większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino, pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza i gotujemy jeszcze przez około 10 minut
Oryginalny smakmięso (najlepiej kurczaka, ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu niż u indyka) i dzielimy na 4 części (2 pałki, 2 udka). Wkładamy mięso do dużego garnka zalanego zimną wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po wyłowieniu szumowin dodajemy ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i wrzucamy do garnka. Doprawiamy kostką rosołową, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i jarzynką. Ogórki
WeAreCrazylodówce cały dzień i całą noc, porządnie zamarynwane.Składniki-piersi z kurczaka-mieszanka przypraw orientalnych -czosenk-sól, oliwa z oliwek-3 łyżki mleka-winegret pomarańcza+oliwa z oliwek -ziemniaki-marchewka-seler-bulwa-pietruszka – korzeń-por-ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo-sałata lodowa- Grana PadanoUmyj piersi z kurczaka, poporcjuj. Wlej oliwę z oliwe, wciśnij sporo czosnku , dodaj przyprawy jakie lubisz(...)łyżki mleka. Natsępnie włóż do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dodaj łyżkę, dwie sosu winegret pomarańcza +oliwa z oliwek, posól. Wymieszaj i do lodówki na noc. Na drugi dzień przygotuj ziemniaki, marchewkę, seler, pora,pietruszkę i łącznie z kurczakiem włóż do posmarowanej masłem brytfanny . U mnie brytfanna TOSCANA od Florina, bo ja muszę mieć pewność, że wyjdzie
Z Kuchni Do KuchniKrupnik na skrzydle z indyka Składniki: 2 skrzydła indycze 1,5 l woda 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 2 ziemniaki 2 marchewki seler korzeń 1 pietruszka 10 dag kasza pęczak sól pieprz vegeta natka pietruszki 100 ml śmietana 18% Wykonanie: Skrzydła zalać zimną wodą, zagotować. Dodać ziele, liść i przyprawę do dań Kucharek. Po 0,5 godziny dodać warzywa(...)gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza są już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki
Kulinarny karnet ChristopheraPlacki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś(...)dość sycące, to mało kto się przy tym ogranicza. Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku.SKŁADNIKI:- cukinia (4-5 małych),- 4 jajka,- ziemniak 2 małe (niekoniecznie),- cebula - 5 małych czerwonych - pokrojona w pióra,- przyprawy: dużo pieprzu ziołowego, pieprz czarny,- mąka ziemniaczana/bezglutenowa - bardzo mało (ilość zależy od wilgotności cukiń. Jeśli po starciu odstawimy
Wypisz Wymalujnajlepsze!Tak więc Panie i Panowie przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe! SKŁADNIKI FARSZ:- ziemniaki około 3kg,- cebula około 1,5kg (czerwona, biała)- ser minimum 1kg,- przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, vegeta - najlepiej domowa,Wykonanie:Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie dusimy. W między czasie cebulę kroimy(...)kosteczkę i podsmażamy na oleju i maśle, gdy już się poddusi i odparuje dorzucamy przyprawy (na bogato!). Do ziemniaków dodajemy wystudzoną cebulę (dodajemy łyżkami, aby nie wlać tłuszczu z cebuli - dodajemy go jedynie, jeśli mamy za bardzo zbity farsz). Dokładnie mieszamy. Następnie dusimy z serem. Farsz ma wyjść bardzo pikantny! /Nawet nie wiecie jak trudno o tym pisać i powstrzymywać
Wypisz WymalujCiepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam gęsty żurek z grzybkami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :) bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:) Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką...Składniki:3-4 surowe białe kiełbaskikawałek boczku2 marchewki1 pietruszkakawałek selera2 ząbki czosnkuliść laurowyziele angielskiemajeraneksólśmietana 18%zakwas(...)zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry.Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać (ten, którego
Walijskie Pichcenieznaczy, że smakują :)Składniki:ok 1,5 kg ziemniaków2 jajkamąką pszenna - około szklanki2 łyżki mąki ziemniaczanej2 małe cebulesólpieprzskwarki ze słoniny lub boczku kawałek twarogu - opcjonalnie- jeśli lubimyWykonanie:Obrać ziemniaki, następnie zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach bądź w malakserze albo też (tak ja robię) zmielić 2x w elektrycznej maszynce do mięsa razem z cebulą.Następnie trzeba je odcisnąć(...)góry delikatnie wylewam, zaś krochmal, jajka oraz mąkę i około łyżeczki soli dodaję do startych ziemniaków. Całość mieszam i ewentualnie dodaję jeszcze mąki - tak by otrzymać dosyć zwartą masę.Kiedy tak się stanie, w dużym garze zagotowuję kilka litrów wody z czubatą łyżką soli.Masę ziemniaczaną wykładam deskę do mięsa i kiedy woda wrze, łyżką zgarniam zgrabne kluski
Walijskie Pichceniewywaru. Warzywa pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
Walijskie PichcenieKwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub tylko z chlebem.Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapusniak, który bywa serwowany(...)garnku (bez płukania) ok 15 minut od zagotowania.Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy żeberka z mięsa i kroimy. Warzywa również kroimy w kostkę. Do czystego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę jęczmienną. Gdy będą miękkie dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy całość ok.15-20 minut :) Boczek kroimy z kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Na patelni
Walijskie Pichcenieugotowane ziemniakikilka plasterków szynki1 cebula1 marchewkasłodka śmietankasklarowane masłosól, pieprzkoperekWykonanie:Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką
Walijskie PichcenieBogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa jest bardzo pożywna i sycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe(...)łopatka) 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 2 ziemniaki czerwona papryka 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka pikantnego ketchupu
Walijskie Pichceniezalewie. Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy. Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami :)) Składniki: 1,5kg karkówki przyprawa do karkówkimajeranekostra papryka2 cebulesuszone grzyby150g pieczarekolej Zalewa: 3 łyżki magi, 3 łyżek octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)pieczarek. Warstwy układać do wyczerpania składników. Następnie zalać wszystko zalewą. Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni. Efekt końcowy - z dodatkiem ziemniaków: i wersja z makaronem
Walijskie Pichcenie