polubić też warto… zupę z porów. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry) - puszka mleka kokosowego 400ml - 3 dorodne pory - 2 marchewki - mały kawałek korzenia selera - ziemniaki (małe-sałatkowe) - sól morska - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - olej kokosowy Dodatkowo - grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy(...)tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone pory, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy seler oraz marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (dałam
mojewypiekiinietylkopomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l) - 250g świeżej zielonej fasolki - ziemniaki (baby potatoes) albo młode - kawałek ugotowanego kalafiora - 3 papryki ramiro - 2 ząbki czosnku - kawałek pora - 2 marchewki (u mnie z rosołu) - gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane(...)umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, por pokrojony w półtalarki, drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę
mojewypiekiinietylkokapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko. Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego - średnia główka młodej kapusty - 2 marchewki - 2 cebule - mała główka czosnku - ziemniaki (młode) - por - 1 pomidor - słodka papryka w proszku - majeranek otarty - sól - pieprz - olej z pestek winogron - 2 łyżki mąki pszennej Cebulę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron(...)startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej. Robimy
mojewypiekiinietylkorazem, kierując się nazwą – prawdziwe knedle ze śliwkami – postanowiłam przetestować przepis Izy z bloga Smaczna Pyza . Składniki i wykonanie podaję za autorką. Składniki: - 1 kg ziemniaków - ok. 250g mąki pszennej luksusowej - 3 jajka - szczypta gałki muszkatołowej - 30 szt. śliwek węgierek (miałam inne dawałam po połówce) - 30 kostek cukru Dodatkowo: - 2 łyżki bułki tartej - 3 łyżki drobno posiekanych(...)orzechów laskowych - ok. 12g masła - osolony wrzątek do gotowania - do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Ilość użytej mąki zależy od wielkości jajek i wilgotności ziemniaków. Jeżeli jest taka potrzeba (ciasto
mojewypiekiinietylkokońcu jest to ulubiona sałatka mojej babci. Niemal zawsze gości na rodzinnych imieninach, urodzinach, parapetówkach czy na sylwestra. Sałatka winogronowa z kurczakiem: pierś z kurczaka (podwójna) ugotowane ziemniaki (objętościowo tyle co kurczaka) ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej) 1 puszka kukurydzy majonez light odrobina soku z cytryny garść rodzynków curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz listonic(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pierś kurczaka gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką curry (ok. 15 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm). Ziemniaki także gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (15-20 minut) i kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Winogrona kroimy w poprzek, wyjmujemy pestki, a potem przekrawamy jeszcze
Poezja smakuKiedy otworzyłam wór z ziemniakami, jaki dostałam na warsztatach, okazało się, że w środku są również ziemniaki fioletowe. Mieliście je kiedyś na talerzu? ja po raz pierwszy miałam w Nosowie a od wczoraj mam u siebie w domu. Postanowiłam połączyć je z burakami, śledziem i szczypiorkiem w prostej sałatce, na która właśnie miałam chrapkę.Fioletowa Śledziowa3 fioletowe ziemniaki
Dzieje kuchennej WiewióryPlanując obiad na niedzielę nie wzięłam po uwagę faktu, że upał miał lać się z nieba, i stojąc przy kuchence plułam sobie w brodę, że wymyśliłam smażone ziemniaki z kotletem, bo pot kapał mi po nosie... na szczęście smak ziemniaków z salsą wynagrodził wszystko! Przepis podpatrzyłam na blogu Pistachio.Patas Bravas1000 g ziemniaków180 ml oliwy z oliwek (do smażenia ziemniaków)salsa
Dzieje kuchennej Wiewióryplastry :-PW garnuszku mieszamy jajka ze śmietaną i tartym serem. Dodajemy do sosu zioła i przyprawy. Natłuszczamy naczynie. Następnie w naczyniu układamy kolejno jedno obok drugiego: kaszankę, jabłko, ziemniak, cebulę aż do zapełnienia naczynia. Wszystko zalewamy sosem z jajek i śmietany oraz sera. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Pieczemy w 190 stopniach C około pół godziny. gotowa zapiekanka z kaszankizapiekanka
Bon Appetit Małgorzatyłyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz500g ugotowanych ziemniaków250g twarogu chudego1 cebula ząbek czosnkusól i pieprzPonadto:1 cebulaolej do smażeniaPrzygotowanie:Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko
Bon Appetit Małgorzatyożywienie - gorąca zupa krem jest idealna. Na następny dzień sprawdza się jeszcze lepiej :PSkładniki:40 - 50 dag pieczarekmrożona włoszczyzna w słupkach (3 garści)2 cebuleoliwa do smażenia4 - 5 ziemniaków 3 serki topione, śmietankowe (kwadraty)natka pietruszkisól, pieprzPieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać i wszystko podsmażyć na oliwie lub maśle. Ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i zagotować(...)Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz 3 garści mrożonej włoszczyzny i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec gdy zupa się jeszcze gotuje dodać serki topione. Gotujemy na małym ogniu aż serki się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zupy zmiksować w blenderze, albo nie miksować jeśli ktoś lubi tradycyjne zupy. Udekorować natką pietruszki.zupa krem z pieczarek
Bon Appetit Małgorzatytradycyjne placki ziemniaczane plus typowe dodatki do pizzy. Teraz zrobiłam małe placuszki ale następnym razem zrobię na dużej blasze jak tradycyjną pizze :) Może nawet jutro? :)Składniki:4 - 5 ziemniaków (u mnie winiety) 1 jajko 1 ząbek czosnkuczubata łyżka mąki2 cebuletarty żółty ser (albo mozzarella) pół papryki1 papryczka chili (można pominąć)4 pieczarki2 pomidorygarść zielonych oliwekświeża bazyliasól, pieprzkoperek(...)natka pietruszkisuszone oreganosuszona papryka (z Bułgarii więc można pominąć)Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia robimy kleksy z masy ziemniaczanej i je rozsmarujemy. Wkładamy
Bon Appetit Małgorzatyjajkoodrobina mąki przecier pomidorowySkładniki na pizze wg uznania, u mnie:4 - 5 pieczarek1 cebula 1 papryka3 - 4 pomidoryopakowanie oliwek1 papryczka chiliżółty serser pleśniowy z niebieską pleśnią suszone oreganosól, pieprzSurowe ziemniaki trzemy na tarce koniecznie o grubych oczkach, mieszamy je z jajkiem i odrobiną mąki, solimy, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami. Ziemniaki wylewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczeniami, wyrównujemy masę
Bon Appetit Małgorzatyduże marchwie4 jajka na twardo1 cebula250 ml naturalnego jogurtu250 ml majonezusól, pieprznatka pietruszkiMatyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy(...)majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie
Bon Appetit Małgorzatybardziej wykwintnej ;) Najpierw zrobiłam zwykła zupę - krem kartoflankę a dopiero przy odgrzewaniu zupy dodałam goudę. Zupa jest bardzo tania, prosta i syta. Polecam :)Składniki:około 70 dag ziemniaków u mnie było około (8 ziemniaków średniej wielkości)2 duże cebule2 średnie marchwie1 pietruszka15 dag wędzonego boczku20 dag żółtego sera (można pominąć)sól, pieprzsuszony tymianek, zioła prowansalskieZiemniaki obieramy, kroimy
Bon Appetit Małgorzatymojej rodzinie je się ją prawie w każdy piątek :) z powodu nadmiaru czosnku niedźwiedziego w moim ogródku, nadal przetwarzam te zielsko :-PSkładniki na obiad dla 4 osób:8 dużych ziemniaków (żółte, masłowe, najlepiej typu winiety)mały kubeczek śmietany 9% albo 12 %szklanka mleka2 kostki twarogu tłustego najlepiej jak najmniej kaszkowatego, choćby typu imperialszczypiorekkilka liści czosnku niedź.średnia cebulasól i pieprzrzeżucha(...)łupinach. Cebulę i szczypiorek, liście czosnku drobno kroimy. Twaróg mieszamy ze śmietaną i z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Konsystencja powinna być rzadka. Wszystko razem mieszamy i jemy z ziemniakami. pyry z gzikiem
Bon Appetit Małgorzaty