ziemniak - 9653 przepisów (strona:101/644)

Domowe czipsy 203

zrobić tanim kosztem w domu. Takie domowe czipsy, są pyszne i niewiele potrzeba do ich zrobienia :) Jedynym ograniczeniem w ich zrobieniu jest potrzebny "sprzęt" który bardzo cienko pokroimy ziemniaki. Ja użyłam mandoliny. Składniki: - 4 duże ziemniaki, - sól, papryka wędzona, - olej do smażenia (ok 1 l - użyłam rzepakowego). Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, wycieramy do sucha. Kroimy je bardzo cienko(...)delikatnie posypujemy solą i papryką wędzoną (tej nie musimy żałować). W szerokim, wysokim garnku rozgrzewamy olej (musi być bardzo gorący, tak by zaczęły się pokazywać pęcherzyki), wrzucamy pojedynczo plastry ziemniaków (jak wrzuci się posklejane to nie będą się dobrze smażyły), nie za dużo na jedną porcję. Można przemieszać je na początku łyżką. Smażymy je, aż będą złociste, wyjmujemy łyżką cedzakową

Co na wege obiad?
Papryka faszerowana ziemniaczanym puree 107

zapiekaną z różnymi farszami. Ten okazał się jednym ze smaczniejszych. :-) To obiad, który wymaga trochę uwagi, ale gwarantuję, że warto. Czy można wyobrazić sobie lepsze połączenie niż boczuś z ziemniakami i gałką muszkatołową? ;-) 4 papryki 6 średnich ziemniaków 100g boczku 100g kiełbasy 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła 50ml mleka 100g startego żółtego sera olej(...)Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, tlłuczemy z dodatkiem masła, mleka i szczypty gałki muszkatołowej.  2. Cebulę smażymy, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Mieszamy z ziemniakami, 1/2 sera i całość chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z papryki odcinamy kapelusze, wydrążamy gniazda nasienne. W środku smarujemy olejem. Napełniamy farszem, pieczemy przez 45 minut

Szefowa kuchni
Zupa ziemniaczana po rycersku 107

wywaru z mięsa i warzyw 4-5 ziemniaków 10 cebul szalotek tłuszcz łyżeczka miodu 2 łyżki fasoli Jaś 2 łyżki startego chrzanu łyżka musztardy strąk papryki konserwowej 2/3szklanki śmietany 1-2 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, gotować. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać miód, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami(...)połowie gotowania. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować i połączyć z ziemniakami, chrzanem, musztardą, zmieloną papryką i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Placki ziemniaczane po węgiersku. 149

może dlatego ze kiedyś nie mieliśmy do dyspozycji tylu sprzętów kuchennych które nam ułatwiały w pracy. Zrobienie placków to naprawdę żadna filozofia , spróbujcie sami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka(...)także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie kiedy jej nadmiar nam wyparuje. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce. (Jeśli nasze ziemniaki są zbyt wodniste wtedy  odlać większość powstałego soku. Można sok odstawić na jakiś czas w misce a po chwili

Radość kipiąca uśmiechem.
Kapuśniak z kiszonej kapusty 173

talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe  30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji żeberko, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w większą kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek(...)grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przesmażamy

Pelusiowa Kuchnia
Ziemniaki z masłem i serkiem zapiekane w piekarniku 119

Przepyszne ziemniaczki dla mnie nie trzeba dodatków  Fajnie się też sprawdzają gdy goście  są już spóźnieni i obiad stygnie Składniki • około 1,5 kg ziemniaków • 3 łyżki masła • 100 g serka mój ulubiony • 2 łyżki jogurtu greckiego • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Ziemniaki ugotować odcedzić wodę dodać sól,  pieprz,serek,jogurt i 1 łyżkę masła •  Wszystko(...)razem zmiksować mikserem 2. • Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 /20  posmarować masłem  • Przełożyć ziemniaki zrobić małe wgłębienia resztę  masła kawałeczkami rozłożyć po całej powierzchni  •Włożyć ziemniaki do nagrzanego piekarnika 200 stopni  na 30 minut z termoobiegiem

W królestwie smaków Beaty
Mazowiecka polewka z przecieruchów 75

Polewka jest to zupa na której wychowałam się ,ponieważ urodziłam sie w poznańskim . Tam znana jest polewka w dwóch wersjach ( przynajmniej tam gdzie urodziłam się ) 1, to ziemniaki na wodzie , 2, to mąka na mleku. Po przeprowadzce do mazowieckiego ,od czasu do czasu słyszałam że u jednej kolezanki na obiad jest polewka , to druga gotuje polewkę , Pomyślałam ze ta biedna(...)której pływały kluch podobne do kładzionych i mnóstwo skwarek.Musze powiedzieć że smakowało mi . Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym troche nie dostosowała jej do swojego smaku . Sladniki 1kg ziemniaków 200g mąki ( mąke dodaje na wyczucie , zależy od gęstości ciasta)  2 jajka 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego ( może być surowy) sól,pieprz do smaku 1 łyżeczkę majeranku 1 ząbek

Eli Gotowanie
Kotlet ziemniaczany 114

Kotlet ziemniaczany to coś po między plackami ziemniaczanymi a kopytkami. Często je robię jak mi zostają ziemniaki po obiedzie . Jak już kiedyś pisałam nie lubię wyrzucać żywności . Takie kotlety to nie jest mój pomysł . I nie powiem czyj , myśle że jest stary jak co najmniej dania ,które można nazwać daniami . W moim przypadku , nauczyłam się je robić od mamy(...)swojej babci i tak w tył idąc można by rzec z pokolenia na pokolenie , tylko dodatki zmieniają się . Orginał to gotowane ziemniaki ,jajko i skwarki . Ponieważ ja jestem bardziej roślinożerna jak mówi mój mąż , dodaje różne warzywa do niego w zależności od sezonu.  Dzisiaj to będzie papryka.   Skladniki ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle  zostało

Eli Gotowanie
Szybko ,łatwo i przyjemnie 157

lubi to co się ma - tak mówi przysłowie . I w myśl tego musiałam polubić to co mam czyli filet drobiowy. Żeby filecik nie był samotny to dorzuciłam na ruszt ziemniaki , marchewkę i jajko . Bardzo ładnie wyglądało do chwili próby odklejenia je z folii . Pozostało tylko to co widać Składniki  Filet z piersi kurczaka - sztuk tyle ile uczestników biesiady(...)ziemniaków 3 marchewki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu  1 lyżeczka papryki ostrej. Wykonanie 1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią . 2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso ,  3 . Marchew i ziemniaki umyć ,obrać i pokroić na cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką ) Przełożyć do marynaty

Eli Gotowanie
Drożdżowe placki ziemniaczane 136

Placki te od lat robię w okresie kiedy młode ziemniaki są drogie i chemiczne . Natomiast stare są bez smaku . Nie wspomnę że więcej ich ląduje w koszu na śmieci niż w garnku. Ale do placków ziemniaczanych są idealne ponieważ mało wody w sobie mają . Wykorzystuję je jako dodatek do mięs . Do tego trochę jakiegoś ostrego sosiku i obiad doskonały wychodzi(...)Składniki  ( na 4 osoby) 7 dużych ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko 5 g drożdży (lub jedno instant ) 3 cebule dymki z szczypiorem sól,pieprz do smaku ( po 1 łyżeczce)  2 łyżki ciepłej wody  1/2 łyżeczki cukru oliwa do smażenia  Wykonanie  Krok 1 . Ziemniaki obrać i wymyć. cebulę wymyć i pokroić na drobno. Krok

Eli Gotowanie
Omlet ze szparagami i młodymi ziemniaczkami. 137

bardzo krótkim czasie. Idealne dla zapracowanych. To ,ze danie jest szybkięw w wykonaniu wcale nie znaczy ,ze jest mniej smaczne ;-)    Polecam! Składniki; 5- 6 małych ugotowanych ziemniaków 2 łyzki oleju 1 mała cebula pół pęczka szparagów 7 jajek lekko roztrzepanych pół szklanki mleka 10 dag sera feta sól, pieprz 1 łyzka przyprawy z suszonymi pomidorami(...)Ziemniaki kroimy na cwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy drobno posiekana cebule oraz pokrojone ziemniaki. Obrane szparagi wrzucamy na  osolony wrzątek i gotujemy około 5 min. Po tym czasie odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Każdy szparag kroimy na pół a potem wzdłuż na cienkie plastry. W misce mieszamy jajka ,mleko, pokruszony ser, sól, pieprz, przyprawę, pokrojone szparagi

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyzy z mięsem 111

CIASTO: · ziemniaki 1,5 kg · mąka pszenna 0,5 szkl · jajka 2 szt FARSZ: · cebula 1 szt · mięso mielone 0,5 kg · olej 1/4 szkl · sól · pieprz  Ciasto: Połowę ziemniaków gotujemy i mielimy. Resztę ziemniaków trzemy, odciskamy sok, odstawiamy, po czym zlewamy płyn. Skrobię dodajemy do ziemniaków. Łączymy z jajami, solą oraz mąką i zagniatamy. Farsz: Cebulę obieramy, siekamy

Camilla w kuchni
Kotlety panierowane w plackach ziemniaczanych 131

Przepyszny obiad lub obiadokolacja Składniki • 4 małe piersi z kurczaka • 8 ziemniaków średnich • 1 marchew • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • 2 jajka mniejsze • 2 -3 łyżki mąki • sól • pieprz • mały pęczek świeżych ziół oregano pietruszka seler lubczyk • olej Sposób przygotowania 1. • piersi z kurczaka posypać solą i pieprzem  odstawić na 2 godziny do lodówki 2. Zetrzeć ziemniaki na drobnej(...)tarce  Z ziemniaków odcisnąć sok do szklanki  Zetrzeć do ziemniaków na drobnej tarce marchew  czosnek i cebulę.  Dodać jajka mąkę,skrobię osadzoną na dnie szklanki  i posiekane zioła wszystko razem wymieszać  i doprawić solą pieprzem 3. w powstałej masie ziemniaczanej panierować  piersi z kurczaka nie jest to proste ale warto się  pomęczyć

W królestwie smaków Beaty
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 184

smażenia, wykorzystajcie ten sposób i dajcie się rybie rozmrozić w mleku do końca (po podgrzaniu mleka wyłączcie gaz) . Do fishburgerów rybę w mleku gotujemy, około 5-6 minut.   Ziemniaki obieramy i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy dokładnie widelcem. Czerstwą bułkę obieramy ze skórki i namaczamy ją w mieszance składającej się(...)oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko rozgniatamy ugotowane w mleku mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej i bułki

Karo in the Kitchen
Pierogi ruskie. 218

lubię go czuć. Składniki:  (na 25 pierogów)   1. Ciasto: 400g mąki pszennej ( ja dałam tortową), 1 jajko, szczypta soli, 270ml wody (wrzątek).   2. Farsz: 700g obranych ziemniaków, 1 duża cebula, 250g twarogu tłustego, sól, pieprz, olej do podsmażenia. 3. Ponadto: 1 duża cebula, olej do podsmażenia. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Twaróg i ziemniaki przepuścić(...)przez maszynkę.   Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju - zeszklić. Ostudzić.   Ziemniaki, twaróg i zeszkloną cebulę wymieszać, dodać soli i pieprzu do smaku. Mąkę wsypać do miski,posolić lekko. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlewać powoli wodę. Mieszać na początku łyżką by się nie poparzyć. Po chwili dodać jajko i wyrabiać ciasto. Dosypywać mąki

W kuchni u Moniki