ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:113/181)

Udziec indyczy nadziewany 130

czas oczekiwania. Mięso indycze jednak potrzebuje trochę czasu aby było miękkie . Ale czego się nie robi dla efektu końcowego, a proszę mi wierzyć warto czekać:) Jako dodatek wybrałam Pieczone ziemniaki i to wszystko. W potrawie jest fasola szparagowa, biała, cebula i pomidory więc dodatkowe przystawki nie muszą być podawane. Ale jeżeli chcemy na bogato, to nie widzę przeszkód. Zapraszam(...)łyżek oleju, włożyć mięso i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Dodać cebulę, zeszklić. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i szklankę wody razem wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć cząstki cebuli i wylać sos dookoła mięsa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. W międzyczasie obgotować fasolkę szparagową, w osolonej wodzie około

gotuj ze mną
Przepisy na Sylwestra 170

wszystkie przepisy z bloga, które nadają się na taką okazję i skupiłam je w jednym miejscu. Być może dla kogoś będą one inspiracją :) SAŁATKI Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami Sałatka z kuskusem, kurczakiem i fetą Sałatka z kurczakiem i tortellini   Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kuskusem, awokado i suszonymi pomidorami     Sałatka ryżowa z pieczarkami(...)warstwowa z tuńczykiem       Sałatka meksykańska     Sałatka z selerem, ananasem i kurczakiem       Pyszna sałatka z totrellini  PRZEKĄSKI Śledzie po cygańsku Figi zapiekane z boczkiem i serem pleśniowym Focaccia z figami, serem pleśniowym i rozmarynem Bagietki czosnkowo-koperkowe Roladki z tortilli z szynką i papryką Bruschetta z pomidorami i mozzarellą Focaccia

My simple kitchen
Pieczone udka kurczaka 110

można przygotować ziemniaki. Wystarczy 20 min by zrobić obiad dla całej rodziny. Reszta robi się sama. Najlepsza remulada ever od Folwark Składniki: 4 udka z kurczaka 3/4 szklanki remulady duńskiej od Folwark 1 główka czosnku Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nakłuwamy. Sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Udka mieszamy z sosem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy

R'n'G Kitchen
Zapiekane ziemniaki z cukinią i pomidorami 318

pyszne zapiekane warzywa podpatrzyłam jakiś czas temu u Agnieszki z bloga Smak Mojego Domu . Świetnie sprawdziły się jako dodatek do pieczonych udek z kurczaka, a że i warzywa i mięso piekły się jednocześnie to obiad praktycznie zrobił mi się sam. Super patent, gdy ma się mało czasu na gotowanie ;)  Składniki na 2-3 porcje: 4-5 ziemniaków

Simply Food
Krokiety z ziemniakami serem i boczkiem 249

ulubione zapiekane z serem tutaj Składniki Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki

O kuchni z uczuciem
Pieczone piersi kacze z jabłkiem i żurawiną 322

majerankiem i włożyć do lodówki na godzinę. Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić na ćwiartki. Jabłka przekroić na połówki. Z każdej z nich wydrążyć dokładnie gniazda nasienne, a w ich miejsce nałożyć po łyżeczce dżemu z żurawiny lub brusznicy. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Wstawić do niego jabłka i zapiekać około 30 minut do miękkości. Rozgrzać patelnię i na średnim(...)piekarniku, tym bardziej będzie wysmażone. Piersi wyjąć na talerz, przykryć folia aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. W międzyczasie podsmażyć ziemniaki na wcześniej wytopionym tłuszczu z kaczki. Podawać piersi razem z pieczonym jabłkiem i usmażonymi ziemniakami

wyzwania kuchenne
Zapiekanka makaronowa – Gyros 189

Zapiekanka makaronowa - Gyros 2017-06-08 09:53:19 Porcje 4 Zapiekanki to niezwykle popularne danie obiadowe. Nieskomplikowane, szybkie i sycące. Ich dodatkową zaletą jest fakt

Wędrówki po kuchni
Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym 347

zmienionym nadzieniem. Moje gołąbki są z kaszą jaglaną i pieczarkami.  Gołąbki z kaszą jaglaną mogą być świetnym pomysłem na letni obiad. Proponuję podać je w towarzystwie młodych ziemniaków i ogórków małosolnych.   Czas przygotowania: 2 h Składniki na 16-18 szt. Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 1 szklanka kaszy jaglanej 300 g świeżych pieczarek(...)wody zdejmujemy liście, zaczynając od spodu kapusty. Liście rozkładamy na desce i ścinamy zgrubienia (nerwy). ! Nie wyrzucamy niewykorzystanych liści, przydadzą nam się do wyścielenia naczynia, w którym będziemy zapiekać gołąbki! PRZYGOTOWANIE farszu do gołąbków: Kaszę jaglaną płuczemy na sicie i gotujemy w wodzie w proporcjach 1:2 (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Od zagotowania wody, zmniejszamy ogień

kulinarnyJa
Zapiekanka z dyni w dyni 149

dynia dojrzewa co roku i warto wykonać tą pięknie prezentującą się i smaczną potrawę. Jedna dynia ok. 2 kg 300 g mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka 300 g ziemniaków 2 małe czerwone papryki 3 pomidory lima 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 suszone papryczki chili 1 kulka mozzarelli 5 dag goudy 1 jajko sól pieprz papryka ostra(...)kostkę. Ziemniaki pokroić w plasterki i blanszować przez 10 min w osolonej wodzie. Sery zetrzeć na tarce (odłożyć 3 plasterki na wierzch). Pomidory pokroić w plasterki (również parę plasterków pokroić. Wszystkie składniki zapiekanki wymieszać, doprawić przyprawami i napełnić nimi podpieczoną dynię. Zalać wszystko rozkłóconym jajkiem. Na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę i plasterki pomidorów. Przykryć górą dyni i zapiekać przez

Krylowa Kuchnia
Schab zapiekany z pesto i suszonymi pomidorami 152

Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. Suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Pesto mieszamy z posiekanymi pomidorami, a warzywa oprószamy solą i pieprzem. Ja używam soli gruboziarnistej i pieprzu w kulkach. Do ich "zmielenia" używam specjalnych crusherów   marki Brabantia, które prezentują się wspaniale na stole w jadalni.  Na dnie garnka, który posłuży nam do zapiekania naszej

MamaOskarka
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 150

ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY I MLEKO. W Kuchni Polskiej znajdziemy różnorodne przepisy – i te tradycyjne, i te bardziej nowoczesne – co ważne, z naszych rodzimych produktów. Co prawda, niektóre z użytych składników są trudne do zdobycia i drogie (jak np. mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany

Kuchnia Bazylii
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 229

marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić

bistro mama
Łopatka z sarny pieczona w niskiej temperaturze 205

zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso pokroić w plastry. Podałam z ziemniakami i galaretką

królestwo garów
Karkówka z sarny pieczona w niskiej temperaturze 492

zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso pokroić w plastry. Podałam z ziemniakami i galaretką

królestwo garów
Dorsz zapiekany z cebulą 195

zapiekania wyłożyć cienką warstwę pokrojonej cebuli  i skropić oliwą z oliwek. Na cebuli ułożyć filety z dorsza - część skórą do dołu, część skórą do góry. Rybę przykryć pozostałą cebulą, na niej ułożyć plasterki cytryny, posypać czosnkiem, posypać pieprzem , skropić oliwą z oliwek.  Piec przez 30 - 40 minut bez przykrycia. Wyjąć z piekarnika i podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Stare Gary