przygotowanie, ponieważ potrzebujemy tylko olej i ocet. Producenci proponują także, aby zawartość opakowania połączyć z jogurtemnaturalnym, w ilości ok 300ml.Składniki mieszanki:Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula, skrobia ziemniaczana, czosnek, zioła sałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk. SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony
W kuchni Karmel-itkiGrażyna (Grażyna Gotuje). To właśnie Grażyna zorganizowała i zaprosiła nas na Święto Pyry Wielkopolskich Blogerów.Ugoszczone przez panie z Koła Gospodyń miałyśmy okazję skosztować pysznych plyndzy ziemniaczanych, które są symbolem, "znakiem firmowym" tejże wsi. owe placuszki - podane z tzatziki, salsą i sosem czosnkowym Jak to na blogerki przystało, każda z nas coś pysznego do kawy przywiozła. I właśnie
W kuchni Karmel-itkipłatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu 4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód: Zagniotłam kruche ciasto. Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę. Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam na sztywną, lśniącą pianę
W kuchni Karmel-itkiszklanki mąki szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem) 1,5 kg dojrzałych jabłek 1,5 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej (jeśli ktoś lubi zwartą szarlotkę/ można też pominąć) garść rodzynek odrobina rumu (do moczenia rodzynek) Ze składników na ciasto zagniotłam kruche i na 30 minut wstawiłam do lodówki. Rodzynki
W kuchni Karmel-itkimogłam jechać na te warsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją. Przygotowaliśmy: SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM, I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście
W kuchni Karmel-itkimargaryny2 cukry waniliowe1/2 litra mleka1 szklanka cukru2,5 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej Pół szklanki mleka odlałam, resztę zagotowałam. Do pół szklanki mleka dodałam 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Dobrze rozrobiłam i wlałam do gotującego mleka. Ugotowałam razem jak budyń. Dobrze ostudzoną masę połączyłam z 1 kostką masła, dokładnie ze sobą miksując. Następnie
W kuchni Karmel-itkiwięcej niż skąpy, cienki klinek. TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier do jego wyczerpania tak, aby piana była sztywna i lśniąca. Następnie, do ubitych białek, dodaję po jednym żółtku
W kuchni Karmel-itkiHitchcocka, alenaprawdę, ogląda się bardzo przyjemnie. DOMOWY KISIEL POMARAŃCZOWY./autorski;/ 4-5 porcji litr soku ze świeżych pomarańczy (może być również z kartonika) 4 łyżki cukru 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody Sok wyciskam z pomarańczy (ok. 10-12 sztuk), przefiltrowuję przez sitko, by pozbyć się szumowin. Podgrzewam z 3 łyżkami cukru. W tym czasie skrobię rozrabiam
W kuchni Karmel-itkitylko czwórka, więc brzuchy nasze nie dałyby rady nawet połowie.Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU. PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą.Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki
W kuchni Karmel-itkiKOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku 1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Polędwice z tuńczyka obsmażam z obu stron, pod koniec smażenia doprawiając solą i pieprzem. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę i robię zasmażkę. Dolewam śmietankę, dokładnie mieszam
W kuchni Karmel-itkiwszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny! Pierś z kaczki podana z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim talerzu zamiast kaczki
W kuchni Karmel-itkiskąd to wiem:)) KREM Z ADVOKATEM: 350 ml mleka 250 ml advokatu (ja użyłam takiego swojej roboty) 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok, wymieszać z advokatem. Cukier utrzeć z żółtkami do białości ( ja robię to mikserem końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane
Blondynka Gotujepodsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla dziecka - mój syn uwielbia je kroić i gotować:) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Mąki i sól wysypać do dużej miski, albo na stolnicę. Następnie wyłożyć ziemniaki przeciśnięte przez praskę i jajko. Zagnieść, podsypując
Blondynka Gotujepółtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja miksowałam w malakserze) 250 g serka mascarpone 3 jajka 400 g mleka skondensowanego słodzonego ziarenka z jednej laski wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze w żelu: czerwony, różowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki oprócz barwników zmiksować lub utrzeć ręcznie do połączenia się
Blondynka Gotujekostki masła (jak ktoś woli bardziej maślany krem dodaje więcej masła) 1 cukier waniliowy (16g) 4 łyżki mąki pszennej, z lekką górką (może być krupczatka) 5 łyżek mąki ziemniaczanej, z lekką górką 4 żółtka Ponadto: cukier puder do posypania Wykonanie: Musimy zagotować dwie szklanki mleka z cukrami i masłem. Jedną szklankę mleka miksujemy z żółtkami i mąkami. Po zagotowaniu
Blondynka Gotuje