zrobienia jedzenie, którym można najeść się do syta. Można go podać do ziemniaków czy pieczywa, lub np. do sałatki jarzynowej. Jednak czasem każde, nawet najlepsze jedzenie potrafi się przejeść, więc gdyby ktoś szukał odmiany, to mogę zaproponować schabowe w nieco innym wydaniu - po kowalsku, czyli schabowe zapiekane z serem, majonezem, ketchupem i cebulą. Takie kotlety mają trochę więcej kalorii
Waniliowe ImprowizacjeGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać jeszcze ciepłe ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać na jednolite puree. 5. Gotowe puree przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na puree ułożyć piersi z kurczaka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30-35 minut
Szalona Kuchnia Ewelinypiekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 minut (aż ziemniaki wyraźnie zmiękną). Kremówkę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy serek topiony i pokrojoną gorgonzolę. Ciągle mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, do roztopienia się serów. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na zapiekankę. Zapiekamy kolejne 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni
Smaki Na Talerzujajko mąka bułka tarta Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowane różyczki kalafiora Hortex pokrojone na mniejsze kawałki, startą ugotowaną marchewkę, starty ser,szczypior, koper, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, a następnie masę wykładamy do formy lub naczynia do zapiekania (u mnie 20x30 cm) wyłożonego folią spożywczą, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amiepół. W szklance mieszamy śmietanę, jajko i przyprawy. W żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki, brukselkę, kiełbasę i cebulę, polewamy sosem śmietanowym. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na wierzchu układamy plasterki mozzarelli i zapiekamy. Podajemy od razu po upieczeniu
Kulinarne przygody Gatityprostu mdły. Do zapiekanki możecie poza brokułami i szparagami dodać również ziemniaki, paprykę, cukinię czy bakłażan. Co kto lubi i co kto akurat ma pod ręką. Za to zestawienie szparagi, sosik, brokuły, boczek i ser robią naprawdę dobry i szybki obiad. Ja zwykle do wszelkich zapiekanych wyrobów używam cheddara lub mozzarelli, bo najbardziej mi odpowiada ich konsystencja po upieczeniu
Mieszam w GarnkuFrytki zapiekane z piersią kurczaka i żółtym serem.Na to warzywa i sos czosnkowy. Oto kapsalon :) Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Z podanych składników zrobiłam dwie porcje. Składniki: kilka ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ja miałam średnią) 100-150 g sera żółtego warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka) olej
Agusiowe smakołykiW święta zawsze odwiedzam rodziców i to oni przygotowują jedzenie - nie mogę się już doczekać kapusty z grochem mojego Taty :) Mama pewnie jak zawsze upiecze dla
Kasia Sarnamoże być płynna. Na koniec wyjąć listek laurowy. Jednocześnie przygotować ziemniaczane puree. Ziemniaki ugotować i odcedzić. Ugnieść na gładką masę z masłem, śmietanką i 3/4 sera. Dodać po szczypcie gałki, soli i pieprzu. Poczekać aż obie masy ostygną (inaczej mogą się wymieszać!). Na spodzie naczynia do zapiekania ułożyć masę mięsną, a na niej puree dokładnie przykrywając wołowinę. Wygładzić masę
zadanie-gotowanieprzepisy z kurczakiem w roli głównej: Kurczak po cygańsku kurczak z porami zapiekany w cieście Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Kurczak w piwie z warzywami: Składniki: ćwiartki kurczaka (2 sztuki) 1 kg ziemniaków 2 marchewki 200 g małych pieczarek 500 ml bulionu warzywnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami. Przykrywamy i pieczemy ok. 90 minut. W połowie pieczenia polewamy wytworzonymi sokami, ew. podlewamy wodą. Na ostatnie 15 minut odkrywamy, polewamy sosikiem i dopiekamy. Ja podałam je z ziemniakami i cząstkami pomarańczy
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam! Składniki na 4 tartaletki*: 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 2 pomidory lub 1 większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas) oliwa sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć na przemian wszystkie warzywa. Posypać solą i pieprzem oraz tymiankiem
Moja Galeria Smakuspecjalnego przyrządu do wydrążąnia, który znajdzieciew sklepie Mykitchen.pl- tutaj WYKRAWACZ DO NADZIEWANYCH ZIEMNIAKÓW TESCOMA . Ułatwia on pracę, pozwala w szybki, prosty sposób na idealne wydrążenie warzywa. Ja swoją wydrążona cukinię przeciełam na połowę wzdłuż, ale możemy także zostawić ją w całości, nafaszerować sam środek i tak zapiekać. Na patelni przesmażamy posiekane cebule oraz pokrojone pieczarki. W osolonej wodzie obgotowujemy
Z Majeczką w kuchnifiliżanka kaszy jaglanej 2 łyżki masła, 1 duża cebula olej, sól Ziemniaki obierz, ugotuj i rozdrobnij na puree. Ugotuj kaszę jaglaną z masłem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Wymieszaj puree ziemniaczane, kaszę i cebulę. Przypraw do smaku solą. Zapiekaj w żaroodpornym naczyniu przez 15-20 minut. Wychodzą 3 porcje. Filmowo w Rzeszowie - kalendarz
Qlinarnie i Qlinarnieoraz minerałów . SKŁADNIKI oliwa truflowa 400g surowego łososia 2-3 łyżeczki kolendry pół pęczka kopru sok z 1/2 cytryny 1-2 marchewki pieprz kolorowy 3-4 ziemniaki(...)WYKONANIE Łososia umyc i osuszyc ręcznikiem papierowym. Naczynie do zapiekania ,wyścielamy folią . Teraz rybe skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.Obkładamy posiekanym koperkiem,posypujemy kolendrą i posypujemy pieprzem.Na wierzch układamy pokrojona w plastry marchewki i ziemniaki.Spryskujemy oliwa truflową . Rybę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25-35 minut w temp
w mojej kuchniplasterki, jajka również. W przygotowanym naczyniu żaroodpornym układać warstwowo, zaczynając od ziemniaków, następnie jajka i cebulkę. Wykładamy tak, aż do wyczerpania składników. Wierzch delikatnie posmarować masłem, aby za bardzo nam się nie spiekła, posypać pieprzem i solą do smaku. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, i zapiekać nasze cudo ok 15-20 min. Delikatnie zarumienić. Podawać z mlekiem. *Do zapiekanki
Moje pyszne gotowanieziemniaki i pomidory kroimy na plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym kolejno ziemniaki, bakłażan, pomidor, cukinię. Każdą warstwę wg uznania możecie posolić i popieprzyć. Na wierzch ścieramy ser. Zmiażdzone 2 zabki czosnku ucieramy ze szczyptą soli i 4 łyżkami oliwy, dodajemy pieprz i rozmaryn. Polewamy warzywa. zapiekamy ok. 15 minut
Anioły w kuchniNaleśniki z tuńczykiem Pieczone bataty z jogurtem i miętą Sałatka meksykańska z kurczakiem Papryczki padron – Pimientos de Padron fritos Naleśniki z szynką parmeńską Placki z ziemniaków i marchewki Hummus z pieczonym kalafiorem Pieczone nadziewane ziemniaki Hummus z pieczoną marchewką i fetą Hummus z wędzonym łososiem Naleśniki ruskie Pieczone bakłażany Tosty z pesto i jajkiem Sałatka z pomidorów i czerstwego chleba(...)pomidorami i szynką parmeńską Hummus z kolendrą i limonką Placki ziemniaczane z łososiem Tosty z serem i pomidorem Sałatka z burratą Pasta z bobu Hummus z mango Chlebek zapiekany z szynką i serem Bowl z hummusem Tacos z kurczakiem Sałatka z pieczonym batatem Steki z kalafiora Sałatka z wędzonym łososiem BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA Muhammara – pasta
nietylkopasta.plKalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas: 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Niezwykle prosta i bardzo treściwa zapiekanka. Frittata z pęczaku jest przy tym zaskakująco lekka, znacznie lżejsza niż klasyczna frittata z ziemniaków. Możecie do niej dodać dowolne składniki. Jeśli zrezygnujecie z salami powstanie super wegetariańskie danie. Ale możecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie(...)kaszy mrożony groszek i marchew. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Wsyp siekaną natkę pietruszki. Dodaj porwaną na małe kawałeczki mozzarelle. Wymieszaj dokładnie. Wyłóż całość do nasmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Krok 3 Wbij do misy trzy jajka, dodaj do nich jogurt, rozmieszaj dokładnie rózgą. Posól i popieprz. Wylej masę jajeczną na kaszę i równomiernie rozprowadź po powierzchni. Wyłóż na wierzch
Niedzielny kucharzCzas: 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Niezwykle prosta i bardzo treściwa zapiekanka. Frittata z pęczaku jest przy tym zaskakująco lekka, znacznie lżejsza niż klasyczna frittata z ziemniaków. Możecie do niej dodać dowolne składniki. Jeśli zrezygnujecie z salami powstanie super wegetariańskie danie. Ale możecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie(...)kaszy mrożony groszek i marchew. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Wsyp siekaną natkę pietruszki. Dodaj porwaną na małe kawałeczki mozzarelle. Wymieszaj dokładnie. Wyłóż całość do nasmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Krok 3 Wbij do misy trzy jajka, dodaj do nich jogurt, rozmieszaj dokładnie rózgą. Posól i popieprz. Wylej masę jajeczną na kaszę i równomiernie rozprowadź po powierzchni. Wyłóż na wierzch
Niedzielny kucharzSmaż jeszcze 2 minuty delikatnie mieszając, aby ziemniaki się nie rozpadły. Podsmażone składniki odstaw do przestudzenia. Jajka wbij do miski, dodaj starty na drobnej tarce parmezan. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzej do 180°C. Formę do zapiekania posmaruj tłuszczem, może być to olej, oliwa
kuron.com.plpodgotowane i dobrze odsączone z wody pieczarki, posiekaną cebulę i połowę parmezanu. Zapiekamy pod folią aluminiową przez ok 25 minut w temperaturze 170⁰C. Gotową, jeszcze ciepłą rybę posypujemy resztą parmezanu, przekładamy na półmisek wyłożony sałatą, skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy do stołu w towarzystwie np. ziemniaków
Kuchnia w czekoladziepora z cebulą. Kolejny raz posypać 1/3 żółtego sera i wyłożyć resztę ziemniaków. Śmietanę zmiksować z jajkami, dodać przyprawy i wymieszać. Wylać na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą sera, a potem zapiekać jeszcze 15 minut. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościrównież podsmażyć na oleju na zwykłej patelni lub patelni grillowej. Cebulę, ziemniaki i oliwki kroimy w plasterki. Żółtka i śmietanę mieszamy trzepaczką w misce, doprawiamy oregano, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem feta, wylewamy masę jajeczną i posypujemy oliwkami. Zapiekamy 30 - 40 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinesoli i cukru, na tłuszczu wytopionym z nóg. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć pieczarki. Przełożyć do naczynia. Dodać przyprawy, włożyć kaczkę, wlać 150 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Podałam z pieczonymi ziemniakami. *może być tymianek lub rozmaryn, można również dać oba zioła zastawa
królestwo garówzimno, jako dodatek np. do mięsa zamiast tradycyjnej "gołej" kaszy czy ziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż ta pikantna i gorąca kasza cudownie kontrastowała z zimną delikatną pomidorową sałatką. Nie musicie bawić się w zapiekanie w papryce. Możecie zapiec "luzem", w przykrytym naczyniu lub podać na zimno. Wszystko zależy(...)przykrywać "kapeluszem". Naczynie do zapiekania natłuścić i poukładać w nim papryki. Zapiekać w temperaturze około 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia papryki. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem np. salsy pomidorowej, sosów na bazie jogurtu. Lubisz kasze? Dowiedz się o nich więcej Spróbuj także buraczkowych kotletów jaglanych lub zapiekanych pomidorów faszerowanych kaszą jaglaną
Codzienna kuchnia niecodziennakażdej połówki ziemniaka wydrąż delikatnie środek łyżeczką. 7. Wydrążone środki z ziemniaków dodaj do jarmużu. 8. Do jarmużowego farszu dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj bardzo dokładnie. 9. Farsz nakładaj do ziemniaczanych łódeczek. 10. Nafaszerowane łódeczki układaj w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15min. w 160*C. Dip: 1. Paprykę zetrzyj na tarce o małych
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczosnkiem, rozmarynem, pieprzem , solą i smażymy aż kurki puszczą sok. Ziemniaki, brokuł i kurki mieszamy w misce , przyprawiają pieprzem, solą, rozmarynem, ostrą papryką . W małej miseczce mieszamy jajka z olejem kokosowym (1 ł y żka oleju), warzywa przekładamy do wysmarowanego naczynia i polewamy jajkiem. Frittatę zapiekamy w piekarniku przez 25 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy migdało
Łycha smakówJeżeli nie macie czasu na długie gotowanie, to zachęcam do przygotowania zapiekanych udek z kurczaka. Wystarczy udka podsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec z żółtym serem oraz plasterkami pomidora. Danie proste i bardzo smaczne. Takie udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami. Składniki na porcje dla 3-4 osób
UgotowaćPRZYGOTOWANIE : Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy i kroimy w talarki oraz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie rzaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy ziemniaczki z pokrojonymi na kawałki rzodkiewkami, polewamy całość olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając. Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle
Kulinarne Fantazje Marioliużyłam bazylii i oregano), sól, pieprz puree ziemniaczane (z ok. 700 g ziemniaków) posiekana natka pietruszki Rozgrzej olej i podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, fasolę i zioła i duś ok. 10 minut. Dodaj natkę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wysmaruj olejem naczynie do zapiekania. Ułóż połowę pure, warzywa z fasolą i znów pure. Zapiekaj w piekarniku
Qlinarnie i Qlinarniekońca miękkie )obieramy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu do pieczenia. Ziemniaki posypujemy pokrojoną cebulą, kiełbasą, kurczakiem ( warto wykorzystać kurczaka pozostałego z poprzedniej potrawy ). Dalej układamy pokrojoną cukinię i pomidory, przyprawiamy vegetą, czosnkiem i pieprzem. Jajka porządnie roztrzepujemy z mlekiem, lekko solimy i wlewamy na zapiekankę. Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 185 o C. SMACZNEGO
Smaki Ewycukier i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na 10 minut. 4. Ziemniaki faszerujemy twarożkiem (u mnie wyszło 1,5 łyżki na kartofla), układamy na wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia dużej blasze, wstawiamy do piekarnika na 10 minut. 5. Posypujemy startym serem żółtym lub mozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym
Kuchnia PrezydentowejPyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone pstrągi 1,5 kg soli morskiej 1 cytryna 20 g liści szczawiu 2 białka Do podania: gotowane młode ziemniaki z masełkiem cytryna pokrojona w ćwiartki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
My Culinary ArtApetina z ziołami i suszonymi pomidorami w stylu śródziemnomorskim Sposób przygotowania: W ziemniakach wytnij nożem niewielkie łódeczki (wzdłuż), napełnij je kawałkami sera i suszonych pomidorów (koniecznie użyj tych aromatycznych z zalewy Apetiny). Następnie ułóż na każdej porcji po bukieciku świeżego tymianku i owiń starannie cieniutkim plastrem boczku. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z Apetiną i tymiankiem. Smacznego
Wielki apetytwysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zalewamy szpinakiem ze śmietaną. Wstawiamy do piekących się ziemniaków (ważny jest więc wybór naczyń by oba się zmieściły). Ugotowaną marchewkę pokrojoną w krótkie ćwiartki karmelizujemy na maśle z cytryną i vegetą i pomidorkami koktajlowymi. Kiedy warzywa się przypieką posypujemy serem żółtym i mozzarellą. Zapiekamy do rozpuszczenia sera. Gotowe. Wystarczy wyłożyć kolorową kompozycję na talerze. No cóż(...)Eksplozja smaku i koloru po prostu. Moi mięsożercy byli zachwyceni o dziwo - mimo, że mięsa w tym posiłku próżno szukać. Od tamtej pory serwuje im takie zapiekane warzywne obiadki regularnie, korzystając z pozytywnego nastawienia
Kuchnia po mojemuoregano garść mieszanki sałat łyżka kukurydzy konserwowej patyczki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w dość cienkie talarki. Całość oprószamy solą, nabijamy na patyczki do szaszłyków (ja wybrałam te dłuższe). Po nabiciu całość posypujemy dość obficie oregano. Układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki