Szybki, lekki oraz zdrowy wegetariański obiad. Penne razowe z pieczarkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi ziarnami słonecznika. Składniki na 2 porcje: 100 g razowego makaronu penne 120 g pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek garść rukoli garść natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 30-40 g sera typu parmezan lub dziugas sól, pieprz Makaron ugotować(...)dente. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, aż lekko się zezłocą. Posolić i odstawić. Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, ziarna słonecznika. Posypać zieleniną oraz serem. Wymieszać i potrzymać na patelni
Moja Galeria Smakusklepie, ale jeszcze prościej je zrobić samemu, a do tego dochodzi satysfakcja z wykonania. Wariacji na temat tego sosu jest wiele. Dzisiaj na ruszt poszła wdzięczna rukola i ziarno słonecznika. Zapraszam :) Składniki: 2 garści rukoli 4 łyżki oliwy (duże) 4 łyżki ziarna słonecznika 2 ząbki czosnku 3 łyżki parmezanu sól, pieprz kilka listków bazylii makaron Przygotowanie: Rukolę(...)słonecznik, oliwę oraz obrany czosnek, bazylię oraz parmezan zmiksować na gładka jednolitą masę. Makaron ugotować i wymieszać z sosem. Posypać kilkoma listkami rukoli i ziarnami słonecznika. Podawać na ciepło. Smacznego
ChilliJemyKolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka(...)ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu). Szparagi myjemy i odłamujemy jasne, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 3 cm) Piersi
Oryginalny smakmoże być garść makaronu, u mnie kokardki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 3 łyżki ziaren słonecznika. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W osobnym garnku gotujemy osoloną wodę na brokuły, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy brokuły do wody i czekamy aż nabiorą intensywnego koloru, wtedy(...)parze, wtedy będą jeszcze lepsze. Makaron i brokuły odcedzamy z wody. Przygotowujemy sos z jogurtu, ziół prowansalskich, czosnku, papryki, soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy na czas prażenia ziaren słonecznika. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy je na niewielkim ogniu. Na talerz wykładamy makaron, układamy różyczki brokuła i polewamy sosem. Całość obficie posypujemy ziarnami słonecznika. Gotowe
MamaOskarkabiodrach... znacie to? Przy świątecznym zamieszaniu (którego nie lubię) narzuciłam trochę zdrowych, lekkich i wolne (taaaa) posiłków, z jajkami w roli głównej oczywiście. Sałatka z pomidorami, boczkiem smażonym, prażonym słonecznikiem i jajkiem w koszulce jest pyszna i uzależnia - mogłabym ją jeść codziennie! ;) Składniki: ulubiona sałata/sałaty oliwa z oliwek - u mnie czosnkowa pomidorki koktajlowe - ok. 10 sztuk(...)boczku garść ziaren słonecznika 1 jajko sól i pieprz do doprawienia Na suchej patelni prażymy słonecznik aż będzie złoty i pachnący. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni. Jajko w koszulce, czyli nie taki diabeł straszny... ;) Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej ocet - około 2 łyżek na litr wody, wodę zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!strony Cafe babilon . Serdecznie polecam ;) Zaczyn: 200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej 4 łyżki zakwasu 200 ml przegotowanej, letniej wody 2 łyżeczki soli 2 szklanki słonecznika wrzątek Wykonanie: Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z zakwasem oraz z 200 ml wody, pozostawić na 12 godzin. Słonecznik przełożyć do miseczki, wymieszać z solą i zalać wrzątkiem, przykryć na około(...)minut. Po tym czasie słonecznik odcedzić na sicie, odstawić, przykryć i pozostawić do dnia następnego. Ciasto właściwe: 350 gramów mąki chlebowej pszennej typ 650 200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej 3 łyżeczki soli 500 ml przegotowanej, letniej wody łyżka oliwy z oliwek namoczony słonecznik zaczyn Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić
Krakowskie smaki AniCiasteczka, które lubię i którymi zaraziłam już paru znajomych, czyli ciasteczka owsiane ze słonecznikiem w trochę innej odsłonie, nabierają innego smaku. Zastąpienie cukru miodem a mąki mielonymi orzechami i/lub migdałami nadaje im zdecydowanie innego smaku, a przy tym sprawia, że są zdrowszą przekąską :) Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika (mogą być(...)szklanki mielonych orzechów (ja użyłam laskowych) 5 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z miodem oraz aromatem waniliowym lub migdałowym na gładką, białą masę. Wsypać mielone orzechy, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dzisiejszym poście dość nietypowe połączenie słodkiej gruszki w słono-gorzkim zestawieniu, jednak przysięgam, że odpowiednio doprawione smakuje idealnie. Przepis na jedną porcję: Składniki: Garść rukoli 2 łyżki stołowe słonecznika Średnia gruszka Kilka średnio pokrojonych kostek sera feta Przyprawy: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju Costad'Oro (mieszanka oleju słonecznikowego, ryżowego, winogronowego, z kukurydzy i siemię lnianego(...)szczypta bazylii szczypta pieprzu Przygotowanie: Słonecznik prażę na łyżce oleju, aż nabierze złocistego koloru. Garść rukoli wrzucam do miseczki, dodaje pokrojoną w kostkę gruszkę i fetę. W szklance mieszkam sok z cytryny, olej, bazylię i pieprz. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Całość posypuję słonecznikiem. Sałatka gotowa! Rada: Zanim posypię sałatkę słonecznikiem, wsypuję go na jednorazowy ręczniczek i odsączam z oleju
Pause Gotowanie!Jeśli nie macie pomysłu na Wielkanocne śniadanie, to skorzystajcie z mojej propozycji. Sałatka z jajkiem, serem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, posypana prażonym słonecznikiem to proste połączenie, bardzo kolorowe i łatwe do przygotowania. Składniki: (2 porcje) 4 jaja ugotowane na twardo kilka cienkich plasterków sera żółtego 1 łyżka ziaren słonecznika 8 pomidorków koktajlowych garść rukoli oliwa smakowa (u mnie z dodatkiem(...)chili) sól oraz płatki chili Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej. Na talerze wyłożyć umytą rukolę. Na nią poukładać plasterki żółtego sera. Pomidorki oraz jaja pokroić w ósemki, ułożyć na talerzu. Posypać słonecznikiem, przyprawić solą i płatkami chili. Skropić oliwą smakową. Smacznego! The post Sałatka z jajkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjabidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szybkie i proste. Parę lat temu jadłam w restauracji. Użyłam podobnych składników (zastąpiłam tylko drogie orzeszki piniowe prażonymi pestkami słonecznika), ale w innych proporcjach. Jedno z ulubionych dań Rafała. I moich. Można również przygotować bez fasolki i ziemniaków – też smakuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 250 g makaronu spaghetti 8 łyżek oliwy 100-150 g startego żółtego sera ½ fil iżanki pestek słonecznika pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny opcjonalnie: 200g zielonej fasolki 2 ziemniaki Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Qlinarnie i Qlinarniekupiłem :) Na pierwsze danie z nim wybrałem makaron tagliatelle, którego już chwilę nie jadłem :) Poprzednio robiłem go z kurczakiem i warzywami . Tym razem wybrałem tylko kalafior romanesco i kiełki słonecznika. Zdradzę już wam, że romanesco ma wyczuwalny orzechowy smak i jest dużo lepszy od zwykłego kalafiora, a do tego ten ciekawy wygląd :) Składniki : ok 50g makaronu Tagliatelle(...)papryczką chilli kilka różyczek kalafiora romanesco 2 łyżki kiełków słonecznika 1 łyżeczka oliwy z oliwek Przyprawy : zioła dalmatyńskie Z kalafiora oddzielamy kilka sztuk różyczek, choć nie wiem czy nazwa piramidek czy choinek nie byłaby bardziej trafna :) Myjemy je i układamy na folii aluminiowej na 2 poziomie parowaru. Makaron tagliatelle wkładamy do pojemnika
Parowar Facetabanalna ale jak mówię znajomym, jak ją zrobić, to zawsze proszą, żeby napisać ;) Potrzebne są więc: - suszone pomidory w oleju z ziołami - 1 słoiczek lub własny zestaw, - 4 łyżki słonecznika ALBO tyle samo pestek dyni ALBO 10 oliwek zielonych ALBO nic ;) Całą zawartość słoiczka przelewamy do blendera, dodajemy słonecznik LUB pestki dyni LUB oliwki LUB nic, blendujemy i... gotowe(...)dodatkiem słonecznika lub dyni pasta będzie bardziej kremowa, z oliwkami bardziej słona a z niczym - zdecydowanie pomidorowa ;) Możemy smarować nią tradycyjnie bułki czy chleb ale super pasuje też do chrupkiego pieczywa. Dobrze przechowuje się w lodówce, nie trzeba zjeść całej od razu, więc to naprawdę super opcja dla zabieganych. Świetnie udaje pastę z ryby w pomidorach na śniadaniu w przedszkolu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzekładam dynię na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odciągnąć nadmiar płynu. Przestudzone kawałki obieram ze skórki i przekładam do blendera. Dodaję czosnek, pokruszone pistacje i podprażony na suchej patelni słonecznik(odkładam 1 łyżkę słonecznika do posypania potrawy). Miksuję na gładka masę do której dodaję oliwę z oliwek i starty parmezan (kupuję w kawałku i ścieram przed dodaniem do pesto). Szybciutko(...)odparowuję z nadmiaru wody. Dodaję do niego 2/3 pesto (resztę pesto zostawiam do kanapek :) ) i dokładnie mieszam.Rukolę układam na talerzach, na środek nakładam makaron. Całość posypuję prażonym słonecznikiem i tartym parmezanem. Ostra rukola świetnie uzupełnia łagodny smak pesto
Magiczna kuchnia DariiOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego słonecznika. To będzie świetna kolacja pod warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej błonnika(...)jaja ubite mikserem. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji 2/ Do ciasta kukurydzianego dodajemy drobno pokrojony bakłażan i przyprawy - mieszamy3/ Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy lekko słonecznik soląc go w trakcie smażenia. Następnie uprażony wykładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym4/ Rozgrzewamy patelnię i formujemy małe placki z masy i obsmażamy na rumiano z dwóch stron, następnie wykładamy
Kuchnia PROzdrowotnachleb. Zwykły, prosty, na drożdżach. Na mące orkiszowej, ale doskonale się uda na zwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był nim zachwycony, a i ja jestem wielce zadowolona. Jest bowiem szybki i łatwy w przygotowaniu, a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam Wam go ogromnie. Chleb orkiszowy ze słonecznikiem Składniki(...)keksówkę 11x24 cm) 400 g mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 ml letniej wody 50 g ziaren słonecznika dodatkowo: 2 łyżki wody Mąki przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrze