Danie z kuchni polskiej Składniki 1 kg ziemniaków 500 g kiszonej kapusty 200 g boczku 1 cebula 4 jajka 2 łyżki masła 5 łyżek mleka sól pieprz Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem w grubą kostkę. Boczek pokroiłem w cienkie plastry, zrumieniłem na patelni. Obrałem cebulę, pokroiłem w talarki. Kapustę kiszoną(...)drobno pokroiłem, włożyłem do dużego garnka, dodałem podsmażony boczek i cebulę. Dusiłem razem do miękkości na wolnym ogniu ok. 35 minut. Dodałem pokrojone jajka, doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach na półmiękko, ostudziłem, obrałem. Wierzchy ziemniaków odkroiłem, wydrążyłem środki. Ziemniaki napełniłem farszem, przykryłem wierzchami, ułożyłem ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalałem roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekałem 15 minut
R'n'G Kitchenelement. Postanowiłem ją zatem odtworzyć i oto jest: sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem. Mniam. Bardzo szczere mniam. Jeżeli chcecie poznać bardziej tradycyjne zestawienie śledzi z pulkami, czyli ziemniakami w mundurkach (pewnie pruskich żandarmów), to zajrzyjcie do kuchni Marzeny . :) Składniki: 6 płatów śledzi wiejskich 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1 mała szalotka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka majonezu
zadanie-gotowaniePiękne duże kawałki mięsa zanurzone w sosie i podane z ziemniakami w mundurkach, to lubimy najbardziej. Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz w wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Polecam gorąco bardzo sycące i pyszne danie na chłodne jesienne dni i zimowe mrozy. Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecebulę, sól i pieprz, które łączymy w misce ze sobą. Śledzie zawijamy i spinamy wykałaczkami, trochę jeszcze osuszamy na papierze. Następnie układamy na półmisku i serwujemy np. z ziemniakami w mundurkach lub z chlebem. Smacznego
chleba naszegojarzynowa Składniki na pełny talerz: 6 marchewek (500 -600 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (150-200 g po obraniu) 1/4 selera (ok. 100g), opcjonalnie 2-3 nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu 2 łyżki(...)trzeba posolić. Zagotować, zmniejszyć moc gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, ale w dalszym ciągu jędrne. Zajmie to mniej więcej 12-20 minut. W osobnych garnkach ugotować ziemniaki w mundurkach (ok. 15 minut) oraz mrożony groszek (2-4 minuty). Groszek odcedzić przełożyć do miski. Pozostałe ugotowane warzywa wyjąć na talerz, odstawić do przestudzenia. Jaja obrać, przekroić na połówki. Żółtka
Pełny talerzWyłożyć ją na talerz, żeby wystygła. Udekorować brzeg talerza śliwkami (z wyjętymi pestkami) i ogórkiem. Wyłożyć na górę odsączonego śledzia z cebulą i popieprzyć. Podawać jako sałatkę z ziemniakami w mundurkach (w poście), albo jako zagryzkę do hucznej ostatkowej zabawy. Artykuł Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanePORCJI: 8-10 Składniki: warzywa pozost ałe z gotowania barszczu: seler, 4 małe marchewki, 2 małe pietruszki, około 80 dag buraków, 7 małych ziemniaków, 4 jajka, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ziemniaki w mundurkach z dodatkiem soli. Wszystkie warzywa oraz jajka kroję w kostkę. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, mieszam z majonezem
JejKuchniatłuszczu 3 żółtka po 1 łyżce świeżego rozmarynu i tymianku 5 goździków 5 nasion ziela angielskiego 3 nasiona jałowca 2 ziemniaki sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki białego pieprzu 100 g masła do smażenia Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce masła. Goździki, nasiona
codojedzeniakoperek i szczypiorek, wszystkowy mieszać, schować do lodówki na kilka godzin aby smaki się przgryzły - pyszne i zdrowe matiasy w tej wersji smakują i do pieczywa i do ziemniaków w mundurkach...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwody, dodajemy majonez, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy na wierzch sałatki. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Podajemy np. z ziemniakami w mundurkach podanymi z kawałeczkiem masła
Gotowanie jest łatweDanie klasyczne i w wydaniu La Cocotte bardzo udane. Idealnie uduszone w czerwonym winie policzki wołowe, podane w gęstym, świetnie doprawionym winno-warzywnym sosie, z gotowanymi i podpieczonymi ziemniakami w mundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka w bardzo dobrym wydaniu. Mało widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki bardzo bliskie mojemu sercu, po prostu moje
królestwo garówuniwersalnym rozdrabniaczu (można w młynku do kawy) zmielone pestki wymieszać z serkiem, przyprawami i gdyby pasta była za gęsta rozluźnić dodatkiem mleka lub jogurtu podawać z grzankami, ziemniakami w mundurkach lub makaronem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!musztardowej lub konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy (dodałam miodową) sól i pieprz Wykonanie: Ugotowałam jajka na twardo, ziemniaki (w mundurkach) i marchewkę. Po wystudzeniu pokroiłam w drobną kostkę i przełożyłam do dużej miski. Cebulę posiekałam i przelałam wrzątkiem na sitku. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Ogórki i jabłka pokroiłam
Kuchnia u Krysi