ziemniak - 9653 przepisów (strona:99/644)

smażone drobiowe wątróbki 168

wątróbka drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą składniki  dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego szczypta majeranku sól, pieprz nać pietruszki szczypiorek sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne(...)miejsce. Ziemniaki obieramy i gotujemy na półmiękko. Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki.  Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy wątróbki i całość smażymy na dość mocnym ogniu. Pod koniec smażenia całość solimy ( jeżeli zrobimy to wcześniej, to wątróbka będzie twarda) . W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło

Miód i pieprz
Placek cebulowy 228

Zwiebelkuchen , to przepis na typowe danie z kuchni Alzacji. Składniki 500 g ziemniaków 250 g mąki 1 kg cebuli 2 średnie pory 50 ml mleka 2 łyżki oleju 4 dag drożdży 5 jajek 300 ml gęstej śmietany kwaśnej pieprz sól 1 łyżeczka kminku gałka muszkatołowa tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie Ugotowałem ziemniaki w mundurkach. Obrałem cebule, pokroiłem w plasterki. Pory(...)także pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, następnie obrałem. Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku. Mąkę przesiałem do miski, zrobiłem w środku dołek, wlałem drożdże. Przykryłem i odstawiłem, aż drożdże zaczęły pracować. Do mąki z rozczynem dodałem ugniecione ziemniaki, wyrobiłem na gładkie ciasto. Odstawiłem jeszcze na 20 minut, do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę i pory. Przyprawiłem kminkiem, pieprzem

R'n'G Kitchen
Papryka faszerowana ziemniaczanym puree 146

zapiekaną z różnymi farszami. Ten okazał się jednym ze smaczniejszych. :-) To obiad, który wymaga trochę uwagi, ale gwarantuję, że warto. Czy można wyobrazić sobie lepsze połączenie niż boczuś z ziemniakami i gałką muszkatołową? ;-) 4 papryki 6 średnich ziemniaków 100g boczku 100g kiełbasy 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła 50ml mleka 100g startego żółtego sera olej(...)Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, tlłuczemy z dodatkiem masła, mleka i szczypty gałki muszkatołowej.  2. Cebulę smażymy, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Mieszamy z ziemniakami, 1/2 sera i całość chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z papryki odcinamy kapelusze, wydrążamy gniazda nasienne. W środku smarujemy olejem. Napełniamy farszem, pieczemy przez 45 minut

Szefowa kuchni
Zupa ziemniaczana po rycersku 136

wywaru z mięsa i warzyw 4-5 ziemniaków 10 cebul szalotek tłuszcz łyżeczka miodu 2 łyżki fasoli Jaś 2 łyżki startego chrzanu łyżka musztardy strąk papryki konserwowej 2/3szklanki śmietany 1-2 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, gotować. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać miód, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami(...)połowie gotowania. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować i połączyć z ziemniakami, chrzanem, musztardą, zmieloną papryką i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Placki ziemniaczane po węgiersku. 184

może dlatego ze kiedyś nie mieliśmy do dyspozycji tylu sprzętów kuchennych które nam ułatwiały w pracy. Zrobienie placków to naprawdę żadna filozofia , spróbujcie sami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka(...)także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie kiedy jej nadmiar nam wyparuje. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce. (Jeśli nasze ziemniaki są zbyt wodniste wtedy  odlać większość powstałego soku. Można sok odstawić na jakiś czas w misce a po chwili

Radość kipiąca uśmiechem.
Kapuśniak z kiszonej kapusty 199

talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe  30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji żeberko, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w większą kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek(...)grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przesmażamy

Pelusiowa Kuchnia
Ziemniaki z masłem i serkiem zapiekane w piekarniku 150

Przepyszne ziemniaczki dla mnie nie trzeba dodatków  Fajnie się też sprawdzają gdy goście  są już spóźnieni i obiad stygnie Składniki • około 1,5 kg ziemniaków • 3 łyżki masła • 100 g serka mój ulubiony • 2 łyżki jogurtu greckiego • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Ziemniaki ugotować odcedzić wodę dodać sól,  pieprz,serek,jogurt i 1 łyżkę masła •  Wszystko(...)razem zmiksować mikserem 2. • Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 /20  posmarować masłem  • Przełożyć ziemniaki zrobić małe wgłębienia resztę  masła kawałeczkami rozłożyć po całej powierzchni  •Włożyć ziemniaki do nagrzanego piekarnika 200 stopni  na 30 minut z termoobiegiem

W królestwie smaków Beaty
Mazowiecka polewka z przecieruchów 109

Polewka jest to zupa na której wychowałam się ,ponieważ urodziłam sie w poznańskim . Tam znana jest polewka w dwóch wersjach ( przynajmniej tam gdzie urodziłam się ) 1, to ziemniaki na wodzie , 2, to mąka na mleku. Po przeprowadzce do mazowieckiego ,od czasu do czasu słyszałam że u jednej kolezanki na obiad jest polewka , to druga gotuje polewkę , Pomyślałam ze ta biedna(...)której pływały kluch podobne do kładzionych i mnóstwo skwarek.Musze powiedzieć że smakowało mi . Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym troche nie dostosowała jej do swojego smaku . Sladniki 1kg ziemniaków 200g mąki ( mąke dodaje na wyczucie , zależy od gęstości ciasta)  2 jajka 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego ( może być surowy) sól,pieprz do smaku 1 łyżeczkę majeranku 1 ząbek

Eli Gotowanie
Kotlet ziemniaczany 154

Kotlet ziemniaczany to coś po między plackami ziemniaczanymi a kopytkami. Często je robię jak mi zostają ziemniaki po obiedzie . Jak już kiedyś pisałam nie lubię wyrzucać żywności . Takie kotlety to nie jest mój pomysł . I nie powiem czyj , myśle że jest stary jak co najmniej dania ,które można nazwać daniami . W moim przypadku , nauczyłam się je robić od mamy(...)swojej babci i tak w tył idąc można by rzec z pokolenia na pokolenie , tylko dodatki zmieniają się . Orginał to gotowane ziemniaki ,jajko i skwarki . Ponieważ ja jestem bardziej roślinożerna jak mówi mój mąż , dodaje różne warzywa do niego w zależności od sezonu.  Dzisiaj to będzie papryka.   Skladniki ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle  zostało

Eli Gotowanie
Szybko ,łatwo i przyjemnie 182

lubi to co się ma - tak mówi przysłowie . I w myśl tego musiałam polubić to co mam czyli filet drobiowy. Żeby filecik nie był samotny to dorzuciłam na ruszt ziemniaki , marchewkę i jajko . Bardzo ładnie wyglądało do chwili próby odklejenia je z folii . Pozostało tylko to co widać Składniki  Filet z piersi kurczaka - sztuk tyle ile uczestników biesiady(...)ziemniaków 3 marchewki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu  1 lyżeczka papryki ostrej. Wykonanie 1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią . 2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso ,  3 . Marchew i ziemniaki umyć ,obrać i pokroić na cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką ) Przełożyć do marynaty

Eli Gotowanie
Drożdżowe placki ziemniaczane 162

Placki te od lat robię w okresie kiedy młode ziemniaki są drogie i chemiczne . Natomiast stare są bez smaku . Nie wspomnę że więcej ich ląduje w koszu na śmieci niż w garnku. Ale do placków ziemniaczanych są idealne ponieważ mało wody w sobie mają . Wykorzystuję je jako dodatek do mięs . Do tego trochę jakiegoś ostrego sosiku i obiad doskonały wychodzi(...)Składniki  ( na 4 osoby) 7 dużych ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko 5 g drożdży (lub jedno instant ) 3 cebule dymki z szczypiorem sól,pieprz do smaku ( po 1 łyżeczce)  2 łyżki ciepłej wody  1/2 łyżeczki cukru oliwa do smażenia  Wykonanie  Krok 1 . Ziemniaki obrać i wymyć. cebulę wymyć i pokroić na drobno. Krok

Eli Gotowanie
Omlet ze szparagami i młodymi ziemniaczkami. 171

bardzo krótkim czasie. Idealne dla zapracowanych. To ,ze danie jest szybkięw w wykonaniu wcale nie znaczy ,ze jest mniej smaczne ;-)    Polecam! Składniki; 5- 6 małych ugotowanych ziemniaków 2 łyzki oleju 1 mała cebula pół pęczka szparagów 7 jajek lekko roztrzepanych pół szklanki mleka 10 dag sera feta sól, pieprz 1 łyzka przyprawy z suszonymi pomidorami(...)Ziemniaki kroimy na cwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy drobno posiekana cebule oraz pokrojone ziemniaki. Obrane szparagi wrzucamy na  osolony wrzątek i gotujemy około 5 min. Po tym czasie odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Każdy szparag kroimy na pół a potem wzdłuż na cienkie plastry. W misce mieszamy jajka ,mleko, pokruszony ser, sól, pieprz, przyprawę, pokrojone szparagi

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyzy z mięsem 148

CIASTO: · ziemniaki 1,5 kg · mąka pszenna 0,5 szkl · jajka 2 szt FARSZ: · cebula 1 szt · mięso mielone 0,5 kg · olej 1/4 szkl · sól · pieprz  Ciasto: Połowę ziemniaków gotujemy i mielimy. Resztę ziemniaków trzemy, odciskamy sok, odstawiamy, po czym zlewamy płyn. Skrobię dodajemy do ziemniaków. Łączymy z jajami, solą oraz mąką i zagniatamy. Farsz: Cebulę obieramy, siekamy

Camilla w kuchni
Kotlety panierowane w plackach ziemniaczanych 166

Przepyszny obiad lub obiadokolacja Składniki • 4 małe piersi z kurczaka • 8 ziemniaków średnich • 1 marchew • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • 2 jajka mniejsze • 2 -3 łyżki mąki • sól • pieprz • mały pęczek świeżych ziół oregano pietruszka seler lubczyk • olej Sposób przygotowania 1. • piersi z kurczaka posypać solą i pieprzem  odstawić na 2 godziny do lodówki 2. Zetrzeć ziemniaki na drobnej(...)tarce  Z ziemniaków odcisnąć sok do szklanki  Zetrzeć do ziemniaków na drobnej tarce marchew  czosnek i cebulę.  Dodać jajka mąkę,skrobię osadzoną na dnie szklanki  i posiekane zioła wszystko razem wymieszać  i doprawić solą pieprzem 3. w powstałej masie ziemniaczanej panierować  piersi z kurczaka nie jest to proste ale warto się  pomęczyć

W królestwie smaków Beaty
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 217

smażenia, wykorzystajcie ten sposób i dajcie się rybie rozmrozić w mleku do końca (po podgrzaniu mleka wyłączcie gaz) . Do fishburgerów rybę w mleku gotujemy, około 5-6 minut.   Ziemniaki obieramy i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy dokładnie widelcem. Czerstwą bułkę obieramy ze skórki i namaczamy ją w mieszance składającej się(...)oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko rozgniatamy ugotowane w mleku mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej i bułki

Karo in the Kitchen