Mintaj zapiekany z piekarnika, polany sosem śmietanowo-serowym - miękki, lekko słodki i aromatyczny. Polecam przygotować go na obiad bądź kolację. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub kromką pieczywa. Składniki: 1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa
UgotowaćByły żeberka w musztardzie, a teraz będą takie w marynacie - po prostu :) Pieczone w piekarniku. Podałam z ogórkiem kiszonym i pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Pyyycha
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comminut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach
Aga w kuchnisuszonymi ziołami i oliwą, a następnie wyłożyłem warzywa do naczynia żaroodpornego. Na warzywa wylałem zawartość puszki rozdrobnionych pomidorów. Na wierzchu ułożyłem pozostałe ziemniaki. Naczynie żaroodporne przykryłem i umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekałem przez 1 godzinę 15 minut. Danie świetnie komponuje się z dobrym piwem, a jeszcze lepsze jest po podgrzaniu
Wyprawy kulinarneDziś przedstawiam przepis na pyszne placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem, pomidorem i pieczarkami. Placki bardzo ładnie się prezentują na talerzu i do tego wyśmienicie smakują. Możemy z powodzeniem przygotować je na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: Placki: 600g ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia. Dodatkowo: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 200g(...)pieczarek, 1 pomidor, 150g sera żółtego, sól, pieprz, bazylia, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masę ziemniaczanej, formując duże okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj klimaty greckie. Briami, czyli warzywa zapiekane w piekarniku. Ta grecka potrawa jest niezwykle prosta do zrobienia, aromatyczna i bardzo dobra. Briami może stanowić samodzielne danie. Można je również podać z bagietką. Kamienie, które widać w tle zdjęcia przywiozłam z greckiej plaży :) Składniki (2 porcje): 2 małe cukinie 5 małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 pomidory 1/5 szklanki oliwy(...)Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, oregano oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Briami zapiekamy godzinę w temperaturze 200 stopni
Smak mojego domuRyż zapiekany z warzywami. Jedzonko nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.To danie sycące, szybkie i smaczne. Idealna zapiekanka obiadowa. Na moim blogu znajdziecie już dość pokaźną ilośc różnych zapiekanek. Z kaszą, makaronem czy ziemniakami. Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Postaram się jeszcze kilka przepisów na inne smaczne zapiekanki dodać. Czasami coś ugotuję, ale albo zdjęcie mi się(...)ugotowanym ryżem oraz kukurydzą. Włożyć do naczynia do zapiekania .Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z tomaterą, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki, Na wierzch ułożyć plastry cukinii i kawałki marchewki. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 40 minut pod przykryciem. ryż zapiekany z warzywami
O kuchni z uczuciemobiadu na czwartek. I jeszcze jeden trick: meatloaf podaliśmy z pure z kalafiora i ziemniaków. I znowu, ugotowaliśmy więcej pure niż potrzeba. Następnego dnia było jak znalazł. W środę obiad zrobił się sam, gdyż większość składników była gotowa. W ten sposób powstał: Kurczak zapiekany pod pure Bazę do zapiekanki stanowił kurczak z poniedziałku, przesmażony z marchewką i selerem(...)szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka ryżu Warzywa/owoce 2 cebule 1 główka czosnku 250 g pieczarek ½ szklanki groszku mrożonego 1 czerwona papryka 1 kalafior Mały seler 6-8 ziemniaków 5 marchewek Garść szpinaku Kapusta kiszona 1 jabłko Przyprawy 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki Ser/masło 1½ szklanki
Niedzielny kucharzprzez kwadrans z cynamonem, po czym dodajemy śmietankę i lekko zagęszczamy. Cynamon wyjmujemy. Do smaku doprawiamy cukrem. Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia, układamy masę ziemniaczaną i zapiekamy kwadrans w 180°C . Szpecle gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Na masę ziemniaczaną kładziemy szynkę, ser, makaron
R'n'G Kitchencebuli wykorzystałam mąkę kokosową – trochę ryzykowałam, ale niesamowity aromat cebuli całkowicie zniwelował zapach kokosa. Kurczak zapiekany w prażonej cebulce idealnie łączy się z fasolką szparagową podsmażoną na masełku, ale tak przygotowane danie świetnie smakuje z każdym dodatkiem – czy to ryżem, ziemniakami czy nawet kaszą. Danie świetnie nadaje się na szybki obiad. Koniecznie sami się przekonajcie! A może
A to pestkacząbrem, tymiankiem, papryką oraz dodać resztę warzyw i koncentrat. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i ułożyć na spodzie ziemniaki, potem warstwę mięsa (na zmianę) a na wierzchu ponownie powinny znaleźć się kartofle. Jeżeli macie ochotę, wierzch można posypać żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w 180 stopniach ok 20 minut
Szybko Tanio SmacznieSkładniki do zapiekania : 4 duże papryki czerwone 4 duże pomidory 1 cebula 5 ząbków czosnku gałązka tymianku sól 3 łyżki oliwy Dodatkowo(...)litr bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 marchew gęsta śmietana lub jogurt ugotowany makaron uszka Lubella Przygotowanie : Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy
Kulinarne Fantazje Mariolinatką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy podsmażone ziemniaki, następnie plastry bakłażana, farsz mięsno-pomidorowy, a na sam koniec sos beszamelowy. 6. Wkładamy musakę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez około 40 minut (do czasu, aż sos beszamelowy ładnie się zarumieni. Sos beszamelowy: 1. W małym rondelku
W kuchni Katiemasłem mięso podsmażyć na oleju z cebula, dodać przyprawy pomidory zblendować, połączyć z mięsem , to wylać na ziemniaki równomiernie ser żółty (ja miałam w plastrach) skroić w paski, i połączyć z odrobiną śmietany tak by tylko się wymieszało, to wyłożyć na mięso, zapiekać w 200 stopniach przez 20 minut pod przykryciem, i 20 minut bez przykrycia by ser się ładnie
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie