popularne pierogi. Przedstawimy naszą wersję. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki -250 ml ciepłej wody -2 żółtka -2-3 łyżki oleju -łyżeczka soli Składniki na farsz: -1 kg ugotowanych ziemniaków -1/2 kg twarogu -cebula -2 ząbki czosnku -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy w drobną
Maminek kulinarnysamo, co grochówka.Jest przejrzysta, lekka i smaczna. Składniki:-2 l rosołu lub bulionu warzywnego-słoiczek groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego-5 ziemniaków-1 marchew-łyżka posiekanego koperku-1/2 szklanki śmietany W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki.Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy śmietanę i dosypujemy koperek.Doprawiamy do smaku
Maminek kulinarnySkładniki:1 duży seler4 młode ziemniaki3 gałązki selera naciowego2 litry bulionu warzywnegogałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuPrzygotowanie:W rondlu na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki i seler oraz łodygi selera naciowego.Następnie do warzyw dodaj bulion i gotuj około 30 minut.Kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj całość do uzyskania gładkiego kremu.Dopraw solą, pieprzem i gałką. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyBardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz(...)pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie
Smakowity Blog Kulinarnykupować szparagów zwiędłych i zdrewniałych, ani wystawionych na słońce lub trzymanych bez wody. Najlepiej też ich nie przechowywać, tylko od razu przygotować.U mnie szparagi w klasycznej odsłonie z ziemniakami i jajkiem w koszulce. Klasyczniej się nie da!Przygotowanie szparagów:Białe szparagi trzeba obrać dokładnie, nie za cienko, żeby nie zostały żadne włókna- inaczej szparagi będą łykowate. Obiera się(...)jeśli nie zanurzyć je jeszcze na kilka sekund we wrzątku.7. Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową.Na ugotowanych szparagach kładziemy nasze jajko w koszulce, dodatkowo podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami. Całe danie posypujemy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnynieco na własne potrzeby. Jej wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu, a to sobie bardzo cenię. Doskonale zrównoważone smaki skarmelizowanej cebuli, czosnku, soczystej, słodkiej papryki, neutralnego ziemniaka i słonego sera, a do tego bajeczna kompozycja kolorów- od razu poprawiają nastrój jedzącemu. Składniki 2-3 porcje:4 ziemiaki1 cebula1 żółta papryka1 czerwona papryka1/2 główki czosnku 1bakłażan1(...)cukinia3 łyżki oliwy z oliwekczarny pieprz125g sera fetaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy ziemniaki w 2,5cm kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki, usuwamy zewnętrzne, suche łupiny. Pozbawiamy papryki ogonków i pestek, a następnie kroimy w około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnypropozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki: pęczek szparagów bulion wołowy lub drobiowy około 2 litry 2 duże ziemniaki cebula por oliwa masło sól, pieprz cukier śmietana lub jogurt natka pietruszki grzanki z bułki na maśle (opcjonalnie) Przygotowanie: Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów(...)łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej wodzie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 2 cukinie 4 ziemniaki 1 marchew 1 jajko 4 łyżki mąki olej do smażenia Przygotowanie: Cukinie, ziemniaki i marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na sitku aby odciekł nadmiar soku. Następnie przekładamy warzywa do miski, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki tak, aby nabrały złocisty kolor. Usmażone placki
Smakowity Blog KulinarnyPiszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję. Składniki: pęczek botwinki 3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków) włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera 6 ziemniaków jogurt naturalny lub śmietana jajka ugotowane na twardo 2 łyżki octu 1 łyżka cukru sól, pieprz koperek Przygotowanie: W 1,5 litra wody gotujemy pokrojoną włoszczyznę i buraki. Następnie dodajemy(...)pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie dodajemy pokrojone liście i łodygi botwinki. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Nie gotujemy liści zbyt długo, bo stracą kolor. Podajemy z jajkiem, jogurtem lub śmietaną i koperkiem
Smakowity Blog Kulinarnyskładniki:15 kg szynki wieprzowej ok 15-18 l wodysól ok 1,5 kg1 łyżeczka saletry spożywczej (saletra potasowa)10 listków laurowychgarść ziarenek pieprzugarść ziarenek jałowcaoraz1 mały ziemniak do sprawdzenia zasolenia wodyMięso podzielić na kawałki o wielkości ok 1,5 kg, dokładnie umyć i osuszyć. Ja miałam ok 12 kg szynki i 3 kg boczku ze skórą. Przygotować zalewę(...)peklującą. We wodzie rozpuścić sól. Sól rozpuszczamy partiami, ponieważ soli powinno być tyle w zalewie aby wrzucony ziemniak wypływał na wierzch. Następnie rozpuścić saletrę i dodać przyprawy. Do zalewy włożyć mięso. Mięso musi być całe pokryte zalewą. Najlepiej od góry czymś obciążyć. Odstawić na dwa tygodnie w chłodne miejsce (5-7 C), gdbby kawałki mięsa były większe czas peklowania
Monia miesza i gotujepatelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis! Składniki: 5 ziemniak ów 1 cebula 1 jajko 2 duże marchewki sól pieprz 2 czubate łyżki mąki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce
Walijskie PichcenieSkładniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, mieszanka barbecue Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, twaróg 25 dag, jogurt naturalny 150 ml, szczypiorek 1 pęczek, sól ziołowa - do smaku obraną cebulę, ziemniaki utrzeć na tarce drobne oczka - ja je rozdrobniłam w pojemniku blendera dodać
W Mojej Kuchni Lubiępowinno się dusić we własnym sosie).Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie.Na koniec przyprawić solą i pieprzem.Podawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.Należy bardzo uważać, aby nie przypalić słodkiej papryki w proszku, gdyż wówczas danie nabierze(...)gorzkiego smaku.Kolory papryk można dowolnie zmieniać.Zamiast smalcu czy oleju można użyć słoniny i wytopić ją.Do dania, gdy mięso będzie już miękkie, można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do czasu, aż będą miękkie. Wówczas należy dolać wody w takiej ilości, aby całość miała konsystencję gęstej zupy.Źródło przepisu: gotujmy.pl
Gospodyni MiejskaBarszcz czerwony czysty inaczej... Intensywnie buraczany. O pięknym, rubinowym kolorze. Wyrazisty w smaku. Idealny na wigilijny stół. Świetnie smakuje z uszkami, krokietami czy samymi ziemniakami. Polecam! Składniki: Zakwas/sok buraczany: 2,5 kg czerwonych buraków; 100 ml octu spirytusowego 10%; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka soli; Barszcz czerowny: 3 marchewki; 2 pietruszki; 1/2 selera; Biała część pora(...)podgrzać, ale nie gotować, przyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny. Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić
Gospodyni Miejskajarzynowa, pełna wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Spos(...)tarce o grubych oczkach.Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy
Gospodyni Miejska