Dzisiaj jarskie danie, ale bardzo pożywne, zdrowe i sycące. Makaron z aromatycznym sosem dyniowym i słonecznikiem. Dynie mnożą się na stoiskach sklepowych dlatego warto zrobić sobie zapas (dynię można przechowywać do kilku tygodni) i przygotować pyszne dyniowe danie. Dynia jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo zdrowa. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C, PP, witaminy z grupy(...)szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego opakowanie makaronu Czanieckiego spaghetti 2 pomidory kawałek startego imbiru przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, pieprz czarny 3 trójkąciki serka topionego z ziołami garść ziaren słonecznika Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Dodajemy dynię i dusimy razem kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Następnie
Smak mojej kuchnismakuje nie tylko jako dodatek do twarożku ale również w trochę niecodziennych zestawieniach np. w połączeniu z maślanym awokado i rukolą, a wszystko polane lekkim sosem i posypane prażonym słonecznikiem. Taka sałatka powinna zadowolić niejedno podniebienie. Sałatka z rzodkiewki i awokado z dodatkiem prażonego słonecznika Składniki : 1 szklanka rukoli albo roszponki 1 duże miękkie awokado 1 pęczek rzodkiewki 3 łyżki(...)soku z cytryny 3 łyżki musztardy awokado kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny. 3 łyżki oliwy 4 łyżki podprażonego słonecznika sól, pieprz do smaku Wykonanie: Dodajemy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, rukolę albo roszponkę. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Całość polewamy sosem z oliwy i musztardy a następnie posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego ! Autor: Mama
Moja Mama GotujePotrawka z brokułem cukinią, ziemniakami i pestkami słonecznika. Przygotowana według kuchni pięciu przemian. Szybko, prosto, zdrowo i pysznie! Potrawka z brokułem cukinią, ziemniakami i pestkami słonecznika Składniki: 1 marchewka 4 ziemniaki ½ średniej cukinii ½ brokułu 2 duże łyżki nasion słonecznika 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 7 ziarenek pieprzu 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego ½ łyżeczki soli himalajskiej 1/3 łyżeczki kurkumy(...)gotujemy 1 minutę. Dodajemy sól i gotujemy 1minutę. Dodajemy natkę pietruszki i gotujemy 1 minutę Dodajemy kurkumę i drugą połowę gorącej wody. Gotujemy 1 minutę. Dodajemy ziemniaki, brokuły, cukinię, słonecznik i gotujemy około 25 minut. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujewarzywo. Brokuły rewelacyjnie smakują z serem ricotta, jako nadzienie pysznych roladek . Sałatkę brokułową przygotowałam na moje urodziny. Goście byli zachwyceni. Brokuł w połączeniu z pysznym sosem czosnkowym i prażonym słonecznikiem smakuje wyśmienicie. Sałatka ta idealnie nada się uroczyste przyjęcie , ponieważ pięknie prezentuje się na stole. Składniki: 2 brokuły ( po 50 dag) 50 dag pomidorków koktailowych puszka kukurydzy konserwowej(...)fety (półtłusta) 10 dag słonecznika łyżka soli łyżka cukru sos opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (20 dag) 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżką soli i łyżką cukru przez ok. 15 minut. Można też ugotować go na parze. Opłukujemy na sitku zimną wodą (dzięki temu brokuły zachowają
Pobite gary Barbarykawiorem z budyniu waniliowego - Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis - Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego i z sokiem z aloesu zdjęcie od fotografa z warsztatów Ja wraz z dziewczynami miałyśmy za zadanie wykonanie ciasta marchewkowego. Wiadomo, gdzie słodkie tam i ja! hahah. Ciasto(...)spójrzcie na ten look! Cudnie! ;-))) Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych preferencji przygotowującego napój. Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego i z sokiem z aloesu Ten napój właśnie przygotowywałam z dziewczynami ;-), kilka moich fotografii ;-) Składniki / porcja
SMYKWKUCHNIPyszny i bardzo zdrowy chlebek,na mące orkiszowej,otrębach,słoneczniku i orzechach-nie rozpada się i długo zachowuje świeżość-do tego robi się banalnie prosto-polecam i lecę robić kolejny bo już zjedliśmy-mniam.... Składniki: 300g mąki orkiszowej (TYP 630/650 lub 700) 150g mąki pszennej 450ml letniej wody 7g drożdży instant ½ szklanki szklanki otrąb ¼ szklanki ziaren słonecznika ¼ szklanki(...)orzechów włoskich(posiekanych drobniej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru żółtko i łyżka mleka do posmarowania chleba Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, orzechy, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut. Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić
Swojskie jedzonkoSzukacie przepisu na super deser na nadchodzący weekend ? Mam dla Was coś pysznego: obłędne ciasto kakaowe z kajmakiem, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. Obiecuję, że będzie warto ;) Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo(...)400g masy krówkowej - kajmak 330 ml śmietanki 36% 150g łuskanego słonecznika 2 łyżki masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka z cukrem (8 min) i dodajemy stopniowo po 1 żółtku - cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do białek i delikatnie mieszamy (ja robię to różdżką). Dodajemy kakao i budyń i wszystko
Alutka-GotujeCiastka owsiane ze słonecznikiem zainspirowane przepisem z bloga Moje Wypieki w wersji bezglutenowej :). Kruche, delikatne i naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Idealne do kawy lub szklanki mleka. Gorąco Wam polecam! SKŁADNIKI: 1 i 1/4 szklanki mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka ziaren słonecznika 250 g miękkiego masła, 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Masło utrzyj mikserem na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsyp mieszankę, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto. Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i ponownie zagniataj. Z ciasta lep kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce
Kuchnia bezglutenowadość wstępu :-) Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. Z podanych składników wyszedł mi jeden spory chlebek. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -1/2 mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży świeżych(...)szkl maślanki -łyżeczka soli -3/4 szkl wody -2,5 łyżki cukru -4 łyżki oleju - dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej) Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły. następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz jedną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutego czasopisma lubelskiej blogosfery kulinarnej, to polecam. W jesiennym numerze znajdziecie też mój artykuł "Jestem bezglutenową quasi-weganką", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem. Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna wersja wegańskich ruskich pierogów - to samo nadzienie w takiej formie też świetnie smakuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (na 10 sztuk): - 10 ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - olej/masło klarowane - sól, pieprz do smaku 1. Cebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju (lub w niewegańskiej wersji
Smakuje zdrowofluor - to wszystko zawiera kalafior. Sezon na to popularne warzywo jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać. Oto przepis na kremową zupę kalafiorową, której smak dopełniają prażone pestki słonecznika. Składniki 1 kalafior 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 200 ml maślanki 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)sól pieprz świeżo mielony Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Odcinamy różyczki kalafiora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy bulion warzywny i dodajemy różyczki kalafiora i pokrojone ziemniaki. Czosnek obieramy i siekamy lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Smażymy, aż warzywa się
My Chcemy Jeśćtego tak pięknym, na stół podczas uroczystości rodzinnej czy spotkania. Składniki: szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej łyżka masła 250 g gorgonzoli 2 opakowania kiełków słonecznika po 50 g mielona papryka słodka, ok. 2 łyżek 3 łyżki pestek słonecznika sól, pieprz, natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Kaszę namoczyć na 2 godziny w szklance(...)dodać do kaszy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości mandarynki. Część obtoczyć w papryce a drugą część w zblendowanych na proszek pestkach słonecznika. Układać rzędami na naczyniu otulone drugim opakowaniem kiełek słonecznika. W każdą wkłuć wykałaczkę
pieprzny smaczekulubionych ziarenek. Przepis na ten chleb dostałam od córki razem z zakwasem. Ona z kolei dostała od koleżanki. Bardzo smaczny chlebuś z dodatkiem lnu, ostropestu i pestek dyni, słonecznika oraz otrąb. Składniki: ½ szklanki mąki żytniej (typ 720) ½ szklanki wody zakwas Wymieszałam wszystkie składniki, przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilka(...)łyżki zmielonego siemienia lnianego * 1 łyżka ostropestu plamistego ** 500 g mąki pszennej ( typ 650) 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 750) Ponadto: 2 łyżki pestek słonecznika ** * 2 łyżki pestek dyni **** * Len i jego właściwości lecznicze znane są od dawna. Z jego nasion uzyskuje się olej, który zawiera witaminę E, kwasy tłuszczowe oraz sole mineralne
Kuchnia u KrysiSałatka z jajkiem i chrupiącą szynką szwarcwaldzką otoczona miksem sałat, posypana prażonym słonecznikiem, której smak dopełnia koperkowy winegret. To prosta, szybka i pyszna kombinacja smaków. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, a na jej przyrządzenie wystarczy zarezerwować sobie jedynie 10 minut :) 2 porcje: * mix sałat- 2 solidne garście * szynka szwarcwaldzka- 12 plasterków * jajko- 3 szt. * słonecznik(...)łyżki * ocet jabłkowy- 1 łyżka (ew. sok z cytryny) * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Jajka ugotować. W międzyczasie szynkę podsmażyć na suchej patelni- do zarumienienia. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się zrumieni. Na półmisku wyłożyć miks sałat, dodać pokrojone w ćwiartki jajko, szynkę, posypać słonecznikiem i całość skropić koperkowym winegretem. Koperkowy winegret: Wszystkie składniki dokładnie
Kraina Miodem PłynącaCiasto ze słonecznikiem zatopionym w kajmaku, z dodatkiem masy brzoskwiniowej, to ciacho, które zauroczyło swym smakiem wszystkich imprezowych gości. Było tak pyszne (cudnie chrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną Babcia Lala, to już kolejna inspiracja od niej. Podaję dwie wersje biszkoptu, pierwszy w wersji pszennej (taki jak otrzymałam(...)litra gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Masa słonecznikowa: - 300g ziaren slonecznika - 100g masła - 1 cukier waniliowy (dałam łyżkę ksylitolu z wanilią) - 500g masy krówkowej Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni (na średnim palniku, mieszając), do lekkiego zrumienienia, następnie dodać masło, ksylitol z wanilią (lub cukier waniliowy) i jeszcze chwilę podsmażyć, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika
Smaczne Zdrowe