Kalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas: 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Niezwykle prosta i bardzo treściwa zapiekanka. Frittata z pęczaku jest przy tym zaskakująco lekka, znacznie lżejsza niż klasyczna frittata z ziemniaków. Możecie do niej dodać dowolne składniki. Jeśli zrezygnujecie z salami powstanie super wegetariańskie danie. Ale możecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie(...)kaszy mrożony groszek i marchew. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Wsyp siekaną natkę pietruszki. Dodaj porwaną na małe kawałeczki mozzarelle. Wymieszaj dokładnie. Wyłóż całość do nasmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Krok 3 Wbij do misy trzy jajka, dodaj do nich jogurt, rozmieszaj dokładnie rózgą. Posól i popieprz. Wylej masę jajeczną na kaszę i równomiernie rozprowadź po powierzchni. Wyłóż na wierzch
Niedzielny kucharzCzas: 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Niezwykle prosta i bardzo treściwa zapiekanka. Frittata z pęczaku jest przy tym zaskakująco lekka, znacznie lżejsza niż klasyczna frittata z ziemniaków. Możecie do niej dodać dowolne składniki. Jeśli zrezygnujecie z salami powstanie super wegetariańskie danie. Ale możecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie(...)kaszy mrożony groszek i marchew. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Wsyp siekaną natkę pietruszki. Dodaj porwaną na małe kawałeczki mozzarelle. Wymieszaj dokładnie. Wyłóż całość do nasmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Krok 3 Wbij do misy trzy jajka, dodaj do nich jogurt, rozmieszaj dokładnie rózgą. Posól i popieprz. Wylej masę jajeczną na kaszę i równomiernie rozprowadź po powierzchni. Wyłóż na wierzch
Niedzielny kucharzSmaż jeszcze 2 minuty delikatnie mieszając, aby ziemniaki się nie rozpadły. Podsmażone składniki odstaw do przestudzenia. Jajka wbij do miski, dodaj starty na drobnej tarce parmezan. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzej do 180°C. Formę do zapiekania posmaruj tłuszczem, może być to olej, oliwa
kuron.com.plpodgotowane i dobrze odsączone z wody pieczarki, posiekaną cebulę i połowę parmezanu. Zapiekamy pod folią aluminiową przez ok 25 minut w temperaturze 170⁰C. Gotową, jeszcze ciepłą rybę posypujemy resztą parmezanu, przekładamy na półmisek wyłożony sałatą, skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy do stołu w towarzystwie np. ziemniaków
Kuchnia w czekoladziepora z cebulą. Kolejny raz posypać 1/3 żółtego sera i wyłożyć resztę ziemniaków. Śmietanę zmiksować z jajkami, dodać przyprawy i wymieszać. Wylać na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą sera, a potem zapiekać jeszcze 15 minut. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościrównież podsmażyć na oleju na zwykłej patelni lub patelni grillowej. Cebulę, ziemniaki i oliwki kroimy w plasterki. Żółtka i śmietanę mieszamy trzepaczką w misce, doprawiamy oregano, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem feta, wylewamy masę jajeczną i posypujemy oliwkami. Zapiekamy 30 - 40 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinesoli i cukru, na tłuszczu wytopionym z nóg. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć pieczarki. Przełożyć do naczynia. Dodać przyprawy, włożyć kaczkę, wlać 150 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Podałam z pieczonymi ziemniakami. *może być tymianek lub rozmaryn, można również dać oba zioła zastawa
królestwo garówzimno, jako dodatek np. do mięsa zamiast tradycyjnej "gołej" kaszy czy ziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż ta pikantna i gorąca kasza cudownie kontrastowała z zimną delikatną pomidorową sałatką. Nie musicie bawić się w zapiekanie w papryce. Możecie zapiec "luzem", w przykrytym naczyniu lub podać na zimno. Wszystko zależy(...)przykrywać "kapeluszem". Naczynie do zapiekania natłuścić i poukładać w nim papryki. Zapiekać w temperaturze około 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia papryki. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem np. salsy pomidorowej, sosów na bazie jogurtu. Lubisz kasze? Dowiedz się o nich więcej Spróbuj także buraczkowych kotletów jaglanych lub zapiekanych pomidorów faszerowanych kaszą jaglaną
Codzienna kuchnia niecodziennakażdej połówki ziemniaka wydrąż delikatnie środek łyżeczką. 7. Wydrążone środki z ziemniaków dodaj do jarmużu. 8. Do jarmużowego farszu dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj bardzo dokładnie. 9. Farsz nakładaj do ziemniaczanych łódeczek. 10. Nafaszerowane łódeczki układaj w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15min. w 160*C. Dip: 1. Paprykę zetrzyj na tarce o małych
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczosnkiem, rozmarynem, pieprzem , solą i smażymy aż kurki puszczą sok. Ziemniaki, brokuł i kurki mieszamy w misce , przyprawiają pieprzem, solą, rozmarynem, ostrą papryką . W małej miseczce mieszamy jajka z olejem kokosowym (1 ł y żka oleju), warzywa przekładamy do wysmarowanego naczynia i polewamy jajkiem. Frittatę zapiekamy w piekarniku przez 25 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy migdało
Łycha smakówJeżeli nie macie czasu na długie gotowanie, to zachęcam do przygotowania zapiekanych udek z kurczaka. Wystarczy udka podsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec z żółtym serem oraz plasterkami pomidora. Danie proste i bardzo smaczne. Takie udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami. Składniki na porcje dla 3-4 osób
UgotowaćPRZYGOTOWANIE : Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy i kroimy w talarki oraz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie rzaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy ziemniaczki z pokrojonymi na kawałki rzodkiewkami, polewamy całość olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając. Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle
Kulinarne Fantazje Marioliużyłam bazylii i oregano), sól, pieprz puree ziemniaczane (z ok. 700 g ziemniaków) posiekana natka pietruszki Rozgrzej olej i podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, fasolę i zioła i duś ok. 10 minut. Dodaj natkę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wysmaruj olejem naczynie do zapiekania. Ułóż połowę pure, warzywa z fasolą i znów pure. Zapiekaj w piekarniku
Qlinarnie i Qlinarniekońca miękkie )obieramy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu do pieczenia. Ziemniaki posypujemy pokrojoną cebulą, kiełbasą, kurczakiem ( warto wykorzystać kurczaka pozostałego z poprzedniej potrawy ). Dalej układamy pokrojoną cukinię i pomidory, przyprawiamy vegetą, czosnkiem i pieprzem. Jajka porządnie roztrzepujemy z mlekiem, lekko solimy i wlewamy na zapiekankę. Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 185 o C. SMACZNEGO
Smaki Ewy