ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:32/334)

Chleb wieloziarnisty na drożdżach 222

drożdży świeżych 300 g mąki pszennej typ 750 200 g mąki pszennej z pełnego przemiału typ 1850 1 łyżka soli 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki pestek z dyni 1/4 szklanki maku Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z miodem i z ok 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Zbyt gorąca woda zaparzy drożdże i chleb(...)wyrośnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Mąki, sól i wszystkie ziarenka wymieszać w misce, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wlać resztę ciepłej wody i spieniony zaczyn z drożdży. Zagnieść ciasto, wyrabiając go 10-15 min, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić

https:KKuchniaMniam
Omlet z kozim serem i słonecznikiem na sałatce z nowalijek 189

węglowodanów oraz 4,1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na śniadanie dla 2 osób. Omlet: 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżka słonecznika łuskanego 6 plasterków koziego sera sól, pieprz do smaku Sałatka z nowalijek: kilka liści młodej sałaty masłowej 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego kilka(...)PRZYGOTOWANIA: Omlet: 1. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i mąkę - miksujemy za pomocą miksera do połączenia składników. 2. Dodajemy ser kozi porwany na mniejsze kawałki i nasiona słonecznika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. 3. Na patelni na łyżce masła smażymy dwa omlety z obu stron na złoty kolor. Sałatka z nowalijek: 1. Liście sałaty rwiemy

W kuchni Katie
Ekspresowe spaghetti z cukinią 182

dostępny w Biedrze, aż żałuję, że nie kupiłam go więcej, bo jest przepyszny no i nie trzeba gotować) 2 cukinie średnio po 200 g każda pęczek bazylii 50 g słonecznika lub innych pestek wedle gustu łyżka oliwy szczypta soli łyżeczka czosnku suszonego lub 1-2 ząbki świeżego kawałek wegańskiego parmezanu/opcjonalnie Przygotowanie: Ugotuj makaron. Cukinie zetrzyj na paski za pomocą obieraka(...)warzyw lub pokrój w cienkie, długie paski. Rogrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni (lub garnku) i wrzuć cukinię, duś ją dosłownie 3 minut. W międzyczasie na suchej patelni podpraż słonecznik. Do cukinii dodaj czosnek. Dorzuć podprażony słonecznik, posiekaną bazylię. Wymieszaj i na samym końcu dodaj ugotowany makaron. Gotowe! Smacznego! ps. Cukinię uwielbiam, i planuję sporo jej posiać w ogrodzie, jest

greenscarf
Pappardelle z marchwi z czarną oliwką, słonecznikiem , tymiankiem. 255

słodkawy posmak przełamiemy ostrym chili lub pieprzem cayenne, uzyskamy nową odsłonę "zwykłej" marchwi. W kilka chwil jesteśmy w stanie wyczarować sobie coś pysznego, zdrowego. Jako dodatki dodaję ziarna słonecznika, oliwki, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zapraszam was do mojej marchewkowej opowieści. SKŁADNIKI : (porcja na 1 osobę ) 2 duże marchwie  2 łyżki masła 1 ząbek czosnku  łyżkę ziaren słonecznika(...)obieramy, suszymy. Obieraczką  do warzyw wycinamy nasze pappardelle. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany drobno czosnek, marchew, doprawiamy. Marchewka ma być lekko al dente. Gotową marchew podajemy ze słonecznikiem, oliwkami, skraplamy sokiem z cytryny. Niby nic, niby tylko marchewka a jak bogata w smaku i formie. Jeśli komuś by brakowało mięsa, świetnie komponuję się marchewkowe pappardelle z rybą

Basia w kuchni
Sałatka z ryżem, kurczakiem i słonecznikiem 989

piersi kurczaka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka ananasa w plastrach, w syropie (waga netto 320 g); Biała część średniego pora; 200 g łuskanych ziaren słonecznika; 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka przyprawy do gyrosa; Olej do podsmażenia kurczaka;  Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem(...)oleju. Wystudzić. Dodać do miski z ryżem. Wymieszać. Ananasa odcedzić z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałatki. Wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor. Wystudzić. Dodać do sałatki. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Pikantna dynia ze słonecznikiem i pangrattato 176

soli łyżeczka pieprzu łyżka świeżego lub suszonego rozmarynu pangrattato: 2 średnie cebule kromka czerstwego pieczywa łyżka świeżej lub suszonej szałwii pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika (mogą też być pestki dyni lub jakiekolwiek orzechy)   Przygotowanie: w dużej misce wymieszaj 3/4 oliwy z przyprawami, wrzuć do tego dynię i dokładnie wymieszaj. Dynię wyłóż na blachę wyłożoną(...)wtem. 220-230 C przez 35- minut. W międzyczasie przygotuj pangrattato. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na reszcie oliwy, dodaj szałwię i drobno pokruszony chleb. Na oddzielnej, suchej patelni podpraż słonecznik/orzechy. Połącz słonecznik z cebulą. Upieczoną dynię wymieszaj z pangrattato. Smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego

greenscarf
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 140

Domowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy(...)palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę (więcej o mące do pieczenia chleba i nie tylko przeczytacie TUTAJ ) mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około 6-8 minut hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muzą ‘oddychać’!) folią

Karo in the Kitchen
Pasta z ciecierzycy z sosem pomidorowym, słonecznikiem i dynią 89

Pasta z ciecierzycy z sosem pomidorowym, słonecznikiem i dynią Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 150 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki ziaren dyni  sól pieprz oregano bazylia estragon Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min. W tym czasie obrałam cebulę i czosnek(...)blendera. Wodę z gotowania warto zostawić i ewentualne dodawać do ciecierzycy, aby pasta nie byłam zbyt gęsta. Sos: Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam słonecznik oraz dynię. Wszystkie składniki mieszałam od czasu do czasu, by się ładnie zarumieniły, ale nie przypaliły. Na sam koniec dodałam przecier pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki trzymałam na patelni

nietadieta
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Bez laktozy, bez glutenu. Wegańska 135

Pasta Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 10 suszonych pomidorów pół szklanki nasion słonecznika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oliwa z suszonych pomidorów olej lniany sól bazylia nasiona chia pół szklanki świeżej natki pietruszki 100 ml przegotowanej wody Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min. Słonecznik zalałam wrzątkiem, aby napęczniał. Czosnek obrałam i umyłam(...)pietruszkę. Do naczynia przełożyłam ciecierzycę, dodałam słonecznik, pietruszkę, czosnek, nasiona chia, oliwę z oliwek i suszonych pomidorów, olej lniany, przyprawy, zioła oraz wodę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. I pasta gotowa, smaczna i zdrowa

nietadieta
Makaron z cukinii z granatem, rukolą, słonecznikiem. 231

Okres chorób nie ominął i nas. Powoli już dochodzimy do zdrowia,trzeba organizm wspomóc witaminami. Makaron z cukinii z granatem, rukolą, słonecznikiem, świetnie postawi nasz na nogi. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co też ważne składniki są dostępne w sklepie "za rogiem". SKŁADNIKI : cukinia 1 szt  rukola garść  ziarna granatu  ziarna słonecznika 3 łyżki  feta(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Cukinie myjemy, tniemy ją na temperówce, przez co uzyskamy makaron. Jeśli tego nie posiadamy, możemy ją pociąć na paseczki nożem. Cukinie łączymy z granatem, rukolą, ziarnami słonecznika, kostkami fety. Z oliwy, miodu, cytryny, soli  robimy dresing, którym polejemy i wymieszamy nasze makaronowe szaleństwo.  Łatwe, kolorowe, pełne bomby witaminowej danie. Teraz mam nadzieję, że wszelkie choroby, będą

Basia w kuchni
Intrygująca pasta słonecznikowo-sezamowa z cebulą i jabłkiem 160

prawie każdego. Niektórzy mogą się zastanawiać.. co to za połączenie? Cebula i jabłko? Ależ oczywiście, taki zestaw świetnie się ze sobą komponuje, tylko spróbujcie! Składniki: - 1,5 szklanki słonecznika - 0,5 szklanki sezamu - 3 jabłka - 2 cebule - 1 łyżka oliwy/oleju - 1 łyżka miodu - pół łyżeczki cynamonu   Jeżeli posługujemy się blenderem wysokoobrotowym, który bez problemu rozprawi się z ziarnami(...)słonecznika i sezamu, wykonanie pasty zajmie nam chwilkę i będziemy mieć mniej roboty. Jednakże, jeśli nasz blender będzie miał problemy z ziarnami, powinniśmy zalać słonecznik zimną wodą na całą noc, a następnego dnia przełożyć na sito, wypłukać i zmiksować na prawie gładką masę. Cebule i jabłka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Delikatnie szklimy i chwilę studzimy

Be Fit Be Strong
Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa 184

też posmakuje :) Przepis na nią podpatrzyłam w programie kulinarnym prowadzonym przez Pascala Brodnickiego. Zmieniłam składniki, bo - nad czym boleję - piniole są poza zasięgiem mojej kieszeni. Używam zatem słonecznika. Cytrynę, która jest w oryginalnym przepisie zastąpiłam limonką, bo bardziej pasuje mi tu kolorystycznie. Wkrótce na blogu podobna sałatka bogatsza w składniki odżywcze ;) Składniki : 200 ml ryżu 3 łyżki nasion słonecznika(...)garnek pokrywką i odstawić na ok. 10 minut, by ryż doszedł. Potem odstawić ryż na ok. pół godziny, by nieco ostygł (nie musi być zimny). Na suchej patelni uprażyć słonecznik i przerzucić go do ryżu. Patelnię nieco schłodzić.  Patelnię z powrotem ustawić na palniki i wlać na nią 2-3 łyżki oliwy i od razu dodać rodzynki. Poruszać patelnią

Weekendy w domu i ogrodzie
Polska wersja włoskich ciasteczek cantuccini 189

Wymagają też zwolnienia, bo najlepiej smakują maczane w kawie lub herbacie. Brzmi jak coś na święta, prawda? POLSKIE WŁOSKIE CANTUCCINI Składniki: - 250 gramów mąki - 100 gramów (+ 2-3 łyżki) słonecznika - 100 gramów cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 jajka - szczypta soli - olejek migdałowy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz dodatkowego słonecznika zagniatamy razem. Formujemy wałek o średnicy 3-4 centymetrów(...)obtaczamy go w dodatkowym słoneczniku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu przekładamy ciasto na deskę do krojenia. Bardzo ostrym nożem kroimy plastry grubości 1,5 centymetra. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy

Życie zamknięte w smaku
Szybka cykoria do obiadu 145

Składniki (na 2 osoby): 6-8 liści cykorii belgijskiej 3 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki płynnego miodu (jeśli macie skrystalizowany, podgrzejcie go na łyżeczce nad ciepłą herbatą) łyżka ziaren słonecznika Na suchej patelni uprażyć słonecznik. W kubku wymieszać jogurt z miodem. Liście cykorii rozłożyć na talerzu. Na liście wykładać sos jogurtowy. Posypać prażonym słonecznikiem i podawać :) ----- Podobne: Surówka z fenkułu

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek dyniowo – pomarańczowy 171

łyżeczki zmielonego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do posypania (opcjonalnie): garść ziaren słonecznika garść ziaren dyni garść rodzynek Mąkę, przyprawy, sodę wymieszać i przesiać do miseczki. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. W misie malaksera (z ostrymi(...)sodą, utrzeć tylko do połączenia (króciutko). Ciasto przelać do formy. Rodzynki lekko wcisnąć do ciasto, delikatnie wymieszać, tak aby część rodzynek poszła na dno ciasta, następnie ciasto posypać słonecznikiem i dynią. Piec 45-55 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, po 30 min wyjąć z formy, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Można podawać z powidłami

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania