ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:377/603)

Klasyczne buraczki zasmażane 93

tych z sosami, i z kaszami i z ziemniakami….ze wszystkim. Możemy zrobić ich więcej i potem tylko odgrzewać kolejnego dnia. Takie buraczki jakie pamiętam z domu, gotowało się dość długo, koniecznie w skórce. Dopiero po ugotowaniu, wystudzeniu, obierało się. Ja dzisiaj preferuję chyba bardziej nawet buraczki pieczone. Mają jakąś taką fajniejszą nutkę smakową

Mieszam w Garnku
Medaliony ze szwedzkiej sieciówki z okazji dnia sprzątania lodówki 109

różny czas dochodzenia, robimy to w osobnych garnkach. Ziemniaki tłuczemy, dodajemy pokrojonego brokuła i mieszamy. Powinien być do tego specjalny przyrząd, który robi nam eleganckie krążki o prostym rencie, ale ja takiego nie mam, dlatego ulepiłem ręcznie.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do poziomu 150 stopni Celsjusza i pieczemy jakieś

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto ze śliwkami 189

Bardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru

kuchnia doski
Pierogi z komosą ryżową w rosole 145

owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli

mecooks
Prowansalskie frytki z selera 163

prowansalskich mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaka. Składniki: 1 seler 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Wykonanie: 1.  Selera umyć, obrać ze skóry, pokroić w słupki tak jak na tradycyjne frytki. 2.  Skropić oliwą, obsypać ziołami, solą i pieprzem. 3.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki 180

owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli

mecooks
Bałkańska musaka 164

Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanów i resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku ) 5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak się zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy  jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całość mieszamy i zalewamy musakę.  Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp

Różne smaki w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana fit 144

ząbki czosnku; - świeży pieprz mielony; - sól morska; Sposób przygotowania: - ziemniaki obrać i podgotować w wodzie maksymalnie 5-10 minut; - pokroić w grube talarki, tak samo zrobić z cukinią; - cebulę posiekać, wszystko doprawić; - do żaroodpornego naczynia wsypać gotowe warzywa, doprawić, dodać 2 łyżki oleju oraz posiekany czosnek - całość wymieszać; - piec w temperaturze 180 stopni przez ok.30 minut; - po wyjęciu posypać świeżą

MintTaste
SAŁATKA LEŚNA + FILMIK 115

sałatkę. Przygotowałam ja z pieczonych grzybów leśnych, jajek i warzyw. Wyszła smaczna i nawet szybka w przygotowaniu. Jeżeli lubicie grzyby to ta sałata przypadnie wam do gustu w dodatku jest bardzo efektowna.         SKŁADNIKI :   300 -500 g grzybów leśnych 1 duża cebula 4-5 ziemniaków 2 marchewki 4-5 ogórki konserwowe

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą 184

włożyć (bez pokrywy) do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C. Piec 20 minut. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Z wysuszonych gałązek tymianku skruszyć na wierzch zapiekanki liście (gałązki wyrzucić). Zapiekankę nakładać na talerze i posypać natką pietruszki. Uwagi: Jeżeli nie posiadacie czarnej rzodkwi, to możecie zastąpić ją burakami lub ziemniakami.   #krakus, #smacznieiszybko

Passions hobbies life
Piersi indycze z ziemniakami 154

fasolki odciąć końcówki. Do dużego garnka wlać wodę i gotować ziemniaki przez 10 minut w osolonej wodzie. Dodać marchewki, fasolkę i gotować aż warzywa będą miękkie. Odcedzić. Do żaroodpornego naczynia wlać wywar, następnie wszystko z patelni i warzywa. Wymieszać i obsypać świeżym tymiankiem. Piekarnik nagrzać do 220 C i piec z termoobiegiem 20 minut

Kuchnia Pokoleń
Pizza na spodzie z ciecierzycy z serem Łowicz bez laktozy (bez glutenu, laktozy, cukru) 130

papryka, pomidory, orzechy włoskie i pietruszka) kliknij aby powiększyć Ziemniaki ugotować, ostudzić i rozgnieść na puree. Dodać mąkę, olej kokosowy,  rozbełtane jajko, sól, przyprawy i wszystko zagnieść (jeśli robicie paluszki dodać pokruszony ser Tylżycki). Całość włożyć do lodówki na ok godzinkę. Następnie uformować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  dowolny kształt pizzy (lub wałki na paluszki), wstawić

Candy Pandas
Sałatka z batatów i czerwonych buraczków 102

Jednym słowem, uniwersalna sałatka dla każdego! Składniki: 1 batat (słodki ziemniak amerykański) 2 średnie buraki czerwone 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Bataty i buraki obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty wielokrotnego użytku – wystarczy po pieczeniu

Lamarida.pl
Pierogi bez mięsa z piekarnika. 624

Farsz: ugotowane ziemniaki, rozmrożony szpinak, czosnek, sól i pieprz. Mielimy ziemniaki, szpinak, czosnek i przyprawiamy. Następnie wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Farsz możemy schłodzić w lodówce, wówczas lepiej się nakłada. Polepione pierogi przekładamy na blachę i smarujemy jajkiem. Możemy posypać makiem, czarnuszką, ziołami lub nie. Pieczemy w 200 st.C/ 20-25 min.   Pierogi gotowe podajemy

chleba naszego
Pieczony placek ziemniaczany z wędzonym łososiem i chili 170

Dobrze wysmarować dno i boki żaroodpornej patelni lub innego naczynia. Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o dużych oczkach, tak samo cebulę.Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy, wykładamy do żaroodpornego naczynia Naczynie (najlepiej patelnię) wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę pieczenia i pozostawiamy jeszcze 5 minut, aż się zrumieni

Kopystką po garach