulki
Buniabaje w kuchni
Odsmażane ziemniaki z nutka tymianku 228Często zostają mi nadprogramowe ziemniaki. Nie ma żadnego problemu z ich wykorzystaniem. Robię sałatki, kopytka, knedle, Placki z gotowanych, krokiety , farsz do ruskich pierogów. Ale najbardziej lubię odsmażane na rumiano. W sezonie kiedy są młode małe ziemniaki specjalnie obieram ich więcej i gotuje by potem obsmażać na maśle w całości. Doprawiam je na różny sposób - kminkiem, rozmarynem, koperkiem, a ostatnio
Buniabaje w kuchni
Pierogi ruskie 149Tradycyjne pierogi z serem i ziemniakami. Ja akurat wolę ze szpinakiem czy kapustą i grzybami , ale ruskie dla rodziny też robię. Nie każdy lubi odsmażane pierogi, a potrzebuję przygotować obiad wcześniej, wtedy polecam obgotować pierogi w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia do zapiekania , dodać cebulkę i akurat chwilę przed podaniem podgrzać. Są wtedy ciepłe i można spokojnie podawać na stół(...)Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta soli * 1/3 szklanki wrzątku Nadzienie : * pół kilograma ugotowanych ziemniaków * kostka półtłustego twarogu * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć
Magiczne Życie Marty
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 289prócz tego, że zjeść coś muszę. KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. /autorski;/ 4 udka kurczaka 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej do smażenia 1 - 2 kg ziemniaków 3 średniej wielkości cebule pęczek koperku Ziemniaki obieram, kroję na grubsze nico plasterki i gotuję przez 10 minut w osolonym wrzątku. Wyciągam z wody, zostawiam w cieple. Kurczaka płuczę(...)złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego. Cebulę kroję w cienkie półtalarki. Koperek drobno siekam. Pokrojoną cebulę szklę na patelni z odrobiną tłuszczu, dodaję ziemniaki i smażę razem, aż ziemniaki zaczną się złocić. Dodaję mięso usmażone wcześniej, posypuję koperkiem i trzymam pod przykryciem na małym gazie jakieś 10 minut. Od razu podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itki
KREM ZE SZPINAKU. 275wygospodarować chociaż chwilę. Na przykła po to, by przyrządzić sobie taki krem. KREM SZPINAKOWY /własny;/ 3-4 porcje 500g świeżego szpinaku 750 ml bulionu warzywnego 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 pora (białej części) pieprz biały mielony ew. sól / sos sojowy do smaku Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i zostawiam w zimnej wodzie, aby nie ściemniały(...)wraz z pokorjonym w talarki porem, szklę na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej olej ryżowy lub z pestek winogron). Wrzucam szpinak, czekam aż się skurczy, po czym zalewam bulionem, wrzucam ziemniaki i doprowadzam do wrzenia. Gotuję do miękkości ziemniaków, po czym miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiam i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki