sobie na kanapie z filizanka pysznej, cieplej herbatki i kawalkiem ciasta.Szarlotka z budyniemskladniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej maly proszek do pieczenia 2 budynie smietankowe 3/4 l mleka 1 kg jablek cynamon wykonanie:Margaryne ucieramy z 1 szklanka cukru i zoltkami. Dodajemy make i proszek do pieczenia
Przysmaki KarolkiSmaki i aromaty lata uwodza nas na kazdym niemal kroku. Warzywa sa swieze i chrupiace, owoce takie soczyste i pachnace. Czasami mysle, ze nic wiecej do
Przysmaki Karolkitrakcie jedzenia :D Mam nadzieje, ze i Wam to ciasto zasmakuje wiec sie czestujcie :)Ciasto/Tort z bananamiskladniki na biszkopt: 3 jajka 90g cukru 50g maki pszennej 50g maki ziemniaczanej 1 lyzeczka proszku do pieczenia skladniki na mase: 9 lyzeczek zelatyny 300g jogurtu naturalnego 600 ml smietany kremowki 150g cukru sok z polowy cytryny okolo 6 lyzek mleka 2 opakowania
Przysmaki Karolkiopakowania ciasta francuskiegp125g miekkiego masla125g cukru125g zmielonych migdalow0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej3 jajka1 lyzka Amaretto1 zoltko do smarowaniawykonanie:Cukier ucieramy z maslem do bialosci. Dodajemy jajka, migdaly i make ziemniaczana. Ucieramy. Na koncu dodajemy Amaretto.Z ciasta francuskiego wycinamy kola, mozna to zrobic za pomoca szklanki lub filizanki.Z tej porcji ciasta mi wyszlo 18 krazkow.Mase migdalowa wykladamy na polowe krazkow
Przysmaki Karolkijakos znioslo te wszystkie niedogodnosci i wraz ze sokiem malinowym smakowalo tak jak to sobie wyobrazalam. Tego mi wlasnie bylo trzeba.Cisto z jagodami i malinamiskladniki: 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masla 0,5 szklanki cukru 3 jajka 3 lyzki wody 1 opakowanie utrwalacza do smietany - smietan
Przysmaki Karolkiodglosy kutego zelaza.Gospodnynie krzataja sie w ciemnych kuchniach z XIX w. Na murowanych piecach smaza powidla. Sa tez inne gospodarstwa, nowsze, bogatsze. Tam przy piecu uwiaja sie smazac placki ziemniaczane mieszkanka pobliskiej wsi. Powoli w kuchni zbiera sie gromadka ludzi, wszyscy czekaja na placki.A nieopodal, przed domem inni wyplataja wiklinowe kosze, czesza len. Niektorzy depcza kapuste.Patrzac na to wszystko
Przysmaki Karolkijest przepyszna, w końcu to czekolada więc nie może być inaczej. Rolada czekoladowa z delikatnym musem. Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli. Żółtka wraz z cukrem ubijamy mikserem do białości
Przysmaki Karolkiroladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli. Żółtka wraz z cukrem ubijamy mikserem do białości. Dodajemy przesiane
Przysmaki Karolkipowodzeniem może byc pomarańczowe , waniliowe czy migdałowe . Wypróbujcie , bo naprawdę warto. Składniki : 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki przennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki masła. 1 cytryna Wykonanie : Masło stopić i wystudzić. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok . Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec
Malinowa Kawiarenkalubię jak mnie ktoś wyręcza . Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi będą nogi ( a w zasadzie pałki ) kurczaka w majeranku podane z jabłkami nadzianymi duszoną kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym z wędzonką i szczypiorem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwyrośnie. Można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną. Wymiary foremki : średnica 23 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 40 minut Składniki:Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska brzoskwinie
Słodkości i nie tylkosmak wyszedł idealny. O niebo lepszy niż ten z torebki. Jesteście zainteresowani? Zapraszam po przepis! Składniki :* 2,5 szklanki mleka * 2 łyżki mąki pszennej* 3 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 dojrzałe banany* 4 żółtka* 4 łyżki cukru Przygotowanie :2 szklanki mleka zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami, cukrem i żółtkiem. Do zagotowanego mleka wlać dokładnie wymieszane mąki
Magiczne Życie Martyczerwona2 ząbki czosnku200 ml bulionu kurczakowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny2 łyżki oleju Indyka myjemy I kroimy w kostki. Bulion mieszamy z mąką ziemniaczaną, sosem sojowym, sokiem z cytryny.Rozgrzewamy wok- dajemy 1 łyżkę oleju.Smażymy indyka aż przestanie być różowy.Drób przekładamy na talerz. Nalewamy do woka pozostałą łyżkę oleju- wrzucamy szparagi ( szaragi płuczemy
Smaki EdytyW dzisiejszym poście przedstawię Wam roladę z masą budyniową o smaku cappuccino.Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie w domu rolady biszkoptowej to jakaś niebywale trudna
Smakołyki Berenikitwaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników- brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus- do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę otartą z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać - w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para
Smakołyki Bereniki