ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:376/603)

Pizza na ziemniaczanym spodzie 66

pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków w sposób inny niż na tradycyjne kopytka czy kluski śląskie. Taka pizza ma specyficzny smak, bo ciasto jest w niej zupełnie inne i nie daje się sosu do środka pizzy, ale myślę że warto spróbować. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na spód: ok. 500g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 0,5szkl. mąki tortowej(...)żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Następnie wbiłam do nich jajka, wsypałam mąkę tortową, dolałam olej i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie łyżką do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na środek ciasto rozsmarowując je na kształt koła

Waniliowe Improwizacje
Piatek: Zapiekanka makaronowa z camembertem 121

rodzynkami, lub robiona na sposób wytrawny, wtedy jest z ziemniakami i cebulą. W obydwu przypadkach ważnym składnikiem są jajka, pełniące rolę spoiwa zapiekanki. Kugel ziemniaczany robiliśmy już kilkakrotnie i jest to wspaniały dodatek do odświętnych dań, bardzo podobny do naszej, polskiej babki ziemniaczanej. Makaronowego kugla jeszcze nie piekliśmy, ale na pewno za niego się zabierzemy, bo zapiekanka, którą Wam dzisiaj(...)pietruszka, parmezan, camembert i oczywiście jajka. Skład zapiekanki może być być rozmaity: camemberta można zastąpić mozzarellą, można zrezygnować z szynki, żeby zdanie było wegetariańskie, lub przeciwnie, dodać do makaronu pieczonego kurczaka. Przepis inspirowany przepisem z Soyummy.com Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 2 jajka Garść szpinaku 5-6 plastrów szynki parmeńskiej lub innej suszonej Garść jarmużu Pęczek posiekanej natki pietruszki

Niedzielny kucharz
Kapusta z żeberkami z szybkowaru 184

jako samodzielne danie np: z bułką lu jako dodatek do ziemniaków. Jeśli nie macie jeszcze takiego garnka to polecam zakupić, uwielbiam w nim gotować, po pierwsze o wiele szybciej przygotowuje się danie a po drugie jest zdrowsze. Można w nim przyrządzać różnego rodzaju mięsa np: do kanapek bez pieczenia i smażenia. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : trochę ponad kg kapusty

Sama słodycz i szczypta chili
KREM GRZYBOWY Z CHRUPIĄCĄ FRANCUSKĄ „GRZANKĄ” 236

wody dodajemy koncentrat grzybowy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy ok. 10-15 minut. Dodajemy przesmażone grzyby, świeży lubczyk oraz sól do smaku – gotujemy kolejne 10 minut, Blendujemy, zaprawiamy słodką śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekaną natka pietruszki. W tym czasie w piekarniku pieczemy „grzanki-listki” z ciasta francuskiego ( ok. 10 minut / 200C ). Podajemy

Ostra na Słodko
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 172

niej układamy plastry mięsa. Karkówkę przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Pieczemy w 180°C pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Na wierzch potrawy układamy plastry wędzonego boczku i zapiekamy przez kolejne 20 minut, tym razem bez przykrycia. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami

Qchnia po prostu
Klasyczna zupa kalafiorowa 151

według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami   Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Klasyczna zupa kalafiorowa Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie  mieszanki warzywnej Potlino 1 mały kalafior 5 sporych ziemniaków 5 skrzydełek kurzych 1,5 litra wody 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki z naleśników do zupy 177

rosół z naleśnikami! Jest to oryginalny pomysł zastąpienia makaronu czy ziemniaków. Świetnie smakują także z pomidorową Szaszłyki z naleśników do zupy Składniki: 250 ml mleka około 150 ml mąki pszennej 1 jajko około 100 ml wody gazowanej (dzięki niej nasze naleśniki będą bardziej chrupkie) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) łyżka oleju 2 łyżki ćwikły z chrzanem (użyłam firmy Jamar

PatiGotuje
Kotlety z wątróbki wieprzowej 167

ciepło, wprost z patelni z surówką i np. ziemniakami. Wątróbka poza tym jest zdrowa, ma dużo żelaza, który nasz organizm potrzebuje. Przygotowują wątróbkę pod postacią kotletów można ją przemycić w dziecięcej diecie. Polecam też inne nasze przepisy z wątróbką: – wieprzowa wątróbka w sosie z majerankiem – wątróbka pieczona z jabłkami i śliwkami – Wątróbka drobiowa w sosie chili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 185

ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty.  W swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków swojego dzieciństwa. SKŁADNIKI: ziemniaki surowe 1.5 kg.  cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki

Kuchnia Paulettes
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 266

obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam 1h 45 minut Podajemy gorące i pamiętamy

Szczęśliwa kuchnia
Babka ziemniaczana - kugiel, gugel, 144

się twarde skwarki. Dodać cebulę i dusić do miękkości. Do ziemniaków dodać cebulę z boczkiem i jajka. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 1,5 - 2 godziny. Podałam z sosem z kurek. Babkę ziemniaczaną

królestwo garów
Babka ziemniaczana 156

zeszkli, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.   Ziemniaki, drugą cebulę oraz drugi ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać przestygniętą zawartość patelni, jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki.   Piec przez ok. 90 minut w temperaturze

Simply Food
Kotleciki warzywne z tuńczykiem 114

osolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy potarte na grubych oczkach marchewkę, brokuła i kalarepę. Wszystko mieszamy z rozdrobnionym widelcem tuńczykiem, natką pietruszki i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko, mąkę i siemię lniane. Z ciasta formujemy kotleciki, które układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, odwracając od czasu

Kuchnia Bon Appetit
Delikatne nuggetsy z kurczaka 160

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskajcie delikatnie olejem. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną przekąskę z sosami do wyboru albo jako danie główne z dodatkiem ryżu, ziemniaków etc. Na pewno będzie pysznie - smacznego

Cooking Monster
placki ziemniaczane z piekarnika 307

łyżki mąki ziemniaczanej majeranek, sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy olejem. Układamy placuszki. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Karczek w sosie 137

Dziś miałbyć szybki obiad, ale że skończyłam wcześniej zajęcia w szkole plany się zmieniły. Był pyszny pieczony karczek w sosie. Karczek w sosie Składniki - 1 kg karczku - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 1/2 pora - cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól - pieprz - majeranek - papryka słodka - olej Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy(...)obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
38 Najlepszych przekąsek na Sylwestra 188

Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska z białej rzodkwi Parówki w cieście francuskim Banana Bites Przekąska a'la tacos Pischinger'y Dip serowy z ziemniaka Naleśniki z parówkami

Be Fit Be Strong
Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem. 190

kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-). KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM. Składniki: 500 g kapusty włoskiej 2 duże marchewki 350 g schabu bez kości 450 g ziemniaków 250 g kiełbasy kilka ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Czekoladowiec z truskawkami 155

połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (38x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki wkładamy do garnka. Zalewamy je szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości i miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę (lub ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków). Do gotującej się na małym, ogniu masy dodajemy 2 galaretki

Pobite gary Barbary
Sałatka z pieczonych warzyw i fety 135

bazylia, oregano, papryka słodka, ostra - olej rzepakowy (kilka łyżek) Buraki, ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż

Corner With Recipes
Kminkówki 164

jajko kminek (około 1/2 szklanki ) 1 jajko Wykonanie : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i przepuścić przez praskę. Dodać jajko około 1 łyżki kminku ,masło    mąkę i sól do smaku .  Wszystko zagnieść. Z ciasta formować cienkie wałeczki o długości około 10 cm Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia  wyłożyć paluszki , posmarować roztrzepanym jajkiem i jeszcze posypać kminkiem

Sama słodycz i szczypta chili
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 295

obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam 1h 45 minut Podajemy gorące i pamiętamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kiszka ziemniaczana nr 2 141

kiszki nie instalujemy lejka do maszynki , gdyż jest do zbędne. Ziemniaki są na tyle płynne, że wystarczy je wkładać dużą łyżką do lejka, a one same przemieszczają się w dół zawiązanej kiszki. Po wypełnieniu kiszkę zawiązać również na drugim końcu.Tak przygotowane układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu pokroić słoninę w  plastry i obłożyć nimi

Gosia gotuje
Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty 250

gałka muszkatałowaPrzygotowanie:ziemniaki obrać,umyć,pokroić na mniejsze kawałki jednakowej wielkości.Zalać zimną wodą,dodać sól i gotować 20 minut do miękości podgrzać mlekoziemniaki odcedzić i ubijać tłuczkiem do ziemniaków dodając porcjami mleko.Ziemniaki powinny być dobrze ugniecione,bez grudek.Na końcu dodać masło i zmieloną gałkę muszkatałową oraz ewentualnie sól do smaku.Smacznego(...)wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczakaII wariant azjatyckiwmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczykaIII wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne do wszystkich sycących

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 243

które smażyłam troszkę się rozsypywały, myślę iż zależy to od gatunku ziemniaków). Gdy przygotowujemy je w wersji z piekarnika mąkę ziemniaczaną możemy pominąć, kotlety zachowują swój kształt. Smażymy po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym oleju, do zrumienienia.Wersja z piekarnika: kotlety wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C i pieczemy ok.30

Smaczne Zdrowe
Kurczak pieczony w warzywach 323

Zapraszam na pysznego pieczonego kurczaka z warzywami- aromat roznoszący się po całej kuchni w czasie pieczenia, pobudzi z pewnością wszystkie nasze kubki smakowe :) Kurczak jest prosty w wykonaniu, może nie zajmuje przygotowanie obiadu 30 min , ale jest wart by poświecić mu uwagę. Polecam i zaczynamy: Składniki:6-8 podudzi kurczakaokoło 1 kg ziemniaków2-3 marchewki1 duża cebula3/4 szkl oliwy(...)sól około 0,5 łyżeczki, pieprz, suszony czosnek, przeciskamy czosnek przez praskę.  Mieszamy.Myjemy podudzia, osuszamy ręcznikami papierowymi. Wkładamy do oliwki z przyprawami, odstawiamy na 1-2 godziny. Obieramy ziemniaki, kroimy na połówki lub ćwiartki, marchew na talarki, a cebulę w piórka. Na blaszkę wykładamy ziemniaki, marchew i cebulę. Na warzywa kładziemy kurczaka, polewamy oliwką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smaki Edyty
Obiad w sosie własnym 184

przegryzły i zamarynowały. Układamy je w naczyniu żaroodpornym ,dodajemy marchewkę, ziemniaki, posypujemy koperkiem, dodajemy jeszcze czosnek, oliwę z oliwek, troszkę wody i przykrywamy liściem z kapusty, a następnie pokrywką. Liść z kapusty ma ogromne znaczenie, wszystko się nam sparuje elegancko.  Wkładamy do piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy do miękkości żeberek. Podajemy z sałatką jaką chcemy. Obiad

Z Kuchni Do Kuchni
Szparagi zapiekane z boczkiem, parmezanem i tymiankiem 230

plastrami boczku, posypać parmezanem i tymiankiem i reszta robi się sama! Tak przygotowane szparagi wraz z jajkiej w koszulce stanowią świetną propozycję śniadaniową. Idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i pomidorkami w wersji obiadowej, a ułożone na listkach rukoli i skropione octem balsamicznym będą przepyszną kolacją. Brzmi świetnie? :) A do tego do ich przygotowania wystarcza jedyne 15 min! :) SKŁADNIKI(...)osuszamy i odłamujemy zdrewniałe końce. Chwytamy po trzy szparagi i owijamy je jednym plasterkiem boczku. To samo robimy z resztą szparagów. Owinięte szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gałązkami tymianku i układamy na nich rozgniecione ząbki czosnku. Na koniec delikatnie skprapiamy oliwą (użyłam aromatyzowanej skórką cytrynową) i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

DefinicjaSmaku
Tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 75

godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje(...)większej główki Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól i pieprz 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka miodu Ciasto: 2 szklanki mąki uniwersalnej Łyżeczka suszonych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej wody

Niedzielny kucharz
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 103

godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje(...)majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. My użyliśmy jednorazowej formy aluminiowej o średnicy

Niedzielny kucharz
Placek Ziemniaczany (Kugiel) 83

Placek ziemniaczany, czyli inaczej kugiel, często bywa u nas w domu na stołach w niedziele. Jest to obiad który można powiedzieć robi się sam, a podczas czasu pieczenia można miło spędzić czas z rodziną, w końcu jest niedziela :) Dlatego też, mam dla Was nasz rodzinny przepis. Osobiście nie przepadamy za plackiem który jest rzadki, wolimy bardziej zwartego, za co odpowiedzialna(...)sobie odpowiedzieć na pytanie który bardziej wolicie :) Podobnie jest z mięsem. Do naszego placka dodajemy łopatkę, lecz znam osoby, które dodają żeberka. Sami spróbujcie i dajcie znać:) Składniki: * 3kg ziemniaków * 4 łyżki mąki * sól, pieprz  * wegeta (opcjonalnie) * odrobina oleju * 2 jajka * 3 plasterki słoniny * mięso (ilość odpowiednia dla naszego gustu) (300g łopatki wystarczy) poziom trudności: średni kaloryczność: średnia porcja

Klasyka Gotowania
Piątkowa , pieczeń z cukinii 127

mąki pszennej 1 łyżka gęstej śmietany 2 jajka klarowane masło do smażenia Cebulę i czosnek obieramy , drobno kroimy , a następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor . Ostawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach razem ze skórką . Warzywa przekładamy do miski , dodajemy smażoną cebulę , majeranek , mielony kminek,gałkę i sól(...)będzie dość luźna gdyż cukinia puszcza sporo soku , ale to nie szkodzi . Wlewamy do foremek wysmarowanych masłem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C ,bez termoobiegu około 30-40 minut . Po tym czasie wyciągamy , dajemy pieczeni chwilkę odsapnąć . Jakieś dziesięć minut , co pozwoli na łatwiejsze jej krojenie i wyjęcie z foremki . Podajemy na gorąco z jakiem

Ogrodnik w podróży
Pieczeń z golonki w sosie 157

Idealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół(...)chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wodę trochę mniej jak do 1/2 wysokości mięsa. Dodać musztardę listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, wymieszać i sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 1,5 godziny do 2 godzin. Naczynie musi być przykryte. Podczas pieczenia sos nabierze pysznego smaku. Mięso musi być mięciutkie. Gotowanie

Kuchnia Pokoleń
Curry z dynią 164

zielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem  keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera ------------------------------------------------------------- Curry  z dynią Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 spora cebula 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 zielonej papryki 5 plastrów  pieczonej dyni 1 łyżeczka pasty curry(...)minut. Teraz wlewamy mleczko, wszystko dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień. Paprykę pozbawiamy gniazdka nasiennego, kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do rondelka. Rondelek przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Pieczone plastry dyni kroimy w grubą kostkę, dodajemy do warzyw. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 5 minut, żeby dynia się nie rozpadła. Jeśli Wasza dynia jest bardzo miękka, skracamy

Kulinarne przygody Gatity
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1611

pieczone w miodzie i musztardzie  cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na udka z kurczaka. Tym razem w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem. To świetny pomysł na smaczny obiad. Delikatny kurczak w aromatycznym śródziemnomorskim aromacie. Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować go z ryżem, kaszą czy ziemniakami(...)cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Posypujemy je połową parmezanu i polewamy pomidorami w sosie. Na koniec posypujemy drugą częścią parmezanu, startą skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 80 min. Aby skórka na udkach była chrupiąca polecam Wam ostatnie 20 min. piec bez przykrycia z funkcją termoobiegu. Smacznego

kulinarnyJa
Podchmielony kurczak na piwie po staropolsku 154

podczas pieczenia ) , solimy , doprawiamy pieprzem i majerankiem ( spora ilość ;)) . Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C z włączonym termoobiegiem, zaraz po wstawieniu kuraka , obniżamy temperaturę do 160 C i pieczemy tak długo , aż skórka zrobi się apetycznie brązowa , na 10 minut przed wyjęciem go z piekarnika , podkręcacie temperaturę do 190 C ( wtedy skórka zrobi się chrupiąca ) . Podczas pieczenia , otwieramy(...)polewamy nim co jakiś czas piekącego się kuraka ( tak co 15 minut ) , aż do wyczerpania złotego trunku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kuraka podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika , gdyż jak poleży, to skórka straci chrupkość . Warzywka pieczone w ściekającym z kuraka soku i piwku

Ogrodnik w podróży
SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 242

gotujemy do miękkości ok. 20 min. Gdy ziemniak będzie gotowy, odlewamy wodę i rozgniatamy go widelcem na gładkie puree (powinno wyjść ok. 1 szklanka puree). Odstawiamy do wystygnięcia. 2. PIEKARNIK Ustawiamy go na 190 stopni, opcja góra i dół. 3. SUCHE SKŁADNIKI (1 min) W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. 4. MOKRE SKŁADNIKI(...)ciasto przekładamy do formy (u nas keksówka 12x24cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy ciasto i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 30-40 min pieczenia sprawdzamy, czy wierzch ciasta nie przypieka się zbyt mocno – jeżeli tak, nakładamy na niego luźno kawałek folii aluminiowej. Po 50 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli

Nerds Kitchen
Wiosenne ruskie pierogi 220

patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy boczek i smażymy 4-5 minut, mieszając. Dorzucamy cebulkę i smażymy wszystko razem do zeszklenia. Studzimy.   Jeśli wszystko już wystudzone, ziemniaki i boczek z cebulą dodajemy do twarogu. Mocno solimy i pieprzymy, całość mieszamy widelcem. Nigdy nie dodajemy ciepłych ani gorących składników do białego sera – zacznie się ciągnąć i rozpuszczać, a nadzienie(...)pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika lub na talerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas. Z tej porcji ciasta i nadzienia wyszło mi około 70 pierogów. SKŁADNIKI NADZIENIA 500g młodych ziemniaków typu

Karo in the Kitchen
Piróg biłgorajski 69

robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków na obiad. Inspiracja . Składniki na dwie keksówki 26 cm na 10 cm (wymiary u spodu), wysokość 7 cm: 600 gr ugotowanych ziemniaków 1 szklanka suchej kaszy gryczanej lub 650 gr ugotowanej 750 gr sera białego (półtłusty) 500 gr boczku z szynką(...)zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze 5 min. Ziemniaki przepuścić przez praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika

moj przepis na
Pieczony kurczak w panierce 134

którego można zjeść jako przekąskę, podać na obiad klasycznie z ziemniakami lub zawinąć z warzywami w tortillach - który to sposób ja najbardziej preferuje. Kurczak jest bardzo delikatny bo najpierw się go marynuje w sosie jogurtowo-majonezowym z dodatkiem miodu i musztardy, a potem obtacza w bułce a następnie piecze w piekarniku (więc nie chłonie tłuszczu z patelni). Danie zdecydowanie kids

Smaczny zeszyt
Klasyczne buraczki zasmażane 93

tych z sosami, i z kaszami i z ziemniakami….ze wszystkim. Możemy zrobić ich więcej i potem tylko odgrzewać kolejnego dnia. Takie buraczki jakie pamiętam z domu, gotowało się dość długo, koniecznie w skórce. Dopiero po ugotowaniu, wystudzeniu, obierało się. Ja dzisiaj preferuję chyba bardziej nawet buraczki pieczone. Mają jakąś taką fajniejszą nutkę smakową

Mieszam w Garnku
Medaliony ze szwedzkiej sieciówki z okazji dnia sprzątania lodówki 109

różny czas dochodzenia, robimy to w osobnych garnkach. Ziemniaki tłuczemy, dodajemy pokrojonego brokuła i mieszamy. Powinien być do tego specjalny przyrząd, który robi nam eleganckie krążki o prostym rencie, ale ja takiego nie mam, dlatego ulepiłem ręcznie.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do poziomu 150 stopni Celsjusza i pieczemy jakieś

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto ze śliwkami 189

Bardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru

kuchnia doski
Pierogi z komosą ryżową w rosole 145

owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli

mecooks
Prowansalskie frytki z selera 163

prowansalskich mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaka. Składniki: 1 seler 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Wykonanie: 1.  Selera umyć, obrać ze skóry, pokroić w słupki tak jak na tradycyjne frytki. 2.  Skropić oliwą, obsypać ziołami, solą i pieprzem. 3.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki 180

owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli

mecooks
Bałkańska musaka 164

Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanów i resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku ) 5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak się zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy  jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całość mieszamy i zalewamy musakę.  Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp

Różne smaki w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana fit 144

ząbki czosnku; - świeży pieprz mielony; - sól morska; Sposób przygotowania: - ziemniaki obrać i podgotować w wodzie maksymalnie 5-10 minut; - pokroić w grube talarki, tak samo zrobić z cukinią; - cebulę posiekać, wszystko doprawić; - do żaroodpornego naczynia wsypać gotowe warzywa, doprawić, dodać 2 łyżki oleju oraz posiekany czosnek - całość wymieszać; - piec w temperaturze 180 stopni przez ok.30 minut; - po wyjęciu posypać świeżą

MintTaste
SAŁATKA LEŚNA + FILMIK 115

sałatkę. Przygotowałam ja z pieczonych grzybów leśnych, jajek i warzyw. Wyszła smaczna i nawet szybka w przygotowaniu. Jeżeli lubicie grzyby to ta sałata przypadnie wam do gustu w dodatku jest bardzo efektowna.         SKŁADNIKI :   300 -500 g grzybów leśnych 1 duża cebula 4-5 ziemniaków 2 marchewki 4-5 ogórki konserwowe

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą 184

włożyć (bez pokrywy) do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C. Piec 20 minut. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Z wysuszonych gałązek tymianku skruszyć na wierzch zapiekanki liście (gałązki wyrzucić). Zapiekankę nakładać na talerze i posypać natką pietruszki. Uwagi: Jeżeli nie posiadacie czarnej rzodkwi, to możecie zastąpić ją burakami lub ziemniakami.   #krakus, #smacznieiszybko

Passions hobbies life
Piersi indycze z ziemniakami 154

fasolki odciąć końcówki. Do dużego garnka wlać wodę i gotować ziemniaki przez 10 minut w osolonej wodzie. Dodać marchewki, fasolkę i gotować aż warzywa będą miękkie. Odcedzić. Do żaroodpornego naczynia wlać wywar, następnie wszystko z patelni i warzywa. Wymieszać i obsypać świeżym tymiankiem. Piekarnik nagrzać do 220 C i piec z termoobiegiem 20 minut

Kuchnia Pokoleń
Pizza na spodzie z ciecierzycy z serem Łowicz bez laktozy (bez glutenu, laktozy, cukru) 130

papryka, pomidory, orzechy włoskie i pietruszka) kliknij aby powiększyć Ziemniaki ugotować, ostudzić i rozgnieść na puree. Dodać mąkę, olej kokosowy,  rozbełtane jajko, sól, przyprawy i wszystko zagnieść (jeśli robicie paluszki dodać pokruszony ser Tylżycki). Całość włożyć do lodówki na ok godzinkę. Następnie uformować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  dowolny kształt pizzy (lub wałki na paluszki), wstawić

Candy Pandas
Sałatka z batatów i czerwonych buraczków 102

Jednym słowem, uniwersalna sałatka dla każdego! Składniki: 1 batat (słodki ziemniak amerykański) 2 średnie buraki czerwone 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Bataty i buraki obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty wielokrotnego użytku – wystarczy po pieczeniu

Lamarida.pl
Pierogi bez mięsa z piekarnika. 624

Farsz: ugotowane ziemniaki, rozmrożony szpinak, czosnek, sól i pieprz. Mielimy ziemniaki, szpinak, czosnek i przyprawiamy. Następnie wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Farsz możemy schłodzić w lodówce, wówczas lepiej się nakłada. Polepione pierogi przekładamy na blachę i smarujemy jajkiem. Możemy posypać makiem, czarnuszką, ziołami lub nie. Pieczemy w 200 st.C/ 20-25 min.   Pierogi gotowe podajemy

chleba naszego
Pieczony placek ziemniaczany z wędzonym łososiem i chili 170

Dobrze wysmarować dno i boki żaroodpornej patelni lub innego naczynia. Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o dużych oczkach, tak samo cebulę.Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy, wykładamy do żaroodpornego naczynia Naczynie (najlepiej patelnię) wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę pieczenia i pozostawiamy jeszcze 5 minut, aż się zrumieni

Kopystką po garach
Najlepsze ciasto cytrynowe 147

Najlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama robi je na każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na

kuchnia doski
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 187

blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi z kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone kasztany 165

słodki bób wymieszany z żółtą fasolą, trochę też słodkim ziemniakiem z ogniska. Ale, niezależnie od tego jak smakują i z czym się kojarzą warto je przygotować. Są świetną przekąską w ciągu dnia lub na wieczór, np. do wina. Składniki: prostota - kasztany jadalne; ile chcecie, do woli papier do pieczenia chęci:) Przygotowanie: kasztany myjemy w ciepłej wodzie, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym

Zasmakuj Kuchni
Szybkie ciasto ze śliwkami 136

Miało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam  tutaj . Od razu przypadło mi

kuchnia doski
Niezawodny sernik jeżynowy z ziemniakami 160

puszystą masę. Dodaj do niej masę ze skręconego sera, ziemniaków i masła i wymieszaj mikserem.  Białka ubij na sztywno z resztą pozostałego cukru (0,5 szklanki). Dodaj do masy serowej i wymieszaj delikatnie łyżką. Wylej połowę ciasta, na to połóż umyte owoce lub rodzynki i zalej resztą ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 160C aż się zezłoci

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 187

gruby miąższ. Ma prawie tak pomarańczowy miąższ jak u dyni Hokkaido, jest jednak bardziej soczysta, wodnista, a po zmiksowaniu czuć w niej włókna. Nie nadaje się na mus z pieczonej dyni, trzeba odparować ją mocno na patelni. W smaku przypomina marchew karotkę. DYNIA ACORN SQUASH – mała, w kształcie żołędzia, mocno żebrowana – przez różnorodność kolorów niepotrzebnie w Polsce traktowana jako(...)kawałki, rozkładamy je na blasze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy w 180⁰C do miękkości – wbity widelec nie powinien mieć oporu. Studzimy, wyskrobujemy miąższ ze skórki i blendujemy – w malakserze, blenderze kielichowym, łapką blendera immersyjnego. Jeśli dynia po upieczeniu jest bardzo sucha (jak moja – na wiór, prawie jak ziemniaki!) dodajemy podczas miksowania odrobinę przegotowanej wody

Karo in the Kitchen
Perliczka w sianie palona 116

rumiana). Perliczkę przełożyć do suchej brytfanki, przykryć ją sianem z pieczenia, które następnie podpalić (tu należy uważać, aby nie spowodować pożaru... a w mieszkaniu się trochę nadymi....no chyba, ze możemy wyjść na zewnątrz lub mamy dobry wyciąg). Siano delikatnie zdjąć z perliczki (ja to robię pędzelkiem). Podałam z ziemniakami z pietruszką i serem z niebieską pleśnią . zastawa

królestwo garów
Kurczak pieczony z warzywami 263

dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed

e-PrzepisyKulinarne
Schab zapiekany z warzywami w sosie śmietanowo-musztardowym 308

cebulą. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół niego układamy ziemniaki, a na wierzch wykładamy cebulę z pieczarkami. Śmietany, jajko, łyżeczkę musztardy i przyprawy mieszamy ze sobą i sosem polewamy mięso. Schab zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (najpierw pod przykryciem, na jakieś 20 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę

e-PrzepisyKulinarne
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM 171

śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, która powstała z soku z ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać starty ser na tartce o dużych oczkach . Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.  Możecie podawać z czym tylko Wam się zapragnie np. ze śmietaną, sosami, duszonymi warzywami. U mnie dzisiaj z pieczonym łososiem - PRZEPIS TUTAJ  oraz sosem czosnkowym. Pycha

pieprzny smaczek
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 365

szynki i owijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki pieczemy 30 minut w temperaturze 180’C. Odwijamy z folii i podajemy. Dzięki zapakowaniu mięso jest bardzo soczyste, a ser nie wypływa ze środka. To wszystko, tak proste przygotowanie, a danie inne od znanych nam roladek. Świetnie pasuje do ziemniaków z rozmarynem , które pokazywaliśmy w zeszłym tygodniu. ….Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Gołąbki ziemniaczane 151

liście ,obcinamy zgrubiałe miejsca. Cebule siekamy ,szklimy na maśle. Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180°C. Podajemy na ciepło z ulubionym

R'n'G Kitchen
Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką 196

Dzisiaj proponuję tołpygę pieczoną z kalafiorem i papryką. Tołpyga ma niestety troszkę ości, a nie każdy lubi je wydłubywać z talerza, więc spokojnie można zastąpić ją filetem z innej, ulubionej ryby. Swoją porcję zjadłam z kaszą kuskus, mąż wolał kaszę jęczmienną, ale ziemniaki też byłyby całkiem na miejscu :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Baba ziemniaczana 120

ocaliłam. W trakcie tej męczarni opatentowałam jedno- ścierać całkowicie jednego ziemniaka i dopiero dorzucać następnego. Nikt mi za reklamę nie płaci, więc mogę być szczera A więc jak już zetrzecie to wszystko to trzeba doprawić, dosypać mąkę, dodać chia i wymieszać. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem roślinnym i pieczemy w temp. 160 C minimum 2 godziny. Po około

greenscarf
delikatny i pyszny sernik z ziemniakami... 144

sztuki, cukier drobny 1 szklanka, aromat pomarańczowy 4 krople, ziemniaki ugotowane 25 dag, masło miękkie 2 łyżki, twaróg zmielony 80 dag CIASTO NA SPÓD: jajka 1 sztuka, masło miękkie 10 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1/2 szklanki, mąka pszenna 15 dag, mąka krupczatka 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta ciasto na spód mikserem wyrobić na drobną kruszonkę, blacha 25x30

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz ukraiński 166

cudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością

MarciochaKucharzy
Ziemniaczki boczkiem otulone na szpinaku 135

papryka słodka mielona szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto marchewkowe 273

Kiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i

Kuchnia Pełna Pasji
Kartoflak 315

pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać. Ubić pianę z białek – dodać do masy ziemniaczanej – delikatnie wymieszać.Blaszkę wysmarować olejem (można wyłożyć papierem do pieczenia), wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię.Piec w piekarniku nagrzanym do 180º

mojewypiekiinietylko