ziemniak - 9653 przepisów (strona:103/644)

Botwinka z ziemniakami 177

wstępy. Krótko: botwinka jest moim smakiem lata podobnie jak  ogórki małosolne . B otwinka porcja dla 2 osób: pęczek botwinki marchewka mała pietruszka mały por kawałek selera 2-3 ziemniaki sol 1-2 łyżki octu spirytusowego śmietana 18% 1 litr wody 1. Włoszczyznę obieramy i gotujemy w 1 litrze wody z 1 łyżką soli.  2.  W  międzyczasie(...)wraz z łodygami. 3. Gdy woda się zagotuje, dorzucamy buraki i pokrojone łodygi, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 4. W tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę. Przed dorzuceniem ich do zupy wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy do zupy. Reszta włoszczyzny nie będzie nam już potrzebna. 5. Zupę wraz z dodanymi

Perfect home life
Knedle ze śliwkami 158

dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2 kg  ziemniaków , 2 szklanki  mąki , 1  jajko , sól , 30 dag  śliwek , 1 szklanka  śmietany  18%, 2,5 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1.  Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości(...)osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Przestudzone ziemniaki wykładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. 2.  Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę.  Ciasto zlepiam w kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Razowe knedle dietetyczne 168

Tradycyjne knedle robi się z ziemniaków, mąki pszennej i jajka. Ja postanowiłam sobie trochę utrudnić i mąkę pszenną zastąpić kaszą manną razową, a z jajek całkowicie zrezygnować. Ciasto wyszło oczywiście cięższe, bardziej zbite, ale za to bogatsze w błonnik i wartości odżywcze. I do tego sycące. Takie knedle, zamiast tradycyjnych, w umiarkowanych ilościach do jadłospisu mogą włączyć osoby będące(...)redukcji . Nie polecam ich natomiast tym, którzy stosują dietę lekkostrawną - razowe kasze mogą podrażnić przewód pokarmowy. Składniki (24 szt): 200 g kaszy manny razowej 600 g ziemniaków (waga po obraniu) kilkanaście obranych śliwek, w zależności od wielkości i umiejętności nadziewania knedli 1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto

Powiedz dietom nie
Tortilla de patatas - pierwszy przepis 118

wspaniale chrupią!), pomidory (zarówno te świeże, jak i suszone) i wiele, wiele innych, czyli co tylko przyjdzie nam do głowy. Składniki na podstawową wersję: - 8 jajek - 1 kilogram ziemniaków - olej lub oliwa do smażenia - sól Przygotowanie: Najpierw ziemniaki - obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Tak przygotowane wrzucam na patelnię i podsmażamy pilnując aby się nie przypaliły. W trakcie podsmażania(...)lekko doprawiamy solą. Gdy trochę zmiękną, odstawiamy na bok. Teraz czas na jajka - rozbijamy, dodajemy sól i za pomocą trzepaczki łączymy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy ziemniaki do masy jajecznej i dobrze mieszamy uważając, żeby ziemniaki nam się nie rozpadły (jak się rozpadną to znaczy, że były zbyt długo podsmażane).  Wylewamy wszystko na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Co jakiś

Życie zamknięte w smaku
Pistou i lato w Prowansji 128

oliwek - sól - pieprz Przygotowanie sosu pistou: Miksujemy wszystkie składniki w blenderze i doprawiamy. Odstawiamy sos do lodówki do chwili aż będzie potrzebny. Składniki na zupę: - 3 młode marchewki - 2 ziemniaki - 200 gram świeżego zielonego groszku (nie dostałam, wrzuciłam mrożony) - 200 gram fasolki szparagowej - 150 gram młodej cukinii - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku rozgniecione - 1 cebula(...)zupy (gwiazdki) - parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy ser Przygotowanie zupy: Obieramy marchewkę i kroimy według zasady: wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Skórki pozbawiamy również ziemniaki. Je jednak kroimy systemem: wzdłuż na cztery części, a potem w plasterki. Odstawiamy marchewkę i ziemniaki na bok. Groszek obieramy, no chyba, że ktoś używa mrożonego. Fasolce odkrawamy końcówki, a potem

Życie zamknięte w smaku
Kotlety ziemniaczane z wędzonym śledziem 149

Kolejne na moim blogu typu:  kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie ziemniaków i wędzonych śledzi. A smak bardzo interesujący. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 30 dag wędzonych śledzi Ok. 800 gram ugotowanych ziemniaków 2 jajka Sól, pieprz Bułka tarta Olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)skórą ). Przestudzone ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno pokrojone. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy wałek, który kroimy na kawałki. Z kawałków formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Sałatka ziemniaczana z szynką konserwową 150

wiem jak Wy, ale ja osobiście bardzo lubię sałatki. Chyba wszystkie. Najlepiej do sałatki wykorzystać ziemniaki które gotowaliśmy dzień wcześniej - zwłaszcza te "w mundurkach". Gotując takie ziemniaki dorzucamy kilka dodatkowych. I za jednym gotowaniem mamy je również  do sałatki. Składniki: Kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach 150 gram szynki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duża cebula(...)ogórki kiszone 1 słoik marchewki z groszkiem Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki, jajka, cebulę kroimy w kostkę. Natomiast szynkę kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy odsączoną marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kilka łyżek majonezu. Całość mieszamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ćwiartki kurczaka pieczone z pieczarkami i ziemniakami 112

Już sam pieczony kurczak to wiadomość, że potrawa musi być smaczna a do tego jeszcze ziemniaczki i pieczarki. Całość pycha. Składniki: Ćwiartki z kurczaka dowolna ilość Pieczarki Ziemniaki Czerwony delikat Sól Przyprawa do ziemniaków 1 łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i 1 łyżką oleju ( nośnikiem smaku jest tłuszcz ). Pozostawiamy do zamarynowania. Ćwiartki

Smaki Ewy
Sandacz smażony na oleju kokosowym w otoczeniu pikantnego puree 147

oleju kokosowym, podanego z puree ziemniaczanym z chili. A jak wiadomo dzisiaj jest piątek. Składniki: 1 średni sandacz Sól Pieprz kolorowy Mąka Olej kokosowy Puree Dowolna ilość ugotowanych ziemniaków ( miałam 4 średnie  ) Gęsta śmietana 1 papryczka chili Wykonanie: Sandacza filetujemy, myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem kolorowym.  Pozostawiamy do zamarynowania(...)złoty kolor na oleju kokosowym. Papryczkę chili myjemy, kroimy na połowę i usuwamy nasiona ( warto ubrać rękawiczki ) Papryczkę bardzo drobno kroimy i dodajemy razem ze śmietaną do ugotowanych ziemniaków. Całość wyrabiamy tłuczkiem do ziemniaków.  Usmażonego  sandacza podajemy z puree z ziemniaków i surówkami. Dobrze do tego pasuje marchewka z groszkiem na gęsto. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pieczone ćwiartki z kurczaka na ostro w otoczeniu ziemniaczków z kolendrowym twarogiem 180

pieczonymi ziemniaczkami to już poezja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest rewelacyjny. Gorąco polecam. Składniki: Kurczak 3 ćwiartki z kurczaka Pieprz czarny mielony Chili, mieszanka przypraw Sól Ziemniaczki z twarogiem Ziemniaki 4 sztuki ( spore ) Czosnek granulowany 200 gram twarogu Łyżeczka kolendry – ziarna Sól Pieprz ½ cebuli Ok. 2 łyżki gęstej śmietany Oliwa/ olej Wykonanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem(...)chili. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Ziemniaki porządnie szorujemy. Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do twarogu wraz śmietaną, pokrojoną drobno cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Wyszorowane ziemniaki nacinamy co ok 1 cm ( ale nie do końca ), układamy na foli aluminiowej. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i nacięcia posypujemy granulowanym czosnkiem. Zawijamy w folię ( każdego oddzielnie ). Kurczaka wraz

Smaki Ewy
Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i dymką 151

moim wykonaniu, idealnej na grilla, zresztą nie tylko. Zaczyna znikać, gdy miska dotknie stołu i to pewnie jej jedyna  wada, bo trzeba pilnować J . Składniki: Dowolna ilość ugotowanych ziemniaków w mundurkach ( ja miałam 7 ) 2 ogórki kiszone Cebula dymka ( 2 gałązki ) 200 ml majonezu 100 śmietany słodkiej Sól Pieprz Słodka mielona papryka 2 -3 kawałki suszonych pomidorów w oleju(...)Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry około 1 cm. Cebulę ze szczypiorem drobno siekamy, ogórki kroimy w większą kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W misce układamy ziemniaki, smarujemy sosem, posypujemy ogórkami i cebulą dymką. Ponownie układamy ziemniaki i tak do zużycia wszystkich składników. Na koniec dodatkowo dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Smażony pstrąg z pieczonym ziemniakiem 247

podanego pstrąga dostaliśmy w Zagrodzie w Zagórzu Śląskim http://www.zagrodazagorze.pl/ Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie :) SKŁADNIKI: 2 pstrągi sól, pieprz, chili, mąka 2 duże ziemniaki biały ser jogurt cebula ( szczypiorek), czosnek, koperek, sól pieprz szpinak feta sól, pieprz, czosnek Dobrze wyszorowane ziemniaki, chwilę  podgotować. Następnie piec je w sreberku w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około(...)minut. W misce umieścić ser biały, pokrojoną w kosteczkę cebulę ( szczypiorek), 1-2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Gdy już ziemniaki się dobrze upieką, otworzyć sreberko, ziemniaka przekroić na pół i wypełnić masą serową. Pstrąga oczyścić, tym razem obcięłam głowę :) Każdego pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Do środka włożyć pokrojone w plasterki czosnek i gałązkę koperku. Można również

MarciochaKucharzy
Baba ziemniaczana z karkówką i pieczarkami 217

fajny smak nadałam. Baba po upieczeniu z jogurtem greckim (lub śmietaną) idealnie się komponowała i naprawdę świetnie smakowała.  Składniki : na okrągłą formę o średnicy 25 cm 1 kg ziemniaków, 1 biała cebula, 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego, 1 – 2   łyżki soli, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kopiasta łyżka suszonego koperku, ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki(...)czerwonej, ¼ łyżeczki kurkumy, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 400 g pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych lub miksujemy za pomocą miksera. (Odlewamy nadmiar soków, jeśli jest za dużo, ilość jej zależy od ziemniaków). Cebulkę siekamy bardzo drobno, a mąkę mieszamy z kurkumą, koperkiem, solą

Moniki Smakołyki
Babeczki ziemniaczano szpinakowe 144

Babeczki na słono przygotowałam, czyli do jajek, ziemniaki, śmietanę, szpinak, zioła i przyprawy dodałam. Można je same zajadać lub z mięsem, sosami podawać. Na deser zapewne się nie nadają, bo te babeczki słony, a nie słodki smak mają. Warto więc zamienić tradycyjnie ziemniaki ugotowane, na babeczki ziemniaczane ze szpinakiem zmieszane .  Składniki: 12 szt. 450 ugotowanych ugniecionych na puree ziemniaków(...)suszymy, jeśli liście są bardzo duże można pokroić na mniejsze kawałki. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Do jajek dodajemy zimne ziemniaki i za pomocą miksera miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą gładką masę, następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, a na sam koniec dodajemy liście szpinaku. Mieszamy za pomocą łyżki. Masę ziemniaczaną przekładamy

Moniki Smakołyki
Wątróbka drobiowa z cebulą 87

Wątróbka drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą Składniki Danie dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego Nać pietruszki Szczypior Majeranek Sól, pieprz Sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i wkładamy w chłodne miejsce. Ziemniaki obieramy(...)cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy wątróbki, doprawiamy solą, i całość smażymy na dość mocnym ogniu. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią ugotowane ziemniaki przesmażając je na złoty kolor. Przesmażone ziemniaki i wątróbki zdejmujemy z patelni, układamy na talerzach , posypujemy natką pietruszki ze szczypiorem i od razy podajemy

Miód i pieprz