porcje: 6-8 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 mały pęczek rzodkiewek kilka gałązek koperku 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Ziemniaki szorujemy dokładnie po czym wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy(...)majonezem oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek. Składniki sałatki mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia. Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie np pieczonej kiełbasy
Smaki Na Talerzusypie się na blat 1 kg obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą na 30 minut, potem wodę wylać, frytki osuszyć ręcznikiem kuchennym, i w misce z 2 łyżkami oleju Wielkoposkiego słonecznikowego dobrze wymieszać, włożyć do urządzenia PHILIPS-Airfryer i wg instrukcji piec frytki, można je zrobić również w piekarniku
W Mojej Kuchni Lubięmąki z solą, dodajemy ziemniaka i robimy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 min. Podsmażamy 5 dużych cebul, przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i studzimy. Gdy ciasto już wyrosło zagniatamy je ponownie, dzielimy i wałkujemy na grubość 3-5 cm. Wycinamy kółka i układamy je na blachę do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia
chleba naszegoPiersi, które marynują się całą noc w aromatycznych przyprawach, pieczone w rękawie. Mają piękny kolor i są niezwykle aromatyczne. Bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw foliowy do pieczenia Piersi dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy wzdłuż na pół. Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy w szerokiej misce, polewając każdą oliwą lub olejem. Ja użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą
Kulinarne przemysleniadzieci zbuntowały się przeciwko kotletom, a pieczonego kurczaka też nie chciały. Przyznaję, opadły mi wówczas ręce. Nie wiedziałam, co im zrobić na obiad, a one domagały się sosu. Najlepiej z kurczaka. Pomyślałam - dlaczego nie? No i zaczęłam gotować. Okazało się, że wyszło z tego pyszne danie, które świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami, ale także z kromką świeżego pieczywa
W mojej kuchnipieczenia. Do tego można dodać płatki drożdżowe, sól czarną i ulubione przyprawy. Bardzo często w ciągu dnia nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, dlatego jako przekąskę przed obiadem zjadłam kilka śliwek i dwa kawałki arbuza. Na obiadokolacje przyrządziłam placek po węgiersku. Placki ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków, jednej sporej
wegujemyświąt. Mam wrażenie, że dopiero piekłam makowce i pierniczki, a teraz już czas na jajka, babki i mazurki. Ale jak to mówią, podobno szczęśliwym tylko czas szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :) Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha! A co u Was gości
O kuchni z uczuciempołówki. Lekko rozsunąłem warstwy cebuli. Ziemniaki opłukałem, ułożyłem je w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Zalałem bulionem, skropiłem oliwą i posypałem tymiankiem. Przykryłem folią aluminiową, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C.. Gdy warzywa były miękkie, zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C. , zdjąłem folię, posypałem pokruszoną fetą oraz płatkami migdałów. Piekłem 15 minut, aż migdały się zrumieniły. Podałem
R'n'G KitchenLekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą
AZgotuj!studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem
Maminek kulinarnymieszając odciśniętą cukinię wymieszać z żółtkami, ziemniakami, cebulą z kurkami, płatkami, tartą bułką, przyprawami i dobrze wszystko wymieszać ubić pianę na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać keksówka 24x11 wysmarowana masłem i posypana tartą bułką do formy przełożyć masę i dobrze docisnąć w formie nożem maczanym w wodzie zrobić nacięcia skośne piec w 200C 50-60 minut zostawić
W Mojej Kuchni Lubiędodaj soli, mieszanki ziołowej do ziemniaków zawierającej rozmaryn i...wymieszaj. Dodaj na wierzch, posyp selerem naciowym oraz dodaj pomidora sparzonego, obranego ze skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy
Z Kuchni Do Kuchnimiód/melasę, puree z ugotowanych ziemniaków oraz podgrzane mleko z masłem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk – można odrobinę podsypywać mąką jeśli jest potrzeba. Ciasto wkładamy do miski podsypanej mąką, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut w ciepłym miejscu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy na niej otręby (jeśli
Poezja smakudłoni mały placuszek, nakładała farsz i zwinnymi palcami zlepiała fantazyjnie pierogi. Nie używała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu chlebowym :) Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam na przepis pani Magdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie(...)żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 30 g świeżych drożdży, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru Na farsz: 1,5 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy, 1 cebula, 2 duże ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz, odrobina przyprawy uniwersalnej Dodatkowo: 1 jajo, siemie lniane lub mak Sposób przygotowania: Soczewicę oczyścić i namoczyć na noc. Następnego dnia
Nie tylko w kuchniczekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie z batatów paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na paleo brownie z batatów , ciasto bez zbóż, glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) i orzechów: batat (słodki ziemniak) – jeden naprawdę duży albo dwa mniejsze(...)oczyszczoną, a na samym końcu mąkę kokosową. Przełóż do okrągłej albo prostokątnej foremki (nie za małej), włóż do pieca nagrzanego do 185°C i piecz przez 25 do 30 minut. Brownie paleo z batatów – pyszne i zdrowe ciasto! Tweetnij Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie , pamiętaj o zaryglowaniu drzwi przed sąsiadami 🙂 Dlaczego bez zbóż i nabiału? I co to jest
PaleoSMAKDomowy mus jabłkowy pachnący cynamonem. W zależności od pożądanej konsystencji mus jabłkowy miksujemy blenderem lub ugniatamy widelcem/ugniataczem do ziemniaków. Gotowy mus jabłkowy można przełożyć do słoików
Moja DelicjaJesienią królują na naszych stołach dania rozgrzewające i sycące. Ja często robię różnego rodzaju gulasze i dania jednogarnkowe. Kto lubi takie dania to polecam właśnie ten
Ala piecze i gotuje