ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:19/83)

Grule faszerowane jajkami 127

Danie z kuchni polskiej  Składniki 1 kg ziemniaków 500 g kiszonej kapusty 200 g boczku 1 cebula 4 jajka 2 łyżki masła 5 łyżek mleka sól pieprz     Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem w grubą kostkę. Boczek pokroiłem w cienkie plastry, zrumieniłem na patelni. Obrałem cebulę, pokroiłem w talarki. Kapustę kiszoną(...)drobno pokroiłem, włożyłem do dużego garnka, dodałem podsmażony boczek i cebulę. Dusiłem razem do miękkości na wolnym ogniu ok. 35 minut. Dodałem pokrojone jajka, doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach na półmiękko, ostudziłem, obrałem. Wierzchy ziemniaków odkroiłem, wydrążyłem środki. Ziemniaki napełniłem farszem, przykryłem wierzchami, ułożyłem ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalałem roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekałem 15 minut

R'n'G Kitchen
Sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem. 246

element. Postanowiłem ją zatem odtworzyć i oto jest: sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem. Mniam. Bardzo szczere mniam. Jeżeli chcecie poznać bardziej tradycyjne zestawienie śledzi z pulkami, czyli ziemniakami w mundurkach (pewnie pruskich żandarmów), to zajrzyjcie do kuchni Marzeny . :) Składniki: 6 płatów śledzi wiejskich 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1 mała szalotka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka majonezu

zadanie-gotowanie
Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej 240

Piękne duże kawałki mięsa zanurzone w sosie i podane z ziemniakami w mundurkach, to lubimy najbardziej. Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz w wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Polecam gorąco bardzo sycące i pyszne danie na chłodne jesienne dni i zimowe mrozy. Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Śledzie na obiad. 210

cebulę, sól i pieprz, które łączymy w misce ze sobą. Śledzie zawijamy i spinamy wykałaczkami, trochę jeszcze osuszamy na papierze. Następnie układamy na półmisku i serwujemy np. z ziemniakami w mundurkach lub z chlebem. Smacznego

chleba naszego
Sałatka jarzynowa 178

jarzynowa Składniki na pełny talerz: 6 marchewek (500 -600 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (150-200 g po obraniu) 1/4 selera (ok. 100g), opcjonalnie 2-3 nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu 2 łyżki(...)trzeba posolić. Zagotować, zmniejszyć moc gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, ale w dalszym ciągu jędrne. Zajmie to mniej więcej 12-20 minut. W osobnych garnkach ugotować ziemniaki w mundurkach (ok. 15 minut) oraz mrożony groszek (2-4 minuty). Groszek odcedzić przełożyć do miski. Pozostałe ugotowane warzywa wyjąć na talerz, odstawić do przestudzenia. Jaja obrać, przekroić na połówki. Żółtka

Pełny talerz
Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu 166

Wyłożyć ją na talerz, żeby wystygła. Udekorować brzeg talerza śliwkami (z wyjętymi pestkami) i ogórkiem. Wyłożyć na górę odsączonego śledzia z cebulą i popieprzyć. Podawać jako sałatkę z ziemniakami w mundurkach (w poście), albo jako zagryzkę do hucznej ostatkowej zabawy.   Artykuł Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
SAŁATKA BURACZANA 130

PORCJI: 8-10 Składniki: warzywa pozost ałe z gotowania barszczu: seler, 4 małe marchewki, 2 małe pietruszki, około 80 dag buraków, 7 małych ziemniaków, 4 jajka, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ziemniaki w mundurkach z dodatkiem soli. Wszystkie warzywa oraz jajka kroję w kostkę. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, mieszam z majonezem

JejKuchnia
Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe 170

tłuszczu 3 żółtka po 1 łyżce świeżego rozmarynu i tymianku 5 goździków 5 nasion ziela angielskiego 3 nasiona jałowca 2 ziemniaki sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki białego pieprzu 100 g masła do smażenia Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce masła. Goździki, nasiona

codojedzenia
matiasy w majonezie... 450

koperek i szczypiorek, wszystkowy mieszać, schować do lodówki na kilka godzin aby smaki się przgryzły - pyszne i zdrowe matiasy w tej wersji smakują i do pieczywa i do ziemniaków w mundurkach...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka śledziowa i ziemniaki w mundurkach 163

wody, dodajemy majonez, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy na wierzch sałatki. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Podajemy np. z ziemniakami w mundurkach podanymi z kawałeczkiem masła

Gotowanie jest łatwe
Bistro La Cocotte 126

Danie klasyczne i w wydaniu La Cocotte bardzo udane. Idealnie uduszone w czerwonym winie policzki wołowe, podane w gęstym, świetnie doprawionym winno-warzywnym sosie, z gotowanymi i podpieczonymi ziemniakami w mundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka w bardzo dobrym wydaniu. Mało widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki bardzo bliskie mojemu sercu, po prostu moje

królestwo garów
Pasta kanapkowa z pestek dynii 185

uniwersalnym rozdrabniaczu (można w młynku do kawy)   zmielone pestki wymieszać z serkiem, przyprawami i gdyby pasta była za gęsta rozluźnić dodatkiem mleka lub jogurtu podawać z grzankami, ziemniakami w mundurkach lub makaronem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka jarzynowa 203

musztardowej  lub konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy (dodałam miodową) sól i pieprz       Wykonanie: Ugotowałam jajka na twardo,   ziemniaki (w mundurkach) i marchewkę. Po wystudzeniu pokroiłam w drobną kostkę i przełożyłam do dużej miski. Cebulę posiekałam i przelałam wrzątkiem na sitku. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Ogórki i jabłka pokroiłam

Kuchnia u Krysi