piątki. Podaje się ją z gorącymi ziemniakami uprzednio ugotowanymi w mundurkach i obranymi, jako danie obiadowe. Składniki: 4 duże płaty śledzia solonego 2 cebule 500ml śmietany(...)wymoczyć), przykryć naczynie i wstawić do lodówki na ok 2 godzin. Po tym czasie dodać do śledzi śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach
Walijskie Pichceniepotrawie, jest to pewne urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony(...)sarepska, 5 łyżki majonez Winiary, 5 szt. jajka gotowane, 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki czerwonej, do smaku sól pieprz Warzywa myjemy i gotujemy bez obierania ze skóry. Ziemniaki gotujemy w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie al dente. Warzywa odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy posiekane jajka na twardo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprz 1. Filety śledziowe moczymy w wodzie przez około 30 minut. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki o szerokości około 1 cm. 2. Buraki i ziemniaki w mundurkach myjemy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Jajka kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy
Szefowa kuchnimleka 2 łyżki oleju 4 dag drożdży 5 jajek 300 ml gęstej śmietany kwaśnej pieprz sól 1 łyżeczka kminku gałka muszkatołowa tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie Ugotowałem ziemniaki w mundurkach. Obrałem cebule, pokroiłem w plasterki. Pory także pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, następnie obrałem. Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku. Mąkę przesiałem do miski, zrobiłem w środku dołek, wlałem drożdże. Przykryłem
R'n'G Kitchenrazem podałam je w sosie koperkowym) lub po prostu pilnować piekarnika;) Aż szkoda, że u mnie już wszystko zostało zjedzone! Składniki 1 kg ziemniaków w mundurkach 4 ząbki czosnku pół kostki masła sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki umyć, naciąć je na grubość ok 5 mm, ale pilnować, by nie przeciąć ich do końca. Czosnek pokroić w plasterki
pink envelopeczerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują się, my kroimy paprykę i cebulę w grubą kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i przesmażamy chwilę
vegetanieTradycyjnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi w śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do ziemniaków gotowanych w mundurkach - pychotka ;-) Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc(...)wcześniej - wówczas śmietana dostaje fajnego posmaku ziela i liścia ale to rzecz gustu oczywiście, można przygotować i od razu podawać. Podajemy same lub jako dodatek do ziemniaków ( najlepiej gotowanych w mundurkach) Smacznego
Smaczne Zdrowejarzyn . Pycha! :-) Składniki: Ziemniaki - 8 małych lub 6 średnich 6 marchwi 6 ogórków kiszonych 6 jajek 1 puszka groszku konserwowego 5-6 łyżek majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach w osolonej wodzie. Marchew obrać i ugotować w całości do miękkości. Jajka ugotować(...)twardo. W międzyczasie gdy ziemniaki, marchew i jajka się gotują kroimy na kosteczkę ogórki i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączony na sitku groszek. Po ugotowaniu ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w kosteczkę, tak samo postępujemy z marchwią. Jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski. Dodajemy majonez, pieprz i sól
Anielska Kuchnia AniSkładniki: (23- 24 szt. kluski, 5-6 porcji) 600 g. ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1,2 kg. ziemniaków surowych (waga po obraniu) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 duża cebula 1 duże jajko po 1 czubatej łyżce drobniutko posiekanej natki pietruszki, koperku, tymianku, cząbru i oregano (lub innych ulubionych ziół) 23-24 kulki mozzarelli mini sól i pieprz Oraz
Delicious Placemoich kartaczy dodaję zawsze mąkę ziemniaczaną. SKŁADNIKI Na kartacze: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła sól, świeżo mielony pieprz Na smażoną cebulkę: 2 cebule 3 łyżki masła WYKONANIE Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach do miękkości. Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych
Passions hobbies lifepyszne ziemniaczki hasselback zapiekane z boczkiem. Można je łatwo przygotować i podawać w dowolnej kombinacji. U mnie z białym serkiem. Tak uwielbiam najbardziej. Jak je przygotować: Podgotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach wystarczy poprzekrawać w szerz, posypać ulubioną przyprawą (ja użyłam przyprawy do ziemniaków z pieca ), nadziać płatkami świeżego czosnku. Z wierzchu ustroić plastrami boczku. Zapiekać w temperaturze 180 stopni
Ale Prostemasła 3 łyżki oliwy sól, pieprz koperek sposób przygotowania Filet z łososia kroimy na kawałki, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Ziemniaki w mundurkach wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy (na pół miękko). Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w dość grube talarki. Cebulę kroimy w cząstki, marchew obieramy
Miód i pieprzdwóch wersjach: dla tych, którzy lubią mięsko i dla tych, którzy za nim nie przepadają. Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego ( w wersji mięsnej) -5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach -2-4 kiszone ogórki -2 ugotowane w osolonej wodzie marchewki -6 jajek -cebula -szczypiorek -ząbek czosnku -czosnek niedźwiedzi -sól, pieprz, pieprz ziołowy -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane(...)mundurkach, w osolonej wodzie ziemniaki studzimy i obieramy a gdy wystygną kroimy w dość dużą kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i marchewkę. Na drobno kroimy szczypiorek. Ziemniaki, marchew, ogórek i szczypiorek mieszamy. Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy
Maminek kulinarnywędzonych śledzi. A smak bardzo interesujący. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 30 dag wędzonych śledzi Ok. 800 gram ugotowanych ziemniaków 2 jajka Sól, pieprz Bułka tarta Olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( ze skórą ). Przestudzone ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno
Smaki Ewygodziny. Na patelni rozgrzać olej. Rybę panierować tylko w mące i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu skropić odrobiną soku z cytryny. Rybę podałam z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Po przełamaniu każdego ziemniaka, dodałam do środka odrobinę masła i posiekanego szczypiorku. Danie polecam dla osób ze zdrowym wzrokiem i cierpliwością (dotyczy konsumpcji
Kuchnia w opałach