ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:35/334)

Jaglane muffiny ze szpinakiem i kozim serem 221

udziałem szpinaku i koziego sera w roli głównej. Wytrawne muffiny w formie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach  Składniki (na ok. 10-12 muffinek): -100 g suchej kaszy jaglanej(...)pół papryki czerwonej - kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana) - łyżka zielonego pesto - jajko  - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy  - 2 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka - nasiona słonecznika Przygotowanie:  Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki, a następnie ugotować na sypko w lekko

Kuchnia Ellie
Czekoladowe naleśniki z mascarpone , truskawkami i prażonym kokosem 153

wersję jeszcze bardziej letnią , gdyż stragany powoli zapełniają się naszymi truskawkami!Czekoladowe , wypełnione po brzegi kremem waniliowym z mascarpone i truskawkami.Kropka nad I to posypka z prażonego kokosu i słonecznika – przyjemnie chrupie pod zębami!Polecam!SKŁADNIKI:( 4 szt )NALEŚNIKI :* mąka – 1,5 szkl* mleko – 2 szkl* kakao – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól(...)naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.CAŁOŚĆ:Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wanilią.Smarujemy naleśniki po całości.Układamy pokrojone w plasterki truskawki , składamy w koperty.Posypujemy obficie podprażonym kokosem i słonecznikiem.Zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Kotleciki z kaszy jaglanej 187

nieco falafel  i mają ogromną ilość substancji odżywczych. Samo zdrowie! Składniki: 1.5 szklanki kaszy jaglanej 1/3 szklanki lnu złocistego (zmielonego na mąkę) 1/2 szklanki sezamu 1 szklanka ziaren słonecznika 1/2 szklanka pestek dyni 1 marchew 1 pietruszka 1/2 selera 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kozieradki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu(...)ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól morska  50 ml oleju arachidowego/sezamowego lub słonecznikowego Dodatkowo: sezam, słonecznik, dynia, płatki migdałów do obtoczenia (można pominąć) Przygotowanie: Kaszę uprażyć w suchym garnku (aż zacznie ładnie pachnieć), następnie zalać wrzątkiem, wypłukać i odcedzić. Zalać ponownie 3 szklankami wrzątku (podwojona ilość w stosunku do kaszy) i gotować pod przykryciem przez około

Food Square
Burza. I bułki z pokrzywą 136

wyszły bowiem pyszne! Co prawda smak pokrzyw nie jest wyczuwalny, ale za to mają cudownie zielony kolor. Do tego ciągnąca się mozzarella (w wersji na ciepło) i chrupiące ziarna słonecznika. Mimo, że bułeczek wyszło aż szesnaście, zjedliśmy je w kilka dni! Na pierwsze i drugie śniadanie, w sam raz do szkoły. Jeśli macie gdzieś w pobliżu możliwość zebrania pokrzyw - spróbujcie(...)łyżeczka cukru 500 ml letniej wody 1 łyżka soli 120 g mąki grahamowej 720 g mąki pszennej dodatkowo: 250 g mozzarelli w kulkach 5 łyżek wody 100 g ziaren słonecznika Pokrzywy opłukać w zimnej wodzie. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić pokrzywy, gotować 2 minuty. Przelać na sitko, opłukać zimną wodą - zatrzyma ona proces gotowania, i pokrzywy pozostaną zielone. Ostudzone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą 403

Sałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą... Różyczki zielonego brokuła. Kosteczki pomidorów i jajek ugotowanych na twardo. A do tego feta i prażony słonecznik. Pycha! Składniki: 1 brokuł (o wadze około 500 g); 4 jaja ugotowane na twardo; 3 średnie pomidory; Opakowanie sera feta (waga netto 270 g); 50 g ziaren łuskanego słonecznika; 2 ząbki czosnku; 3 czubate łyżki majonezu(...)Dodać do brokuła. Wymieszać. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Fetę odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Ziarna słonecznika uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać. Czosnek obrać, przecisnać przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Sałatkę

Gospodyni Miejska
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 157

prawdziwa zdobycz :) Jak się wczyta w skład ...lepiej przemilczę ten fakt. Robię różne chleby dla odmiany i chęci nowego smaku zrobiłam wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym. Wykorzystałam do tego ziarna słonecznika, siemienia lnu oraz śruty pszennej grubej.  SKŁADNIKI : przepis ogólny porcja na 2 bochenki mąka chlebowa 910 g ziarno słonecznika 100 g ziarno siemienia lnu 100 g śruta pszenna gruba(...)drożdże  5 g instant  słód jęczmienny palny lekko 1 łyżkę czubatą (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : * wieczorem lub minimum na 4 godziny przed robieniem chleba - ziarna słonecznika, lnu oraz śruty zalewamy 340 g wody (część wody z przepisu) przykrywamy folią  spożywczą i odstawiamy. Jeżeli na zewnątrz jest gorąco możemy użyć 10 g soli z przepisu, aby zapobiec działaniu

Basia w kuchni
5 na 8 czyli tym razem nie zapomniałam karteczki 307

Klikać  tu ! 1/2 szklanki kaszy bulgur 1 szklanka wrzątku oliwa z oliwek plaster świeżego imbiru sól do smaku 1 mandarynka 1/2 granatu 7 brukselek 1/2 gruszki garść ziaren słonecznika garstka czarnego sezamu oliwa z oliwek do skropienia (opcjonalnie) Kaszę wsypałam do garnka.  Zalałam wrzątkiem z dodatkiem 2-3 kropli oliwy, plasterkiem imbiru i solą.  Ugotowałam na sypko(...)wolnym ogniu).  Mandarynki obrałam. Podzieliłam na mniejsze cząstki.  Granat wydrylowałam.  Gruszkę obrałam. Pokroiłam w paski. Zblanszowaną brukselkę podzieliłam na ósemki. Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej patelni. Do  ugotowanej kaszy wsypałam słonecznik.  Dokładnie wymieszałam.  Następnie dodałam pozostałe składniki (według powyższej kolejności). Sypnęłam sezamem. Chlusnęłam oliwą. Na podstawie . Zmodyfikowane przeze mnie

bastalena
Sałatka z rukolą, prosciutto i pomidorkami koktajlowymi 259

Pora na coś zdrowego Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna. Składniki: około 70 g rukoli 10 pomidorków koktajlowych 5 plasterków „Prosciutto Crudo” 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek „extra virgin” 1 łyżka octu balsamicznego(...)ćwiartki) i starty parmezan. Wszystko polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Plasterki prosciutto przekrawamy na pół, zwijamy w ruloniki i układamy w sałatce. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i posypujemy nimi gotową sałatkę. Smacznego

Oryginalny smak
Co do chleba? #4 Pasta na pożegnanie lata 329

biały puch otuli ziemię. Brrrr! Już na samą myśl dostaję gęsiej skórki. Tak więc pasta doskonale wkomponowała się w dzisiejsze śniadanie. Taka słoneczna. I bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy słonecznik, a reszta to już kwestia fantazji i zasobów lodówki. Ja na początek wpakowałam jedynie natkę pietruszki i suszone pomidory w oliwie. Do tego bardzo minimalistyczne tosty z żółtym serem. Niedzielne(...)leniwe śniadanie dla kogoś kogo opuściła wena ;)szklanka słonecznika zalanego wodąnatka pietruszkisuszone pomidory w oliwiePo pół godzinie moczenia zlałam wodę ze słonecznika (można zostawić trochę wody, bo pasta wychodzi bardzo gęsta). Dodałam natkę i pomidory (wedle uznania). Zblendowałam. Koniec. Aaa, bawię się ostatnio trochę zdjęciami. Zgadzam się z Fash, dzięki kolażom można ich nieco więcej wpakować

bastalena
Kolejna wydumka mojej dziewczynki. Kolejny nawał 199

nawet makaron sama zrobiłam. Tutaj przepis, którego się zawsze trzymam. Wychodzi mi z niego ok. 12-15 płatków. Plus szpinak tak od siebie wzbogaciłam o (u)palony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne200g szpinaku (mrożonego)200g groszku zielonego100g fety1/2 cebuliprzyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sólgarść słonecznikałyżka oliwymasło, mąka, mleko, gałka(...)dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik.Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką.Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą

bastalena
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 210

aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów [ dałam olej kujawski ze smakiem] 1/2 szkl. puree z dyni 100 g pestek ze słonecznika 1 płaska łyżka soli Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszać w misce. Ciasto wyrabiać mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodać pestki(...)słonecznika i miksować tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki.Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełożyć do foremki keksowej, wyrównać, przykryć folią aluminiową. Odstawić  do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy z ziarnami 176

ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl.] 1/4  szkl.pestek dyni[ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru  żółtko i mleko do posmarowania chleba  W misce wymieszać(...)suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier.Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie
Bon appetit! 179

Piękną, kolorową i smaczną. No cóż, chyba mi się udało! Sałatka z awokado na liściach szpinaku Skaładniki spora garść świeżego szpinaku owoc awokado kulka mozarelli pomidor granat prażone ziarna słonecznika Pesto pietruszkowe: pęczek pietruszki ząbek czosnku oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz, sól ocet winny szczypta chili Składniki na pesto zmiksować w blenderze. Kulkę mozarelli pokroić na plastry, po czym(...)obtoczyć   w pesto. Pomidora pokroić w plastry. Szpinak oczyścić, oderwać ogonki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, a z granata wydłubać pestki.  Awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć świeże liście szpinaku, a na nim kolejno: plaster pomidora, plasterek mozarelli   w pesto, plasterek awokado naprzemiennie. Na koniec posypać pestkami granata

Sajkofanka smaku
Zdrowa słodycz 233

mały bakaliowy przysmak.  Kruche ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, która słodyczy nabrała dzięki kruchej skorupce, jaką utworzyły na jej wierzchu bakalie zapieczone z miodem.  Pestki dyni, ziarna, słonecznika i sezamu, a do tego suszone owoce i miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych zimowych wieczorów.  To nie tylko zdrowy deser, ale i świetna(...)mąki pełnoziarnistej 50 g masła zimnego w małych kawałkach 1/2 jajka      1/3 łyżeczki soli  Nadzienie:  - garść prażonych pestek dyni - garść prażonych ziaren słonecznika - pół szklanki prażonego sezamu - 5 suszonych moreli - pół szklanki rodzynek - 8 suszonych śliwek - kilka kwiatków lawendy - szklanka miodu - szczypta cynamonu Ciasto zagniatamy z podanych składników i chowamy do lodówki na około

Sajkofanka smaku
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom 242

temu możemy dłużej delektować się smakiem :)  Dziś fusion w mojej ulubionej wersji - z pesto z rukoli, która zaostrza smak delikatnego makaronu Om nom nom. Orzechy nerkowca i ziarna słonecznika nadały chrupkości, a owoc granatu przełamał zdecydowany smak pesto i nadał mu odrobinę słodyczy. Bardzo smakowite i zdrowe połączenie. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo, jak mi i zagości(...)penne Om nom nom Na pesto: - 20g orzechów nerkowca - 100g rukoli - łyżka miodu - łyżeczka musztardy - łyżka octu winnego białego - pół szklanki oliwy z oliwek  - 1 granat - łyżka ziaren słonecznika - 2 ząbki czosnku -pieprz, sól Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, po czym odcedzamy. Rukolę, orzechy, słonecznik miksujemy w blenderze z musztardą, octem, miodem, oliwą, czosnkiem i przyprawiamy. Pesto mieszamy

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania