ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:106/181)

Zapiekanka „kurczak słodko kwaśny „ 149

słodko kwaśnym z dynią i cebulą . Przykrywamy pozostałymi ziemniakami , solimy do smaku i polewamy resztą śmietany . Jogurt , mieszamy z tartym serem i smarujemy tym wierzch zapiekanki . Osobiście ,używam małych foremek indywidualnych , bo nakładana zapiekanka z dużej formy, nie wygląda zbyt zachęcająco , ani malowniczo .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C , zapiekamy około 1,5 – 2 godzin . Można przysłonić lekko

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczane jak pizza 201

posiekać lub też zetrzeć na tarce.Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę i przyprawy.Wymieszać i usmażyć dość duże placki [ u mnie placki z  3-4 łyżek ciasta]. Usmażone placki przełożyć na blaszkę.Placki można posmarować majonezem lub sosem czosnkowym, ułożyć pieczarki,  pokrojoną paprykę i pomidora.Posypać tartym serem. Chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści

Moje domowe kucharzenie
Kurczak Caprese z piekarnika 1344

klasyczna włoska sałatka Caprese z pomidorów i mozzarelli. Zapiekamy piersi z kurczaka z pomidorami i mozzarellą. Wystarczy piersi kurczaka naciąć nożem, w każde nacięcie włożyć plaster pomidora i mozzarelli. Wszystko skropić oliwą wymieszaną z bazylią i upiec. Kurczak Caprese podajemy z różnymi dodatkami. Ja podałam ze smażonymi pieczarkami i pieczonymi ziemniakami. Prosty i sycący obiad dla 2 osób. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Letnia zapiekanka z młodymi ziemniakami i kalafiorem 207

sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Ziemniaki skrobiemy. Kalafior dzielimy na różyczki. W osobnych garnkach warzywa gotujemy do miękkości. Koperek siekamy, kiełbasę kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.  2. Jajka, śmietanę, koperek i przyprawy mieszamy ze sobą. Dodajemy do warzyw i kiełbasy, mieszamy do połączenia składników. 3. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Szefowa kuchni
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ 221

olej rzepakowy ewentualnie masło SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cukinię i ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Odsączamy z wody. Dodajemy pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, jajko, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej olejem rzepakowym.  Zapiekamy w 180 stopniach przez około godzinę. W międzyczasie

wege i kropka
Zapiekane pure z dyni, ziemniaków i papryki 183

mrożoną) i paprykę ugotować razem. Odcedzić na cedzaku. Ziemniaki ugotować osobno, Odcedzić, dodać dynię z papryką, przyprawy do smaku, olej i zmiksować przy pomocy blendera na jednolitą masę, dodać jajko i mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszać. Wlać w formę do tarty . Piec w temp 180 st przez ok 20- 25 min Zapiekane pure podałam z sosem mięsno-grzybowym

Gotowanie jest łatwe
G... Gratin. 449

dodać również trochę startego sera. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie, zalać masą jajeczną, nałożyć szynkę. Czynność powtarzamy do "wyczerpania się zapasów" :) Na samą górę położyć pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dodać sporo sera (którego u mnie zabrakło, bo dodałam zbyt dużo do masy jajecznej ;p) Zapiekamy ok. 40-50minut. Et voilà! Pyszna zapiekanka komponuje

Kitchens Alphabet
Zapiekanka cebulowa z kurczakiem i ziemniakami 1105

szerokie plastry. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością śmietany z cebulą, na to układamy ziemniaki. Ponownie smarujemy śmietaną z cebulą i układamy kurczaka. Wykładamy całość cebuli jaka nam została i posypujemy startym żółtym serem. Całość zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Ziemniaczki Niedźwiedzie 221

Puściłam wodze fantazji i wyszło coś dobrego :) Dzięki firmie  SKWORCU  miałam możliwość odkrycia smaku czosnku niedźwiedziego. Postanowiłam w pierwszej kolejności stworzyć z niego marynatę

Blondynka Gotuje
Mięsne babeczki nadziewane warzywami 131

kilka różyczek brokuła kilka różyczek kalafiora kawałek dyni 2 łyżki mąki pszennej mleko 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku czapeczka : 5-6 ziemniaków 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku dodatkowo : rożek lub szpryca(...)listy „spody” wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę . Dzielimy na równe części . Z każdej formujemy miseczki , dociskając masę mięsną do ścianek naczynia , wcześniej przetartego olejem . Zapiekamy w nagrzanym do 180 C piekarniku do czasu , aż się lekko przyrumienią . W między czasie gotujemy warzywa ( brokuł , kalafior , dynia ) Najlepiej przygotować je na parze , ale może być i klasycznie

Ogrodnik w podróży
Karkowka pieczona w warzywach z ziemniakami 220

serwisu z informacja, że przyjedzie zmienić grzałkę w piekarniku... czekałam na niego 4 godziny by czasem gorące urządzenie nie zbiegło się z jego przyjazdem. Karkowka pieczona w warzywach z ziemniakami 1 kg karkówki (dobrej jakości, u mnie rasa puławska) 1-2 łyżeczki pikantnej przyprawy do grilla kilka łyżek oliwy z oliwek 1 mały seler 2 pietruszki 3 średnie marchewki(...)czasie przygotowujemy warzywa krojąc je w cienkie plastry. Ja użyłam do tego robota kuchennego. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i rumienimy na niej mięso. Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwę warzyw, przyprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem, ew. chili. Układamy na nich mięso, następnie kolejną warstwę warzyw i przyprawiamy. Postępujemy tak dwukrotnie. Ostatnią warstwą powinny być przyprawiona i polane

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schabowy po królewsku – przepis na obiad 422

oraz zapiekane z cebulą, pieczarkami, papryką i serem żółtym. Tak przygotowany jest bardzo pyszny, z pewnością zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom. Palce lizać! Danie jest idealne na imprezę lub szybki obiad, gdyż wszystko można przygotować nawet dzień wcześniej, a w momencie podania tylko zapiec przez kilka minut w piekarniku. Schab można podać jako samodzielne danie, albo w towarzystwie ziemniaków(...)paski paprykę. Warzywa smażymy do miękkości. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy po dużej łyżce pieczarek z papryką, a na wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Całość zapiekamy kilka minut w piekarniku, aby ser się rozpuścił. [caption id="attachment_7603" align="aligncenter" width="685"] Schabowy po królewsku[/caption] Zobacz inne przepisy ze schabem: Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis

e-PrzepisyKulinarne
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 371

być bogate w białko i ogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić na patelni. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie(...)ciasta na domową pizzę czy pyszny chlebek naan - dobrze mieć je pod ręką lody Najlepiej te prawdziwe ze śmietanki, bogate w wapń, idealne jako samodzielna przekąska i dodatek do zapiekanych owoców czy ciasta z ich dodatkiem, poza tym podczas jedzenia organizm musi ocieplić ścianki żołądka, by je strawić, więc nie jest to taki morderczy deser, na jaki wygląda mrożona

Cooking Monster
Zapiekany kalafior z trzema serami z kaszą gryczaną 128

dente ok.10 minut (jeśli robicie wersję z ziemniakami to potnijcie je w kostkę i obgotujcie razem kalafiorem ok. 10 minut). Do oleju wcisnąć czosnek, dodać trochę soli, mąki z gorczycy, gałkę muszkatołową i sporo pieprzu.  Mieszanką polać kalafior i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Rozłożyć kaszę. Przykryć serami i zapiekać w 180 stopniach C. ok 20 minut

AZgotuj!
Frittata ze szpinakiem i fetą 126

właśnie frittata czyli zapiekany omlet z dodatkami. Robi się ją niezwykle szybko a efekt jest przepyszny. Polecam Wam także przepisy na: –  klasyczna szakszuka –  szakszuka z boczkiem –  szakszuka z dynią –  szakszuka z kurkami –  szakszuka z fasolą –  zielona szakszuka –  szakszuka z fetą –  szakszuka ze szpinakiem – pikantna  szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu

nietylkopasta.pl
WEGAŃSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO - GRYCZANA 211

gołąbki przedstawiam kolejną wersję zapiekanej kaszy, tym razem z ziemniaczkami. Pachnie i smakuje swojsko. Koniecznie zjadamy z dużą ilością surówki na boku. To kolejny łatwy przepis na tanie, smaczne i zdrowe danie obiadowe. Polecam!  Składniki : 2 szklanki NAMOCZONEJ kaszy gryczanej niepalonej  (kaszę moczymy min 1 h), 5 ziemniaków, 2 szklanki wody, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Restauracja Abażur | Warszawa 218

wołowa w sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam na truskawki połączone z balsamico oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso jednak między nimi zniknęło, a przecież powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł

Kuchnia Bazylii