ziemniak - 9653 przepisów (strona:311/644)

SAŁATKA ZIEMNIACZANA 408

teraz też jest lubianaSkładniki:5 ziemniakówpuszka kukurydzypół puszki groszku 2 kiszone ogórki1 kwaskowate jabłkoszczypior z 2 cebulek dymek4 gałązki natki pietruszkisól,pieprz2 łyżki majonezu2 łyżki smietany 18 %Wykonanie:Ziemniaki obieramy, gotujemy w posolonej wodzie. Studzimy, kroimy w sporą kostkę. Dodajemy osączony groszek i kukurydzę, pokrojone w drobna kostkę ogórki i obrane, pokrojone w kosteczkę jabłko. Na koniec wrzucamy posiekany robno

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem z czosnku 331

czosnek zacznie się rumienić zdejmujemy patelnię z ognia. Nie przypalcie czosnku, gdyż zupa będzie gorzka.2.   Przekładamy usmażone warzywa do garnka, dodajemy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka, marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą, na około 2-3 cm nad poziom warzyw. Lekko solimy.3.   Gotujemy zupę do czasu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy

W kuchni Katie
Sałatka jarzynowa 252

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 marchewek 5 ziemniaków 2 cebule 8 ogórków kiszonych 1 puszka groszku zielonego konserwowego 5 jajek 1 jabłko 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka musztardy pieprz, sól Jajka ugotować na twardo(...)wystudzić. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości, wystudzić. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski. Groszek odcedzić, dodać do pokrojonych warzyw. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Przestudzone warzywa i jajka, obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do miski. W osobnym pojemniczku przygotować sos, wymieszać razem: śmietanę, majonez, musztardę i przyprawy. Dodać

kulinarnyswiatdomi
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 275

pieczonego2 duże ziemniaki1 duża marchewkaszczypta imbirupieprz do smakuMięso opłukałam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Wsypałam przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Starłam cebulę. Wymieszałam. I zamarynowałam ok. 1h w lodówce.Ziemniaki i marchew pokroiłam w kostkę. Po godzinie wrzuciłam do wieloryba. I całość piekłam ok. 40 min. pod przykryciem. Mieszając w połowie pieczenia. A pod koniec bez przykrycia.Serwowałam z brukselką

bastalena
Pierogi Orkiszowe 273

każde z wyciętych kółek ciasta nakładać farsz i zlepiać na pierogi. Najprościej zlepiać za pomocą widelca lub foremki do pierogów. Można również zawijać końce warkoczykiem :).Przykładowy farsz:Ziemniaki (wybierać mało wodniste)Twarożek naturalnySólPieprzCebulaOlej rzepakowy rafinowany / masło klarowaneZiemniaki ugotować dzień wcześniej z dodatkiem soli. Dodać w proporcjach 1;1 twarogu, podsmażoną na oleju lub maśle drobno posiekaną cebulę oraz pieprz

Eat Shrimps
Sałatka jarzynowa z tuńczykiem 182

będzie to włoska sałatka? Bo oni nie dodają cebuli, jabłka,ogórka kiszonego.Podróż niedaleka, gdyż Piemont leży pod Francją. To znacznie bliżej niż Sycylia na przykład!Składniki według upodobań-ziemniaki-marchewka-korzeń pietruszki-groszek z puszki-kukurydza z puszki-jaja-majonez-http://indexfood.pl/callipo/produkty/produkt-single/product/tunczyk-w-sosie-wlasnym-w-kawalku-160g-w-sloiku/-sól,pieprzUgotuj marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki , wszystko osobno i w skórkach. Obierz, wystudz, pokrój w kostkę.Kompletnie

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak pieczony z warzywami 319

kawałki kurczaka (np.udka)5 dużych ziemniaków2 czerwone cebule1 czerwona paprykagłówka czosnkusól, pieprz, czerwona paprykatymianekoliwa z oliwekPRZYGOTOWANIEKurczaki solimy, doprawiamy pieprzem, papryką i tymiankiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.  Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy solą i tymiankiem. Przykrywamy nimi mięso.Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i cebule w ćwiartki.  Dorzucamy ząbki czosnku- w łupinkach. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy.Pieczemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Placek po węgiersku 185

złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę i czosnek obrać i też zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni

Oryginalny smak
ŻUREK 223

ŻUREKSkładniki:- 200g żeberek- 3 średnie ziemniaki- 100g kiełbasy- 3 liście laurowe- 5 kulek czarnego pieprzu- 4 kulki zioła angielskiego- 2 kulki owoców jałowca- 1 kostka rosołowa- 200ml zakwasu na żur- 5 łyżeczek białego barszczu w proszku- przyprawa "Kucharek"Sposób przygotowania:Do garnka wkładamy żeberka, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy: kostkę rosołową, czarny

Mentor Smaku
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 192

bardzo delikatny krem.Danie główne to prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim”. Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna(...)zdziwienie (a pewnie i reszty obecnych), gdy pod warstwą pianki odkryłam karmelową taflę, pod którą znajdował się kawowy krem. Pączek był przepyszny, niewiele osób odgadłoby, że powstał na bazie ziemniaków, a jego nadzienie nie miało w sobie nic ze znanych nam dżemów i powideł. Nie byłby to mój hit, ale fanom kawowych słodkości szczerze polecam. Bardzo miło

Pasja Smaku
Zupa krem z cukinii 208

topionego serka śmietankowegosól morska, świeżo mielony lub młotkowany pieprzoliwa z oliwek W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaka – obranego i pokrojonego jak na zupę. Lekko solimy, podsmażamy chwilę i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę (jeśli używaliśmy bardzo dużych cukinii

Poezja smaku
K... Kuskus 293

Ilekroć przygotowuję rybę czy inne mięso, zastanawiam się, co tym razem dodać do dania? Makaron? Ryż? A może ziemniaki czy frytki? No tak, ale ile można jeść takie rzeczy? ;) Wtedy z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju kasze, które w łatwy sposób potrafią urozmaicić każdy obiad. Jedną z nich jest kasza kuskus, przez niektórych uznawana za najzdrowszą z kasz, a dla innych(...)diet, ponieważ nie jest bardzo kaloryczna. Z tym ostatnim mogę się zgodzić pod warunkiem, że nie dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :)Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty.Składniki:1 kubek kaszy kuskus2 szklanki

Kitchens Alphabet
KRUPNIK 172

KRUPNIKSkładniki:- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej- 2 cebule- 5 ziemniaków- 2 marchewki- 1  pietruszka- 1/4 selera- 300g żeberek- 2 kostki rosołowe- ziele angielskie (5 kulek)- owoce jałowca (2 kulki)- 3 liście laurowe- lubczyk oraz natka pietruszki- przyprawa kucharek- pieprz czarnySposób przygotowania:Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy na tarce(...)grubym oczku. Ziemniaki kroimy w kostkę. Całość razem z przyprawami wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy do miękkości warzyw i napęcznienia kaszy. Smacznego

Mentor Smaku
Sałatka warzywan 256

Pyszna tradycyjna sałatka która często g.ości na naszych stołach                 Zapraszam :)Składniki :kilka ugotowanych ziemniaków 1 cebulka kawałek pora kilka marchewek kukurydza kilka jajek 1/2 słoiczka fasolki w zalewie octowej kilka ogórków kiszonych majonez sól, pieprz , musztarda Sposób przygotowania; 1. Ziemniaki i marchewkę ugotować

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z buraczków 164

Składniki: 3 duże buraki 1 duży ziemniak 750 ml bulionu warzywnego lub wody* 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml koncentratu z buraków 2 łyżki oleju (np. arachidowego) sól, pieprz Do podania:  śmietana 18% sos balsamiczny (opcjonalnie) natka pietruszki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Imbir(...)czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i płuczemy pod bieżącą wodą. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek i gorczycę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną). 3. Zupę

My Culinary Art