zdrowe - 8490 przepisów (strona:185/566)

Risotto z grzybami leśnymi. Danie jednogarnkowe. Smaczne, zdrowe, sezonowe, wegetariańskie. 190

zebranych podczas spaceru oraz z cebulą i czosnkiem. Danie idealne na sobotni obiad lub kolację z przyjaciółmi przy dobrym winie. Wegetarianie na pewno skorzystają, wszak grzyby są bardzo zdrowe. Grzyby jadalne to źródło smaku i aromatu. Są niskokaloryczne, ponieważ składają się w większości z wody. To sprawia, że polecane są osobom chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów. Niestety grzyby

Naturalna Kuchnia
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami 211

Dziczyzna to bardzo zdrowe i naturalne mięso. Nie pochodzi z hodowli, więc nie jest skażone chemią. Zawiera więcej białka i jest chudsze od swoich hodowlanych kuzynów. Ze względu na dość małą popularność, nigdy wcześniej dziczyzna nie gościła na naszych stołach. W ostatnim tygodniu pojawiła się w jednym z popularnych dyskontów „w kropki”, i na dodatek

Moja Delicja
Zdrowy kisiel pomarańczowy z siemienia lnianego . 167

Zapraszam na zdrowy i pyszny kisiel pomarańczowy z siemienia  lnianego , polecany jest szczególnie osobom z dolegliwościami żołądkowymi . Jak wiadomo siemię ma wiele właściwości leczniczych . Ja użyłam siemienia   mielonego firmy Olejowy Raj  Jeśli lubicie zdrowo się odżywiać to zapraszam do wypróbowania takiego kisielu(...)dodajemy energicznie mieszając siemię lniane .Mieszamy tak aby nie powstały kluski.  Gotowy kisiel przekładamy do pucharków , posypujemy migdałami i dowolnymi ziarenkami.        Pysznie , prosto i zdrowo . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Chlebek bananowy (bez glutenu, jajek, cukru i laktozy) 174

Zdrowy, lekkostrawny, wilgotny, sycący i przede wszystkim bardzo smaczny chlebek bananowy bez glutenu, jajek, cukru i laktozy. Chlebek bardzo dobrze się kroi, nie kruszy się, pięknie pachnie bananami, ma słodkawy posmak ale na pewno nie jest tak słodki jak większość chlebków bananowych.  Oprócz oczywistej dużej zawartości bananów, chlebek zawiera mąkę ryżową, nasiona chia, sezam, słodyczy dodają mu daktyle. Chlebek(...)Wspaniała przekąska dla wszystkich, którzy dbają o formę, szczególnie przed treningiem - czyste źródło węglowodanów, potasu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B - wszystko w zdrowej postaci. Teraz już wiecie co zrobić z przejrzałymi bananami?  :-) Bardzo polecam! Składniki: około 900 g bardzo dojrzałych bananów ze skórką (potrzebne jest 500 g bananów bez skórki) 350 g mąki ryżowej

maniapieczenia
Szymon Kubicki: Smacznie, kreatywnie i bez glutenu. Recenzja + Konkurs 111

Gosi po prostu przecudne ! Nie miałam okazji poznać ich na żywo, jak narazie tylko wirtualnie ale mogę powiedzieć, że to świetni ludzie Smacznie, kreatywnie i bez glutenu to zbór zdrowych, kolorowych potraw. To wybawienie dla osób będących na diecie bezglutenowej. Szymon udowadnia, że można zjeść urozmaicone, różnorodne potrawy. Osoby na bezglutenie nie muszą być skazane na wstrętne, gotowe jedzenie(...)Książka „Smacznie, kreatywnie i bez glutenu” to zdecydowanie must have. Nie tylko dla osób, które są na diecie bezglutenowej, ale także dla wszystkich, dla którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ta książka z pewnością dostarczy Wam wielu smakowitych inspiracji. Zaznaczyłam tak wiele przepisów do zrobienia, że nie wiem od czego mam zacząć Wydawnictwo Literackie Przy okazji chciałabym polecić świetny

Moja pasja smaku
Jaglane muffinki z jabłkiem i toffi 153

pory jadłam - wilgotne i słodkie, a na dodatek powstały z połączenia moich ulubionych smaków! Poza tym, prócz toffi i znikomej ilości cukru, zawierają w sobie same zdrowe rzeczy - rodzynki, kaszę jaglaną, mąkę pełnoziarnistą, jabłko... nic, tylko zajadać. Naprawdę polecam ;)! Z podanych  poniżej składników wyszło mi 12 muffinek. Składniki: 100 g suchej kaszy jaglanej szklanka mleka

Kuchnia Ellie
Bananowe pancakes z płatkami owsianymi i śliwkami 149

porze śniadaniowej królują u mnie owsianki, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Postanowiłam więc, że wykorzystam moje ulubione płatki w placuszkach. Chyba przemyciłam w nich wszystko, co zdrowe, pożywne i przede wszystkim bogate w witaminy. Użyłam mąki pełnoziarnistej, bananów i dodałam kawałki śliwek. Nie smażyłam ich na oleju, ale dodałam niewielką ilość do ciasta. Zawsze tak robię

Kuchnia Ellie
słów kilka o słodzie jęczmiennym i nie tylko 125

istniały elewatory w których zebrane zboże można dosuszać i przechowywać, tak jak dziś, praktycznie w nieskończoność. Zbiory był dzielone, na te nadające się do długiego przechowywania ( ziarno zdrowe i suche), oraz na plony gorszej jakości ( na przykład zebrane w trakcie deszczy). Wilgotne ziarno  nie nadawało się do zmielenia , a pozostawione w workach, spleśniało by w niedługim czasie

Miód i pieprz
Mamy grzyba 134

swojego radosnego pokroju, zafundowała nam klęskę urodzaju . Jednak tej wiosny postanowiliśmy ją odmłodzić i nadać jej jakiś sensowny kształt. I wszystko było dobrze - po przycięciu pojawiły się nowe, zdrowe i wielkie liście. Kwiaty, choć nie tak liczne jak w przeszłości były bardzo dorodne i pod koniec wiosny na gałązkach było pełno zawiązanych gruszek. Niestety to również wtedy pojawiły

les mirabelles
Koktajl na dobranoc 175

Pyszny, pięknie zielony , zdrowy- to najważniejsze! Genialny na zakończenie dnia, zamiast kolacji! Składniki -3 jabłka -natka pietruszki -łyżka oleju kokosowego -łyżka miodu wielokwiatowego  Skworcu - Super Juice MARAKUJA   Skworcu W swoim składzie  Super Juice MARAKUJA  zawiera tylko  naturalnie pozyskany sok . Do produkcji 1 puszki tego napoju wykorzystano aż 5 dorodnych owoców marakuji. Jest to sok pozyskany

Z Kuchni Do Kuchni
Bułki śniadaniowe. Orkiszowo - żytnie z otrębami. Rewelacyjnie pyszne i szybkie. 142

śniadaniowe. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko kilka minut, łącznie z wyrabianiem. Na blaszce bułeczki urosły w ciągu 30 minut. Zapach piekących się bułek - nieoceniony. Śniadanie okazało się wyborne, smaczne i zdrowe. Do jeszcze ciepłych bułek przygotowałam pastę z wędzonej dymem makreli, białego świeżego twarożku, cebuli, czarnych oliwek i świeżego estragonu oraz szałwii. Połączenie - znakomite. Bułki śniadaniowe orkiszowo - żytnie

Naturalna Kuchnia
Warzywny kociołek 94

taka swoista fuzja leczo z bigosem i nie wiadomo czym jeszcze :) Często pojawiają się na naszym stole w towarzystwie ryżu lub kaszy. Nie tylko są bardzo smaczne i zdrowe ale również można dowolnie modyfikować ich smak dodając warzywa, które aktualnie mamy pod ręką. Żeby danie było pełnowartościowe dodaję do niego mięso mielone

Pyry na Gaz
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 152

jeszcze 2-3 minuty. Zupa gotowa! To jest ‘ratunkowa’ wersja barszczu, na szybko. Zdaję sobie sprawę z tego, że kostka rosołowa i sam barszcz w butelce są zdecydowanie mniej zdrowe i wartościowe niż barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi

Karo in the Kitchen