ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:42/334)

Zielona pasta twarogowa 164

porcje) - pół kostki twarogu półtłustego (ok. 100 g), - 3 łyżki jogurtu (ok. 60 g), - ogórek gruntowy (ok. 36 g), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g), - przyprawy: sól i pieprz kolorowy. Sposób przygotowania 1. Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z jogurtem. 2. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę. 3. Szczypiorek drobno(...)siekamy. 4. Prażymy nasiona słonecznika. 5. Twaróg łączymy z ogórkiem, szczypiorkiem i nasionami słonecznika. 6. Pastę doprawiamy szczyptą soli i pieprzem kolorowym. Zielona pasta twarogowa jest bogata w: - wapń (pochodzący z twarogu i jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 55 g Energia: 56,4 kcal Białko: 6,0 g Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
PASTA ZE SŁONECZNIKA I CUKINII DO CHLEBA, KRAKERSÓW, SUROWYCH WARZYW, ITP. (SUROWA, RAW) 203

owocu powstają w naszej kuchni przeróżne rodzaje smarowideł i dipów. Wszystkie - tak jak awokado - w formie surowej i pełnej zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Bazą dzisiejszej pasty są pestki słonecznika i cukinia. Nie sądziłam, że to połączenie będzie aż tak pyszne. Doprawiona aromatyczną oliwą z oliwek i kilkoma ząbkami czosnku usatysfakcjonuje każdego. Polecam! Składniki: 220 g łuskanego słonecznika, 1 mała(...)można uprzednio pokroić lub zetrzeć na tarce). Blendujemy do uzyskania gładkiej masy i gotowe. Smacznego! Pastę przechowujemy w lodówce. Nadaje się do spożycia do 3 dni (bez moczenia nasion słonecznika), do 36 h (po moczeniu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Smażona makrela z razowym kuskusem, suszonym pomidorem i bazylią 168

puszkach, czy wędzoną, ale takiej jakoś nie. Do tego zrobiłam razowy kuskus , który wymieszałam z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i mix sałat do którego dodałam pomidorki koktajlowe i słonecznik.  Było naprawdę smacznie :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 filety z makreli sól pieprz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem masło klarowane do smażenia Dodatkowo(...)kuskusu razowego u mnie Bio Planet kilka suszonych pomidorów kilka listków bazylii mix sałat pomidorki koktajlowe słonecznik  łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1. Makrelę myjemy, wyciągamy pęsetą ości, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Makrelę smażymy, górę posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, następnie przewracamy, żeby usmażyć z obu stron

kruche babeczki
Krem z buraków 121

bardzo smaczny krem z buraczków. Lekko słodki, z delikatnym migdałowym posmakiem, podany z dekoracyjnym kleksem śmietany. Taki krem można zaserwować w czasie świąt, jest gęsty i bardzo sycący. Zamiast słonecznika do posypania można użyć posiekanych orzechów włoskich, krem można również wzbogacić ulubionymi przeprawami, na przykład tymiankiem. Przepis z grudniowego numeru Gotuj krok po kroku. Polecam!       Krem(...)porcje:   4 buraki 2 ziemniaki kawałek selera 1 cebula 2 łyżki płatków migdałowych 1 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 3 łyżki słonecznika, uprażonego łyżeczka masła   Wykonanie: Buraki, ziemniaki, seler i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu w garnku, po kilku minutach dodajemy buraki

Smak mojej kuchni
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem 126

również łyżeczkę przyprawy do chleba (do kupienia chyba już w każdym sklepie) by pieczywo było bardziej aromatyczne. Przepis ze strony Kuchenne Wspomnienia . Polecam!       Bułki orkiszowe ze słonecznikiem   Składniki na 8 bułek:   300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 200g mąki pszennej 12g suszonych drożdży 250ml letniej wody 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego(...)masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie)   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek ziarna słonecznika do posypania   Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Obie mąki mieszamy, dodajemy sól, miód, masło, jogurt, przyprawę i mieszamy. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia

Smak mojej kuchni
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 176

Był przepis na chleb gryczany ( klik ), był na chleb orkiszowy ( klik ). Teraz czas na mój ulubiony chleb  - mieszany (orkiszowo - gryczany z pestkami dyni, słonecznika i kminkiem). Umieszczam ten wpis, bo najczęściej jestem pytana przez moich znajomych o chleb właśnie. Kromka chleba z ulubionymi dodatkami to najwygodniejsza, najszybsza w wykonaniu przekąska do pracy lub szkoły. Dla niektórych ulubiona na śniadanie(...)dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren orkiszu, 1/3 litrowego słoika kaszy gryczanej niepalonej,  woda,  sól, 2 garści pestek dyni, 1 garść pestek słonecznika, 1 łyżka kminku. Wykonanie: Ziarna orkiszu i kaszę moczymy na noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą. Odstawiamy na 36 h. Co 12 godzin przepłukujemy wodą. Następnie blendujemy ziarna z wodą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Grillowa rolada z kurczaka z serkiem i pastą z rukoli, podana z ziemniakami i słodkimi marchewkami 180

pierwszego w tym roku grillowania wyszedł doskonały 🍴❤👅. Składniki: nadzienie: 125 g (1 opakowanie) serka kremowego pesto i rukola Apetina, 30 g świeżej rukoli (ok. 2 garście), 30 g łuskanego słonecznika, 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto:  2 duże filety z kurczaka, ok. 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej(...)czosnku, lubczyk może być świeży, mrożony lub suszony, suszony czosnek niedźwiedzi, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej rzepakowy. Przygotowanie: Serowe nadzienie: Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Rukolę, oliwki, słonecznik i sok z cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy serek kremowy, mieszamy łyżką do połączenia się składników, doprawiamy

Moniki Smakołyki
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami i olejem rzepakowym 197

zeszłym roku (zdecydowanie za długo się ociągałam), a zmobilizował z końcu do jej zrobienia przepis Edyty , który ukazał się w wiosennym Aromacie. Zastanawiałam się nad smakiem i dodatkami do słonecznika i ostatecznie wybrałam suszone pomidory. Wyszła rewelacyjna, a zważywszy na to, że jej przygotowanie to zaledwie kilka minut, już wiem, że wkrótce na naszym stole zagoszczą inne wersje smakowe(...)pasty. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 3 łyżki oleju rzepakowego z zalewy suszonych pomidorów 3 suszone pomidory pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu ziołowego Słonecznik zalać 2 szklankami zimnej wody, odstawić na noc. Następnego dnia pestki przepłukać i zlać wodę razem z przezroczystymi skórkami z pestek. Suszone pomidory pokroić w kostkę, razem z olejem dodać do pestek

Obiad gotowy
Jarmużowa sałatka 163

właśnie u mnie jarmuż w duecie z brokułem w pysznej sałatce. Polecam! Składniki: 100-150 g jarmużu mały brokuł pierś kurczaka kilka pomidorków koktajlowych pół szklanki słonecznika pęczek świeżej bazylii ząbek czosnku oliwa z oliwek sól pieprz ocet balsamiczny 2 łyżki tartego sera parmezan Wykonanie: Jarmuż porwać na małe kawałeczki jeżeli nie jest już rozdrobniony,a brokuł rozdzielić(...)małe różyczki. Warzywa krótko obgotować w osolonej wodzie(1-2 minuty). Pierś kurczaka doprawić solą i pieprzem i ugotować na parze lub upiec na grillu. Drobno pokroić. Słonecznik podzielić na pół. Jedną część uprażyć na suchej patelni, a drugą odłożyć. Bazylię, pozostały słonecznik, parmezan i czosnek zmiksować w malakserze. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek cały czas miksując do uzyskania konsystencji

Pysznie & Pięknie
Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką 176

dzięki temu farsz nabrał końcowej wyrazistości.   Farsz w delikatne liście kapusty włoskiej został pozawijany, a następnie zapiekany. Gołąbki po upieczeniu, masłem zostały polane, szczypiorkiem posypane,  z kiełkami słonecznika podane i wyszły smaczne czyli - UDANE 😉. Składniki:        farsz: 250 g ryżu długoziarnistego  z dzikim Uncle Bens ( 2 torebki), 1 duże biała cebula(...)mielona słodka papryka wędzona, ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ponadto: 1 szt. małej włoskiej kapusty, kiełki słonecznika, pęczek cebulki ze szczypiorkiem. Przygotowanie: Farsz: Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek

Moniki Smakołyki
Cukiniowe carpaccio z kaszą jaglaną 184

przykleja mi się do garnka :) Składniki: 1/2 dużej cukinii 50 gramów suchej kaszy jaglanej oliwa z oliwek sól himalajska świeżo mielona pieprz ziołowy 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika Sos: 1 łyżeczka pasty tahini (sezamowa) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub sok z połowy cytryny) Składniki na sos zblendowałam Kaszę ugotowałam Cukinię(...)pokroiłam w plasterki, polałam oliwą z oliwek, doprawiłam solą i pieprzem Rozgrzałam patelnię grillową, ułożyłam plastry cukinii i podsmażylam z dwóch stron do miękkości Odstawiłam do wystygnięcia Uprażyłam pestki słonecznika Gdy kasza  się ugotowała, wyłożyłam na talerz, na kaszę ułożyłam cukinię, sos i posypałam słonecznikiem Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Serowa pasta ze słonecznikiem: 222

Serowa pasta ze słonecznikiem. Skamieniałości z Eifel. Edyta Guhl. Serowa pasta ze słonecznikiem ma kremową konsystencję, dobrze rozsmarowywuje się na chlebie, szybko się rozsmarowywuje, a chrupiący słonecznik jest ciekawym dodatkiem. Przepis dostałam ze związku gospodyń wiejskich w Eifel. Szybko dementuję, do gospodyń wiejskich nigdy nie należałam, ale wiesz jak to jest ze smacznymi

dolcevitainmykitchen
Batoniki w 4 smakach ;) 134

trudnego. Może być zarówno słodko, jak i zdrowo;) Zastanawiacie się też pewnie skąd te 4 smaki w nazwie. Ano już odpowiadam – w batonikach daje się wyraźnie wyczuć kokos, słonecznik, orzechy oraz kakao. Z proponowanych przeze mnie proporcji zostanie Wam co prawda odrobinę więcej ciemnej masy, ale już podpowiadam co z nią zrobić – trufelki. Wystarczy nadać im okrągły kształt(...)około 8-9 batoników. 1/2 szkl. mielonych migdałów 3/4 szkl. mielonych orzechów 2 łyżki kakao 1-2 łyżki miodu olej kokosowy – około 45-50 g sól morska 25g słonecznika 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka miodu Olej kokosowy przekładamy do garnuszka i roztapiamy na niewielkim ogniu. Odkładamy. W misce łączymy ze sobą mielone orzechy, migdały

Smaki Na Talerzu
Makaron z pieczonymi burakami z dodatkiem rukoli i słonecznika 161

koło, a cu­kier ta­ki drogi... " Zapraszamy na makaron z pieczonymi burakami! W sam raz na dzisiejszy obiad!. :) Makaron z pieczonymi burakami  z dodatkiem rukoli i słonecznika Składniki : 4 buraki 250 g ugotowanego makaronu typu świderki lub łazanki 4 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny(...)grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, wrzucamy buraczki, dodajemy ocet balsamiczny, cytrynę, cukier, sól, pieprz. Chwilę podsmażamy. Mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy pestki słonecznika a przed samym podaniem rukolę. Można jeszcze dodatkowo skropić oliwą z oliwek (niekoniecznie). Makaron smakuje zarówno na ciepło jak  i na zimno. Smacznego ! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Chleb z nasion, orzechów i kasz 147

nasion, orzechów i kasz   Drukuj Prep time 15 min Cook time 1 godzina 15 min Total time 1 godzina 30 min   Chleb bez mąki - z nasionami słonecznika, migdałami, dwoma rodzajami kasz, siemieniem lnianym i nasionami chia Ingredients 1 szklanka nasion słonecznika 100 gram posiekanych migdałów ⅓ szklanki kaszy gryczanej niepalonej ⅓ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki płatków owsianych(...)szklanki siemienia lnianego ¼ szklanki nasion chia 2 łyżeczki soli 2 łyżki syropu klonowego (albo miodu) 3 łyżki oleju kokosowego 2 i ⅔ szklanki wody Instructions Nasiona słonecznika, migdały, kasze gryczaną i jaglaną ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażyć w piekarniku (180 stopni) aż lekko się zarumienią. Ok 8-10 minut mieszając w międzyczasie 2-3 razy

Cooking for Emily

Proponowane wyszukiwania