ziemniak - 9653 przepisów (strona:197/644)

Pieczone ziemniaczki 188

Fajny dodatek do drugiego dania!Składniki:ziemniakiprzyprawa do ziemniakówrozmarynolej Sposób przygotowania:1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na 4 części każdy. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy i odparowujemy.2. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków, rozmarynem i delikatnie skrapiamy olejem.3. Ziemniakami przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 160-180 st. aż będą miękkie.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierogi ruskie z pikantnym farszem 202

proszku do smakupieprzSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z ziemniakami.3. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku.4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch.5. Pierogi

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z pieczarek 198

krem powinien z łatwością znaleźć swoich wielbicieli. Przepis znalazłam u Magdy. Smaczna - polecam!Składniki:500 g pieczarek500 g ziemniaków2 cebulkisól, pieprzewentualnie kostka drobiowawodanatka pietruszkiSposób przygotowania:1. Obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli lub kostki drobiowej.(ilość wedle uznania - byle nie za dużo bo krem będzie za rzadki)2. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki i dusimy(...)patelni, aż zmiękną.3. Pod koniec gotowania się ziemniaków dodajemy cebulę i pieczarki (kilka uduszonych plasterków pieczarek można odłożyć do dekoracji).4. Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie blenderujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - groszkiem ptysiowym, grzankami (np. ziołowymi), natką pietruszki.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Frytki 247

Ponieważ nasza niania obrała zdecydowanie za dużo ziemniaków na obiad, postanowiłam część z nich zostawić na frytki...takie zwykłe pieczone na oleju jak z dziecięcych lat :)Składniki:ziemniaki - dowolna ilośćolejSposób przygotowania:1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki (ja kroję na faliste frytki za pomocą blaszki-krajacza).2. Frytki dobrze osuszyć na papierowym ręczniku.3. Olej mocno rozgrzać, wrzucić frytki

Kuchnia domowa Ani
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami 379

marchewki50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)2-3 łyżki oleju2 ząbki czosnkusłodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu)sól, pieprztymianek (u mnie suszony)świeży rozmarynSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki.2. Marchewki obrać, pokroić w plastry.3. Paprykę pokroić w paski.4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać(...)mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec w 190 st. C do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Krokiety a'la ruskie 402

Ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Nadzienie: 80 dag ziemniaków 35 dag sera białego 2 szt. cebuli sól pieprz Kiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym(...)tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników. Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką

Świat Domowej Kuchni
Pieczona gęś z jabłkami i pomarańczami 194

Składniki: 1 kg piersi z gęsi,3 jabłka,2 plasterki pomarańczy,4 ziemniaki,przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka.solanka: 1 czubata łyżka soli,2 litry wody. Przygotowanie:   Rozpuszczamy sól w gorącej wodzie. Odstawiamy solankę do ostudzenia. Do zimnej solanki wkładamy umytą pierś z gęsi i wkładamy do lodówki na 12 h. Nacinamy skórę gęsi ostrym nożem(...)Następnie marynujemy gęś w przyprawach, wymieszanych z odrobiną oliwy. Dokładnie nacieramy nimi pierś, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na patelni na małym ogniu podsmażamy pierś, skórą do patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy gęś, ziemniaki, ćwiartki jabłek. Układamy plasterki pomarańczy bez skórki na gęsi. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach

Aga w kuchni
Puree z dyni 164

Szybkie i proste puree dyniowe to dobry sposób na urozmaicenie obiadu i nadanie mu trochę koloru :)~  Puree z dyni i gotowanych ziemniaków ~Składniki:(1 porcja)100g musu z pieczonej dyni200g ugotowanych ziemniakówRozgniatamy ziemniaki i dokładnie mieszamy z musem dyniowym

Kuchenny Skrawek Nieba
Zupa gulasz 207

Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem,posypać natką , podawać z białym pieczywem.Daję więcej

Stare Gary
Confit z kaczki z soczewicą 150

cebulę poddusić bez rumienienia na tłuszczu przez ok 10 min. aby warzywa zmiękły. Zioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw  dorzucić soczewicę , zalać bulionem, wrzucić pokrojone ziemniaki i związany bukiet warzyw. Gotować ok 45 min, mieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn.Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć z tłuszczu, usunąć(...)brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min.Parę minut przed końcem gotowania dodać do soczewicy pokrojony szpinak . Na koniec wyciągnąć bukiet ziół a ziemniaki lekko rozgnieść widelcem. Doprawić do smaku oliwą , octem solą i pieprzem.Udka wyjąć z piekarnika i odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowy ręcznikSoczewicę ułożyć w miseczkach , dodać po łyżce jogurtu naturalnego

Stare Gary
zupa ogórkowa 232

kubeczka śmietany lub jogurtu1,5 l bulionusól pieprz oliwa + masło do smażeniaprzygotowanieZiemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki

Stare Gary
Czulent 255

obrane z 4 gęsich nóg lub z 1/2 gęsi, pokrojone na mniejsze kawałki500 g dużej białej fasoli niepełna szklanka pęczakugłówka czosnku + 1/2 główki podzielona na ząbkiok 300 g ziemniaków, najlepiej małych6 listków laurowychsólpieprzziele angielskieprzygotowanie:Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Obraną cebulę, marchew i ziemniaki  pokroić na duże kawałki. Jeżeli używamy ziemniaków małych , zostawiamy je całe. Do dużego naczynia

Stare Gary
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 200

świeży sprawdził się znakomicie i wspomnienia letnie przywrócił. Przepis znalazłam tutajskładnikiok 500g  filetów świeżego dorsza2 łyżki oliwy z oliwek extra virginSól i świeżo zmielony czarny pieprz3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g)½ cebuli , drobno posiekanej½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę )1 szklanka kolendry, drobno posiekanej1 łyżeczka gałki(...)popieprzyć. Piec przez około 10 do 15 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić  (nie używać robota kuchennego.)Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków,  umieścić  w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować

Stare Gary
Kapuśniak ,najzwyklejszy 160

podnieść pokrywkę na 2 -3 minuty po zagotowaniu, znowu przykryć  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut.  Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty

Stare Gary
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 277

tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin.składniki230 -250g golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna)3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkękilka suszonych grzybów1500 ml bulionu mięsnego1 listek laurowykilka ziarenek pieprzupo kilka  ziarenek jałowca(...)ziela angielskiegoolej do smażeniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem z ziemniakami. Program w wolnowarze ustawić

Stare Gary