ziemniak - 9653 przepisów (strona:104/644)

Lekka zupa ze świeżych ogórków 82

Lekka zupa ze świeżych ogórków Gotowa zupa ogórkowa Składniki Danie dla czterech osób 1 kg ogórków 0,5 kg ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany lub mleka Kawałek pora Pęczek natki pietruszki Szczypior Sól pieprz Woda Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien sięgać(...)ponad ziemniaki) i gotujemy. W tym czasie kroimy ogórki wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne, a następnie dodajemy je do ziemniaków, gotując całość do miękkości. Po ugotowaniu warzyw z garnka wyciągamy pora i miksujemy całość blenderem, ponownie zagotowujemy dodając słodką śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz z solą do smaku. Po zagotowaniu zupę od razu  rozlewamy na talerze podając

Miód i pieprz
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 357

pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole, gdyż było przepyszne! Kurczak z pieczoną papryką, marchewką i cebulą w gęstym sosie na bazie pomidorów z dodatkiem cukinii, pieczarek i ziemniaków doskonale sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu. Pięknych i soczystych warzyw mamy teraz wszędzie w bród, korzystajmy więc! Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak z pieczonymi warzywami(...)białego wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 400 g puszka krojonych pomidorów 60 g koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii cukier do smaku 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 1 łyżka odsączonych kaparów (opcjonalnie) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Umyte i osuszone części kurczaka ułóż na blaszce, natrzyj oliwą

karmelowy
Kluski śląskie 204

Kluski śląskie - ugotowane osolone ziemniaki przeciśnięte przez praskę ilość określamy na oko mając na względzie na ile mniej więcej porcji chcemy przyrządzić kluski - mąka ziemniaczana - olej do dolania do wody na której będziemy gotować kluski Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do sporej miski uklepujemy je na równą zwartą powierzchnię następnie dzielimy je na 4 równe części wyciągamy jedną ćwiartkę, układając(...)resztę masy w ten sposób powstaje nam wgłębienie w które wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków. W ten sposób powstała nam proporcja 4 części ziemniaków na 1 część mąki.   Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski.  Formujemy   w dłoniach

Tradycyjna kuchnia inaczej
Knedle ziemniaczane z mięsem 172

Knedle ziemniaczane z mięsem Składniki na ciasto: ok. 1 kg ziemniaków,  mąka ziemniaczana,  sól. Składniki na farsz:  Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej),  mąka ziemniaczana,  czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem(...)sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać. UWAGA: Może być surowe mięsko, ale wtedy dusimy je razem z „duszonką”. Ugotować ziemniaki i przepuścić przez praskę, wyjąć 1/4 ziemniaków i puste miejsce wypełnić tą ilością mąki ziemniaczanej. Dodać wyjęte ziemniaki i zagnieść elastyczne ciasto. Formować kulki, rozpłaszczać, nakładać farsz i "zamykać" formując

Tradycyjna kuchnia inaczej
Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem 295

farsz , a resztę zostawiły , ale nie wiały od stołu , a to już znaczący postęp . Ja obżarłam się jak troll po wyjściu z jaskini ..oj siłka się kłania ; ) Składniki : 6 ziemniaków średniej wielkości 250 g pieczarek 2 średniej wielkości cebulki 1 jajko sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 duża łyżka jogurtu greckiego(...)mięsa mielonego wieprzowego – najlepiej z łopatki 1 łyżeczka soku z cytryny Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy , żeby nie ściemniały i były nadal apetyczne Dodajemy do nich jajko , jogurt grecki, pieprz , majeranek,sól, gałkę i dokładnie mieszamy . Następnie dzielimy na połowę i jedną część wykładamy do naczynia do zapiekania , wysmarowanego

Ogrodnik w podróży
Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana 149

łyżeczki kurkumy - ¼ puszki pomidorów                   - ¼ łyżeczki cynamonu - malutki ziemniak                            - sól himalajska - ząbek czosnku - natka pietruszki Wykonanie: - Bakłażana należy przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić(...)paski, następnie umieścić je na sitku i obficie posolić; ostawić na 20 minut (w ten sposób pozbywamy się goryczki z bakłażana) - Marchewkę i ziemniaka obrać; marchewkę pokroić w plastry, ziemniaka w kostkę, cukinię w półplasterki - Kaszę wrzucić do wrzącej wody (1:2,5 kasza: woda) i gotować przez 15minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, kumin, kolendrę, chili

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z fasolki, marchewki i ziemniaka + kasza jaglana 126

Curry z fasolki, marchewki  i ziemniaka + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej                            - 1 łyżeczka curry madras* - 70g fasolki szparagowej(...)łyżeczki kurkumy - 1 ziemniak                                            - ¼ łyżeczki kuminu - 1 mała marchewka

Wegańska kuchnia orientalna
Ziemniaki do obiadu po indyjsku 159

Ziemniaki jako dodatek do obiadu nie muszą być nudne. U mnie dziś w wersji orientalnej. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków, 5 ząbków czosnku, 4 łyżeczki cynamonu, 5 łyżek kminku, 1 łyżeczka chili, natka pietruszki, sól do smaku, mielony imbir do smaku, 4 łyżki oleju, 5 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i ugotować w łupinach (lecz nie rozgotować(...)Rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany czosnek z imbirem, włożyć ziemniaki i smażyć cały czas mieszając. Następnie dodać resztę przypraw , smażyć jeszcze 10 minut i pod koniec smażenia wsypać posiekaną natkę pietruszki i posolić w razie potrzeby

Tradycyjna Kuchnia
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 267

Moje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana  kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól(...)sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan  Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki.  Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną

MarciochaKucharzy
Krem pomidorowo - cukiniowy ze świeżym tymiankiem z szybkowaru 152

blendera, w razie konieczności dopraw do smaku Jeżeli chcesz, aby zupa wyszła bardziej kremowa i puszysta, dodaj kawałek zimnego masła i zmiksuj ponownie. Placki ziemniaczane wegańskie Składniki 5 ziemniaków  2 łyżki mąki ryżowej z ryżu brązowego 1 łyżka skrobi jęczmiennej sól olej rzepakowy lub inny Przygotowanie zetrzyj ziemniaki na tarce (ja używam do tego celu robota kuchennego) przełóż ziemniaki(...)drobnego sitka i wyciśnij z nich całą wodę kiedy na sitku pozostanie już tylko miąższ z ziemniaków, przełóż go do miseczki, dodaj mąki, sól i dokładnie wymieszaj rozgrzej patelnię, wlej tłuszcz, poczekaj aż się dobrze rozgrzeje nabieraj łyżką masę ziemniaczaną i kładź na tłuszczu, formując płaskie placuszki smaż na rumiany kolor z obu stron

Szybko Szybkowar
Pieczone żeberka w marynacie z ketchupu i sosu sojowego 179

żeberek wieprzowych, 2 cebule, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego kluski śląskie: 1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana (ilość podana w opisie), sól. Przygotowanie:  Żeberka myjemy i kroimy co drugą kość. Dodajemy do nich przyprawy: majeranek, słodką paprykę, pieprz oraz sos sojowy, ketchup i pokrojoną w piórka cebulę(...)marynatą do rękawa do pieczenia. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki) i pieczemy 2 godziny- przez 15 minut w 200 stopniach, później w 180 stopniach. Kluski śląskie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Układamy je w misce i nożem kroimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyciągniętą część ziemniaków i zagniatamy. Odrywamy kawałku

Aga w kuchni
Gulasz z serc drobiowych 149

Gulasz z serc drobiowych z ziemniakami i z surówką z marchewki i jabłka Składniki: sos: - serca drobiowe (u mnie indycze) - cebula - mąka pszenna - pieprz czarny mielony - 2-3 ziarka ziela angielskiego - 2 liście laurowe - sól - olej rzepakowy do smażenia ziemniaki: - gotowane ziemniaki - mleko - koper suszony surówka: - 2-3 marchewki - jabłko - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól Przygotowanie: Serca dokładnie płuczę(...)mniejsze kawałki, obtaczam w mące. Smażę na odrobinie oleju. Kroję cebulę, najlepiej w piórka, dodaję do podrobów i podlewam wodą. Dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu do miękkości. Ziemniaki gotuję, odcedzam i duszę z dodatkiem mleka i kopru.  Marchew i jabłko obieram, i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję olej arachidowy i sól do smaku, dokładnie mieszam

Kuchnia co dnia
Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami 121

Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami Składniki: mięso: - 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g) marynata: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy) - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol) - odrobina mielonego czarnego pieprzu - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand (skład(...)sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, esencja pomarańczowa, esencja cytrynowa) ziemniaki: - ziemniaki - sól - tymianek   dodatki: - świeża sałata lodowa Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Mięso myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym. Wkładam do miski, do której dodaję wszystkie składniki marynaty. Mieszam dokładnie ręką i przekładam do naczynia żaroodpornego, u mnie owalne. Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Posypuję solą oraz tymiankiem. Przekładam

Kuchnia co dnia
Kluski śląskie z rozmarynowym masełkiem 96

świętokrzyskim robi się kopytka, leniwe ale śląski kluchy nie.  Kilka lat temu zobaczyłam w program Pani Dykiel i od tamtej pory umiem je zrobić.  1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, 1 gałązka rozmarynu -  siekany świeży, 100 gram masła, odrobina do  smaku skórki z cytryny Ugotuj ziemniaki i przepuść przez praskę(...)miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Kiedy wystygnie, lekko ugnieć. Podziel ziemniaki w misce na cztery równe części, 1/4 z całości wyjmuj a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wcześniej usuniętą część ziemniaków. Zagnieć ciasto.Formuj kulki.W każdej z nich palcem wskazującym wykonaj dziurkę. Gotuj w lekko osolonej wodzie. W rondelku rozpuść masło i dodaj posiekany drobniutko rozmaryn i skórkę

AZgotuj!