Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem 193maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smacznego!krem porowo-ziemniaczany
Bon Appetit Małgorzaty
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 291kuchni nie może wiać nudą, a gotowaniem trzeba się bawić!Dziś postawiłam na gnocchi, czyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne!Składniki:1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny
Kitchens Alphabet
Ziemniaki nasze codzienne 253najwiekszy na swiecie monument ziemniaka.Pomnik ze stelazem ma 9 m wysokosci,a sama bulwa 3.95 metra.Tak uczczono wyhodowanie nowej odmiany w tamtejszej " Hodowli ziemniaka".Bylam,widzialam i zrobilam zdjecie ziemniaczanego pomnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym z różowym pieprzem 248miodu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu. Mieszamy i chwilę podgotowujemy.Przed podaniem polędwiczki kroimy w 2 centymetrowe plastry i polewamy sosem. Jako dodatek proponuję ziemniaczany gratin i gotowaną fasolkę szparagową
Smakowity Blog Kulinarny
Historia pewnego wina 165twórczym kryzysie. Kilka lat temu wydał swoją pierwszą powieść, która zrobiła furorę - była tłumaczona na wiele języków, zdobyła kilka prestiżowych nagród, wreszcie sprawiła, że Jay zarobił sporo pieniędzy. Ziemniaczany Joe to opowieść o młodości Jay'a, o wakacjach, które spędzał u dziadków w niewielkim, górniczym miasteczku; o jego przyjaźni z Joe - starszym panem, który potrafił wyhodować niesamowite rośliny, podróżował
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zwykły-niezwykły krem z ziemniaków 256dodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć w sobie tyle różnych smaków, idealnie ze sobą współgrających. Kiedy nalałam zupę na talerz, zaczęłam szukać jakiegoś kolorystycznego akcentu - padło na sos sojowy. Świetnie tutaj pasuje
Pożeraczka, czyli raz adobrze
O krytyce jedzenia, czyli książka niekoniecznie kucharska 214poznawanie samego siebie.Ciekawym aspektem książki są przepisy. Nie ma ich dużo, ale wydają się być naprawdę ciekawe. Z pewnością kilka wypróbuję - ciasto waniliowe Nicky'ego, ptysie serowe czy omlet ziemniaczany. Co ciekawe - na końcu książki znajduje się spis wszystkich przepisów, co ułatwia ich późniejsze znalezienie. Bardzo mi się ten pomysł spodobał.Książkę polecam. Daleko jej do książki kucharskiej, ale jest
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekane ziemniaki w sosie 447Zapiekane ziemniaki w sosie...Kawałki ziemniaków zatopione w śmietanowym sosie.Na wierzchu ciągnąca się mozzarella.Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem.Niebo w gębie!Składniki:1,5 kg ziemniaków;500
Gospodyni Miejska
Sałatka jarzynowa 379Sałatka jarzynowa...Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki.Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo.W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej.Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą
Gospodyni Miejska
P... Pommes dauphine! 178rzędu? :p Na pewno znacie tą elegancko brzmiącą nazwę Pomme dauphine. To wywodzący się z Francji pyszny dodatek do dań składający się w oryginale z purée ziemniaczanego oraz ciasta parzonego. Mieszanina ta zostaje uformowana w kulki, a następnie smażona na głębokim oleju. Nie trzeba jednak sztywno trzymać się przepisu i z mojego doświadczenia powiem Wam, że żadne "ciasto parzone
Kitchens Alphabet
G... Gratin. 455Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo
Kitchens Alphabet
Domowej roboty ciastolina 177spożywcze, można dodać zapach do ciasta. Wszystkie składniki wymieszać w garnku. Podgrzewać na małym ogniu nie przerywając mieszania. Masa powinna zgęstnieć. Ciastolina będzie gotowa , gdy uzyska konsystencję gęstego puree ziemniaczanego, a urwany kawałek nie będzie kleił się do palców. Pozostawić do przestygnięcia. Ciepłą ciastolinę wyrabiać na stolnicy - im dłużej , tym będzie ona elastyczniejsza. Podzielić ciastolinę na kawałki i zafarbować barwnikami
Malinowe Pocałunki
okraszone ziemniaki z barszczem... 246Składniki: żeberka wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 1 pęczek, czarny pieprz mielony, śmietana 12% - ile potrzeba, Kucharek - uniwersalna, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki
W Mojej Kuchni Lubię
karkówka w pomidorach do placków z młodych ziemniaków czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 199Składniki: MARYNATA: karkówka 60 dag, przyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża
W Mojej Kuchni Lubię
młode ziemniaki z czosnkiem, kotletem schabowym i mizerią na obiad... 234Składniki: ziemniaki młode 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ząbki czosnku 1 główka, papryka ostra mielona 3/4, kotlety schabowe 5 małe, panierka do kurczaka Prymat, jajka
W Mojej Kuchni Lubię