Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej podane z batatami 228wrzuceniu na wrzątek. W tym czasie obieramy bataty, kroimy jak frytki - układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Bataty zamieszaj rękoma aby oliwa pokryła dokładnie ziemniaki. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Teraz należy wypłukać kaszę jaglaną - wrzucamy do miski i płuczemy w ciepłej wodzie (kilka razy ją zmieniając). Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance wrzątku(...)bulion). Kaszę przekładamy z garnka do miski i dodajemy kalafiora, jajko, drobno posiekaną cebulę, 1 łyżkę bułki tartej i doprawiamy przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni - wkładamy bataty i zapiekamy ok. 20 minut (opcja grill). Teraz wszystkie składniki w misce mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu ok. 5 minut
Alutka-Gotuje
Najlepsze przepisy na wiosenne dania – jak jeść bardziej sezonowo na wiosnę 166Przepis na zielona sałatkę ziemniaczaną z rzeżuchą i granatem Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na 2 osobnych talerzach. Składniki na sos wymieszać i polać nim ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć ogórek, paprykę, rzeżuchę, połówkę jajka i orzechy. Posypać całość pestkami granatu. Wiosenna sałatka z wodorostów wakame i nasion konopii Nasiona konopii siewnej stają się coraz bardziej popularne w kuchni(...)cynamonu i kuminu 200 g żółtego sera startego na tarce Przepis na botwinkę zapiekaną z pokrzywą i żółtym serem Cebulę, botwinkę i pokrzywę podsmażyć na patelni aż będą miękkie. W miseczce wymieszać jajka, bułkę tartą, połowę sera i przyprawy. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym
Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 333kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Poledwicę umyć i zmiksować za pomocą blendera. Razem(...)żaroodporne przesmarować olejem. Na spodzie wyłożyć ziemnaki. Następnie umieścić warstwę mięsa z sosem i na wierzchu ułożyć ponownie kartofle. Na końcu posypać żółtym serem lub użyć sera w plastrach. Zapiekać w 180 stopniach aż ser się rozpuści i będzie lekko przypieczony
Szybko Tanio Smacznie
Pieczone bataty 204Bataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla. Składniki: 3 bataty 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz suszone zioła prowansalskie(...)Przygotowanie: Bataty obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami i smarujemy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut
Smakowity Blog Kulinarny
Klasyczny krem z pomidorów 187Klasyczny krem z pomidorów to bardzo szybko, smaczna i aromatyczna propozycja na obiad. Najlepsza jest przygotowana w sezonie, kiedy są dostępne świeże, pachnące słońcem pomidory. Zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak pieczony z czosnkiem i ziołami. 183wolną przestrzeń włóż przygotowane masło ziołowe, resztką możesz natrzeć powierzchnię kurczaka. Piekarnik rozgrzej do 180°C funkcja “góra-dół”. Tuszę przełóż do naczynia do zapiekania, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Wmasuj przyprawy w kurczaka. Piecz w podanej wyżej temperaturze, około 90 minut. Skórka powinna być rumiana, a mięso odchodzić(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na ostatnie 30 minut pieczenia kurczaka, będą złociste i perfekcyjnie upieczone. Jeżeli wolisz bardziej klasyczne ziemniaki opiekane, przepis znajdziesz TUTAJ . Kurczaka podałem z gotowanym brokułem, możesz go wzbogacić o prażone płatki migdałów oraz sosem do kurczaka z czosnkiem od Roleskiego
kuron.com.pl
Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą 217wrzenia. Następnie wyłóż rybę na duszące się warzywa, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zrób pure. Odcedź ziemniaki, kalafiora i czosnek. Włóż do nich 2 łyżki masła, wlej mleko, wstaw na niewielki ogień i ubij całość na gładką masę. Następnie używają widelca wymieszaj pure, żeby je spulchnić i napowietrzyć(...)Przełóż do formy do pieczenia. Na wierzch wyłóż sos warzywny, posyp natką pietruszki, a na niego kładź warstwę pure. Całość posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika pod górną grzałkę. Zapiekaj 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Artykuł Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Udko z kurczaka z grzybami 220oczyszczamy z błonek, wnętrze przyprawiamy solą, pieprzem i papryką - nakładamy grzyby, następnie udka spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (za pomocą pędzelka) i układamy udka - posypujemy słodką papryką. Zapiekamy 25 min na 220°C opcja grill (środkowa półka), następnie przewracamy udka (posyp papryką) i pieczemy kolejne 15 minut w temp. 240°C. W tym czasie do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy(...)sosem. Ps. Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne, a więc przepis ten polecam wszystkim będącym obecnie na diecie ... z tym, że zamiast gnocchi zajadamy obiad z pieczonym ziemniakiem lub ryżem
Alutka-Gotuje
Kofty wołowe 165ustach. W zasadzie były grillowanie, ale można przyrządzić je w piekarniku. Dzisiaj zrobiliśmy takie, jak w tym barze…mini „kofciki”…wprawdzie nie z frytkami i surówką, a z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Wyżera! Na marginesie, często podają je z solą wymieszaną z chili. Składniki 500 g mięsa wołowego 1 łyżka mąki majeranek ostra papryka w proszku olej sól, pieprz(...)smaku soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy kotlety w kształcie paluszków (choć my jedliśmy okrągłe), układamy na papier do pieczenia i spryskujemy olejem. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchen
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 192wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe rozgrzewam tłuszcz i obsmażam każdą sztukę na lekko brązowo. Układam gołąbki dosyć ściśle w naczyniu do zapiekania. W moim rondelku tworzę dwie warstwy. To duża porcja. Przygotowując ją macie obiad dla 4 osób przynajmniej na 2 dni, Teraz w gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki(...)czas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego obiadowego dodatku typu gotowane ziemniaki albo ryż. Smacznego!!! #obiad #kolacja #kapusta #miesomielone #gołąbkisiekane #itbmtt
I tu będę miała takie te
Dynia marynowana słodko-kwaśna 235Dynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie. Składniki: ( korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy z małymi zmianami ) 2 kg dyni melonowej żółtej 2 szklanki octu spirytusowego 10% 2 szklanki wody opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Z miąższu wykroić kuleczki łyżeczką do melonów ( pozostałą część dyni po wykrojeniu kulek kroję na mniejsze kawałki i zapiekam z rozmarynem ). Miąższ można również pokroić w dużą kostkę lub słupki. Ocet mieszamy z wodą, zalewamy dynię i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia dynię odcedzić
Atlas Smaków
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2798cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam warstwę kapusty, na kapustę układam karkówkę. Pozostałą część kapusty wkładam między nacięcia i na wierzch mięsa, tak aby cała karkówka była przykryta kapustą. Naczynie przykrywam(...)polewam mięso wytworzonym sosem z kapusty, jeśli go braknie to dolewam po trochu gorącej wody. Kiedy mięso jest miękkie, kroję go na plastry w/g nacięć. Doskonale pasuje podane z ziemniakami purre. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród
Ruskie pierogi - podpiekane 183pieprz białko jaja kurzego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy(...)osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy. Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jajka pieczone na bekonie 186Nie wiedziałam co dzisiaj zrobić na śniadanie i pomysł sam wpadł mi do głowy. A efekt...rewelacyjny :) Naprawdę smaczne i pożywne śniadanie. Polecam :) Składniki: 4 jajka
kuchnia doski
Zapiekanka 511sera żółtego startego na dużych oczkach Ziemniaki i marchewki obieramy, płuczemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajo i białka, doprawiamy. Wszystko wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy utartym serem i chwilę zapiekamy. Zajadamy na samo lub z ulubionymi sosami - u mnie ukochany czosnkowy
Sajkofanka smaku