ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1272/2562)

Kolorowa zupa warzywno - koperkowa z nieczego. Znowu szybko i smacznie 145

całkiem smakowicie, a do tego kolorowo. Składniki: 1/3 szyi indyczej 1 marchew 1 pietruszka kilka plasterków pora 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej kilka strąków zielonej fasolki 3-4 ziemniaki 2-3 łyżki siekanego kopru 2 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy szczypta vegety pieprz czarny mielony Przygotowanie: Na szyi indyczej gotujemy wywar doprawiony solą, pieprzem, listkiem oraz vegetą. Kiedy(...)mięso jest miękkie, a wywar treściwy wrzucamy pokrojoną w kawałki fasolkę. Równolegle w drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki, które wraz z wodą z gotowania wlejemy do zupy gdy będą miękkie  Po kilku minutach dorzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany koper. Gotujemy kilka minut. Zabielamy dwoma łyżkami

Kuchnia po mojemu
Kurczak po Męsku 306

główka czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka oliwy ½ pęczku pietruszki 1 liść laurowy ok. 20 owoców jałowca kilka ziemniaków 330 ml piwa (mała butelka) 200 ml wody Wykonanie: Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą zmiażdżony ząbek czosnku, sól, paprykę, pieprz, majeranek i oliwę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kurczaka. Do środka(...)ułożyć pozostałe owoce jałowca. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekroić na pół bez obierania. Wokół kurczaka ułożyć czosnek, natkę pietruszki i ziemniaki pokrojone w grube plastry. Do całości wlać piwo i wodę i przykryć naczynie pokrywką lub szczelnie nakryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 200 o C przez 2 godziny (godzina

Mama Gotuje
Sałatka warzywna 189

podaje przepis na wersje podstawową, moją ulubioną. Ważną sprawą jest żeby wszystkie warzywa gotować razem i wyjmować poszczególne warzywa po kolei jak już są miękkie,ale nie rozgotowane - najpierw ziemniaki a następnie marchew, pietruszkę i seler. Składniki: 3 pietruszki 4 marchewki 1 seler 4 ziemniaki 3 - 4 jajka ogórki kiszone (według uznania u mnie ok. 350-400 g) 1 puszka

Mama Gotuje
Chrust według przepisu mojej mamy - propozycja na tłusty czwartek 119

użyłam 6 rozmiaru M) 100 -150 g śmietany 18% cukier waniliowy-  1 opakowanie szczypta soli spirytus - mały kieliszek 30ml do smażenia: 2 kostki dobrego smalcu 2  surowe ziemniaki inne ważne przybory : duża miska wałek czyste ściereczki bawełniane 2 patelnie 4 talerze ręcznik papierowy widelec nóż Ważne by przed rozpoczęciem wykonywania chrustu, przygotować sobie stanowiska. Przygotować dwie duże powierzchnie(...)przykryć ściereczką. Po rozwałkowaniu, na bardzo cieniutkie ciasto, kroić ciasto w paseczki, paseczki kroić na mniejsze romby. po środku rozciąć, i zwinąć. Rozgrzać smalec na obu patelniach, dodać plasterek ziemniaka. Smażyć do zrumienienia obu stron.  wykonane ciastka przykrywać czystą bawełnianą ściereczką, by nie wyschły. Usmażony chrust odkładać na talerz wyłożony papierem ręcznikowym. Po odsączeniu tłuszczu, przełożyć chrust na czyste

MarciochaKucharzy
Zimowy Grillowany Camembert 180

zachciało nam się czegoś szybkiego w wykonaniu i niemięsnego. Tym razem: Grillowany camembert z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z rukoli *-* SKŁADNIKI: 2 serki camembert (mogą być smakowe) żurawina 6 ziemniaków sól, rozmaryn, tymianek rukola pomidor orzechy włoskie sól, przyprawa do pizzy, oliwa z oliwek  Dokładnie umyć ziemniaki, pokroić w ćwiartki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym przyprawić rozmarynem tymiankiem i solą

MarciochaKucharzy
Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami 155

Zupa o najbardziej intensywnym kolorze:D  może ona obudzi wiosnę !! Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami SKŁADNIKI: 5 dużych marchewek 1 ziemniak łyżka masła 200-300 ml śmietany 12% mięso mielone cebula sól, pieprz, ostra papryczka  bułka tarta, jajko Marchewkę i ziemniaka kroimy w na mniejsze kawałki , gotujemy na parze do miękkości. Następnie dolewamy masło i jogurt. Blenderujemy doprawiając

MarciochaKucharzy
Placki ziemniaczane w sosie z boczniaków 136

razem trochę inaczej podane placki ziemniaczane. Chciałam spróbować pieczarek brunatnych.. ale tym razem zdecydowałam się na boczniaki :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 3 łyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka(...)śmietany sól, pieprz, natka pietruszki Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak kto lubi). Wymieszać z mąką, jajkiem,pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.    Grzyby umyć szybko i sprawnie

MarciochaKucharzy
Szczawiowa z jajkiem 145

duża młoda marchewka, starta na tarce 300 g szczawiu, umytego i drobno pokrojonego 2 litry bulionu jarzynowego wraz z 1 łyżką masła 50 ml śmietany 18% 4 młode ziemniaki 2 jajka ugotowane na twardo Młodą marchewkę chwilę podgotować w bulionie. Dodać szczaw. Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem ze szczawiem(...)Wszystkie warzywa gotować do miękkości, przez kilka minut. Dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w kosteczkę a następnie  śmietanę. Zagotować ciągle mieszając. Podawać z z jajkiem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Szparagowa Zupa krem ze smażonymi krewetkami 171

Ostatnia tegoroczna dostawa szparagów od Sadzików zużyta:D Szparagowa zupa krem ze smażonymi krewetkami SKŁADNIKI: 2 pęczki szparagów 1 ziemniak 200ml śmietany 18% bulion warzywny 12 krewetek patyczki do szaszłyków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony koperek, pieprz cayenne Odciąć końcówki szparagów, obrać i umyć. Obrać ziemniaka. Warzywa gotować w 1,5l bulionie warzywnym ok 15 minut. Odstawić na chwilę

MarciochaKucharzy
Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym 223

Miała być zupa krem pieczarkowa, ale dojeżdżając do domu zmieniłam zdanie:D Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym  SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 1 jajko 2 piersi z kurczaka pieczarki 400ml śmietany 12% sól, pieprz,cebula pestki dyni, masło, świeża pietruszka  Zmielone ugotowane ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki i jedno jajko. Ugniatamy ciasto

MarciochaKucharzy
Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami 126

Zielono mi... Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami SKŁADNIKI: 1 brokuł 2 małe ziemniaki mała śmietana 18% serek topiony 2 jajka migdały sól, pieprz, łyżeczka octu, pietruszka, suszona włoszczyzna, masło Różyczki brokuła wraz z obranymi ziemniakami gotujemy na parze. Warzywa dodać do przygotowanego bulion z suszonej włoszczyzny, dodać serek i śmietanę. Zupę zmiksować na delikatny krem. Migdały uprażyć

MarciochaKucharzy
Kapuśniak 151

Idealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka(...)ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą). Kapustę wraz z wodą dodać do rosołu mięsnego. W oddzielny garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru. Po chwili doprawić do smaku. Całość powinna się gotować na malutki ogniu ok. 15-30 minut. Kapuśniak najlepszy jest na następny dzień

MarciochaKucharzy
Łosoś na parze czy dorsz w migdałach ? 137

rybę na swój sposób, dlatego tym razem robimy podwójne menu. Łosoś gotowany na parze z włoszczyzną oraz dorsz smażony w migdałach SKŁADNIKI: 2 dzwonki łososia 2 filety z dorsza ziemniaki pieczone z masłem i rozmarynem szpinak w śmietanie sol, pieprz,czosnek, jajko, mąka, migdały, włoszczyzna Oba filety należy oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym, następnie oprószyć(...)mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w płatkach migdałów. i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru panierki z migdałów. Obie ryby podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami z masłem, rozmarynem i czosnkiem Smacznego

MarciochaKucharzy
POUTINE Kanadyjski fast-food 173

knysze, pity, zapiekanki, tosty   Danie ze specjalną dedykacją dla mojego Wujka Mariana :D dzięki któremu mogę przypomnieć sobie te wspaniałe wakacje w klonowym kraju. SKŁADNIKI:   ziemniaki (najlepsze takie specjalne na frytki), lub po prostu frytki  ser typu cheddar (lub inny dobrze rozpuszczający się)  sos instant do Poutine (podobny do naszych pieczeniowych ciemnych) sól, olej Umyte ziemniaki

MarciochaKucharzy
Zupa Gulaszowa 141

Sycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI:  0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso(...)pokrojone papryki, doprawić. W dużym garnku przygotować 2 litry bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić.  Na sam koniec dodać

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania