ziemniak - 9653 przepisów (strona:199/644)

Devolay z masłem i serem 184

kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła  Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur(...)kurczaka i nie powinna się długo smażyć ok 10 minut.(na obrazku widać 4 devolaye , ponieważ mam 5 osobową rodzinę , a jeden się nie zmieścił na patelni ;) )2.Obierz ziemniaki i je ugotuj. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki po rozgniataj np. widelcem lub specjalnym przyrządem do tego. Dodaj usmażoną cebulę, śmietanę i masło

Gotuj Z Muzyką
Oponki 168

pół szklanki śmietany-1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp.- do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 częściSposób przygotowania:1.Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce. Gdy powstanie już jednolita masa , która by się minimalnie przyklejała do rąk , po prostu dosyp jeszcze troszkę mąki. Wyrobione(...)zdjęciu:Najlepiej robić to w dwie osoby , jedna wałkuję i robi krążki , a druga zaczyna smażyć. W małym garnku (średnica ok.17-20cm) rozpuścić smalec i wrzucić jedną część ziemniaka ( po to aby smalec się nie przypalał). 2. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz po 2-4 oponki. Gdy już delikatnie podrosną i się zarumienią , przewrócić wykałaczką na drugą stronę

Gotuj Z Muzyką
Placek jajeczno - ziemniaczany z serem 204

sposób na dobre śniadanie lub kolację, a składniki potrzebne, na pewno masz w domu)Polecam taki placek dla miłośników placków ziemniaczanych i jajecznicy ;)Składniki:- 2 jajka- 1 duży ziemniak- pół cebuli - 4 plasterki sera żółtego-sól, pieprzSposób przygotowania:1.Obieramy ziemniaka, myjemy i tarkujemy na drobne paseczki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Plastry sera kroimy w paski.Do(...)miski wbijamy 2 jajka i widelcem rozbełtujemy. Dodajemy starkowanego ziemniaka i pokrojoną cebule. Wszystko ładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.2.Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i łyżką wykładamy całą masę. Czekamy 3-4 minutki, łopatką podbieramy delikatnie placek i sprawdzamy czy się już usmażył z jednej strony, jeżeli tak to przewracamy go na drugą stronę. I tak parę razy

Gotuj Z Muzyką
Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami 185

myślą o tych ten przepis.Aromatyczny krem czosnkowy zapieczony z ostrym serem , podany z dodatkiem chrupiących grzanek na pewno niejednemu przypadnie do gustu! SKŁADNIKI:KREM:-czosnek – 1 główka-ziemniaki – 150 g-bulion warzywny – 700 ml-olej Kujawski z czosnkiem i bazylią – 3 łyżki-liść laurowy- 2 szt-ziele angielskie – 5 szt-świeży tymianek – 1 łyżka(...)gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:GRZANKI: Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem. Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo. Odstawiamy na ok.15 min a następnie rumienimy na suchej patelni. KREM: Obrane ziemniaki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok.4-5minut. Dodajemy posiekany czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok.15-20minut do momentu,aż ziemniaki będą

Ostra na Słodko
Krem brokułowy – przepyszny! 154

aromatyczny , łatwy do zrobienia , sycący i pyszny!W sam raz na szybki obiad w upalny dzień!Polecam! SKŁADNIKI:* bulion warzywny – 1,5 l* brokuły – 0,5 kg* ziemniaki – 2 szt* śmietana 18% słodka – 100 ml* ser żółty np. ementaler -1 garstka* płatki migdałowe – 2 łyżki* szczypiorek – 1 mały pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Brokuły dzielimy na różyczki(...)ziemniaki obieramy, szczypiorek bardzo drobno siekamy.Do gorącego bulionu wrzucamy ziemniaki, po ok. 15 minutach dodajemy brokuły.Wszystko gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu , a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypiorek i miksujemy na gładki krem.Wlewamy śmietanę , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wsypujemy płatki migdałów, starty żółty ser i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
Kotlet jagnięcy w posypce ze świeżych ziół i pistacji 196

bazylii 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżki drobno posiekanego tymianku 1 łyżka drobno posiekanych pistacji odrobina oliwy  sól, pieprz Składniki na puree: 3 ziemniaki 1/2 selera 1 łyżka masła 2 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kotlety jagnięce płuczemy, osuszamy i smażymy na złoto na maśle(...)przy pomocy pędzelka i obtaczamy w posypce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy na kilka minut, żeby mięso odetchnęło. 3. Ziemniaki i seler obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy z masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową. 4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka

My Culinary Art
PIEROGI RUSKIE 178

chyba takiej osoby która nie lubiła by pierogów :) Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną  Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :)  ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie(...)Składniki :około 400 g mąki1 jajko1 szklanka ciepłej wodyokoło 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła lub olejuokoło 0,5 kg ziemniaków ugotowanych 200 g sera białego przeciśniętych przez praskę1 duża cebulasól, pieprz do smaku1 serek topiony  Wykonanie :)Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść.Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka śledziowa 203

szybka jak mój wpis na bloga :) jeśli lubicie śledzie to nie pozostaje nic innego jak tylko zrobić tę sałatkę i się nią zajadać. W połączeniu z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Idealna także jako dodatek na świąteczny stół. A święta tuż tuż...Składniki:4 filety śledziowe np. matiasy4 ziemniaki3 ogórki kiszone1 czerwona cebula2 jajkamajonez, jogurt naturalnysól, pieprzSposób przyrządzenia:Śledzie(...)moczymy w zimnej wodzie, około 3 razy zmieniamy wodę na nową, by pozbyć się nadmiaru soli. Potem kroimy w kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy, a potem gotujemy w małej łyżeczce soli, w całości, w mundurkach. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W następnej kolejności kroimy ogórki kiszone, cebulę oraz jajka ugotowane na twardo.Wszystkie składniki umieszczamy w misce

upichcic
Pieczone warzywa, sos serowy i polędwiczki - obiad idealny. 516

wszystko jeszcze jak na przednówku a przecież mamy 1 maja. Sprowadzana chemia o smaku plastiku mnie nie zadowala, w poszukiwaniu smaku i koloru sięgnęłam więc po to co najprostsze - ziemniaki, buraki, marchewkę i cukinię. Wyszło bosko i pysznie.. A co najlepsze zrobiło się praktycznie samo :)Pieczone warzywa:2 duże marchewkikilka ziemniaków1 duży burak1 średnia cukinia1/4 szkl. olejupieprz, sól, ulubione

Z butelką mleczka w tle
Domowe Paluszki Rybne 205

tego pomysłu na obiad można paluszki rybne przygotować samemu. Na pewno będą zdrowsze i możliwe, że smaczniejsze. Domowe Paluszki Rybne - Składniki:450 g filetów z białej ryby2 ugotowane ziemniaki (ok. 200 g)2-3 łyżki bułki tartej1 łyżka kaszki mannyduże jajkopieprzvegeta koperekpietruszkabazylia(ewentualnie gotowa przyprawa do ryb)Domowe Paluszki Rybne - Sposób przygotowania:Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione ziemniaki, bułkę(...)obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe paluszki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.Moje posty

Słodka Strona
Tradycyjne Pierogi Ruskie 205

przepisem na pierogi ruskie. Polecam. Pierogi Ruskie - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 250 g białego sera duża cebula masło sól  pieprz cebula + masło (do okraszenia)  Pierogi Ruskie -  Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy.  Ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy

Słodka Strona
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 167

mięsa 1 pietruszka 1 marchewka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szczypta soli szczypta pieprzu 5 dużych ogórków kiszonych  woda z ogórków  2 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% koperek (ja nie dodaję) CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi(...)Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny. 2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 3. W między

My Culinary Art
Pierogi ruskie 144

ciasto:3 szklanki mąki pszennej1-1,5 szklanki wrzątku1/2 łyżeczki soli3 łyżki olejuSkładniki na farsz:0,8 kg ziemniaków400 g białego półtłustego sera2 średnie cebulesól, pieprzSposób przyrządzenia farszu:Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności

upichcic
Puree z selera 213

Dzisiejszy post dedykuję mojemu serdecznemu koledze Piotrkowi, który podsunął mi pomysł na świetny zamiennik ziemniaków czyli puree z selera. Bez ziemniaków nie wyobrażam sobie życia. No, do tej pory nie wyobrażałam sobie ;) Seler lubię na surowo, grillowany czy panierowany. W formie puree wcześniej go nie jadłam, a szkoda, bo smakuje rewelacyjnie. I przede wszystkim daje możliwość eksperymentowania(...)Dobrze się komponuje również z:-masłem i przeciśniętym czosnkiem,-drobno posiekanym, ugotowany al dente brokułem lub marchewką,-świeżo zmielonym pieprzem i łyżką naturalnego jogurtu.Spróbujcie tradycyjne gotowane ziemniaki zastąpić takim puree. Dodawajcie inne warzywa, twórzcie swoje własne wariacje smakowo - kolorystyczne. Ci, którzy lubią smak selera nie zawiodą się.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna