ziemniak - 9653 przepisów (strona:317/644)

Polska na chipsach z winogronami. 171

Składniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina

Kulinarny karnet Christophera
Bogracz węgierski. 223

kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ) 3 cebule 6 papryk różnokolorowych 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy olej do smażenia Kluski do bogracza: 2 jajka mąka woda sól Wykonanie(...)kostkach. Na pewno lepszy będzie ugotowany na wołowinie, ale to zależy wyłącznie od nas. Gotować  około godziny i jeżeli wołowina jest już prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli bogracz  jest za gęsty, należy dolać trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut. W międzyczasie robimy kluseczki. Z jajek ,mąki  i niewielkiej ilości wody przygotować w miseczce

Kulinarny karnet Christophera
Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym. 145

wytrawnego 10 nitek szafranu Wykonanie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wlać wino i chwilę podgrzewać. Przecedzić, wymieszać ze śmietaną i szafranem . Mus selerowy. Składniki. 1 seler mały 2 ziemniaki 1 łyżka masła 3 łyżki sera żółtego, ostrego 1 marchewka ugotowana Wykonanie. Seler i ziemniaki obrać ,pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać masło i starty ser. Wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z zajączkiem. 205

Soup with bunny. Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci. 4 ziemniaki 1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża 1 puszka zielonego groszku 20 dag mięsa z indyka sól, pieprz  2 kawałki chleba tostowego Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości

Kulinarny karnet Christophera
Boxty pancakes - irlandzkie placki ziemniaczane. 235

Boxty pancakes.   Składniki. 500g ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150ml mleka 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia 100g boczku 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka szczypiorku pokrojonego Wykonanie. Obrane ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok. Miąższ ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji

Kulinarny karnet Christophera
Zapomniane kaszubskie jadło. 142

Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar.  Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka. Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski  (nie tylko) chleb(...)ziemniakach. Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów  tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL.  Smalec gęsi może być poddany obróbce nawet powyżej 200stop.C Kaszubi kochają gęsi i smalec ,bo mają sporo powodów. Smalec gęsi jest stosowany nie tylko w kuchni , ale ma zastosowanie lecznicze. Czystym wytopionym

Kulinarny karnet Christophera
Oliwkowe knedelki 178

Oliwkowe knedelki Składniki 70 dag ziemniaków 25 dag maki pszennej 1 jajko sól oliwki zielone z marchewka sezam 2 łyżki masła Wykonanie. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesiana mąkę i jajko. Zagnieść ciasto Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę

Kulinarny karnet Christophera
Knedelki z pomidorkami 146

Składniki 70 dag ziemniaków 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól pomidorki koktajlowe suszone śmietana 18 % Wykonanie. Pomidorki zanurzyć na 5 minut w ciepłej wodzie. Osączyć. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesianą  mąkę i jajko. Zagnieść ciasto. Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jeden lub dwa pomidorki

Kulinarny karnet Christophera
Flądra w gniazdku 194

Fish in the socket Składniki. 1 ziemniak 1 cukinia 1 marchewka 25 dag filet z flądry bez skóry 5 szt.  pieczarki przyprawa do ryb sól tymianek pieprz 1 jajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć  na spód w formie w której będziemy zapiekać

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka ziemniaczano-brokułowa 484

Dawno nie było mojego ulubionego brokuła, więc nadrabiam zaległości :) Sałatka ma lekko kwaskowy posmak dzięki musztardowemu dressingowi. Składniki: - 1 brokuł - 4 średnie ziemniaki - 1 puszka kukurydzy - 2 ogórki konserwowe - 1 pęczek szczypiorku - sól - pieprz - 6 łyżek musztardy ( ja użyłam kremu z gorczycy) - 8 łyżek oliwy Przygotowanie: Brokuła i ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie a następnie kroimy w kostkę razem

Zainspirowana w kuchni
Barszcz ukraiński dla alergika 208

ugotowania. Co najważniesze bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka      około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy(...)mleko sojowe sok z buraków, sok jabłkowy sól Przygotowanie: Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, liść laurowy, czosnek, dodatkowo można jeszcze dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny

głodny alergik
Zupa słoneczna - krem z warzyw z tymiankiem (bez glutenu, mleka i jajek) 204

Kremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek zielony 0,5 szklanki filet z kurczka lub indyka 200 g woda 1 l olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka sól, pieprz, kurkuma tymianek świeży (ew suszony) kleik ryżowy (lub mąka ryżowa(...)mąki) mleko ryżowe lub sojowe 0,5 szklanki Przygotowanie:   Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki.  Ugotować warzywa do miękkości.  Dodać olej, sól, mielony pieprz

głodny alergik
Zupa fasolowa dla alergika (bez glutenu, mleka) 181

Składniki: ziemniaki 1 kg marchew 2-3 sztuki por 1 mały seler 1 kawałek fasola czerwona konserwowa 1 puszka kiełbasa bezglutenowa około 200 g sól 1/2 łyżeczki majeranek 1 łyżeczka ziele angielskie kilka ziaren liść laurowy kilka szt. kurkuma szczypta olej (lub masło) 1 łyżeczka kleik ryżowy  (lub mąka) 5 łyżek (2 łyżki) Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę

głodny alergik
Sałatka śledziowa "Przysmak Gajowego" (bez glutenu, mleka, jajek) 205

zastępują je tutaj pieczarki. Sałatka ta jest bardzo sycąca i z powodzeniem może zastąpić nawet obiad, zwłaszcza latem, kiedy w upały nikt nie ma ochoty na gorące posiłki. Składniki: ziemniaki sałatkowe 1 kg ogórki kiszone 400 g jabłka 2 szt oliwki czarne 140 g kalarepka 2 szt śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki(...)jogurt grecki 400 ml majonez sojowy (niekoniecznie) 200 ml wersja bezmleczna: majonez (sojowy lub zwykły) 200 ml śmietanka sojowa 200 ml wersja light: jogurt naturalny niskotłuszczowy 400 ml Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Grzyby i oliwki pokroić w plasterki. Kalarepki i jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki pokroić

głodny alergik
Zupa ogórkowa dla alergika (bez glutenu, mleka, jajek) 179

Składniki: kiszone ogórki 400 g ziemniaki 1 kg marchew kilka szt. seler (niekoniecznie) 1 kawałek bezglutenowa kiełbasa  200 g (lub ugotowany filet z indyka) płatki ryżowe lub kleik ryżowy 0,5 szklanki sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka szt. koperek mleko (sojowe, ryżowe lub inne) Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą, posolić, dodać przyprawy

głodny alergik