się rozpuści (ciągle mieszając). Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Sos gotowy. Po upieczeniu kaczki możemy do sosu dodać wytopiony tłuszcz i wymieszać z sosem. Prażoki - kluseczki ziemniaczane.Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątki. Odcedzamy z wody i dodajemy do nich łyżkę mąki oraz zioła (suszony tymianek oraz świeże drobno posiekane listki szałwii). Tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę. Obiad podałam
Bon Appetit Małgorzatyżeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego.ugotowana cebula z octemchłodnik śledziowy
Bon Appetit MałgorzatyOd dawna chodziły za mną domowe frytki z piekarnika. Frytki po wiedeńsku to hit mojego miasta od wielu lat. Ale najlepsze i tak są te domowe
Bon Appetit MałgorzatyFood finger - idealne na imprezy. Dziś propozycja "podrasowanych" placków ziemniaczanych. Jako dodatek do nich można dodać dosłownie wszystko. Szynkę, wędzonego łososia, boczek....Składniki
Bon Appetit Małgorzatywiosennym - zielonym kolorze. Jest to dobra zupa dla osób na diecie, czyli dla mnie ;)Składniki:2 duże brokuły1 litr wywaru z włoszczyzny (lub tradycyjny bulion)2 średnie ziemniaki 1 mały por (cała część)1 średnia cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży)2 łyżki oliwy4 łyżki kwaśnej śmietanysól, świeżo mielony pieprzszczypiorek1 szklanka kaszy QuinnaNa wywarze(...)włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy. doprawiamy sola i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem. Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.Ziarna kaszy
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowuje się naleśniki albo placki! :) Pierwszy raz robiłam z botwinki i od razu się w nich zakochałam. Pyszne były z dodatkiem serka śmietankowego i z ogórkami małosolnymi.Składniki:2 ziemniaki (chciałam bataty ale nie udało mi się kupić)1 cukiniaspory pęczek botwiny (liście i łodygi)2 żółtka2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnku1 mała cebulapęczek szczypiorkugałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki(...)olejuObrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:0,5 kg mięsa mięsa z indyka włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)3 duże ziemniaki 1 cały dorodny kalafior1 duża cebula2 ząbki czosnkusól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziele angielskie, pęczek świeżego koperkuszczypiorekWłoszczyznę i ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy
Bon Appetit Małgorzatyżeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego.chłodnik śledziowy
Bon Appetit Małgorzatyłyżki startego żółtego serasól, pieprz1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)margaryna do naczyniaSposób przygotowania:1. Odmrożone filety pokroić na kilka kawałków, ugotować w bulionie warzywnym.2. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku.3. Ugotowane jajka pokroić na plasterki.4. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną, układać na przemian warstwy ziemniaków, ryby i jajek. Posypać
Kuchnia domowa Aniwywaru (u mnie na skrzydełkach)3/4 szklanki ryżu1 marchewka3 ziemniaki1 pietruszka4 ogórki kiszonesiekany koperek1 cebula ziele angielskieliść laurowysól, pieprzwoda z kiszenia ogórków do smakuSposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram marchewkę na tarce jarzynowej).2. Do gotującego się wywaru dodajmy warzywa, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości
Kuchnia domowa Aniugotowanych ziemniaków25 dag sera białego 1 cebula1 jajkoolejsól, pieprzszczypioreksmażona cebula mąka (ok. 2 szklanki)Sposób przygotowania:1. Obraną i posiekaną cebulkę zrumienić na oleju.2. Ser i ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z cebulką i doprawić solą i pieprzem do smaku.3. Do masy dodać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie
Kuchnia domowa Animarchewki3 ziemniaki1 pietruszka1 cebula kawałek selera2,5 litra bulionu (np.na kościach drobiowych)ziele angielskieliść laurowysól, pieprz2 łyżki śmietany do zupsiekany koperekSposób przygotowania:1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy dowolnie.2. Cebulę kroimy w kostkę.3. Warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy warzywa będą półmiękkie, dorzucamy umyty i podzielony na różyczki
Kuchnia domowa Aniłyżki do smaku)Sposób przygotowania:1. Skrzydełka myjemy, zalewany wodą (ok.2 litry), gotujemy, ściągamy szumy.2. Do gotującego się wywaru dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.3. Obieramy warzywa, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Wrzucamy go zupy i gotujemy do miękkości.4. Pod koniec wlewamy zawartość słoika z botwinką do garnka, dodajemy też odsączoną z zalewy fasolkę
Kuchnia domowa Aniangielskie, liść laurowyolej do podsmażenia pieczarekSposób przygotowania:1. Umyte skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy.2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki i cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru.3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą
Kuchnia domowa Ani