ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:99/181)

Zapiekanka makaronowa z tofu 108

Prosta i smaczna zapiekanka makaronowa, która jak mówi moja rodzina, nawet bez zapiekania jest pyszna Polecam! Polecam również zapiekankę z fasolki szparagowej , zapiekankę pasterską bez oleju i bez glutenu, zapiekankę warzywną z tortilli z sosem salsa , zapiekanka z jarmużem w serowym sosie z ziemniaka . Składniki: 3 szklanki surowego makaronu typu świderki 1 mała lub 2 duże kostki tofu (my lubimy

Lamarida.pl
Najlepsze przepisy na kurki 114

dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego ! Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki

Moja pasja smaku
Najlepsze przepisy na kurki 174

dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego ! Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki

Moja pasja smaku
SYLWESTROWE KOSZYCZKI Z NADZIENIEM PIECZARKOWO-ZIEMNIACZANYM 152

marchewką i papryką z dodatkiem soli i ziół prowansalskich do momentu wyparowania wody. Dodaję ziemniaki, ketchup i ser, mieszam. Spód do pizzy dzielę na 12 części, wykładam nim formę do muffinek formując koszyczki. Ciasto napełniam farszem, posypuję suszoną natką, w środek wbijam zwinięte plasterki salami. Zapiekam w 220 stopniach około 15-20 minut (do zarumienienia ciasta

JejKuchnia
Pomysły na domową zapiekankę 154

kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal każdą zapiekankę posypujemy startym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl

Gotuję Testuję
Udka pieczone w pomidorach 152

Dzisiaj mam dla Was przepis na udka zapiekane w pomidorach. Tak, tak kolejny raz mięso, ale wspominałam, że moja rodzinka je lubi, a jak na niedzielny obiad przystało to i pojawiło się na naszym stole. Do obiadu podałam ziemniaki puree i surówkę z kapusty pekińskiej . Kurczak jest soczysty, mięciutki  i bardzo smaczny, dlatego polecam. Jeśli macie ochotę

O kuchni z uczuciem
Pierś z indyka zapiekana w czerwonej soczewicy. 138

plasterki - wykładamy na dno wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i posypujemy papryką ostrą mieloną, na ziemniaki wykładamy naszą soczewicę, a na nią pokrojoną w plastry, posoloną i popieprzoną pierś z kurczaka, posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut, po tym czasie wykładamy po kawałku sera na pierś z indyka

Moje-pitraszenie
gołąbki z gotowanych ziemniaków 683

kapusty.          Ugotowane i roztarte ziemniaki zmieszać z podsmażoną cebulą i podsmażonymi pieczarkami pokrojonymi na cząstki..Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy  na blaszce i zapiekamy  z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie

w mojej kuchni
Cannelloni 202

Jeśli kawałki kiełbaski są zbyt duże ,to możemy potraktować je zwykłym ubijakiem do ziemniaków! Jeśli farsz jest zbyt rzadki, to póki gorący należy troszkę zagęścić, czym? Kaszą manną błyskawiczną!  Napełniamy surowe rurki nadzieniem. Ja robie to dekoratorem bez końcówki, bo ma duży otwór. Do zapiekania cannelloni,użyję po raz pierwszy brytfanny Florina ,ona jest z pokrywą, więcej o niej

Z Kuchni Do Kuchni
ZAPIEKANKA WARZYWNA POD BATATEM 155

Użyłam batata, głównie dlatego, że kolor pomarńczowy wnosi jesienny klimat do potraw. Poza tym, nie miałam akurat zwykłych ziemniaków. Jednak one też by się tutaj sprawdziły

Kasia Sarna
Rybna zapiekanka po francusku 96

rozgrzej masło i na gorące, wrzuć mieszankę warzyw oraz pokrojonego w kosteczkę ziemniaka,a także pocięty fenkuł. Smaż aż wszystko zmięknie, następnie dopraw gałką, miodem, sokiem z cytryny i solą do smaku. Zalej śmietaną i podduś jeszcze około 5-6 minut. Zawartość patelni przełóż do foremek do zapiekania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na wierzchu ułóż surową rybną kostkę i przykryj plastrami

Ogrodnik w podróży
Pieczone bataty z Apetiną i suszonymi pomidorami 382

Pesto i Rukola 4 połówek suszonych pomidorów 1 garść czarnych oliwek 1 łyżeczka tartego parmezanu 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika sól pieprz czarny oliwa spod suszonych pomidorów świeża rukola Ziemniaki przekroić na pół, natrzeć oliwą spod suszonych pomidorów i oprószyć solą. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec ok 1 godziny w zależności(...)piekarnika nagrzanego do 200*C. Zapiekać przez około 20 min. Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżą rukolą. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie organizowanym na Durszlaku :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania wegetariańskie , Na specjalne okazje , Obiad , Przystawki i przekąski Tagged: oliwki , parmezan , rukola , serek kremowy , suszone pomidory , słonecznik , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Pieczone żeberka w sosie ketchupowym 224

przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale jak już je przygotujecie będziecie zachwyceni. Pieczone żeberka możecie podać z dowolnymi dodatkami, ja osobiście polecam puree z ziemniaków <- tutaj znajdziecie przepis . Składniki 1 kg żeberek 3 cebule szklanka ketchupu 1/2 szklanki miodu sól pieprz olej Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – przepis Zaczynamy od przygotowania żeberek. Na patelni(...)solą i pieprzem żeberka. Wystarczy je delikatnie zarumienić z każdej strony. Zdejmujemy je z patelni. Na drugiej patelni na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami – cebulę, żeberka, cebulę itd. W rondelku mieszamy ketchup z miodem. Tak przygotowanym sosem polewamy żeberka, a następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWYM 102

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym to danie idealne nie tylko na świąteczny stół, ale także jako ciepły posiłek na obiad czy kolację. Jeśli podana zostanie na obiad to doskonale sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, a na kolację wystarczy pajda chleba lub ciepła bułeczka. Danie proste, szybkie w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne.  Składniki: * 2 białe kiełbasy (użyłam

Zrób to smacznie
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą wiejską 366

ziemniaki dajemy połowę kiełbasy, brokuła, mieszanki i pomidorów. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, brokuła, mieszanki i kiełbasy.  3. Do miseczki wybijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, startą mozzarellę, sól i pieprz. Mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekanką. Ja górę posypałam jeszcze startą mozzarellą. 4. Zapiekamy w 180 stopniach około 40 minut. Smacznego

kruche babeczki
PIZZA NA WARZYWNYM SPODZIE 147

czarne oliwki pomidory wędzone tofu (można zastąpić serem żółtym lum mozzarellą ) PRZYGOTOWANIE : Ugotowane ziemniaki, brokuły i kalafior miksujemy z namoczonymi płatkami , solą i ziołami. Masę rozprowadzamy na blaszce pokrytej papierem. Podpiekamy w 180 st.C ok. 10 min Na lekko upieczony spód nakładamy keczup i dodatki. Zapiekamy ok.20-25 min Podajemy ze świeżą bazylią :) SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Zapiekane ziemniaczki z gzikiem 188

gęsta ukwaszona Sól Pieprz Czosnek Oliwa Kolendra mielona Ziołowa przyprawa do ziemniaków Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( najlepiej do takiego momentu gdy będą jeszcze lekko twardawe). Po ugotowaniu przekrawamy na połowę,  przyprawimy solą, ziołową przyprawą i polewamy niewielką ilością oliwy. Zawijamy w folę aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180 o C przez około 15 minut. Twaróg rozdrabniamy

Smaki Ewy
Prosta zapiekanka ziemniaczana 304

obieramy ze skórki. Por i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy por z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty i przyprawy. Mieszamy. Sosem jajecznym polewamy zapiekankę. Całość zapiekamy około 25 minut w temp 180 C. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem

e-PrzepisyKulinarne
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 169

mieszamy, układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem. Wędliny kroimy w kostkę, posypujemy nią ziemniaki. Wierzch zapiekanki posypujemy kukurydzą. Śmietanę mieszamy z jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na 10 min w 180 stopniach. Po 10 minutach posypujemy startym na tarce serem. Zapiekamy jeszcze 10-15 minut

słodki bratek
PIECZONY SCHAB Z ZIEMNIAKAMI - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 179

SCHAB wyszedł wyjątkowo soczysty ,lekki i pyszny  bo zapiekałam go w folii aluminiowej ,a pod koniec pieczenia ,dla złotego koloru , odkryłam ją i piekłam go odkrytego ,a by ładnie mi się zarumienił. Danie ma 565 KCAL. 3 śr.wielkości ugotowane ziemniaki -225 g . 1 łyżka posiekanego koperku  - 3 g. kawałek mięsa wieprzowego - 120 g. sól pieprz 1 duży

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów 155

mozzarella Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z kurczaka z marchewką, selerem i ziemniakami. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy na blaszce. Pomidory, paprykę, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy do bakłażana. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zapiekamy w piekarniku ( termoobieg ) do momentu aż uzyskają odpowiedni kolor ( będą przyrumienione ). Gdy przestygną

Smaki Ewy
Pieczone warzywa 181

główka czosnku 3-4 łyżki oliwy rozmaryn, tymianek, natka pietruszki sól, pieprz 1. Ziemniaki wyszorować i umyć pod wodą. Ugotować przez 10 minut. Odcedzić. 2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki. 3. Cebulę i czosnek przekroić na pół. 4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek. 5. Posypać

Moja Galeria Smaku
Zupa warzywna z koprem włoskim 215

staram się wykorzystać go  maksymalnie.  Surowy , gotowany , zapiekany …………/  zobacz  /zawsze smakuje wybornie, ale należy  zwracać  uwagę   na to ,by wybierać fenkuły z twardą, jędrną i jasną bulwą. Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego ½  małej kapusty włoskiej łodyga selera naciowego 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżeczka  nasion kopru włoskiego 3 łyżki

Zakamarki mojej kuchni
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 435

Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera. Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość pikantne i aromatyczne, a keczup nadaje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z porów 147

bardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów.     Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry) - puszka mleka kokosowego 400ml - 3 dorodne pory - 2 marchewki - mały kawałek korzenia selera - ziemniaki (małe-sałatkowe) - sól morska - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - olej kokosowy Dodatkowo - grzanki

mojewypiekiinietylko
Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami 153

zalewamy bulionem.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok.15-20minut do momentu,aż ziemniaki będą miękkie. Wyciągamy ziele i liście, a całość miksujemy blenderem na gładki,aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. CAŁOŚĆ: Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150C przed ok.15minut. Podajemy gorący! PORADA: Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem

Ostra na Słodko