Różyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania. Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec
Kulinarny karnet ChristopheraAppetizers carnival. Karnawał w tym roku jest długi .Zaczął się od Nowego Roku lub wg innych źródeł 6-go stycznia ,Świętem Trzech Króli ,a zakończy
Kulinarny karnet Christopherazeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania. Sałatka śledziowa. 2 śledzie, matiasy w oleju2 cebule średnie2 ogórki
Kulinarny karnet ChristopheraW Anglii odpowiednikiem Tłustego Czwartku jest Dzień Naleśnika. Obchodzony jest w dniu obchodzonego w Polsce tradycyjnego Śledzika. Organizowane są biegi z patelniami. Zwyczaj ten zapoczątkowała
Kulinarny karnet ChristopheraGreen pancakes. Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę
Kulinarny karnet ChristopheraPancake rolls with strawberries. Składniki. Ciasto naleśnikowe. 100g mąki 250ml mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie. 250g twarogu śmietankowego 125ml śmietanki 30% 1 cukier waniliowy 1
Kulinarny karnet ChristopheraStrawberry tea. Składniki. 1 szkl. mąki 3/4 szkl. mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg truskawek 100ml jogurtu greckiego 3
Kulinarny karnet ChristopheraBanana pancakes. Składniki. ½ kg bananów 1 cytryna 3 jajka 3 łyżki cukru 100 ml mleka ½ szkl. mąki ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki anyżku Sól olej do smażenia cukier
Kulinarny karnet ChristopheraLangosz ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. Langos sajtos tejfolos Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest, pochodzącym z Węgier, obecnym na Słowacji i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz
Kulinarny karnet Christopheraprzyrośnięty, zwisający i bruzdowany biały pierścień - pozostałość po osłonie blaszek. Miąższ delikatny, kruchy, biały i tylko pod skórką kapelusza lekko zielonkawy. Zapach przyjemny, słodkawy. U starszych owocników nawet mdlący, ziemniaczany. Smak łagodny, przyjemny.Muchomor sromotnikowy to grzyb śmiertelnie trujący ! Nie należy nawet przeprowadzać próby smakowej w razie wątpliwości co do gatunku. Najłatwiej pomylić z innymi grzybami młode muchomory sromotnikowe. Mogą
Smaczna PyzaTradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami.Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej
prawdziwe jedzenieCzęsto robię kotlety z ryby i puree ziemniaczanego. Jest to potrawa trochę z tych na ciężkie czasy ( mały kawałek ryby, garstka ugotowanych ziemniaków). A co by było gdyby kotlety trochę ,, uszlachetnić "?. Użyłam po prostu zamiast zwykłych ziemniaków kawałek batata ( kupowałam do gulaszu z batatami).Doprawiłam trochę pikantniej . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniOdcedzam. Siekam pęczek koperku. Dodaję go do ziemniaków wraz z masłem i robię lekkie puree. Na talerzu wykładam sałatę, na nią rybę, a obok ozdobnie odrobinę puree ziemniaczanego. Wszystko posypuję prażonym słonecznikiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki