ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:114/181)

Fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle bułką tartą. 182

ziemniakami z wody i jajkiem sadzonym, ale do mięs np.mielonego czy kotleta tez nie pogardzę :) Polecam :) Składniki - fasolka szparagowa - masło - bułka tarta - sól - czosnek mielony Wykonanie Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płukam. Gotuje w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mielonego czosnku. Kiedy zmięknie odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i ziemniakami 262

Wykonanie; Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu kroimy na plastry. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy w plastry. Paprykę w paseczki.Cebule w krążki. Do oliwy wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Moczymy warzywa w oliwie. Następnie cukinię, bakłażana i paprykę grillujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami. Możemy jeszcze jak lubicie poszczególne warstwy doprawić. Na wierzch ścieramy ser żółty. Zapiekamy w temperaturze

Anioły w kuchni
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 164

Ottolenghi zapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone pomidorki z jogurtem, zupa z soczewicy, botwinka ze szpinakiem i pomidorami, okra i sałatka z wodorostów. Bardzo ciekawe są też wariacje na temat zapiekanki pasterkiej z tahini, fasolą lub kukurydzą zamiast warstwy ziemniaków

Ugotowane pozamiatane
Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą. 202

zapiekaną z karkówką w sosie myśliwskim, danie, które także jest łatwe, ale smakiem bardziej podchodzi pod bigos. Natomiast dzisiaj podaję przepis na roladki pełne zieloniutkiej, delikatnej, młodej kapusty podduszane w piekarniku. Zadowoli i facetów, którzy lubią zjeść treściwie i najlepiej mięsnie, ale i panie, które lubią lżejsze dania, nie martwiąc się o zbędne kalorie. Całość podana z młodymi ziemniakami

Poezja Smaków - blog kulinarny
38. Ziemniaczane kopczyki 165

ziemniaków zrobić pure, dodać masło, mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej końcówki, gdyż zawartość boczku skutecznie uniemożliwi nam wyciskanie masy. Tak więc wyciskamy masę szprycą przez duży otwór, lub tez nakładamy łyżką a potem ręcznie formujemy kopczyki lub kulki. Całość zapiekamy

Jadło i czytadło
Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie 213

niewielkiej ilości oliwy smażymy porcje z kurczaka, rumieniąc z obu stron. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st.). Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zarumieni a boki będą odstawały od formy. Podajemy z ziemniakami puree lub chrupiącymi frytkami

Gorący kąsek
10 przepisów na studencką kieszeń - TANIE I ZDROWE OBIADY | Część 2 | W tym 3 przepisy na pizzę 155

zdrowo i szybko? Tak! Na dodatek jest pysznie. I nie, nie jest to sam ryż, parówki czy zupka chińska. W tym zestawieniu znajdziecie i przepisy mięsne i wege. Są ziemniaki, kasza, owoce, warzywa, pierś z kurczaka, mięso mielone czy mąka orkiszowa. Wszystkie produkty są  łatwo dostępne  w sklepach takich jak Lidl czy Biedronka. Uważasz, że zdrowe odżywianie jest(...)zwykle zależna od tego jaką kupicie tortillę, salami i mozzarellę. PIZZA NA PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE Przepis na 2 pizze (2 porcje) Całość ok. 9 zł Porcja ok. 4,50 zł ZAPIEKANA PAPRYKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I MIĘSEM MIELONYM Przepis na 5 porcji Całość ok. 22 zł Porcja ok. 4,50 zł Dla mnie 1,5 porcji to tak już maksymalne

Czarnawisienka
Baranina w warzywach - kuchnia podkarpacka 121

zapieka się jako mięsiwo, ale przede wszystkim podawane jest w formie gulaszu z dużą ilością warzyw. W kuchni Bieszczadu, naznaczonej silnymi wpływami kultury Bojkowskiej i Łemkowskiej, mięso baranie zaprawia się czosnkiem i cebulą, by miało intensywniejszy smak. Do mięsa duszonego z warzywami często dodaje się ugotowaną fasolę, dzięki czemu gulasz jest kompletnym daniem, które może być podawane bez dodatku ziemniaków

Trzeci talerz
Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku 108

Ziemniaki kroimy na kawałki (mniejsze). Podobnie marchewki. Boczek i golonkę kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy na kawałki. Kiełbasy kroimy w grube talarki. Wszystko dusimy przez kilka minut. Studzimy. Mleko mieszamy ze śmietaną i mąką. Podgrzewamy dodając sera. Mięso i warzywa mieszamy z sosem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia i zapiekamy

R'n'G Kitchen
Turbot duszony w winie 124

zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć rybę. Skropić sokiem z cytryny. Na rybie ułożyć masło (około 2 łyżki). Wlać wino. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Turbota podałam z ziemniakami

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kurczakiem 145

Ziemniaki podgrzewamy z mlekiem, robimy puree. Boczniaki kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na maśle smażymy cebulę, dodajemy grzyby i rozgnieciony czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.   Dodajemy posiekaną natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z mięsem. Na dno naczynia żaroodpornego układamy farsz drobiowo-grzybowy, posypujemy startą mozzarellą. Na wierzch układamy puree ziemniaczane. Całość zapiekamy

R'n'G Kitchen
Karp z jarzynkami w sosie śmietankowym 172

zapiekałam w piekarniku. Jednak te święta obchodziłam jako pierwsze razem z Mężem, w jego rodzinnym domu i jego rodzina nie była przekonana do mojego sposobu na karpia, więc zrobiłam go w niedużej ilości w rondlu, jak poniżej. Wszystkim zasmakował karp z jarzynami i robiłam, go jeszcze po świętach chyba ze dwa razy :) Karp z jarzynami najlepiej smakuje podany z ziemniakami

Smakowy Raj
Zapiekanka ziemniaczana z patelni 90

oliwek i masła klarowanego. Sposób przygotowania Najpierw obieram i kroję ziemniaki w małą kostkę. Następnie rozgrzewam na większej patelni masło i podsmażam na średnim ogniu ziemniaki. Gdy są już nieco przyrumienione, to dodaję także posiekaną cebulkę i wszystko krótko przesmażam. Trzymam warzywa na patelni do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym celu dolewam do warzyw nieco wody(...)krótko podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaję także szpinak i trzymam na patelni do czasu aż zmięknie. Zestawiam szpinak z patelni i dodaję go do miseczki z ziemniakami i cebulą. Następnie rozbełtuję w naczyniu jajka, dodaję do nich pokrojoną w kostkę fetę i śmietanę. Całość mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Na koniec, masę jajeczną dodaję do miski

Natka Pietruszki
Siekańce - kuchnia podkarpacka 321

zapieka się w sosie pomidorowym. Dzięki dodaniu do masy mięsnej zasolonej i odciśniętej kapusty można przygotować 2 razy więcej kotletów niż zwykle, jednak to nie ekonomia jest główną zaletą dania. Tutaj liczy się przede wszystkim smak. Zapieczone kotlety z masy mięsno-kapuścianej mają delikatną, niemal kremową konsystencję, co podkreśla sos pomidorowy powstały podczas pieczenia. Siekańce równie dobrze smakują z ziemniakami

Trzeci talerz
Pieczone gęsie udka 130

wino, zagotować, przelać do naczynia z mięsem. Włożyć gałązkę rozmarynu. Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 4 godziny w temp. 130stC, a następnie zwiększyć temperaturę i zapiekać jeszcze ok 30 minut w temp. 180stC, żeby skórka się zarumieniła. Jeśli używamy wolnowaru, misę z udkami przykryć. Wolnowar ustawić w trybie high na 4 godziny. Po upieczeniu udka można(...)ułożyć na blasze i podpiec w piekarniku ok 30 minut w temp. 180stC, żeby się zarumieniły. Powstały podczas pieczenia sos można wykorzystać do przygotowania sosu do polania klusek albo ziemniaków. Należy zebrać z niego tłuszcz, a resztę razem z cebulą zmiksować blenderem. Przelać do rondla i gotować, aż odparuje i stanie się odpowiednio gęsty albo zagęścić łyżeczką mąki (mąkę rozprowadzić

Obiad gotowy