ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:25/334)

kasza jaglana z truskawkami 155

kasza jaglana z truskawkami Gotowa kasza z truskawkami   Świeży smak truskawek, migdałów i nasion słonecznika, połączony w prosty sposób z jaglaną kaszą i miodem stworzą, smaczny i delikatny posiłek. O wyjątkowej mocy cennych probiotyków, minerałów i witamin Składniki Dane dla czterech osób 200 g kaszy jaglanej 400 gr truskawek 2 łyżki miodu 1 brzoskwinia szczypta cynamonu sok z cytryny(...)limonki 10 g migdałów 10 g nasion słonecznika Sposób przygotowania Aby pozbawić kaszę gorzkiego smaku należy najpierw namoczyć ją w zimnej wodzie na co najmniej 14 godzin, a następnie kilkukrotnie ją przepłukać.  W dalszej kolejności wrzucamy kaszę do gotującej się wody w proporcji 1szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Szklankę kaszy gotujemy, aż „wypije” całą wodę (ok 15 minut

Miód i pieprz
Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem 170

już w owsiance, ale przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam spróbować. Jak na ciasteczka kokosowe są nietypowe, bo wiórki mieli się dodatkowo w blenderze, tak samo jak słonecznik. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie, warte wypróbowania. *płatki teff są uzyskiwane z miłki abisyńskiej i nie zawierają glutenu.  Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem 1/3 szklanki płatków(...)teff 1/3 szklanki słonecznika 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki mąki ryżowej  (u mnie wyszło trochę więcej, około 1/2 szklanki) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego mleka 3 łyżki oleju kokosowego 1/3 szklanki ksylitolu fińskiego pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Płatki z teffu, słonecznik i wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy przez chwilę. Można też zmielić

FitKot
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 187

chleb Etap II - dzień drugi: 130 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki gryczanej 250 ml przegotowanej letniej wody 1/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki rodzynek +po łyżce nasion słonecznika i sezamu na wierzch  Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - jak zrobić(...)wyrosła. Następnego dnia do przygotowanej wcześniej masy dodaj 130 g mąki żytniej, 200 g mąki gryczanej, wodę oraz sól. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Dodaj dodatki: nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane, rodzynki (jeśli rodzynki masz siarkowane - zalej je na 1-2 minuty wrzącą wodą, po czym przepłucz; rodzynki niesiarkowane dostaniesz np. w sklepie ze zdrową żywnością). Foremkę nasmaruj

Moje Qulinaria
Krem z brokuła 203

zdecydowanie jedna z moich ulubionych. Wszystko czego potrzebujemy do jej przygotowania to brokuł, ziemniak, czosnek, przyprawy, jogurt i trochę wody. Niedużo, prawda? :) Zupa świetnie smakuje z prażonymi pestkami (słonecznik, dynia), orzechami (migdały, laskowe, nerkowce), pełnoziarnistymi grzankami, czy w mnie zdrowej wersji z groszkiem ptysiowym, czy serem. Dodatki można dobierać dowolnie, według tego co mamy akurat pod ręką :) Świetnie sprawdzi się(...)SKŁADNIKI (4 porcje) 1 brokuł 1 ziemniak 1 duży zabek czosnku  125 ml jogurtu greckiego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu świeżozmielony pieprz sól pestki słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, ziemniaka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Warzywa dokładnie płuczemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i dodajemy ziele, liść laurowy, pieprz oraz

DefinicjaSmaku
współpraca z Ziarenkowo 207

Lubicie czasami pochrupać ziarenka? Słonecznik na przykład? Zdrowa, pełna białka i błonnika przekąska, prawda? :) Poza tym świetnie sprawdza się przy wypieku pieczywa, owsianych ciasteczek, jako posypka sałatki...ma wiele zastosowań w kuchni. Jeśli na trzy pierwsze pytania odpowiedzieliście twierdząco, musicie teraz zajrzeć na stronę Ziarenkowo ! Mają tam do zaoferowania mieszanki ziaren w różnych kombinacjach smakowych.  ~"Słoneczne Pola" - słonecznik, sezam(...)siemię lniane. ~"Euforia" - słonecznik, konopia siewna, pestki dyni. ~"Cynamonowy Raj" - słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon, goździki. Po więcej informacji odsyłam Was na stronę ziarenkowo.com oraz na fanpage na facebooku

chili & sugar
Chleb z ziarnami 160

zwykle zabieram się za pieczenie około 22. Eeehhh, chyba nigdy nie nauczę się robić tego wcześniej. Madzia zażyczyła sobie chleb ze słonecznikiem. Ale taki tylko ze słonecznikiem to nuda straszna :) Więc dostała i ze słonecznikiem i makiem i jeszcze pestkami dyni. 500 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika

Marder&Marder Manufacture
Bułki z pokrzywowym pesto 163

Zbierając pokrzywy do pesto wybierajcie małe, nie kwitnące okazy i najlepiej z terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oliwy z oliwek Pesto: 4 łyżki ziaren słonecznika(...)drożdżowym i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto szczenie przykrywamy folią do żywności i odkładamy na 50 - 60 minut aby podwoiło swoją objętość.  3. Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor. Do wysokiego naczynia wkładamy pokrzywy, rucolę, słonecznik i oliwę. Miksujemy na pesto, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto

Apetyczna babeczka
Chleb orkiszowy z prażonym słonecznikiem 248

Chleb ten powstał spontanicznie, ale efekt jak dla mnie jest całkiem dobry. Podprażony słonecznik jest bardziej wyrazisty w smaku i bardziej chrupiący. Ciasto zrobiłam  wieczorem i pozostawiłam do wyrastania na noc. Składniki na jeden duży bochen : 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 310 ml wody łyżka soli 1/2 łyżki(...)cukru 4 łyżki zakwasu pszennego ( konsystencji gęstej śmietany) Zaczęłam od uprażenia ziaren słonecznika na suchej patelni. Mieszałam, żeby się nie przypaliły i równomiernie uprażyły - jak już zrobiły się brązowe odstawiłam do wystudzenia. Następnie przesiałam mąkę do miski, dosypałam siemię lniane - wymieszałam. Wodę podgrzałam i dolałam do miski - wymieszałam do połączenia składników. Całość odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam

apetytnapieczenie
Chleb mieszany z płatkami owsianymi 253

zamiast mąki żytniej dałam pszenną. Chyba chciałam uniknąć tego, aby chleb miał wilgotny miąższ, bo za takim nie przepadam. Efekt smakowy - całkiem dobry. Płatki owsiane i ziarna słonecznika, które też są w składzie chleba podprażyłam na suchej patelni, co wzbogaciło smak i aromat chleba. Zresztą co tu dużo pisać - trzeba upiec. Ja zaczęłam wieczorem : Najpierw odmierzyłam 2/3 szklanki płatków owsianych(...)podprażyłam na suchej patelni cały czas mieszając, aby się nie przypaliły, na małym ogniu. Zajęło mi to ok. 10 minut - płatki nabrały brązowego koloru. Następnie odmierzyłam 1/2 szklanki ziaren słonecznika ( ok. 7 łyżek ) i także podprażyłam także ciągle mieszając, by się nie przypaliły - zajęło mi to ok. 5 minut. Ziarna zrobiły się brązowe i pachnące. Płatki i ziarna słonecznika odstawiłam

apetytnapieczenie
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 262

ugotowanej białej kaszy gryczanej 300 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki żytniej chlebowej 160 g wody 15 g soli 25 g płynnego miodu smalec do wysmarowania foremki ziarna słonecznika do obsypania foremki i posypania chleba Przygotowanie: Do dużej miski włóż wszystkie składniki prócz kaszy gryczanej. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach kilka minut. Dodaj kaszę gryczanę i przemieszaj ciasto drewnianą(...)kopyścią, tak aby kasza została równomiernie rozprowadzona w cieście. Dokładnie natłuść foremkę smalcem i wysyp ją ziarnami słonecznika. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj je zwilżoną w zimnej wodzie łyżką. Obsyp górę ciasta ziarnami słonecznika. Możesz delikatnie palcami docisnąć ziarna , by po upieczeniu chleba od niego nie odpadały. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3 - 4 godziny, aby spokojnie

Grahamka, weka i kajzerka
Placki ryżowe z warzywami i słonecznikiem 222

czyszczenia lodówki. Wyszło przepysznie! Mogą być dodatkiem do mięsa, można je podać z ulubionym sosem, śmietaną a nawet z samym keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :)  SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków)   2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka  1 cebula kilka łyżek kukurydzy konserwowej garść posiekanego szczypiorku garść ziaren(...)słonecznika  2 jajka 1 łyżka (czubata) mąki pszennej 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej  1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex 1 łyżeczka vegety 1 łyżka masła olej do smażenia *jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać. 1. Ziarna słonecznika

Kto ugości moich gości?
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 151

Gotowe ciasto w lodowce sobie czekało i w co się zamieni nie wiedziało. Migdały, sezam ,słonecznik z pomocą przywędrowały i razem się zmieszały. Do siebie sos z agawy, cynamon zaprosiły i z ciastem wspólnie zwijańce wymyśliły. Smaku Wam nie będę opisywała, tylko do pieczenia zachęcała. Składniki: 50 g tartych migdałów Back Mit, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 50 g sezamu(...)Kresto,   szczypta mielonego cynamonu, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g). syrop z agawy.   Przygotowanie: Migdały, słonecznik, sezam mieszamy z szczyptą cynamonu. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta (w kształcie prostokąta) polewamy 3 -5 łyżkami syropu z agawy i za pomocą pędzla równomiernie rozsmarowujemy. Syropu dodajemy stopniowo. Następnie nakładamy przygotowany

Moniki Smakołyki
PRZEKĄSKA: SAŁATKA ZE SZPINAKU Z SEREM BLUE I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 293

Sałatka ze szpinaku baby, z dodatkiem sera blue i prażonych ziaren słonecznika to idealne danie do grilla, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również jako sałatka na imprezie, dodatek do obiadu, kolacji, itp. U mnie z sosem na bazie octu balsamicznego, ale można dodać również własny ulubiony. Szpinak z miękkim serem pleśniowym i prażonym słonecznikiem to idealne połączenie smakowe. Warto(...)spróbować. Polecam ;-) Składniki: - 100g szpinaku baby - 50g sera pleśniowego miękkiego, np. Gorgonzola , - 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni) Składniki sosu: - 1/2 łyżeczki musztardy Dijon - 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej - 2 łyżeczki octu balsamicznego - 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek - pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - malutki ząbek czosnku (nie trzeba) Czosnek zmiażdżyć (gdy dajemy), dodać musztardy, świeżo mielony

Smaczne Zdrowe
SUPERŻYWNOŚĆ - O KSIĄŻCE. GRANOLA Z JAGODAMI GOJI. 171

słoik o pojemności 1 l 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki zarodków pszennych  2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką(...)słoik o pojemności 1 l 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki zarodków pszennych  2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką

bistro mama
Bułeczki 192

zdjęcia. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej szklanka wody 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki słonecznika trochę słonecznika do oprószenia łyżeczka soli W małej ilości wody rozprowadzamy drożdże.  W misce umieszczamy mąki, sól, słonecznik i wlewamy drożdże, oliwę, a następnie stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy(...)wyrośnięcia na 30–40 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt, ja zostawiłam kwadraciki) posypujemy słonecznikiem i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Mmm Pycha! Zapraszam

NA MOIM TALERZU